×
اجتماعی
شناسه خبر : 210073
تاریخ انتشار : شنبه 1403/11/06 ساعت 08:49
چگونه کاربران ایرانی اینستاگرام را متحول کردند؟+گزارش اماری

نورنیوز از روند تغییرات کمّی و کیفی در صفحات اینستاگرام ایرانی گزارش می دهد؛

چگونه کاربران ایرانی اینستاگرام را متحول کردند؟+گزارش اماری

طی پنج سال گذشته، اینستاگرام نه تنها به محبوب‌ترین شبکه اجتماعی ایران تبدیل شده، بلکه شاهد تحولات بنیادینی در نوع محتوای محبوب بوده است. از کاهش سهم سلبریتی‌ها و صفحات سرگرمی گرفته تا افزایش صفحات آموزشی و کسب‌وکار، این تغییرات چشم‌انداز جدیدی از فرهنگ دیجیتال در ایران ترسیم می‌کند.

نور نیوز-گروه اجتماعی: آخرین پیمایش های انجام شده در خصوص میزان استفاده ایرانیان از پیام‌رسان‌ها و شبکه‌های اجتماعی نشان می دهد که طی سال‌های اخیر، اینستاگرام، محبوب‌ترین پلتفرم اجتماعی در ایران بوده است. در بازه زمانی ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۳، تحولات چشمگیری در میزان نفوذ و نوع استفاده کاربران ایرانی از این پلتفرم رخ داده است.

بر اساس گزارش‌های آماری، تعداد صفحات پرمخاطب ایرانی، شامل آن‌هایی که بیش از ۵۰۰ هزار دنبال‌کننده دارند، نزدیک به چهار برابر شده است. جالب توجه اینکه، نرخ رشد این صفحات در سال ۱۴۰۳ به ۲۳ درصد رسیده است، رشدی که برای دومین سال متوالی شتاب بیشتری یافته و بیانگر گسترش سریع این شبکه در میان ایرانیان است.

تغییر در ماهیت محتواهای محبوب

یکی از روندهای مهم، کاهش سهم صفحات «طنز و سرگرمی» در بین صفحات پرمخاطب است که برای چهارمین سال متوالی ادامه داشته است. در مقابل، صفحات «آموزشی» و «کسب‌وکار» توانسته‌اند جایگاه برجسته‌تری پیدا کنند. این پیشرفت تا حدی بوده که اگر این روند ادامه یابد، صفحات آموزشی احتمالاً طی دو تا سه سال آینده به رتبه نخست صفحات محبوب خواهند رسید.

همچنین، سهم سلبریتی‌ها در حوزه‌هایی چون موسیقی، سینما و ورزش از ۳۲ درصد در سال ۱۳۹۸ به ۲۱ درصد در سال ۱۴۰۳ کاهش یافته است. این کاهش نه تنها نشان‌دهنده تغییر علایق کاربران است، بلکه گویای این نکته است که اینستاگرام دیگر تنها عرصه‌ای برای شهرت افراد مشهور نیست و محتوای کاربردی‌تر مورد توجه بیشتری قرار گرفته است.

افزایش تنوع در محتواها

روندی دیگر که شایسته توجه است، کاهش صفحات حاوی محتوای غیراخلاقی از ۱۰ درصد به کمتر از ۱ درصد است. در عین حال، صفحات «سبک زندگی» به رشد ملایم خود ادامه داده و سهم‌شان به ۷ درصد رسیده است. صفحات «گردشگری»، «احساسی» و «مذهبی» نیز رشد تدریجی داشته‌اند. حتی صفحات خبری که در گذشته سهم ناچیزی داشتند، اکنون ۱ درصد از صفحات پرمخاطب را شامل می‌شوند.

افت شدید صفحات سیاسی

یکی از تغییرات مهم دیگر، کاهش قابل توجه صفحات سیاسی است. سهم این صفحات در سال ۱۴۰۳ به پایین‌ترین میزان خود از سال ۱۳۹۸ رسیده است. با این حال، کاهش حضور محتوای سیاسی به معنای حذف سیاست از اینستاگرام نیست. بلکه این کاهش نشان‌دهنده بحران بی‌اعتمادی میان کاربران نسبت به جریان‌های سیاسی است. در همین راستا، صفحاتی که به جریان‌های سیاسی اصلاح‌طلب مرتبط هستند، افت بیشتری در میزان دنبال‌کنندگان داشته‌اند، به طوری که میانگین دنبال‌کنندگان این صفحات اکنون کمتر از اصولگرایان است.

افزایش تولید محتوای داخلی

یکی از شاخص‌های مثبت، افزایش سهم صفحات پرمخاطب داخلی است. این رقم از ۷۶ درصد در سال ۱۳۹۸ به ۸۱.۴ درصد در سال ۱۴۰۳ افزایش یافته است که بیانگر تقویت تولید محتوا توسط کاربران ایرانی است. این رشد نشان‌دهنده توانایی بیشتر تولیدکنندگان داخلی برای جذب مخاطب و توسعه فضای دیجیتال بومی است.

روندهای تحولی اینستاگرام در ایران، علاوه بر رشد کمّی، به سمت تنوع و تکثر کیفی در حرکت است. در حالی که سهم محتوای سرگرم‌کننده کاهش یافته، موضوعات آموزشی، مذهبی و کسب‌وکار محبوبیت بیشتری پیدا کرده‌اند. هرچند کاهش صفحات سیاسی ممکن است نشانه سیاست‌زدایی به نظر برسد، اما این تغییر بیشتر به بحران نمایندگی سیاسی و بی‌اعتمادی کاربران بازمی‌گردد.

این تحولات نشان می دهد که علی رغم وجود برخی نگرانی ها، کاربران ایرانی با استفاده از ظرفیتهای گسترده اینستاگرام در حال تبدیل کردن فضای آن به بستری برای آموزش و کسب و کار هستند و صفحات با محتوای سرگرمی بشدت در حال کاهش می باشند. تداوم این روند می تواند زمینه ساز شکل گیری تحولات فرهنگی و اجتماعی عمیق تر در میان جامعه متنوع و متکثر کاربران اینستاگرام باشد.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
نورنما | لحظه حمله دشمن به کلانتری 108 نواب در راهپیمایی روز قدس
دستگیری یکی از عوامل وابسته به سرویس‌های جاسوسی صهیونی در لرستان
نامه اعتراضی «فارابی» به جشنواره‌های سینمایی و مؤسسات بین‌المللی فیلم
حملات جدید مقاومت لبنان به مرکز تجمع و پایگاه اشغالگران
حمله آمریکا به انبار شیرخشک و داروهای بیماران صعب‌العلاج در همدان
سپر آبی جهانی خواستار حفاظت فوری از میراث‌فرهنگی ایران شد
جلوگیری از افزایش نامتعارف قیمت‌ها در دستور کار استانداری تهران
تایید مرگ دو خدمه دیگر هواپیمای سوخت‌رسان آمریکا توسط سنتکام
انجام اقدامات پیشگیرانه برای صیانت از میراث فرهنگی تهران
معاون نیروی دریایی سپاه: تنگه هرمز با دستان نیروهای راهبردی ایران امن می‌ماند
آغاز موج 45 عملیات وعده صادق با موشک‌های نقطه‌زن خیبرشکن
گزارش تصویری | حضور پر شور مردم تهران در راهییمایی روز جهانی قدس
شانس نخست‌وزیری مجدد نتانیاهو کاهش یافت
سنتکام مرگ 4 خدمه سوخت‌رسان را تایید کرد
تاکنون چند کشتی در تنگه هرمز هدف ایران قرار گرفته است؟
پیام فرمانده کل ارتش به‌مناسبت شهادت دریادلان «ناو دنا»
قلب غول‌های بانکی آمریکا در منطقه هدف قرار گرفت
هک دوربین‌ها، صهیونیست‌ها را به وحشت انداخت
سوخت CNG در اصفهان رایگان شد
صدراعظم آلمان: آلمان نمی‌خواهد در جنگ علیه ایران شرکت کند
قدردانی رئیس قوه قضاییه از مردم برای حماسه‌سازی در روز قدس
عراقچی خواستار مواضع قاطع یونسکو در برابر حملات به میراث تاریخی شد
گزارش تصویری| راهپیمایی روز قدس در تهران
تولید نفت آرامکو 20 درصد کم شد
توصیف راشا تودی از راهپیمایی روز قدس زیر بمباران
بازتاب وطن‌دوستی ایرانیان در رسانه‌های جهان
گزارش تصویری | حمله دشمن در راهپیمایی روز قدس و شهادت یک خانم
آخرین آمار شهدا و مصدومان حملات آمریکایی ـ صهیونی
رئیس شورای اروپا: لغو تحریم‌های نفتی روسیه توسط آمریکا نگران‌کننده است
اروپا به دنبال مذاکره با ایران بر سر تنگه هرمز
نامه مهم آیت‌الله اعرافی به پاپ رهبر کاتولیک‌های جهان
جاده چالوس یکطرفه شد/ ترافیک سنگین در راه‌ها
هیچ کس به اندازه ایرانی‌ها با منابع کمتر، دستاورد نداشته است
ترمیم شبکه برق آسیب دیده از حملات دشمن در جزیره قشم
نظامیان آمریکایی ناو «جرالد فورد» را عمداً آتش زدند
4 شهروند رشتی از آتش‌سوزی جان سالم به در بردند
یمن در روز قدس: تمام‌قد در کنار ایران هستیم
11 میلیارد دلار؛ هزینه جنگ آمریکا علیه ایران تاکنون
پزشکیان: قدردان حضور پرافتخار شما ملت بی‌نظیر هستم
ترامپ و نتانیاهو مقاصد متفاوتی از جنگ با ایران دارند!
وزیر کشور : دشمنان چشمان خود را بر واقعیات ایران باز کنند
عراقچی: ایرانیان در برابر حملات بزدلانه سر خم نمی‌کنند
قالیباف: از صبح امروز صفحه‌ای جدید در نظام مدیریت جنگ رقم خورد
سردار موسوی: در دفاع از ملت غیور و شجاع، لحظه‌ای تعلل نمی‌کنیم
لغو میزبانی آمریکایی از جام جهانی2026؛ خواست جامعه جهانی
شبکه العهد عراق: باوجود تهدید به حمله هوایی مردم ایران در روز قدس شرکت کردند
حمله موشکی حزب الله به پایگاه کنترل هوایی «میرون»
قائم‌پناه: مردم ایران شعار استقلال و عزت فریاد زدند
حملات اخیر پاکستان در افغانستان 268 کشته و مجروج برجای گذاشت
مدرسه میناب؛ نقض فاحش هنجارهای اساسی بشردوستانه