×
اجتماعی
شناسه خبر : 210286
تاریخ انتشار : یکشنبه 1403/11/07 ساعت 13:31
«نوروز» پیوند راستین ایران و چین

«نوروز» پیوند راستین ایران و چین

چینیان و ایرانیان به عنوان صاحبان کهن ترین تمدن های بشری و غنی ترین فرهنگ ها، از هزاران سال پیش، شروع سال نو را در آستانه فرا رسیدن فصل بهار جشن می گیرند.

نورنیوز-گروه اجتماعی: این روزها در چین همه جا صحبت از «بهار» و «عید» و «آغاز سال نو» است، تعطیلات عید و سفرهای بی شمار سال نو از راه رسیده و شور و انرژی و گرمای فرا رسیدن عید بهار، سرمای سخت زمستان را از یاد مردم برده است؛ حال و هوایی شبیه «عید نوروز به عنوان عید باستانی ایران» که آداب و رسوم مشترک و مشابه زیادی بین این دو عید بزرگ وجود دارد.

 سال نو چینی که با «عید بهار» شروع می شود،  بر اساس تقویم قمری این کشور، امسال از روز 10 بهمن (29 ژانویه) آغاز می شود و سفرهای پرتعداد عید در این کشور که عملا از روزهای قبل شروع شده و این روزها به اوج خود رسیده است، تا حدود یک ماه ادامه می یابد.

شور و شوق و نشاط مردم در خیابان ها، فروشگاه ها، شهرها و روستاها، اشتیاق سفر شهرها و روستاها و زادگاه ها، نصب فانوس های قرمز و رقصان در شکل ها و اندازه های مختلف در خیابانها و سر در خانه ها و مغازه ها و سنت زیبای دو بیتی های نقش بسته بر کاغذهایی قرمز رنگ با مضمون های زیبا و عمیق فرهنگی و انسانی روی درب خانه ها، تهیه غذاهای و خوراکی های سنتی مخصوص عید... همه و همه خبر از نزدیک بودن یک رویداد زیبا در چین می دهد... صدای پای بهار شنیده می شود. 

می پرسید چرا رنگ قرمز برای زمینه شعرهای دوبیتی معروف عید بهار و فانوس های عید؟ زیرا رنگ قرمز در فرهنگ چین نمادی از خورشید و آتش است. مردم چین از دوران باستان احترام زیادی به خورشید و آتش داشتند، از سوی دیگر، رنگ قرمز یا سرخ نماد سال نو چینی رونق و سعادت و زندگی و شکوه است! این رنگ بسیار مورد علاقه و پسند مردم این کشور است.

نصب فانوس های کوچک و به شکل مار در رنگ ها و اشکال مختلف، خبر از رسیدن سال مار می دهد. مار، نزد چینیان، به عنوان یک اژدهای کوچک، نماد و نشانه ای خوب به شمار می رود.

** نگاه به شباهت های عید بهار و عید نوروز

چینیان و ایرانیان به عنوان صاحبان کهن ترین تمدن های بشری و غنی ترین فرهنگ ها، از هزاران سال پیش، شروع سال نو را در آستانه فرا رسیدن فصل بهار جشن می گیرند؛ رسمی مملو از معانی و مفاهیم عمیق و غنی. بهار به عنوان فصل شکوفایی و آغاز دوباره سرزندگی و حیات، به عنوان سرآغاز سال نو چینی و ایرانی قرار گرفته و زیباترین نماد برای شروع سال است.

مثل عید نوروز ایران که در مهر ماه سال 1388 هجری شمسی توسط سازمان علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد (یونسکو)، به عنوان میراث جهانی، به ثبت جهانی رسید، عید بهار چین هم سال گذشته به عنوان میراث جهانی در فهرست یونسکو ثبت شد که نشان از اهمیت جهانی عید نوروز ایرانی و عید بهار چینی دارد.

بلافاصله بعد از عید بهار در چین، مردم ایران هم این روزها کم کم وارد حال و هوای استقبال از سال نو می شوند و در هفته های آینده، این حال و هوای شاد و با نشاط، با فعالیت هایی مثل خانه تکانی، خرید آجیل و شیرینی و لباس های نو برای عید و آماده کردن سبزه و سنبل و کاشتن گل و گیاه در باغچه ، به اوج خود می رسد.

درست شبیه فرهنگ ایرانی که مردم از روزها و هفته قبل از فرا رسیدن سال نو، با خرید لباس نو و خانه تکانی، با شور و اشتیاق فراوان به استقبال سال نو می روند، مردم سرزمین پهناور چین نیز قبل از فرا رسیدن عید بهار و سال نو، با خرید لباس های نو و خانه تکانی، خود را آماده خوش آمدگویی به سال نو می کنند.

در چین هم مثل ایران، اعضای خانواده تلاش می کنند تا در شب سال نو، همگی برای شام شب عید دور هم جمع شوند و غذای مخصوص شب عید را کنار هم نوش جان کنند. ماهی بخش مشترکی از شام شب عید هر دو ملت ایران و چین به شمار می رود. در فرهنگ چینی، ماهی ثروت و سلامت و از طرف دیگر نمادی از خوش شانسی در سال جدید است.

عیدی دادن و عیدی گرفته هم رسم و آیین مشترک عید بین مردمان چین و ایران است. رسم است که در چین، بزرگ تر ها به کوچک تر ها پاکت های پول عیدی می دهند و البته افراد کهنسال خانواده هم از فرزندان خود عیدی می گیرند؛ رسمی زیبا که در نوروز ایرانی هم کاملا مرسوم و رایج است.

دید و بازدید عید هم از آداب و رسوم مشترک مردم هر دو کشور در شروع سال نو است. مردم برای بازدید بزرگترها و والدین خود، به شهرها و روستاهای زادگاه خود سفر می کنند تا شروع سال جدید را با یک دورهمی خانوادگی آغاز کنند و دیدارها تازه شود.

عید نوروز ایران، در روز سیزدهم فروردین و با آیین «سیزده بدر» خاتمه می یابد؛ روزی که به عنوان «روز طبیعت» هم در ایران نامگذاری شده و مردم در این روز، با حضور در دل طبیعت، باغ ها، دشت ها و کنار رودخانه ها، آخرین روز عید نوروز با احترام به طبیعت سپری می کنند.

در چین اما، عید بهار با جشنی معروف به «جشن فانوس» به پایان می رسد؛ چینی‌ها معتقدند فانوس‌ها راه را برای سال جدید روشن می‌کنند. جشن فانوس یکی از جشن‌های سنتی چین است و پس از این جشن تعطیلات سال نو تمام می‌شود.

عید بهار و عید نوروز، تنها بخشی از اشتراکات و پیوندهای عمیق تاریخی و فرهنگی میان مردم چین و ایران است؛ مردمی که تمام صفحات کتاب کهن وقطور روابط شان از دیرباز تا کنون، حکایت از دوستی های عمیق و پیوندهای ناگسستنی دارد.


persian.cri.cn
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
گفتگوی تلفنی وزرای امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و افغانستان
مادورو برای جلوگیری از درگیری با آمریکا «همه چیز» را پیشنهاد داده است
شاخص کل بورس به کانال 3 میلیون واحد برگشت
قیمت دلار و سایر ارزها امروز شنبه 26 مهر 1404
هوای 7 شهر خوزستان در وضعیت قرمز و نارنجی
نورنما | 22تا تیپ مختلف در یک انیمیشن!
مستندسازی تجاوز رژیم صهیونیستی برای تاریخ و دادگاه‌ها ضروری است
اولین طلای رویینگ ایران در قهرمانی آسیا 2025
کشته شدن 8 بازیکن ملی‌پوش کریکت در اثر حمله هوایی پاکستان
کواکبیان به 14 ماه حبس محکوم شد
برکناری رئیس کل بانک مرکزی تکذیب شد
چالش کمبود پرستار و کاهش تقاضا برای ورود به خدمت
یک نماینده سابق و یک نماینده فعلی مجلس به حبس محکوم شدند
افت رمزارزها، صعود بورس؛ تلاقی سرد و گرم بازارها
باند بین‌المللی قاچاق سیگار نقره‌داغ شد
رئیس‌زاده، رئیس‌کل سازمان نظام پزشکی شد
بیانیه سفارت ایران در تایلند برای انقضای قطعنامه 2231
یورش گسترده نیروهای اشغالگر اسرائیلی به کرانه باختری
جزییات جدید از واریز معوقات فروردین بازنشستگان تامین اجتماعی بالای 20 میلیون تومان
ادعای دوباره ترامپ: زمان پایان جنگ اوکراین و توافق رسیده است
نتانیاهو به دنبال جلو انداختن تاریخ انتخابات است
باند زورگیری در غرب تهران منهدم شد
برنامه مسابقات ورزشی امروز شنبه 26 مهر 1404+ ساعت بازی پرسپولیس
دستگیری ضارب روحانی امام‌زاده یحیی+فیلم
علت کمای ملی پوش والیبال مشخص شد
افسانه‌ای بر بام جهان ؛ اولین زن ایرانی در باشگاه 8000 متری‌ها
آتشفشان تفتان بیدار شد؟
معمای جنگ و صلح در غزه
ایران و روسیه؛ داستان همگرایی بازیگران مستقل
تعظیم تهران به نام مقدس مریم
هیأت پارلمانی ایران عازم ژنو شد
انتقال 4 زندانی ایرانی از جمهوری آذربایجان به کشور
جنگ هیبریدی روسیه در اروپا
رئیس‌جمهور برزیل عملیات نظامی آمریکا در کارائیب را محکوم کرد
قطعنامه 2231 به‌طور قطعی منقضی و خاتمه یافته است
اجرا نکردن قانون حجاب، مخالفت با اصل حجاب نیست
ریزش هم‌زمان طلا، نقره، نفت و بیت‌کوین
تماشای بارش شهابی در شامگاه سه‌شنبه
احساس می‌کنیم با حمله اسرائیل به قطر به ما خیانت شد
وضعیت آب و هوا امروز شنبه 26 مهر+ وضعیت استان ها
پایان محدودیت‌های برجامی ایران با انقضای قطعنامه 2231
برجام تمام شد، ایران در مسیر جدید دیپلماسی مستقل
قاتلان خاموش ریه‌ها / عامل 85 درصد از سرطان‌های ریه کشف شد
طراحی هوشمند پپتیدها برای مقابله با مقاومت آنتی‌بیوتیکی
چهره پنهان مریخ: بادهایی به تندی 160 کیلومتر در ساعت
افق‌های تازه‌ای در پزشکی ترمیمی با رشد ساختارهای شبه‌جنین
کنار زدن موانع سنتی آموزش رشته کامپیوتر با استارتاپ CS12
کاربران اپ‌های هوش مصنوعی از یک میلیارد کاربر گذشت
8 نشانه‌ای که می‌گویند بدن‌تان بیش از حد خسته است
پیش‌بینی عفونت‌های تنفسی کودکان با هوش مصنوعی
X
آگهی تبلیغاتی