×
بین الملل
شناسه خبر : 210507
تاریخ انتشار : دوشنبه 1403/11/08 ساعت 22:03
مرشایمر: ترامپ نمی‌خواهد با ایران بجنگد +فیلم

مرشایمر: ترامپ نمی‌خواهد با ایران بجنگد +فیلم

استاد دانشگاه شیکاگو گفت: ادامه یافتن جنگ‌های اسرائیل در منطقه به نفع امنیت ملی آمریکا نیست. با وجود حضور افراد تندرو در کابینه ترامپ، او به‌دنبال جنگ با ایران نیست.

نورنیوز-گروه بین‌الملل: از زمان روی کار آمدن دولت دوم «دونالد ترامپ» و حضور افرادی ضدایرانی همچون «مارکو روبیو» به‌عنوان وزیر امور خارجه در کابینه ترامپ، سوالات بسیاری درباره نحوه تعامل یا تقابل ترامپ با جمهوری اسلامی ایران مطرح شده است.

ترامپ که در طول دولت اول خود و در سال ۲۰۱۸ به‌طور یکجانبه از توافق برجام خارج شد، یکی از عوامل اصلی کارزار فشار حداکثری علیه ایران و شهروندان آن است.

اما او در طول کارزار انتخاباتی خود همواره اعلام کرده که «آغازگر جنگ‌های تازه نیست» بلکه «خاتمه دهنده جنگ‌های کنونی است». از طرفی، او از حضور افراد بیشتر ضدایرانی از جمله «جان بولتون»، «مایک پامپئو» و «برایان هوک» در کابینه خود جلوگیری کرده است. هرچند به باور کارشناسان، تقابل ترامپ با افراد مذکور، در انتقادات آن‌ها از شخص ترامپ ریشه دارد.

در همین راستا، «جان مرشایمر» متفکر برجسته روابط بین‌الملل و استاد دانشگاه شیکاگو و یکی از کارشناسان مطرح در حوزه واقع‌گرایی در روابط بین‌الملل، در گفت‌وگویی به چشم انداز نحوه عملکرد ترامپ در قبال ایران و ادعاهای رژیم صهیونیستی و دولتمردان حامی آن درباره «ضعیف بودن» ایران پرداخت.

او در ابتدای گفت‌وگوی خود گفت: «منافع عمیق و ملی آمریکا در خاموش کردن جنگ‌های اسرائیل و جلوگیری از ایجاد جنگی تازه است. چه بایدن و چه ترامپ، هر ۲ باید به نفع منافع ملی آمریکا اقدام می‌کردند و ترامپ فرصت توقف جنگ غزه را داشت.»

متفکر برجسته روابط بین‌الملل با اشاره به خواست رژیم صهیونیستی و سران آن، از جمله «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر این رژیم که از سال ۱۹۹۶ «رویای نابود کردن ایران» را دارد، اظهار داشت: «همه تندروها در آمریکا و اسرائیل خواهان نابودی ایران و زیرساخت‌های آن، از جمله تأسیسات هسته‌ای آن هستند اما ترامپ تأکید کرده که به‌دنبال جنگی تازه نیست و تصور هرگونه اشتیاق از سوی او برای آغاز جنگی علیه ایران دشوار است. واقعیت این است که او مسئول دولت آمریکاست و به باور من، شاید در شرایط خیلی دشوار وارد جنگی علیه ایران شود. اما فرصتی واقعی وجود دارد که ترامپ مانع جنگ با ایران شود.»

مرشایمر با اشاره به کارزار شکست خورده فشار حداکثری ترامپ علیه ایران تصریح کرد: «احتمالا ترامپ بخواهد با فشار اقتصادی ایران را وادار به پذیرش شروط خود کند. اما درباره موفقیت این سیاست تردیدهای بسیاری وجود دارد، ولی با این رویکرد، جنگی رخ نخواهد داد.»

 

حزب‌الله یک قدرت غیرقابل انکار است

متفکر برجسته روابط بین‌الملل در پاسخ به سوالی درباره حضور «محمد جواد ظریف» معاون راهبردی رئیس‌جمهور ایران در داووس و اظهارات او درباره عدم تضعیف شدن ایران با وجود ضربات وارد شده علیه آن، سخنان ظریف را تصدیق کرد و گفت: «به باور من، همان‌طور که ایرانیان اذعان کرده‌اند، آن‌ها ضرباتی را متحمل شده‌اند، اما ضعیف نشده‌اند. سقوط دولت بشار اسد برای ایران مهم بود. در کوتاه مدت، ایران بابت سوریه ضربه خورده است.»

او تصریح کرد: «اما باید دید که ایران در آینده سوریه چه نقشی را ایفا خواهد کرد. جز این پیروزی کوچک (سقوط دولت سوریه) برای اسرائیل و حامیان آن، حزب‌الله زنده و قدرتمند باقی مانده است. ادعاهای مطرح شده درباره نابودی حزب‌الله دروغ است. اسرائیلی‌ها در دهه‌های اخیر همواره رهبران محور مقاومت را هدف قرار دادند و آن‌ها سریعا جایگزین شدند.»

مرشایمر افزود: «حزب‌الله یک قدرت غیرقابل انکار است و این‌گونه باقی خواهد ماند و در نهایت، مجددا قدرت کامل خود را بازیابی خواهد کرد. حماس نیز زنده و قدرتمند باقی مانده است. علاوه‌بر این ۲ گروه، اکنونی حوثی‌ها (انصارالله) نیز با قدرتی گسترده در میدان حضور دارند.»

او تصریح کرد: «پس این ادعا درباره تضعیف قدرت ایران به‌خاطر ضربات وارد شده به متحدان خود در منطقه، کذب است. ایران به‌خاطر سوریه متحمل ضرباتی شده است، اما مسئله جدی‌ای نخواهد بود.»

حمله اسرائیل صدمه جدی‌ به پدافندهای هوایی ایران وارد نکرده است

مرشایمر همچنین با اشاره به ادعای صهیونیست‌ها و بازوهای رسانه‌ای آن‌ها درباره «نابودی همه پدافندهای هوایی ایران توسط اسرائیل» تأکید کرد: «ادعای اسرائیلی‌ها درباره نابودی پدافندهای هوایی ایران و باز بودن فضا برای حمله به همه زیرساخت‌های ایران، از جمله تأسیسات نفتی و هسته‌ای آن را ذره‌ای باور نمی‌کنم.»

او تصریح کرد: «به باور من، حمله اسرائیل صدمه جدی‌ای به پدافندهای هوایی ایران وارد نکرده است. حتی در صورت واقعی بودن این ادعا، نابودی تأسیسات هسته‌ای ایران توسط اسرائیل غیرممکن است. آن‌ها به کمک آمریکایی‌ها نیاز دارند و حتی در صورت دریافت این کمک، احتمال شکست آن‌ها برای نابودی تأسیسات‌ هسته‌ای ایران بالا است.»

مرشایمر تأکید کرد: «پس این خیال که ایران اکنون یک هدف بزرگ و بی‌دفاع است و می‌توان به‌راحتی به آن حمله کرد، اشتباه است. از طرفی، اگر جای ایران بودم و اسرائیلی‌ها و آمریکایی‌ها به زیرساخت‌های من حمله می‌کردند، علاوه بر ساخت بمب هسته‌ای، همه تأسیسات نفتی منطقه را نابود می‌کردم تا غرب متوجه شود که در صورت نابودی اقتصاد ایران و ایرانیان، با قطع نفت اقتصاد سراسر جهان نابود خواهد شد. ایران دست بسیار خوبی برای بازی دارد.»

او افزود: «پس شما نباید به‌دنبال تقابل با ایران باشید. اسرائیلی‌ها به دنبال تقابل با ایران هستند، اما به عواقب آن فکر نمی‌کنند.»

 

اگر جای ایرانی‌ها بودم، سلاح هسته‌ای می‌ساختم

این متفکر برجسته روابط بین‌الملل آمریکا در ادامه گفت‌وگوی خود در پاسخ به سوالی درباره منطقی بودن ساخت سلاح هسته‌ای توسط ایران به‌خاطر «بازدارندگی هسته‌ای» ناشی از آن گفت: «همه قبول دارند که غرب با اقدامات خود، درحال سوق دادن ایران به سوی سلاح هسته‌ای است. اسرائیلی‌ها هم مخفیانه آرزو دارند که ایران چنین اقدامی انجام دهد، تا بهانه‌ای برای حمله گسترده به ایران داشته باشد. دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای کاملا تصمیمی منطقی است. به کره شمالی نگاه کنید. داشتن سلاح هسته‌ای بهتر از نداشتن آن است.»

او تأکید کرد: «البته از نظر آمریکایی‌ها، ایران نباید سلاح هسته‌ای داشته باشد. اما از نقطه نظر ایرانیان، داشتن سلاح هسته‌ای، اقدام بسیار موجه و منطقی‌ای است. در ۲ دهه گذشته همواره گفته‌ام که اگر جای ایرانیان بودم، سلاح هسته‌ای می‌ساختم اما ایران تصمیمی برای ساخت سلاح هسته‌ای نگرفته و برنامه هسته‌ای خود را صلح‌آمیز حفظ کرده است.»

مردم عربستان از آرمان فلسطین حمایت می‌کنند

او همچنین با اشاره به حمایت مالی صهیونیست‌ها از کارزار انتخاباتی ترامپ و خواست آن‌ها برای «الحاق» کرانه باختری به سرزمین‌های اشغالی و ارتباط این خواسته و توافق آتش‌بس در غزه گفت: «به باور من آتش‌بس در غزه هیچ ارتباطی به اشغال کرانه باختری توسط اسرائیل ندارد. به نظر من بین ترامپ و اسرائیلی‌ها نیز هیچ توافقی درباره این مسئله حاصل نشده است. تحولات در غزه یک سوال باز است. ترامپ در وادار کردن نتانیاهو برای پذیرش آتش‌بس نقش مهمی ایفا کرده است، اما پویایی و ثبات این آتش‌بس همچنان نامشخص است.»

مرشایمر افزود: «احتمال دارد در دراز مدت ترامپ برای حل مسئله غزه، با نتانیاهو درباره اشغال ارتفاعات جولان یا کرانه باختری توافق کند، اما تاکنون این اتفاق نیفتاده است.»

مرشایمر در ادامه به چشم‌انداز احتمال عادی‌سازی روابط کشورهای عربی از جمله عربستان سعودی با رژیم صهیونیستی پرداخت و افزود: «کشور کلیدی برای عادی سازی روابط با اسرائیل، عربستان سعودی است. ترامپ خواستار عادی سازی روابط ریاض و تل‌آویو است. مقامات عربستان سعودی اعلام کرده‌اند که تا پیش از رسیدن به راهکاری مشخص برای حل مسئله فلسطین و درگیری بین فلسطینیان و اسرائیل، خواهان عادی سازی روابط خود با تل‌آویو نیست. اما پافشاری عربستان روی تشکیل کشور مستقل فلسطین نامشخص است.»

او افزود: «اما آشکار است که نخبگان عربستان سعودی به مسئله فلسطین و فلسطینیان اهمیتی نمی‌دهند، در صورت دستیابی به توافقی خوب، از فلسطینیان خواهند گذشت اما مشکل اصلی نخبگان عربستان، فشار داخلی و خواست شهروندان عربستان و دیگر کشورهای عربی برای تشکیل کشور مستقل فلسطین و حمایت آن‌ها از آرمان فلسطین است.»

مرشایمر تصریح کرد: «اما به باور ترامپ و نتانیاهو، آن‌ها می‌توانند از این فرصت به نفع خود استفاده کنند و با ارائه وعده‌ای دروغین درباره تشکیل کشور مستقل فلسطین در آینده، به توافقی با عربستان سعودی برسند. اما حتی در صورت عادی سازی روابط عربستان با اسرائیل، مسائل کنونی درباره حماس، حزب‌الله، کرانه باختری، سوریه یا ایران را حل نمی‌کند.»

او همچنین با اشاره به خواست «غیرمنطقی» ترامپ برای تصرف پاناما گفت: «به باور ترامپ او برای تصرف پاناما به اقدامی نظامی نیاز ندارد. هرچند منطق پشت استدلال‌های او برای تصرف پاناما، همگی باطل و بیهوده هستند. اما او به راحتی می‌تواند این کار را انجام داد.»


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
مهمترین علل چرب شدن کبد چیست؟
اقدامات آمریکا در توقیف کشتی‌ها نقض حقوق بین‌الملل و مصداق اعمال تجاوزکارانه است
یونایتدی ها برنتفورد را بردند و به سهمیه نزدیک شدند
هشدار گوترش درباره افزایش کلاهک‌های هسته‌ای در جهان
تلگراف: نگاه جهان به قیمتِ اشتباهِ نفت است
ایروانی: مسوولیت اختلال در حمل و نقل دریایی خلیج فارس به عهده امریکاست
تاکید سفیر پاکستان: تنگه هرمز شریان تجارت جهانی است
تاکید قائم‌پناه بر بازسازی سریع «توفیق دارو» و تقویت توان دارویی کشور
ضارب ضیافت ترامپ به «تلاش برای ترور رئیس‌جمهور آمریکا» متهم شد
مصدومیت شدید پسر زیدان/ آیا او ضربه مغزی شده است؟
روزبه چشمی: قهرمانان واقعی ایران، مردم هستند
رامین رضاییان: هویت این سرزمین از مردم ایران معنا می‌گیرد
چارلز سوم و همسرش وارد آمریکا شدند
چین: عملیات نظامی آمریکا و اسرائیل علت اصلی بحران تنگه هرمز
اعلام مهلت ثبت‌نام آزمون ورودی مدارس سمپاد و نمونه‌دولتی
برنامه ویژه استقلالی‌ها در پل طبیعت همزمان با روز ملی خلیج فارس+ جزئیات
بقایی: غارت کشتی‌های حامل نفت ایران دزدی دریایی است
پیروزی 3–2 السد مقابل الشمال؛ سومین قهرمانی متوالی قطری‌ها
تردید ونس نسبت به روایت پنتاگون از وضعیت تسلیحات آمریکا
گروسی:دوران اجماع جهانی در شورای امنیت پایان یافته است
خیز قیمت‌ها در دخانیات و ارتباطات/مسکن و قبوض چقدر رشد کردند
تاکید نتانیاهو بر ادامه تجاوزات رژیم صهیونیستی به لبنان
ناتو به دنبال جلوگیری از رویارویی پرتنش با آمریکا
برگزاری مرحله دوم تمرینات تیم ملی فوتبال با هدایت قلعه‌نویی
سخنگوی کاخ سفید: هیچ رئیس‌جمهوری مانند ترامپ با چنین سوءقصدهایی مواجه نشده است
توقف تردد قطار مترو در ایستگاه‌های قیام و 17 شهریور/خدمات جایگزین ارائه شد
بقائی خطاب به اروپا: ژست‌های نمایشی برایتان ذره‌ای اعتبار خلق نخواهد کرد
توافق«چارچوب هماهنگی» بر سر نامزدی الزیدی برای نخست‌وزیری عراق/او کیست؟
چالش جهانی در کشت گندم با جهش قیمت کود
ورود عربستان برای کمک به پاکستان
نفتکش‌های دزدیده شده ایرانی به مقصدی نامعلوم حرکت کردند
درخواست آمریکا از جامعه جهانی برای بازگشایی تنگه هرمز
اعترافات صدراعظم به یک خطای فاحش محاسباتی
روبیو: مشروط کردن بازگشایی تنگه هرمز برای آمریکا غیرقابل قبول است
فهم راهبردی لاریجانی از محور مقاومت در حافظه‌ تاریخی مردم جاوانه خواهد ماند
اژه‌ای: غرب از درک قدرت ایمان مردم ایران عاجزند
دهلی‌نو: موضوع بندر چابهار با ایران و آمریکا در حال بررسی است
عکس های منتخب ایران، دوشنبه 7 اردیبهشت 1405
بغداد: هرگونه حمله از خاک عراق علیه همسایگان «اقدام تروریستی» تلقی می‌شود
ماکرون: هدف ما دریانوردی بدون عوارض در تنگه هرمز است!
تاکید گوترش بر بازگشایی تنگه هرمز؛ بیش از 20 هزار دریانورد سرگردانند
فاش شدن هویت تفنگداران آمریکایی در خلیج فارس توسط حنظله
ماجرای اینترنت گیگی 390 هزار تومانی واقعیت یا شایعه!
میزبان هفتمین دوره بازی‌های آسیایی ساحلی 2028 شناخته شد
ورود وزارت ارتباطات برای رسیدگی به تخلف عرضه خارج از ضابطه «اینترنت پرو»
همتی: بانک مرکزی از بازسازی و نوسازی صنایع آسیب‌دیده حمایت می کند
حملات جدید جنگنده های اسرائیلی به جنوب لبنان
منفورترین عضو کابینه ترامپ کیست؟
شلیک هزاران پهپاد و موشک از سوی حزب‌الله به سمت اسرائیل در دوماه
تایلند هم زبان به انتقاد از آمریکا گشود