×
سیاسی
شناسه خبر : 211058
تاریخ انتشار : شنبه 1403/11/13 ساعت 09:00
ایران و تصویر ایران

عبدالله گنجی*

ایران و تصویر ایران

رهبر معظم انقلاب از شکستن محاصره رسانه‌ای کشور سخن گفته‌اند و این همان تصویر ایران است که با خود ایران فاصله دارد.

نورنیوز-گروه سیاسی: در مباحث مربوط به سواد رسانه می‌خوانیم که ما دو جهان داریم؛ جهان واقعی و جهان رسانه‌ای. اما حقیقت این است که مردم برای درک بهتر و بیشتر جهان واقعی به جهان رسانه‌ای پناه می‌برند. حال سؤال این است که در سایه این پناه بردن از جهان واقعی دور می‌شوند یا به آن نزدیک‌تر می‌شوند؟

در جهان رسانه با تصویر مواجه هستیم، اما در جهان واقعی با خود پدیده که نقش آیینگی دارد مواجه هستیم. حال سؤال اساسی این است که تصویری که از ایران درک می‌کنیم چقدر خود ایران واقعی است؟ آیا امکان دارد ایران واقعی از ایران رسانه‌ای بهتر باشد؟ در چنین مواقعی خواهیم شنید که ما داریم در این کشور زندگی می‌کنیم، واقعیت را لمس می‌کنیم و این واقعیت ارتباطی با رسانه ندارد!

رهبر معظم انقلاب از شکستن محاصره رسانه‌ای کشور سخن گفته‌اند و این همان تصویر ایران است که با خود ایران فاصله دارد. تصویر ایران بعضاً به صورت حرکت رودخانه‌ای است، یعنی کسی جرئت نمی‌کند خلاف آب حرکت کند که می‌ترسد رسوا شود. موجی راه می‌افتد و خروج از این موج پرهزینه می‌شود. آنچه به عنوان مثال در ذیل می‌آید واقعیت ایران است یا تصویر ایران؟

۱- در جهان امروز تصویر ایران در مواجهه با جهان و خصوصاً غرب و همسایگان، چهره‌ای جنگی است. ایران با همه دنیا دعوا دارد، حیاتش در دعواست، با همه درگیر است... حال آنکه تصویر واقعی ایران این است که این کشور ۲۸۶ سال است (از پایان حکومت نادر در سال ۱۱۶۰ ه) به هیچ کشوری حمله نکرده است. هیچ جنگی را آغاز نکرده است. بلکه صرفاً از خود دفاع کرده است. درعین حال یا اشغال یا تجزیه شده است.

۲- تصویر دیگر ایران دشمنی با غرب یا غرب‌ستیزی است. این را روشنفکران داخلی نیز باور دارند. حال به عالم واقعیت برویم. ایران در این ۴۵ سال کدام ظلم را علیه انگلیس، فرانسه، آلمان و حتی امریکا کرده است؟ اصلاً ما با آنها چکار داریم؟ آنها ما را ر‌ها نمی‌کنند و خواستار رفتاری از ما هستند که با استاندارد‌های غرب منطبق باشد. ما صرفاً این را نمی‌پذیریم، اما آنها تحریم می‌کنند و همه هم می‌دانند که تحریم با قواعد بین‌المللی منطبق نیست، اما مطالبه رفع تحریم نیز غرب ستیزی ایران محسوب می‌شود.

۳- تصویر ایران ۸۸ میلیون فقیر مفلوک و گرسنه را که در حداقل‌ها مانده‌اند نشان می‌دهد. آیا این تصویر واقعی است؟ کسی جرئت می‌کند برخلاف این تصویر سخن بگوید؟ همه اسناد نشان می‌دهد حدود ۳۰ میلیون نفر از مردم در مراتب تنگنای اقتصادی هستند، اما شما یک نفر پیدا نمی‌کنید که از سطح زندگی و درآمد خود راضی باشد. آنان که پرخورند، طلبکارند، آنان که ندارند (روستاها) آرام‌تر و کم‌ادعاترند.

۴- تصویر ایران این است که همه مدیران کشور دزد و فاسد هستند، هزاران آقازاده فاسد داریم. رسماً می‌گویند ۴ هزار آقازاده فقط در لندن داریم. تاکنون دیده‌اید کسی ۲۰ نفر را نام ببرد و فساد آنان را - فراتر از سوءظن و تحلیل- اثبات کند؟ اما تصویر به گونه‌ای است که اگر شما منکر شوید (مانند حرکت برخلاف رودخانه است) خود نیز متهم به دزدی و همسویی با دزد خواهید شد.

۵- تصویر مذاکره را ببینید، امریکا از برجام خارج شده و مجدد وزیر خارجه دولت روحانی درخواست مذاکره کرده است و ترامپ به فارسی نوشته است «نه مرسی» و همین چهار شنبه ۱۱ بهمن ۱۴۰۳ عراقچی و پزشکیان هر دو در حیاط دولت به خبرنگاران گفتند هیچ پیامی مبنی بر مذاکره از امریکا دریافت نکرده‌ایم. حال تصویر چیست؟ ایران از سر سیری تن به مذاکره نمی‌دهد و مردم هم گرسنه‌اند! و اصلاً برایش مهم نیست و علت خروج ترامپ از برجام - به عنوان سند حقوقی جهانی- را هم به تعرض به سفارت عربستان، مقاله فلان‌روزنامه و نظر فلان امام جمعه ارجاع می‌دهندتا امریکا را تبرئه نمایند.

۶- مثال دیگر ایرانیان خارج از کشور است. مرتب می‌شنوید فضا را برای بازگشت مهیا کنید، چرا فلانی نیامد و آنجا مرد؟ اما واقعیت این است که هیچ‌کس را جمهوری اسلامی از ایران اخراج نکرده است و هیچ‌کس را نام نمی‌برند که خواسته است برگردد و اجازه نداده باشند و هر هفته صد‌ها ایرانی می‌آیند و می‌روند، اما بنابر «الخائن خائف» برخی خودشان نمی‌آیند، اما تصویر این است که آنان را راه نمی‌دهند!

۷- وقتی از مجامع جهانی می‌شنوند ایران اقتصاد ۲۲ یا ۲۳ جهان است به هم می‌ریزند، چون تصویر ایران در انتهای جدول جهانی است و هزار دلیل می‌تراشند تا واقعیت جای خود را به تصویر ندهد.

همه اینها به این معنا نیست که در مدینه فاضله هستیم، مشکلات جدی داریم و بر کسی پوشیده نیست، اما شما در ایران محاصره شده اقتصادی و رسانه‌ای هزار مؤلفه منفی می‌بینید، اما یک نقطه مثبت نمی‌بینید. مثلاً تصویر کاهش ازدواج و افزایش طلاق در کشور ما مسائل اقتصادی است، اما عالم واقع می‌گوید سرمایه‌داران در صف اول تجرد و هنرمندان در صف اول طلاق هستند و مستضعفین - خصوصاً روستاییان- در صف اول ازدواج‌اند. اما تصویر کاملاً وارونه است. جهاد تبیین یعنی تمرکز بر این نه تمرکز بر تپق زدن کلامی فلان مسئول.

*فعال سیاسی اصولگرا


جوان
نظرات

آخرین اخبار
پایان عصر اسکرول بی‌انتها؛ آیا گوگل می‌تواند ما را از دنیای مجازی بیرون بکشد؟
چرا نباید به کمربندهای طبی وابسته شد؟ +عوارض
آیا یوگا می‌تواند کابوس بی‌خوابی بعد از سرطان را تمام کند؟
کدام ترکیب، عمر آسفالت حفاظتی را بیشتر می‌کند؟
غذایی که به بهبود عملکرد ورزشی و ریکاوری کمک می‌کند
ویتامین زیاد نخورید! هشدار متخصصان درباره عوارض خطرناک مکمل‌ها
ایلان ماسک تریلیاردر شد؛ ثروت فضایی مشهورترین مرد جهان
هشدار وزارت بهداشت درباره هانتاویروس؛ خطر پنهان در سایت‌های دفن پسماند
پوتین: می‌توانیم اوکراین را شکست دهیم ولی برای صلح آماده‌ایم
حمله هوایی اسرائیل به صور؛ 3 شهید و 8 زخمی بر جای گذاشت
رایزنی دوحه و آنکارا درباره آخرین تحولات مذاکرات هسته‌ای ایران
آمریکن ایرلاینز مجبور به تعلیق پروازهای تابستانی شد
اتحاد قطر، ترکیه و مصر برای نجات مذاکرات تهران-واشنگتن
حادثه مرگبار دره‌نوردی در الموت؛ 2 نفر جان باختند
چادرملو بازنده شد، گل‌گهر 3 امتیاز مفت گرفت!
گزارش تصویری | مهمونی کیلومتری عید غدیر در تهران
شوک خبری در جشن 10 کیلومتری؛ وقتی «قیصر» برای ایران خواند+ فیلم
حزب‌الله: 6 تانک مرکاوا در جنوب لبنان منهدم شد
افشاگری یک منبع امنیتی درباره مشاور ویژه رئیس امارات
جنگ صنعت گردشگری اسرائیل را با بحران جدی مواجه کرد
یوزها با برد راهی جام جهانی شدند + فیلم
گزارش تصویری| مراسم سی و هفتمین سالگرد ارتحال امام خمینی(ره)
از ماسک تا چتر؛ تغییرات عجیب آب و هوای تهران در 5 روز آینده
پوتین از حجم مبادلات تجاری روسیه و چین سخن گفت
ماکرون: از آتش‌بس لبنان حمایت می‌کنیم
تل‌آویو: شمار تلفات نظامیان اسرائیلی افزایش یافته است
پاداش مدیرعامل پرسپولیس به بازیکن جوان تیم ملی
تحول در اداره کشور؛ 121 برنامه عملیاتی برای اصلاح بوروکراسی دولتی
بازداشت کارمند شهرداری و عضو شورای شهر سقز + علت دستگیری
معاون دبیرکل سازمان ملل: تسلیحات شیمیایی اعلام‌نشده سوریه کشف شد
نخست‌وزیر لبنان: مذاکره با اسرائیل بهترین گزینه بود
رهبر انصارالله: در هر شرایطی برای مقابله با دشمنان آماده‌ایم
گروه هکری حنظله از هلاکت مقام موساد در پرونده ایران خبر داد
جان بولتون تسلیم شد!
گزارش بلومبرگ از طرح انگلیس و فرانسه برای مین‌روبی در تنگه هرمز
روسیه از مخالفت تل‌آویو با گسترش روابط ایران و اعراب خبر داد
وزارت بهداشت لبنان: تعداد شهدای کشور به 3526 نفر رسید
نورنما | قیام پانزده خرداد مبدأ نهضت اسلامی ایران
هشدار امنیتی واشنگتن به شهروندان آمریکایی مستقر در کویت
فیلم «لیمو از همه چیز خبر داشت» دنیا را گرفت
بقائی: یاد امام خمینی در حافظه سیاسی جهان زنده است
جشن میلیونی مردم در عید غدیر 1405
هشدار تکان‌دهنده روسیه: اروپا برای جنگ با ما آماده می‌شود!
دیپلماسی مقاومت در برابر اشغالگری؛ گفتگوی کلیدی عراقچی و عضو شورای رهبری حماس
جزئیات رهگیری 11 فروند هواپیمای نظامی روسیه توسط جنگنده‌های فرانسه
تندباد در خوزستان و طوفان در شمال خلیج‌فارس
گروسی بار دیگر خواستار دسترسی به تأسیسات آسیب‌دیده ایران شد!
حمله پهپادی حزب‌الله به شهرک شلومی همزمان با حضور نتانیاهو
آخرین جزئیات تبادل پیام بین ایران و آمریکا از زبان سخنگوی وزارت خارجه آمریکا
آخرین وضعیت سلامت حجاج: 182 هزار خدمت درمانی و 5 فوتی تا امروز