×
اجتماعی
شناسه خبر : 209914
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1403/11/04 ساعت 16:37
آیا مکران می‌تواند پایتخت ایران باشد؟

نورنیوز تاریخچه انتقال پایتخت در ایران را بررسی می‌کند؛

آیا مکران می‌تواند پایتخت ایران باشد؟

انتقال پایتخت از تهران به مکران که با هدف حل بحران‌های شهری و توسعه مناطق کمتر برخوردار مطرح شده بدلیل چالش‌های سیاسی و زیرساختی طرح از سوی بسیاری از کارشناسان مورد نقد قرار گرفته است.

نورنیوز-گروه اجتماعی: ایده انتقال پایتخت از تهران به مکران، یکی از مباحث داغ و مهم ماههای اخیر به شمار می‌رود. هدف اصلی این طرح، کاهش تمرکز جمعیتی و رفع معضلات پایتخت و همچنین توسعه مناطق کمتر برخوردار کشور عنوان شده است. بررسی تاریخچه تهران پس از انتقال پایتخت به این شهر و چالش‌های کنونی آن، ابعاد این تصمیم را روشن‌تر می‌کند.

تهران؛ روایتی از گذشته تا امروز

تهران در سال ۱۱۶۵ هجری شمسی در دوره حکومت قاجار به‌عنوان پایتخت ایران انتخاب شد. آقامحمدخان قاجار این شهر را به دلیل موقعیت استراتژیک و توان دفاعی آن برگزید. از آن زمان، تهران به‌مرور به مرکز سیاسی، اقتصادی و فرهنگی کشور تبدیل شد.

در سال ۱۲۶۰ نخستین خیابان‌های تهران ساخته شدند و در سال ۱۲۷۹ اولین بانک و مدرسه مدرن در این شهر تأسیس شد. با ورود برق در سال ۱۲۸۷ و تأسیس دانشگاه تهران در ۱۳۰۴، تهران گام‌های مهمی در مسیر تبدیل شدن به شهری مدرن برداشت. طی سال‌های بعد، با وقوع انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷ و تحولات پس از آن،تهران همچنان محور رویدادهای کلیدی کشور باقی مانده است.

امروزه تهران با جمعیتی حدود ۹.۶ میلیون نفر در رتبه سی‌وچهارم پرجمعیت‌ترین شهرهای جهان قرار دارد. این کلان‌شهر، با سهم ۲۰ درصدی در تولید ناخالص داخلی ایران، قلب تپنده اقتصاد کشور است.

تهران و بحران‌های شهری

زندگی در تهران با چالش‌های جدی و پیچیده‌ای همراه است. ترافیک سنگین، به‌عنوان یکی از معضلات اصلی شهر، بهره‌وری را کاهش داده و وقت شهروندان را هدر می‌دهد. آلودگی هوا، ناشی از تراکم خودروها و صنایع، سلامت عمومی را به خطر انداخته است.

گرانی مسکن به دلیل تقاضای بالای سکونت در این کلان‌شهر، فشار سنگینی بر دوش خانواده‌ها وارد کرده است. در کنار این موارد، کمبود زیرساخت‌های حمل‌ونقل عمومی و فضای سبز، شرایط زندگی را سخت‌تر کرده و نارضایتی عمومی را افزایش داده است.

مکران؛ پایتختی برای آینده

مکران با موقعیت جغرافیایی ویژه خود در مجاورت دریای عمان به‌عنوان مقصدی جدید برای پایتخت جدید ایران پیشنهاد شده است. اگرچه این منطقه می‌تواند به قطب تجارت و ارتباطات بین‌المللی کشور تبدیل شود اما بسیاری از کارشناسان معتقدند بدلایل سیاسی، امنیتی و ژئوپلیتیکی، مکران دارای شرایط لازم برای انتقال پایتخت نیست

تاریخچه انتقال پایتخت در ایران

در طول تاریخ ایران، انتقال پایتخت به دلایل مختلفی نظیر مسائل سیاسی، نظامی و جغرافیایی انجام شده است. از تغییر مرکزیت از همدان به بغداد در دوران عباسیان تا جابه‌جایی از اصفهان به شیراز در زمان زندیه، این تصمیمات همواره تأثیرات عمده‌ای بر ساختار کشور داشته‌اند. انتخاب تهران به‌عنوان پایتخت نیز پاسخی به نیازهای سیاسی و جغرافیایی زمان قاجار بود.

چالش‌های پیش روی انتقال پایتخت

انتقال پایتخت از تهران به مناطق دیگر کشور ، اگرچه می تواند واجد فرصت‌های بسیاری باشد، اما اجرای آن با چالش‌های بزرگی روبه‌رو خواهد شد. احداث زیرساخت‌های لازم و تأمین بودجه موردنیاز، از جمله موانع اصلی این پروژه به شمار می‌آید. همچنین، احتمال انتقال بخشی از مشکلات تهران به پایتخت جدید نیز وجود دارد.

انتقال پایتخت در صورت برنامه‌ریزی دقیق، می‌تواند به بهبود شرایط پایتخت و توسعه متوازن کشور کمک کند. این تصمیم، نیازمند هماهنگی بین بخش‌های مختلف، اصلاحات اساسی و مدیریت هوشمندانه است. به صورت طبیعی اتخاذ این تصمیم پیش از آن که در فضای رسانه ای مطرح شود نیازمند مطالعات عمیق و همه جانبه است.نگاهی به گذشته و درک شرایط امروز، سیاست‌گذاران را در این مسیر پرچالش یاری خواهد کرد.


نورنیوز
اخبار مرتبط
پزشکیان: مکران برای زندگی در ده‌ها سال آینده توسعه می‌یابد
دوشنبه 1403/11/08 ساعت 15:16
در جلسه اقتصاد دریامحور تاکید کرد؛
پزشکیان: مکران برای زندگی در ده‌ها سال آینده توسعه می‌یابد
رئیس جمهور گفت: تمام اقدامات در منطقه مکران باید به شکل دقیق بر اساس طرح جامع توسعه مکران انجام و زیرساخت‌های منطقه نه بر اساس استانداردهای موجود و گذشته، بلکه برای زندگی در ده‌ها سال آینده ایجاد شود.
مهاجرانی:‌ مسئله انتقال پایتخت به مکران در دست بررسی است
پنج‌شنبه 1403/10/20 ساعت 09:00
مهاجرانی:‌ مسئله انتقال پایتخت به مکران در دست بررسی است
سخنگوی دولت گفت: 2 شورا یکی برای احصا مشکلات پایتخت (تهران) و دیگری برای ظرفیت‌هایی که در اقتصاد دریا محور وجود دارد، تشکیل شده است و این به معنای انتقال پایتخت به مکران نیست.
پایتخت پیشنهادی جدید ایران/ مکران کجاست؟ +فیلم
سه‌شنبه 1403/10/18 ساعت 17:49
پایتخت پیشنهادی جدید ایران/ مکران کجاست؟ +فیلم
بحث انتقال پیشنهادی پایتخت ایران از تهران به مکران به یکی از موضوعات اصلی برنامه‌ریزی‌های کلان کشور تبدیل شده است که این ایده، با هدف کاهش تمرکز جمعیتی و معضلات پایتخت فعلی، و نیز توسعه متوازن مناطق کمتر بهره‌مند کشور، از سوی کارشناسان و سیاست‌گذاران مورد توجه قرار گرفته است.
نقش 3 درصدی سواحل مکران در رشد اقتصادی کشور؛ امیردریادار ایرانی: مکران توسعه نیابد، مزیت آن از دست ما خارج می‌شود
دوشنبه 1402/09/20 ساعت 20:30
نقش 3 درصدی سواحل مکران در رشد اقتصادی کشور؛ امیردریادار ایرانی: مکران توسعه نیابد، مزیت آن از دست ما خارج می‌شود
رئیس همایش ملی توسعه سواحل مکران با تاکید بر ضرورت تدوین سند ملی توسعه سواحل مکران، گفت: این سواحل سهم سه درصدی در رشد اقتصادی کشور دارند که نمی‌توان آن را نادیده گرفت.
نظرات

آخرین اخبار
قالیباف: آمریکایی‌ها تاوان خواهند داد
اوضاع بنزین در روسیه وخیم شد
عراق ادعای ترامپ را تکذیب کرد
ناسزاگویی ترامپ به مشاورانش در پی ناامیدی از جنگ علیه ایران
سنای آمریکا به طرح توقف جنگ علیه ایران رأی منفی داد
وزیر خزانه داری مامور شد؛ فراهم کردن مقدمات سفر شی جین‌پینگ به آمریکا
سیل شدید در گلستان موجب خسارت به کشاورزی و راه آهن شد
روایت سرلشکر عبداللهی از پایان دوران بزن و دررو در منطقه
قتل هولناک زن جوان در مشهد؛ قاتل پس از آتش زدن جسد به پلیس مراجعه کرد
بقائی: حمله به قشم تداعی‌کننده اقدامات داعش است
خلاصه و نتیجه بازی پرسپولیس و آلانیا
آیا واشنگتن در تله راهبردی ایران گرفتار شده است؟
دادستانی تهران علیه حامیان محکومان شبه کودتای دی ماه 1404 اعلام جرم کرد
آیا تهران از بحران آب عبور کرده است؟
تنش روسیه و اوکراین در دریای خزر؟ واکنش مسکو به حمله پهپادی
رصد کامل پایانه‌های مسافربری اربعین؛ برخورد با گران‌فروشی بلیت در مرزها
آمریکا یک فرد و 5 شرکت مرتبط با ماهان ایر را تحریم کرد
عذرخواهی وزیر خارجه اوکراین از ایران؛ روایت یک منبع آگاه در تهران
عمار حکیم: عراق پل ارتباطی میان کشورهاست نه میدان تسویه‌حساب‌ها
نتانیاهو در فاکس‌نیوز شهردار نیویورک را هدف حمله لفظی قرار داد
چرخش دوباره استقلال به سمت بصره
آژانس بین‌المللی انرژی: فروش خودروهای برقی در جهان 35 درصد رشد داشته است
کودک‌آزاری در خاش؛ ورود فوری پلیس، دادستانی و بهزیستی به پرونده
یوفا، فیفا را تحریم کرد
دور جدید جنگ تجاری آمریکا و چین؛ واشنگتن تعرفه‌های جدید وضع کرد
درگذشت فرهنگ شکوهی؛ پاسدار زبان و میراث شفاهی سمنان
همدستی هند با اسرائیل در کودک کشی
مسکن از دسترس مردم خارج شد؛ جهش تا 8 برابری قیمت در مناطق تهران+جدول قیمت ها
قیمت طلا آب شده امروز پنجشنبه 8 مرداد کاهشی شد؟
تاکید سردار رضایی بر امنیت پایدار مرزهای شلمچه و چذابه
کولیوند: 8500 نیروی هلال احمر و 200 آمبولانس در عراق به زائران خدمت می‌کنند
بقائی: آمریکا و رژیم صهیونیستی مقصران اصلی نابودی حقوق بین الملل در جهان
مدودف: پایان درگیری در اوکراین با پیروزی روسیه رقم خواهد خورد
درآمد گمرکی سیستان و بلوچستان با توسعه کولبری افزایش می‌یابد
کاوه کاویان درگذشت؛ نگاهی به کارنامه بازیگر «مجردها» و «بوتیک»
معاون دادستان کل کشور: برای اجرای احکام تغییر کاربری در شمال ضرب‌الاجل تعیین شد
برنامه نیمه نهایی لیگ ملت های والیبال 2026 اعلام شد
دو سوم آمریکایی‌ها جنگ علیه ایران را بی‌فایده می‌دانند
ادامه ممنوعیت صادرات بنزین، گازوئیل و سوخت کشتی در روسیه
درگیری مسلحانه در شادگان؛ شهادت یک نیروی پلیس
مصوبه جدید دولت برای ساماندهی نیروهای شرکتی/نحوه پرداخت حقوق مشخص شد
طراحی سیستم ضدسرقت چندلایه خودرو در ایران
یک تغییر غافلگیرکننده جدید در پرسپولیس!
نورنما | ویدئویی از شدت زمین لرزه اخیر در ژاپن
تکذیب حمله انصارالله به بندر دمیاط؛ وزارت خارجه یمن ادعای ریاض را رد کرد
تردد زائران اربعین از مرزهای زمینی به 2.8 میلیون نفر رسید
رهبر انصارالله: صهیونیسم خطری برای همه جامعه بشری است، نه فقط امت اسلامی
هشدار محیط زیست تهران درباره آلاینده «ازن»؛ کدام مناطق در وضعیت قرمز هستند؟
عراقچی: پایگاه‌های خارجی در قبرس نباید علیه ایران مورد سوءاستفاده قرار گیرند
اطلاعیه سپاه در خصوص حمله به پایگاه هوایی آمریکا در علی السالم کویت