×
بین الملل
شناسه خبر : 211020
تاریخ انتشار : جمعه 1403/11/12 ساعت 17:17
تهدیدهای ترامپ علیه بریکس؛ نگرانی از تداوم افول دلار

نورنیوز از نقش بریکس در تضعیف یکجانبه‌گرایی آمریکا گزارش می دهد؛

تهدیدهای ترامپ علیه بریکس؛ نگرانی از تداوم افول دلار

دونالد ترامپ رییس جمهور آمریکا اخیرا در واکنش به تصمیمات جدید بریکس تهدید کرده که تعرفه های تجاری بر علیه کشورهای عضو را تا صددرصد افزایش می دهد.

نورنیوز-گروه بین الملل: این اقدام آمریکا بار دیگر چالش آمریکا با چندجانبه‌گرایی اقتصادی را نمایان می کند. او با تهدید تعرفه‌های تجاری تلاش دارد کشورها را از کنار گذاشتن دلار منصرف کند. اما بریکس، با عضویت ۹ کشور و افزایش درخواست‌ها برای پیوستن، به جایگاهی رسیده که دیگر نمی‌توان آن را نادیده گرفت. آیا این ائتلاف در مسیر تضعیف سلطه اقتصادی آمریکا است یا تنها یک تهدید زودگذر تلقی می‌شود؟

اظهارات اخیر دونالد ترامپ علیه بریکس نشان‌دهنده نگرانی آمریکا از تضعیف یکجانبه‌گرایی اقتصادی‌ این کشور است. او تهدید کرده که کشورهایی که دلار را کنار بگذارند، با تعرفه‌های سنگین مواجه خواهند شد. اما بررسی ساختار بریکس نشان می‌دهد که این ائتلاف با افزایش تعداد اعضا و تدوین سیاست‌های مالی مستقل، به یک نیروی مهم در نظام اقتصادی جهانی تبدیل شده است. نشست اخیر بریکس در کازان، تصمیمات مهمی همچون توسعه سیستم پرداخت مستقل، افزایش مبادلات با ارزهای ملی، و ایجاد بانک توسعه جدید را تصویب کرد. این اقدامات نشان می‌دهد که بریکس نه‌تنها در مسیر کاهش وابستگی به دلار است، بلکه به الگویی برای سایر کشورها تبدیل شده است. بنابراین، تهدیدهای ترامپ بیش از آنکه نشانه قدرت آمریکا باشد، سندی بر موفقیت بریکس در ایجاد یک نظم اقتصادی جدید و چندجانبه است.

بریکس و کاهش وابستگی به دلار

یکی از اهداف کلیدی بریکس، کاهش وابستگی به دلار در تجارت جهانی است. اعضای این ائتلاف دریافته‌اند که تسلط دلار بر مبادلات مالی، ابزاری در دست آمریکا برای تحریم و فشار اقتصادی است. به همین دلیل، در سال‌های اخیر تلاش کرده‌اند از طریق تقویت ارزهای ملی خود، سیستم‌های پرداخت جایگزین و همکاری‌های اقتصادی مستقل، وابستگی به دلار را کاهش دهند.

نشست اخیر این گروه در کازان، بر ایجاد یک سیستم پرداخت مستقل تحت عنوان «پل بریکس» تأکید داشت. این سیستم، که در تقابل مستقیم با دلار آمریکا قرار دارد، به کشورهای عضو امکان می‌دهد با ارزهای ملی خود مبادله کنند. این استراتژی هم در مبادلات دوجانبه، مانند تجارت ایران و روسیه یا چین و روسیه، و هم در سطح گسترده‌تر بریکس از طریق تلاش برای ایجاد یک ارز مشترک، دنبال می‌شود.

افزایش حجم مبادلات میان اعضا نیز نشان‌دهنده حرکت عملی به سمت این هدف است. برای مثال، چین اعلام کرده که تجارت این کشور با سایر اعضای بریکس در سال ۲۰۲۴ به بیش از ۶۵۳ میلیارد دلار رسیده است. این روند، نه‌تنها سلطه دلار را کاهش می‌دهد، بلکه بستر را برای یک نظام مالی چندقطبی‌تر فراهم می‌کند.

جایگاه بریکس در اقتصاد جهانی

اعضای بریکس از نظر منابع طبیعی و توانمندی‌های صنعتی، مکمل یکدیگر هستند. ایران و روسیه تأمین‌کنندگان اصلی انرژی و چین و هند قطب‌های صنعتی این ائتلاف به‌شمار می‌روند. همکاری میان این کشورها در حوزه‌هایی همچون فولاد، صنایع شیمیایی و نساجی می‌تواند به تقویت موقعیت بریکس در اقتصاد جهانی کمک کند. همچنین، این گروه با دارا بودن بیش از ۲۰ درصد از حجم کل تجارت جهانی، به یک نیروی تأثیرگذار تبدیل شده است.

اقدامات بریکس برای مقابله با سلطه اقتصادی آمریکا

بریکس در سال‌های اخیر، نه‌تنها از نظر سیاسی بلکه در حوزه اقتصادی نیز اقدامات راهبردی قابل‌توجهی را برای مقابله با سلطه اقتصادی آمریکا در پیش گرفته است. یکی از مهم‌ترین این اقدامات، ایجاد بانک توسعه جدید بود که به‌عنوان جایگزینی برای صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی مطرح شده است. این بانک می‌تواند کشورهای در حال توسعه را از وابستگی به وام‌های غربی که اغلب همراه با شروط سیاسی است، رها کند.

همچنین، توافقات مالی بین اعضا برای استفاده از ارزهای ملی در مبادلات تجاری، به‌تدریج دلار را از بسیاری از معاملات حذف کرده است. به موازات این روند، اعضای بریکس در تلاش‌اند تا سیستم‌های مالی جایگزینی برای سوئیفت ایجاد کنند. روسیه و چین از سال ۲۰۱۲ و ۲۰۱۸ سامانه‌های داخلی خود را برای جایگزینی سوئیفت راه‌اندازی کرده‌اند و اکنون، پلتفرم «پل بریکس» به‌عنوان یک گزینه جدی مطرح شده است. این پلتفرم می‌تواند مزایایی مانند تسهیل تجارت اعضا، کاهش تأثیر تحریم‌های غرب و تقویت استقلال اقتصادی کشورهای در حال توسعه را به همراه داشته باشد.

این اقدامات، نشان‌دهنده رویکرد عملی بریکس برای ایجاد یک نظم مالی چندجانبه است که دیگر تحت کنترل آمریکا نباشد. تصمیمات اخیر در نشست کازان، نظیر گسترش سواپ ارزی میان اعضا، نه‌تنها به کشورهای عضو در شرایط بحران مالی کمک می‌کند، بلکه به‌مرور نقش دلار را در اقتصاد جهانی کاهش می‌دهد.

تهدیدهای ترامپ علیه بریکس، بیش از آنکه نشانه قدرت اقتصادی آمریکا باشد، بیانگر هراس این کشور از تغییر نظم مالی جهانی است. بریکس با اقدامات خود، نه‌تنها در مسیر کاهش سلطه دلار گام برداشته، بلکه به یک مدل موفق برای دیگر کشورها تبدیل شده است. رشد تجارت میان اعضا، توسعه نظام مالی مستقل و افزایش تقاضا برای پیوستن به این گروه، نشان‌دهنده آن است که جهان به‌سوی یک نظم اقتصادی جدید در حال حرکت است. با تقویت این روند، یکجانبه‌گرایی اقتصادی آمریکا بیش از پیش به چالش کشیده خواهد شد و بریکس می‌تواند به یک قطب اقتصادی مستقل و تأثیرگذار در آینده جهان تبدیل شود.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
عامل تیراندازی در رومشکان دستگیر شد
آلمان مانع اعمال تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه رژیم صهیونیستی
دانش آموختگان دانشگاه ملزم به دریافت کد صحت مدارک تحصیلی شدند
تاکید پزشکیان بر توسل به زبان فاخر و بازخوانی اندیشه سترگ سعدی
تعطیلی تالارهای موزه سینمای ایران تا اطلاع ثانوی
تمدید خودکار کارت‌های بازرگانی تا 9 خرداد
پوتین: پیروزی روسیه در درگیری اوکراین برای همه آشکار است
اورتگا: ترامپ دارای اختلال روانی است
انتقاد بلژیک از عملکرد رژیم صهیونیستی در لبنان
سفیر ایران در عربستان: گفتگو یک ضرورت منطقه‌ای است
کنایه قالیباف به شعار «آمریکا را دوباره با عظمت می‌کنیم»
کشته شدن دو مامور سیا در مکزیک
توافقی بهتر و متفاوت از برجام هدف ترامپ
فوران احساسات ضدصهیونیستی در غرب
هشدار درباره پیشنهاد فروش «دلار ارزان‌تر از نرخ روز»
هدف ترامپ از جنگ با ایران لغو یا ابطال انتخابات آمریکاست
احتمال جیره‌بندی مواد غذایی در کشورهای اروپایی
پیام رهبر انقلاب به امامان جمعه اهل‌سنت چابهار و سراوان
پایان کارِ وزیر کار آمریکا!
حمله مرگبار به هافبک تیم میتیلند دانمارک با سلاح سرد
دوحه: ادامه بسته بودن تنگه هرمز بحران منطقه را بین‌المللی می‌کند
قطع ارائه خدمات از سوی 2 سامانه حمایت و شمیم!
عدم پایبندی رژیم صهیونیستی به آتش‌بس لبنان
مدودف: اروپا متحد قابل اتکایی نیست
پرداخت خسارت‌های کمتر از 30 میلیون تومان خودروهای آسیب‌دیده
حدود 8 هزار مهاجر غیرقانونی جان باخته یا مفقود شدند
تمدید قرارداد خدمات بیمه تکمیلی درمان بازنشستگان کشوری + جزئیات
هشدار سنتکام درباره سناریوی حمله زمینی آمریکا به ایران
تهاجم صهیونی- آمریکایی علیه امت اسلامی وارد مرحله خطرناکی شده است
تولید نفت روسیه به کمترین سطح 6 سال اخیر رسید
افزایش بهای خدمات در آرامستان‌های پایتخت
لندن برای مهار موبایل در مدارس گام برمی دارد
ترامپ ادعا کرد: توافق با ایران نزدیک است
سخنگوی دولت: میز دیپلماسی را در امتداد میدان می‌دانیم
تلاش پاکستان برای نزدیک کردن دیدگاه‌های ایران و آمریکا
بلژیک، حریف ایران با برنامه‌ای فشرده وارد لیگ ملت‌های والیبال می‌شود
دنیامالی: شخصاً مخالف حضور در جام‌ جهانی هستم/تاج: تیم ملی در شرایط جنگی آماده می‌شود
ندامت مجری سرشناس آمریکایی از کمک به انتخاب ترامپ
بیمه سلامت برای این گروه‌ها رایگان است
توقف بخشی از گردشگری در پی افزایش قیمت نفت
عینک هوشمند هواوی به بازار آمد
واکنش بقایی به بازداشت شماری از افراد از سوی امارات
حمایت از ترامپ به پایین‌ترین سطح رسید/ پای ایران در میان است؟
رونمایی از دو نسخه خطی نفیس «عیون اخبار الرضا(ع)»
حمایت دوحه و توکیو از اقدامات پاکستان برای رسیدن به توافق در بازگشایی تنگه هرمز
رئیس‌جمهور لبنان: مذاکره گزینه راهبردی است، نه نشانه تسلیم
وزیر کار: ثبت‌نام الکترونیکی بیمه بیکاری، راهی برای پیگیری سریع‌تر
اعتراف رئیس موساد به کشته شدن یک مأمور این سازمان پس از سه سال
مشارکت مردمی 1500 میلیارد تومانی در دوره جنگ
فرمانبرداری از ولی‌امر، میثاق همیشگی پاسداران انقلاب است