×
سیاسی
شناسه خبر : 210235
تاریخ انتشار : یکشنبه 1403/11/07 ساعت 09:24
مسائل خارجی نباید دو قطبی شود

هادی حق‌شناس*

مسائل خارجی نباید دو قطبی شود

مسائل خارجی نباید در داخل کشور دوقطبی یا سیاسی بشود. دولت باید تصمیم درست در راستای منافع ملی اتخاذ بکند.

نورنیوز-گروه سیاسی: طبیعی است که رویکرد رئیس‌جمهور آمریکا در سیاست خارجی آمریکا جدید نیست و در همه سال‌های بعد از انقلاب اسلامی، آنها رویکرد یکسانی داشتند اما با فراز و فرودهایی.

طبیعی است که ایران هم رویکرد یکسانی با فراز و فرودهای متفاوتی داشته است. هم آنها در مقاطعی پای مذاکره آمدند و در مقاطعی نیامدند و هم ایران در مقاطعی آمده است و در مقاطعی پای میز مذاکره نرفته است. هم آنها در منطقه خلیج فارس با ایران همکاری کردند و هم ایران در مقاطعی در موضوعات مختلف خلیج فارس یا افغانستان همکاری کرده است و در مقاطعی هم همکاری نکرده است.

طی 46 سال انقلاب اسلامی، روابط بین ایران و آمریکا در عین حال که روابط رسمی سیاسی نبود ولی مذاکراتی وجود داشت و فراز و نشیب‌هایی این مذاکرات داشته است. هر یک از دو کشور متناسب با منافع خودشان تصمیم گرفتند، برجام یک نمونه بوده که امضا شد و حال اینکه بعد از امضای برجام مسائلی پیش آمد و ترامپ از برجام خروج کرد، طبیعی است که بخشی از داستان روابط بین ایران و غرب است.

 اگر دقیق حوادث سال‌های بعد از انقلاب اسلامی را مطالعه کنیم، حوادث تلخ و شیرین زیادی بوده که همواره هر دو کشور به دنبال منافع خودشان بودند. الان هم باز همین است. کسانی که دقیق مطالعه می‌کنند یا مسائل منطقه‌ای و جهان را رصد می‌کنند، شروع کار رئیس‌جمهور جدید، اتفاق جدیدی نیست مضاف بر اینکه امروز شاید دو طرف بیشتر از همدیگر بدانند، اطلاعات بیشتری از همدیگر دارند و از همه اینها مهم‌تر این است که آشکارا به دنبال تثبیت وضعیت و منافع خودشان هستند. یعنی از شواهد پیداست که دو کشور به دنبال منافع خودشان هستند آنچه مهم است اینکه چه راهبردی باید انتخاب شود تا منافع ایران به حداکثر برسد؟ اینکه چه راهبردی انتخاب بشود، نکته مهمی هست. اینکه ما منافع خودمان را به بخشی از مسائلی که ممکن است در اولویت ما نباشد، گره بزنیم یا اینکه گره بزنیم به برخی از مسائل داخلی کشور یا به برخی از مسائل منطقه. اینها اگر به راهبرد اصلی ربط پیدا کند و چنانچه منافع‌مان را تحت الشعاع قرار دهد، طبیعی است که ممکن است به خطا برویم.

 مسائل خارجی نباید در داخل کشور دوقطبی یا سیاسی بشود. دولت باید تصمیم درست در راستای منافع ملی اتخاذ بکند. بالاخره دولت‌ها طی سال‌های بعد از انقلاب همواره به دنبال این بوده‌اند که منافع مردم تضمین بشود. ممکن است در مقاطعی سازوکار رسیدن به منافع حداکثری را اشتباه انتخاب کرده باشیم اما در اصل مطلب که منافع مردم است، نباید تردیدی کرد که اصل انتخاب سیاست و راهبردی است که منافع مردم و منافع ملی مدنظر باشد.

 بنابراین اگر بخواهم خلاصه بحث کنیم، شاید به یکی، دو گزاره برسیم. گزاره اول اینکه شروع دوره جدید ریاست جمهوری آمریکا مثل همه ادوار گذشته با فراز و فرود بوده است و نکته دوم، اینکه اصل برای ما منافع مردم است و نکته سوم اینکه برای هر مقطعی باید سیاست متناسب با زمان و مکان آن مقطع را اتخاذ کرد که در راستای منافع ملی باشد.

* اقتصاددان


آرمان ملی
نظرات

آخرین اخبار
فلیک: قهرمانی با برد مقابل رئال مادرید لحظه‌ای فراموش‌نشدنی است
برنامه مسابقات ورزشی امروز 21 اردیبهشت 1405+ جدول پخش
چرا تلاویو لغو توافق اسلو را دنبال می کند؟
ترامپ و گام بعدی؟!
آنچه لازم است درباره بیمه بیکاری بدانیم
وضعیت آب و هوا امروز دوشنبه 21 اردیبهشت + وضعیت استان‌ها
راه‌اندازی 500 دوربین ثبت تخلف جدید در پایتخت تا پایان سال
ادعاهای نتانیاهو علیه چین و خیال پردازی درباره ایران
20هزار استاد دانشگاه آزاد در نوبت دریافت اینترنت
کارشناس مسائل چین: پکن به دنبال حمایت عملیاتی از تهران بدون ورود به تنش نظامی است
ایرلاین های بین‌المللی همچنان از پرواز به اسرائیل اجتناب می‌کنند
راهبردهای عبور از کم‌آبی تهران
بحران «دست‌ودلبازی» در درمان؛ سرم و آنتی‌بیوتیک را هدر ندهید!
چین و آمریکا به دنبال برگزاری مذاکرات تجاری پیش از سفر ترامپ به پکن
سناتور آمریکایی: ایران اهرم فشار قابل توجهی در صحنه جهانی دارد
آخرین جزئیات از وضعیت پرداخت حقوق و معوقات پرستاران
چگونه مدارک گمشده خود را پیدا کنیم؟
در هوای گرم چقدر آب بنوشیم؟
جسد یکی از 2 سرباز آمریکایی مفقود شده در مراکش پیدا شد
نخست وزیر سابق قطر: ایران پس از حمله آمریکا و اسراییل قوی تر شده است
انسداد 3000 چاه غیرمجاز در تهران
توجیه لندن درباره اعزام ناو به خاورمیانه
نگرانی مقام سابق موساد از روند مذاکرات ایران_آمریکا
ناوگان جهانی صمود وارد سواحل جنوب غربی ترکیه شد
به‌روزرسانی نقشه کانون‌های گرد و غبار کشور
هلاکت نظامی صهیونیست در حمله پهپادی حزب‌الله لبنان
استعفای وزیر دفاع لتونی پس از نفوذ پهپاد اوکراینی به حریم این کشور
ترامپ: درباره پاسخ ایران با نتانیاهو صحبت کردم
عراقچی با همتای هلندی خود تلفنی گفت وگو کرد
انگلیس و فرانسه ریاست مشترک نشستی درباره تنگه هرمز را برعهده می‌گیرند
رایزنی عراقچی و عبدالعاطی درباره مذاکرات تهران_واشنگتن
بارسلونا با شکست رئال مادرید قهرمان لالیگا شد
گل طارمی مردود شد،المپیاکوس متوقف!
ارتش: یک فروند پهپاد دشمن متجاوز منهدم شد
گفت‌وگوی تلفنی فیدان و عبدالعاطی
محسن رضایی: هدف رژیم صهیونیستی شعله‌ور کردن آتش درگیری در منطقه است
واکنش ترامپ به پاسخ مکتوب تهران: «خوشم نیامد؛ کاملاً غیرقابل‌قبول است»
پیام تبریک رئیس سازمان محیط زیست ایران به رئیس‌جمهور جدید عراق
در جلسه اعضای کمیسیون کشاورزی مجلس با وزیر جهاد کشاورزی چه گذشت؟
بقایی: ایرانیان در برابر «لژیونرها» نیز ایستاده‌اند
تلاش نتانیاهو برای هماهنگی تلفنی با ترامپ
اتابک: اجازه دوباره‌کاری و تصمیمات پراکنده را نمی‌دهیم
چرا دادگاه آپارات را مسئول محتوای کاربران دانست؟
شکست روایت‌های تبلیغاتی واشنگتن در برابر قدرت اهرم‌های ایران
پاسخ ایران به متن پیشنهادی آمریکا ارسال شد/ انتقال پاسخ ایران به طرف آمریکایی توسط پاکستان
اعلام زمان سفر سه‌روزه ترامپ به پکن
رد هرگونه گفتگوی مستقیم و تأکید بر هماهنگی ملی
ان‌بی‌سی: ایران ماه‌ها توان مقاومت در برابر محاصره دریایی دارد
آژانس جایگاه راستی‌آزمایی است نه پیام‌رسانی سیاسی
ستارگان بزرگ سینمای فرانسه در قاب دهمین فیلم اصغر فرهادی