نور نیوز-گروه سیاسی: همزمان با سفر بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی به واشنگتن ، دونالد ترامپ دستور اجرایی جدیدی را با هدف پیگیری سیاست فشار حداکثری بر علیه ایران امضاء کرد. پیش از سفر نتانیاهو به آمریکا پیش بینی می شد که او قصد دارد با گروگان گرفتن آتش بس غزه و موضوع تبادل اسرا که برای ترامپ به مسئله ای حیثیتی تبدیل شده او را برای اخذ امتیازات جدید تحت فشار قرار دهد.نخست وزیر رژیم صهیونیستی که پس از جنگ ۱۵ ماهه در غزه با فشارهای شدید داخلی روبهرو شده، سعی دارد با نمایش پایبندی به آتشبس و تبادل اسرا، حمایت بیشتری از آمریکا دریافت کند.
در مقابل، ترامپ که شرایط بینالمللی را همانند دوران اول ریاستجمهوری خود تصور میکند تحت تأثیر فشارهای نتانیاهو به امضای دستور اجرایی جدید علیه ایران تن داد. رئیس جمهور آمریکا که در دور اول ریاست جمهوری خود اقداماتی از این دست را مشتاقانه به شوی رسانه ای تبدیل می کرد این بار پس از امضاء دستور اجرایی گفت؛تصمیم گیری برای انجام این اقدام برای او سخت بوده و برای صدور این دستور مردد بوده است.
ترامپ خاطر نشان کرد؛ «امیدوارم، خیلی مجبور به استفاده از آن نباشیم. از انجام آن خوشحال نیستم.»
این سخنان رئیس جمهور آمریکا نشان می دهد که اقدام انجام شده بیشتر تحت تأثیر فشارهای نتانیاهو بوده تا یک تصمیم راهبردی واقعی.
این دستور اجرایی، تهران را به حمایت از حماس و حوثیها متهم کرده و خواستار تشدید تحریمها، از جمله توقف صادرات نفت به چین، شده است. اما درحالیکه سیاستهای تحریمی پیشین هیچ نتیجهای نداشتند، این اقدام نیز بویژه در شرایط جدید مسیری جز زوال پیش رو نخواهد داشت.
راهبرد نتانیاهو: امتیازگیری با ابزار بحرانآفرینی
بنیامین نتانیاهو که در داخل اسرائیل با بحرانهای شدید سیاسی و اعتراضات گسترده مواجه است به دنبال آن است که از سفر به آمریکا برای بهبود موقعیت خود استفاده کند.
ادامه جنگ در غزه بدون دستیابی به پیروزی، جایگاه او را تضعیف کرده و با افزایش شدید فشارهای داخلی، دولت ائتلافی راستگرای او را در معرض سقوط قرار داده است.وی در تلاش است تا با استفاده از موضوع آتشبس و تبادل اسرا، امتیازاتی از ترامپ دریافت کند که شامل حمایت بیشتر از سیاستهای اسرائیل در کرانه باختری، فشار به کشورهای عربی برای عادی سازی روابط با تلاویو و افزایش فشار بر ایران میشود.
فشار بر ایران و دستور اجرایی ترامپ
نتانیاهو مدتی است که تلاش دارد با القای این روایت که ایران در آستانه فروپاشی است، ترامپ را به اتخاذ مواضع سختتر علیه تهران وادار کند. امضای دستور اجرایی اخیر ترامپ نیز نتیجه مستقیم این فشارها بود.
این دستور، ایران را مسئول حمله ۷ اکتبر حماس و حملات حوثیها دانسته و تأکید کرده که "هرگز نباید اجازه داد ایران به سلاح اتمی دست یابد." علاوه بر این، هدف دستور اجرایی جدید، افزایش فشار اقتصادی بر تهران، از جمله جلوگیری از صادرات نفت به چین، مهار برنامه موشکی و محدود کردن نفوذ منطقهای ایران است. اما همانگونه که تجربه نشان داده، این سیاستها در گذشته نتیجهای نداشته و بعید است که اینبار هم به هدف برسد.
منافع اسرائیل در کرانه باختری و عادیسازی با عربستان
نتانیاهو در واشنگتن تلاش کرد تا حمایت بیشتری برای توسعه شهرکهای غیرقانونی و تضعیف تشکیلات خودگردان فلسطین جلب کند. او همچنین امیدوار است که روند عادیسازی روابط با عربستان سعودی را بدون دادن امتیاز به فلسطینیان پیش ببرد. اما موانع منطقهای، بهویژه مخالفت عربستان با نادیده گرفتن مسئله فلسطین، تحقق این هدف را دشوار کرده است.
ترامپ و توهم بازگشت به دوران گذشته
ترامپ درحالی دستور اجرایی جدید علیه ایران را امضا کرد که سیاستهای تحریمی پیشین، چه در دولت خودش و چه در دولت بایدن، هیچیک نتوانستهاند تهران را به تغییر سیاستهای در حوزه های مختلف وادار کنند. این دستور که خواستار اعمال فشار حداکثری، توقف صادرات نفت ایران و محدودسازی برنامههای موشکی است، در واقع تلاشی برای بازگرداندن فضای سیاسی به دوران پیش از ۲۰۲۰ است. اما در عمل، تغییری در معادلات ایجاد نخواهد کرد.
از شکست جنگ تعرفهها تا شکست فشار بر ایران
ترامپ که در اولین گام خود در جنگ تعرفهها، با واکنش شدید بینالمللی و اعتراضات داخلی آمریکا روبهرو و مجبور به عقبنشینی در برابر کانادا و مکزیک شد، اینبار نیز با همان الگوی شکست مواجه خواهد شد. دستور اجرایی علیه ایران که با فشار مستقیم نتانیاهو امضا شد، در عمل به سرنوشت جنگ تعرفهها دچار خواهد می شود. تحریمهایی که پیشتر هم بیاثر بودند، با تکرارشان چیزی را تغییر نخواهند داد. این تصمیم از هماکنون محکوم به شکست است. اتخاذ سیاستهای جدید از سوی ایران و عضویت در پیمانهای قدرتمند منطقه ای چون بریکس، شانگهای و اوراسیا روند مقاوم سازی اقتصاد ایران را تقویت نموده و با افزایش شرکای جدید در عرصه منطقه ای و بینالمللی آسیبهای ناشی از تحریم های آمریکا بر اقتصاد ایران را به حداقل خواهد رساند.
افتادن ترامپ در دام نتانیاهو
نتانیاهو که پس از شکست در جنگ غزه با فشارهای داخلی روبهروست، از دروغپردازی درباره شرایط ایران برای فریب ترامپ استفاده کرده است. او تلاش دارد با برجستهسازی تهدید ایران، حمایت آمریکا را تلاویو افزایش داده و همزمان بحران داخلی اسرائیل را مدیریت کند. اما ترامپ که هنوز متوجه تغییرات جدید در معادلات جهانی نشده، در این دام گرفتار شده و در مسیری قرار گرفته که نمی تواند اثرات سازنده ای برای واشنگتن بدنبال داشته باشد
دستور اجرایی جدید ترامپ علیه ایران، نتیجه فشارهای نتانیاهو برای جبران شکستهای داخلی و منطقهایاش است. این سیاست، که بر پایه توهم فروپاشی ایران و تکرار فشار حداکثری بنا شده، محکوم به شکست است. ترامپ، که در گذشته نیز از تحریمها نتیجهای نگرفت، اینبار نیز در دام نتانیاهو افتاده و به اقدامی دست زده که تأثیر عملی نخواهد داشت. در شرایطی که ایران شرکای اقتصادی و منطقهای خود را گسترش داده، تکرار سیاستهای شکستخورده، تغییری در معادلات ایجاد نخواهد کرد.
نورنیوز