×
اقتصادی
شناسه خبر : 209715
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1403/11/03 ساعت 12:20
ارز مسافرتی نیمایی است یا تجاری؟

ارز مسافرتی نیمایی است یا تجاری؟

با آغاز به کار سامانه ارز تجاری از این پس ارز مسافرتی با نرخ ارز تجاری فروخته خواهد یا همچنان ارز نیمایی؟ در این گزارش به این موضع پرداخته شده است.

نورنیوز-گروه اقتصادی: سامانه نیما چند روزی است که به فعالیت هفت ساله خود پایان داده است اما از آنجا که نرخ های نیمایی مبنای محاسبه ارز مسافرتی بود، هنوز مشخص نیست که از این پس ارز مسافرتی آیا با نرخ ارز تجاری به هموطنان فروخته خواهد شد یا خیر؟

ارز مسافرتی همواره یکی از چالش‌برانگیزترین مباحث ارزی در دولت‌های مختلف است که سابقه آن به تیر ماه ۱۳۶۴ و تصویب اختصاص ۳۰۰ دلار به مسافران خروجی کشور در هیأت وزیران وقت برمی‌گردد.

از سال ۱۳۹۰ نیز سهمیه سالانه ارز مسافرتی از ۲ هزار دلار به هزار دلار کاهش یافت و برای مسافران عراق و سوریه ۴۰۰ دلار در نظر گرفته شد؛ این سهمیه ارزی به همه مسافران جاده‌ای، ریلی، دریایی و هوایی داده می‌شد.

در سال ۱۳۹۶ تخصیص ارز مسافرتی از سهمیه‌های ارزی بانک مرکزی حذف شد و بار دیگر از سال ۱۳۹۷ و به دنبال اعمال تحریم ها و لزوم مدیریت منابع ارزی کشور، اعطای ارز مسافرتی با نرخ یارانه‌ای تا سقف ۵۰۰ دلار و برای یک بار در سال برای سفرهای خارجی از سر گرفته شد که این ارز در شعه بانک ملی در فرودگاه امام خمینی (ره) داده می‌شد ولی برخی از آن سوءاستفاده می‌کردند که پس از مدتی تصمی گرفته شد باجه ارزی بانک ملی بعد از گیت خروج ایجاد شود.

از آنجا که به تازگی بازار ارز تجاری جایگزین نیما شده است و نرخ ها در بازار بر اساس عرضه و تقاضا کشف قیمت می شود، خبرنگار ایرنا آخرین وضعیت تخصیص ارز مسافرتی را از بانک مرکزی جویا شد که به شرح زیر است:

- آیا سیاست تخصیص ارز مسافرتی قرار است ادامه داشته باشد یا خیر؟

به صورت کلی، هنوز تصمیمی برای تغییر در رویه‌های فروش ارز مسافرتی گرفته نشده؛ بنابراین فعلا روال فروش ارز مسافرتی همانند رویه های قبلی برقرار خواهد بود.

- آیا سامانه جداگانه‌ای برای ارز مسافرتی طراحی می‌شود؟ ارز مسافرتی با چه نرخی داده می‌شود؟

نرخ فروش ارز مسافرتی برابر با نرخ فروش اسکناس مندرج در سامانه معاملات الکترونیکی ارز بوده که در زمان فروش ارز مسافرتی به همراه کارمزدهای مترتبه از مسافر دریافت خواهد شد.

- قرار است ارز مسافرتی موقع خروج از کشور به مسافران پرداخت شود یا در داخل شعب ارزی بانک‌ها هم می‌توان آن را دریافت کرد؟

با توجه به تغییر نکردن فرآیند فروش ارز مسافرتی، همانند قبل، تحویل ارز به مسافر پس از گذر از گیت‌های خروج از کشور انجام خواهد شد.

- بانک‌های عامل اعطای ارز مسافرتی کدام بانک‌ها هستند؟

در حال حاضر فروش ارز مسافرتی در بانک‌های ملی ایران، سامان و ملت برقرار است. اما درخواست دریافت این ارز از بانک ملی، فقط از طریق اپلیکیشن بله انجام می‌شود و فروش حضوری ندارد.

- سهمیه ارز مسافرتی چه رقمی است؟

به هر شخص در یک سال ۵۰۰ یورو یا دلار بابت مسافرت به صورت هوایی پرداخت می شود و اسکناس بعد از گیت تحویل مسافر می شود. بابت مسافرت به صورت زمینی ارز مسافرتی تعلق نمی گیرد.

مبنای نرخ جدید ارز مسافرتی چیست؟

با توجه به پایان فعالیت سامانه نیما و رسمیت یافتن بازار ارز توافقی، برنامه‌ریزی شده تا نیازهای ارزی به‌صورت اسکناس و در چارچوب مصارف ارزی خدماتی از طریق سامانه ارز خدماتی مرکز مبادله ارز و طلای ایران با نرخ ارز بازار ارز تجاری تامین شود و با نزدیک شدن به پایان سال شمسی و تعطیلات سال نو، عرضه ارز به‌منظور گردشگری افزایش یابد.

با توجه به اینکه در گذشته ارز مسافرتی به نرخ نیمایی به مسافران عرضه می شد که قیمت آن با بازار غیررسمی تفاوت داشت، باید منتظر بود تا رسما اعلام شود آیا نرخ مرکز مبادله ارز در بازار توافقی مبنای عرضه و تقاضا تعیین خواهد شد یا خیر.

ارز خدماتی در بخشنامه‌های بانک مرکزی، ۶۳ سرفصل دارد؛ ارز مسافرتی به افراد کمتر از ۵ سال و ایرانیان مقیم خارج از کشور تعلق نمی‌گیرد و اگر بنا باشد که نرخ های بازار ارز تجاری مبنای فروش آن قرار گیرد، در تالار اسکناس نرخ هر دلار آمریکا ۶۸ هزار و ۴۶۸ تومان و هر یورو ۷۱ هزار و ۳۵۸ تومان است.

در این صورت و با توجه به اینکه هر مسافر ۵۰۰ دلار یا یورو می تواند ارز مسافرتی خریداری نماید، باز هم خرید آن از بازار ارز تجاری در مقایسه با بازار غیررسمی به سود شهروندان خواهد بود.

علی سعیدی مدیرعامل مرکز مبادله ارز و طلای ایران چندی پیش گفته بود: ۱.۱ میلیارد دلار برای ارز خدماتی که شامل ۶۳ خدمت می شود در نظر گفته شده است؛ این ارز در مرکز مبادله و با نرخ توافقی تأمین مالی می‌شود ولی در سامانه متفاوتی است و در بازار ارز تجاری نیست.


نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
183 هزار میلیارد تومان خسارت خاموشی در سال گذشته
وزیر کشور: خسارت خودروهای آسیب‌دیده در جنگ 12 روزه پرداخت می‌شود
مخالفت دولت لبنان با خواسته کاخ‌سفید درباره آینده حزب الله
مدودف: زلنسکی تحت هیچ شرایطی پیروز نخواهد شد
هشدار حزب‌الله: هر گونه کانال مذاکراتی با رژیم صهیونیستی مسدود خواهد شد!
وزیر آموزش و پرورش نیز به پویش «بساز مدرسه» پیوست
نامه به سران قوا‌؛ 95 میلیارد دلار ارز صادراتی بازنگشته است
احتمال سقوط قیمت نفت به 55 دلار
عکس های منتخب ایران، شنبه 26 مهر 1404
هاشمیان: نتیجه دیدار با خیبر عادلانه نبود
نتانیاهو با بازگشایی گذرگاه رفح مخالفت کرد
درویش استعفا کرد
احتمال دیدار ترامپ با رئیس کره شمالی قوت گرفت
ایران اقدام رژیم صهیونیستی در نقض آتش‌بس در غزه و کشتار زنان و کودکان را محکوم کرد
​​​​​​​نامه روسیه، ایران و چین درباره خاتمه قطعنامه 2231 به سازمان ملل
هاشمیان در آستانه برکناری !
هوای ناسالم تهران در روزهای آینده
پیام غریب آبادی درمورد دیپلماسی ایران و همگرایی کشورهای مستقل در دفاع از حاکمیت قانون
اعتراض به ترامپ هم‌زمان با هجدهمین روز از تعطیلی دولت
معاون رئیس‌جمهور: تعطیلی پنجشنبه‌ها فعلاً ممکن نیست
جدول لیگ برتر در هفته هفتم پس از بازی پرسپولیس
پایان 10 سالگی برجام در آینه رسانه‌های اروپا
اوربان: دیدار پوتین-ترامپ، شانس توافق درباره اوکراین را افزایش می‌دهد
آغاز بازگشایی گذرگاه رفح از دوشنبه
پزشکیان: در کنار رسیدگی به تخلفات افراد، اجازه ندهیم حقوق او تضییع شود
2-0 | سیتی بدون رودری هم درخشان است
بزرگداشت استاد محمود فرشچیان در وین؛ شاعر رنگ و عشق در خاطره‌ها ماندگار خواهد ماند
رایزنی تلفنی وزیر خارجه مصر با عراقچی، گروسی و ویتکاف
خیبر (2)- پرسپولیس (1) | پرسپولیس در دقیقه 97 تسلیم خیبر شد + خلاصه بازی
1-0 | پیکان هم در برابر آلومینیوم شکست خورد+ خلاصه بازی
کشته و زخمی شدن 210 تن در حملات پاکستان به اسپین‌بولدک افغانستان
واگذاری سایپا رسما کلید خورد
47 بار نقض آتش بس در غزه از سوی رژیم صهیونیستی
عارف: المپیک 2028 فرصت حیثیتی برای کشورمان است
چرا برای پرونده نیشکر هفت‌تپه کیفرخواست جدید صادر شده است؟
برقراری پرواز رشت- آستراخان از فردا
پیروزی پرگل تیم فوتبال نوجوانان مقابل قرقیزستان در بیشکک
زلزله‌ای به بزرگی 6.2 ریشتر جنوب فیلیپین را لرزاند
حمله پهپادی رژیم اسرائیل به جنوب لبنان
مطالبات گندمکاران تسویه شد
واکنش حماس به تشدید حملات صهیونیست ها به کرانه باختری
اخراج ژنرال ارشد چین و 8 مقام نظامی دیگر به‌اتهام فساد
جاده چالوس یکطرفه شد
دوحه مقصد مشترک هیئت‌های طالبان و پاکستان
استاد دانشگاه تهران برنده جایزه دانشمند جوان یونسکو شد
بیانیه باشگاه الریان قطر درباره وضعیت صابر کاظمی
پوتین تا بوداپست با جنگنده‌ها اسکورت می شود
هشدار هواشناسی برای 4 استان؛ احتمال وقوع سیلاب و سرمازدگی باغات
پایان رزمایش مرکب دریایی ایران و آذربایجان در باکو
درگیری بر سر ارز، به قتل صراف انجامید
X
آگهی تبلیغاتی