×
اجتماعی
شناسه خبر : 210912
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1403/11/11 ساعت 17:16
چالش بزرگ نظام سلامت؛ چرا ظرفیت‌های پزشکی همچنان خالی است؟

نورنیوز از بحران کمبود پزشک در رشته‌های تخصصی گزارش می دهد؛

چالش بزرگ نظام سلامت؛ چرا ظرفیت‌های پزشکی همچنان خالی است؟

کشور در آستانه یک بحران جدی در بخش سلامت قرار دارد؛ وزیر بهداشت از عدم تکمیل ظرفیت‌های رشته‌های تخصصی پزشکی و افزایش مهاجرت پزشکان متخصص هشدار داده است. این مشکلات، در کنار کمبود زیرساخت‌ها، تهدیداتی جدی برای آینده نظام درمانی کشور به شمار می‌روند. پیشنهاداتی همچون اعطای بورسیه به دانشجویان و تغییر در تعرفه‌های پزشکی برای مقابله با این بحران مطرح شده است.

نورنیوز-گروه اجتماعی: محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در سخنانی که در حاشیه اجلاس معاونان آموزشی دانشگاه‌های علوم پزشکی مطرح کرد از نگرانی‌های عمیق خود در خصوص تکمیل نشدن ظرفیت پذیرش بسیاری از رشته‌های تخصصی پزشکی سخن گفت. این اظهارات، در کنار اشاره به مشکلاتی نظیر کاهش کیفیت آموزش پزشکی و کمبود پزشک متخصص، به وضوح نشان‌دهنده چالش‌های ساختاری و راهبردی در نظام بهداشت و درمان کشور است. ظفرقندی در این نشست به این نکته اشاره کرد که در حالی که ظرفیت‌های فوق تخصصی در برخی رشته‌ها نظیر روماتولوژی و داخلی کلیه تکمیل نشده، در رشته‌های جراحی نیز به ویژه در تخصص‌هایی مانند جراحی قلب و عروق و جراحی اطفال، همچنان با کمبود پزشک مواجه هستیم.

 افزایش مهاجرت پزشکان متخصص؛ چالشی مضاعف

افزایش آمار مهاجرت پزشکان متخصص نیز بر این بحران دامن زده است. در شرایطی که ظرفیت بسیاری از رشته‌های تخصصی پزشکی در داخل کشور خالی می‌ماند، آمار خروج پزشکان متخصص از کشور رو به افزایش است. این مسئله نه تنها کمبود نیروی انسانی در برخی از رشته‌های کلیدی را تشدید می‌کند، بلکه فشار مضاعفی بر سیستم درمانی کشور وارد خواهد کرد. بسیاری از پزشکان متخصص به دلیل مشکلات اقتصادی، نبود امکانات کافی و جذابیت‌های شغلی در کشورهای دیگر، تصمیم به مهاجرت می‌گیرند. این روند، در کنار تکمیل نشدن ظرفیت‌های آموزشی، می‌تواند آینده نظام سلامت کشور را با چالش‌های جدی مواجه کند.

 راهکارهای پیشنهادی برای جذب پزشکان به رشته‌های تخصصی

یک راهبرد کلیدی که وزیر بهداشت به آن اشاره کرده، توجه به اعطای بورسیه به دانشجویان در رشته‌های تخصصی پزشکی است. این پیشنهاد نه تنها به‌منظور جذب بیشتر دانشجویان به رشته‌های حساس پزشکی ارائه شده، بلکه به‌عنوان یک ابزار سیاستی برای متعادل‌سازی عرضه و تقاضای نیروی متخصص پزشکی در نظر گرفته می‌شود. این امر، به‌ویژه در شرایطی که کشور با بحران کمبود پزشک متخصص در آینده روبه‌رو است، می‌تواند به ایجاد تعادل در تأمین نیروی انسانی در بخش‌های حیاتی بهداشت و درمان کمک کند.

در کنار این، ظفرقندی به ضرورت تغییر در تعرفه‌های رشته‌های پزشکی اشاره کرده است، به‌ویژه در رشته‌هایی که از جذابیت مالی کمتری برخوردارند. این رویکرد راهبردی به‌طور مستقیم به رفع کمبود پزشک در این رشته‌ها و افزایش تمایل به ورود به این تخصص‌ها کمک خواهد کرد. اما نکته کلیدی این است که این تغییرات باید هم‌راستا با توجه به وضعیت اقتصادی کشور و توانمندی‌های بودجه‌ای انجام شوند.

 چالش زیرساخت‌ها و محدودیت‌های بودجه‌ای

ظفرقندی همچنین به افزایش ۸۰ درصدی ظرفیت پذیرش دانشجویان پزشکی در سه سال اخیر اشاره کرد و بر این نکته تأکید داشت که این افزایش بدون توجه کافی به زیرساخت‌های موجود در بخش آموزش و درمان کشور صورت گرفته است. از منظر راهبردی، این موضوع نشان‌دهنده یک استراتژی کوتاه‌مدت برای افزایش سریع تعداد فارغ‌التحصیلان پزشکی است که ممکن است در بلندمدت منجر به افت کیفیت آموزش و خدمات درمانی شود. در این راستا، وزیر بهداشت از توقف افزایش ظرفیت پذیرش از سال آینده خبر داده که نشان‌دهنده یک تغییر راهبردی به سوی توازن و توجه بیشتر به کیفیت آموزش و تأمین زیرساخت‌های لازم برای تربیت پزشکان متخصص است.

مسئله زیرساخت‌ها به‌ویژه در زمینه تأمین تخت‌های بیمارستانی و تجهیزات پزشکی، از دیگر مباحثی بود که وزیر بهداشت به آن پرداخت. در واقع، افزایش ظرفیت پذیرش دانشجویان پزشکی بدون ایجاد زیرساخت‌های کافی، نه تنها موجب کاهش کیفیت آموزش می‌شود، بلکه ممکن است منجر به ارائه خدمات بهداشتی و درمانی با کیفیت پایین‌تر شود.

 لزوم سیاست‌گذاری‌های پایدار برای آینده نظام سلامت

برای مقابله با این بحران، ظفرقندی به نیاز ۳۰ هزار میلیارد تومان بودجه اشاره و تصریح کرد که این بودجه باید برای هماهنگی زیرساخت‌ها و رفع کمبودها در بخش‌های مختلف بهداشت و درمان تأمین شود. این درخواست، یک اعلام نیاز استراتژیک برای تأمین منابع مالی بلندمدت به منظور هم‌راستایی ظرفیت‌های آموزشی با زیرساخت‌های عملیاتی نظام بهداشت است.

ارزیابی وضعیت فعلی و پیشنهادات مطرح شده توسط وزیر بهداشت، گویای یک خلأ راهبردی در سیاست‌گذاری‌های بهداشتی کشور است. به نظر می‌رسد که برای حل مشکلات موجود، نیازمند یک تغییر اساسی در سیاست‌های آموزشی، تأمین مالی و ایجاد زیرساخت‌های مناسب هستیم. در عین حال، باید سیاست‌هایی برای کاهش روند مهاجرت پزشکان متخصص در نظر گرفته شود، زیرا بدون نیروی انسانی ماهر، حتی بهترین اصلاحات نیز نمی‌تواند نظام سلامت کشور را از بحران‌های پیش‌رو نجات دهد. نظام سلامت کشور به یک رویکرد راهبردی نیاز دارد که نه تنها افزایش ظرفیت پذیرش و تربیت پزشک متخصص را در نظر بگیرد، بلکه در عین حال به ارتقای کیفیت خدمات و منابع مالی پایدار توجه ویژه‌ای داشته باشد تا بتوان از بحران‌های آتی جلوگیری کرد.


نورنیوز
اخبار مرتبط
افزایش 46 درصدی تعرفه‌های درمان؛ پزشکان راضی، مردم نگران!
پنج‌شنبه 1403/12/30 ساعت 09:03
نورنیوز از چشم انداز اقتصاد سلامت در سال 1404 گزارش می‌دهد؛
افزایش 46 درصدی تعرفه‌های درمان؛ پزشکان راضی، مردم نگران!
افزایش 46 درصدی تعرفه‌های پزشکی در سال 1404 اگرچه در ظاهر گامی در جهت اصلاح ساختار اقتصادی نظام سلامت است، اما می‌تواند فشار سنگینی بر دوش بیماران، به‌ویژه اقشار کم‌درآمد، بگذارد. این تصمیم که با هدف بهبود وضعیت جامعه پزشکی اتخاذ شده، چالش‌هایی مانند افزایش هزینه‌های درمان، ضرورت تقویت بیمه‌ها و احتمال کاهش دسترسی مردم به خدمات درمانی را به همراه دارد.
یک چهارم استادان دانشگاه مهاجرت کرده‌اند
دوشنبه 1403/09/05 ساعت 08:46
نورنیوز آمار اعلامی از سوی وزیر علوم درباره مهاجرت استادان را بررسی می کند
یک چهارم استادان دانشگاه مهاجرت کرده‌اند
سخنان تلخ وزیر علوم درباره نرخ 25 درصدی مهاجرت استادان دانشگاه ظرف چندسال اخیر، افسوس‌ها و نگرانی‌های مشهودی را در سطح افکار عمومی رقم زده است. این نگرانی‌ها را از سطح و نوع واکنش‌هایی که در فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی نسبت به سخنان حسین سیمایی صراف منتشر شده به خوبی می توان دریافت.
نظرات

آخرین اخبار
راز طول عمر در وزنه‌ها؛ ورزش قدرتی عمر را افزایش می‌دهد
هشدار برای کلاهبرداری به نام سریال «وحشی»
مرگ 5 آمریکایی در هر ساعت به علت آلودگی خودروها
سفر در اروپا مختل شد!
شمار شهدای لبنان از 4250 نفر گذشت
پزشکیان: آمریکا به تفاهم نامه پایبند باشد، ما هم به تعهداتمان عمل می‌کنیم
حدادعادل: رابطه مردم و رهبری با معیارهای غربی قابل فهم نیست
گفت‌وگوی تلفنی اردوغان و مرتس
تیراندازی نظامیان اسرائیل به معترضان سوری در درعا
برخورد پهپاد با هواپیمای مسافربری در آسمان نیویورک
ادعای ترامپ: نشست دوحه شاید مهم باشد
ارتش جزئیات برنامه‌های مراسم بدرقه رهبر شهید را اعلام کرد
حمایت ویژه بنیاد ملی علم ایران از زنان و مادران پژوهشگر
روحانی: رهبر شهید در برابر بزرگ‌ترین فشارها ایستادگی کرد
شکست حقوقی ترامپ در پرونده رسوایی جنسی
سازمان ملل: اختلافات لبنان و اسرائیل باید پشت میز مذاکره حل شود
دایی فرزندان رهبر شهید: مردم برای دختر دوم رهبر شهید دعا کنند
معاون سیاسی نیروی دریایی سپاه در سانحه رانندگی جان باخت
پایان رؤیای سامورایی‌ها؛ برزیل با بازگشتی تماشایی صعود کرد
غریب‌آبادی: تنگه هرمز دیگر به وضعیت سابق بازنخواهد گشت
تنگه هرمز روی میز ناتو؛ رایزنی استارمر و دبیرکل ناتو در لندن
راز پیراهن 9 میلیون دلاری مارادونا فاش شد
پنالتی‌های سرنوشت‌ساز؛ گل‌گهر آخرین بلیت آسیا را گرفت
جزئیات فعالیت بانک‌ها در مراسم رهبر شهید
مخبر: شهید لاریجانی زبان گویای عقلانیت راهبردی جمهوری اسلامی بود
دیدار مکرون و سلطان عمان در کاخ الیزه
نور ویدئو | تحول قضایی ؛ از مطالبه تا واقعیت
برد نفس‌گیر ایران مقابل سوریه در انتخابی جام‌جهانی بسکتبال
بقائی: فعلاً هیچ مذاکره‌ای با آمریکا در کار نیست
130 هزار گواهینامه مهارتی فرهنگ و هنر صادر شد
چرا برقراری آتش بس، آغاز نبرد بر سر تنگه هرمز را کلید زده؟
لبنان زیر آتش؛ با وجود توافق، اسرائیل 10 نفر را به شهادت رساند
عارف: بحران بانک‌ها از ضعف امنیت سایبری شروع شد
پاسخ قاطع ایران به ادعای مکرون
پشت‌پرده خرید جنجالی اف-35 از آمریکا
ایران ادعای ترامپ درباره نشست دوحه را رد کرد
لگدکوب شدن غرور ملی در آمریکا
قتل مادربزرگ برای تأمین هزینه عروسی مجلل
نخبگان اجازه ندهند تفرقه جای همبستگی ملی را بگیرد
آمار آسیایی‌ها در جام جهانی؛ ایران بدشانس‌ترین
بازدید رئیس‌جمهور از پژوهشکده صنایع غذایی و فرآورده‌های کشاورزی سازمان ملی استاندارد
دیوان عالی آمریکا دست ترامپ را بازتر کرد
نورویدئو | تنگه هرمز ؛ کره‌ای که باز می شود یا محکم تر
آماده‌باش 1000 مدرسه تهران برای مراسم تشییع رهبر شهید
روسیه: «مسیر ترامپ» با مخالفت ایران و چین مواجه می‌شود
آمریکا بخشی از تحریم‌های مرتبط با روسیه را لغو کرد
واکنش مسکو به قانون هسته‌ای فنلاند
نخست‌وزیر عراق به اسلام‌آباد دعوت شد
دعوت از پزشکان داوطلب برای خدمت در مراسم تشییع قائد امت
کاتس: با سنتکام برای عدم عقب‌نشینی از غزه، لبنان و سوریه توافق کردیم