×
سیاسی
شناسه خبر : 209705
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1403/11/03 ساعت 11:19
مذاکرات جدید؛ تکرار گذشته یا راهی برای آینده؟

نورنیوز پیشنهاد گروسی در خصوص ضرورت شکل گیری توافق هسته‌ای میان ایران و آمریکا را بررسی می کند؛

مذاکرات جدید؛ تکرار گذشته یا راهی برای آینده؟

پس از اظهارات اخیر مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مبنی بر ضرورت "تفاهم جدید" میان ایران و دولت جدید آمریکا، مسأله مذاکرات هسته‌ای دوباره به کانون توجهات بازگشته است. این پیشنهاد، در آستانه اجرای بند غروب برجام در سال 2025، نشان‌دهنده حساسیت شرایط فعلی و فشارهایی است که طرف‌های غربی برای محدودسازی برنامه هسته‌ای ایران اعمال می‌کنند.

نورنیوز-گروه سیاسی: اظهارات اخیر رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، درباره ضرورت "تفاهمی جدید" میان ایران و دولت جدید آمریکا، بازتاب‌دهنده حساسیت شرایط فعلی و ضرورتهایی است که اقدام جمعی برای خارج شدن پرونده رفع تحریم ها را اجتناب ناپذیر نموده است. نزدیکی زمان اجرای بند غروب برجام در اکتبر ۲۰۲۵ که طی آن فعالیت های هسته ای ایران در شرایط عادی قرار می گیرد کشورهای غربی را برای تحمیل محدودیتهای جدید بر برنامه صلح آمیز هسته ای  ایران به تکاپو انداخته است. مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی در مجمع اقتصادی داووس در سوئیس خواستار مذاکرات جدید با ایران شده و ادعا کرده؛ ایران برنامه غنی‌سازی خود را تا سطحی نزدیک به اهداف نظامی پیش برده است. این سخنان، نشان‌دهنده تداوم فشارهای سیاسی بر ایران است. اما پیش از آغاز هرگونه مذاکره جدید، ضروری است به دلایل ناکامی برجام و الزامات شکل‌گیری توافقی پایدار پرداخته شود.

برجام و عوامل شکست آن

برجام که در سال ۲۰۱۵ با هدف محدودسازی برنامه هسته‌ای ایران در ازای رفع تحریم‌ها به امضا رسید، به دلیل خروج یک‌جانبه آمریکا در سال ۲۰۱۸ و سیاست فشار حداکثری دولت ترامپ، عملاً از کار افتاد. در این میان نقض تعهدات بین‌المللی توسط واشنگتن، مهم‌ترین عامل فروپاشی برجام بود. بازگشت تحریم‌ها، ایران را مجبور به کاهش تعهدات برجامی بر اساس بند ۳۶ موافقتنامه کرد.

بی‌عملی کشورهای اروپایی

کشورهای اروپایی به‌رغم وعده‌هایشان برای تأمین منافع اقتصادی ایران پس از خروج آمریکا نشان دادند که آنها نیز یا نمی توانند و یا نمی خواهند در مسیر کاهش چالش‌های ایجاد شده از سوی ترامپ گام بردارند.

 سازوکارهایی مانند اینستکس نیز تنها در حد یک طرح باقی ماند.

یکی از دلایل بسیار مهمی که برجام را به توافقی شکننده تبدیل کرد، عدم ارائه ضمانت‌های اجرایی و فقدان سازوکاری برای تضمین پایبندی طرف‌های غربی به اجرای تعهداتشان بود. از این رو هر مذاکره جدیدی باید بر اساس توجه به این اصل محوری انجام شود.

برنامه هسته‌ای ایران؛ پیشرفت در چارچوب نیازهای ملی

پس از خروج آمریکا و بی‌عملی اروپا، ایران مطابق بند ۳۶ برجام، تعهدات خود را به‌صورت مرحله‌ای کاهش داد. این اقدامات شامل افزایش سطح غنی‌سازی اورانیوم و توسعه فناوری هسته‌ای بود که همگی تحت نظارت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی صورت گرفت. با این حال، غرب همچنان به دنبال محدودسازی دوباره این برنامه است؛ رویکردی که بدون ارائه تضمین‌های اجرایی نمی‌تواند اعتماد ایران را جلب کند.

بند غروب؛ فرصتی برای بازنگری یا تهدیدی جدید؟

بند غروب برجام که محدودیت‌های هسته‌ای ایران را تا اکتبر ۲۰۲۵ از میان بر می دارد، به نقطه عطفی در این پرونده تبدیل شده است. این بند با توجه به نزدیکی زمان اجرای آن فشار بر غرب را برای تعیین تکلیف این توافق افزایش داده است.

در این شرایط، هرگونه تفاهم جدید باید با در نظر گرفتن تجربیات گذشته و ارائه ضمانت‌های اجرایی همراه باشد. توافقی که تنها بر محدودیت‌های بیشتر برای ایران تأکید کند، بدون تضمین رفع واقعی تحریم‌ها، نمی‌تواند پایدار باشد.

نقش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی

آژانس، به‌عنوان نهاد ناظر بر فعالیت‌های هسته‌ای، گزارش‌های متعددی درباره پایبندی ایران به برجام تا زمان خروج آمریکا ارائه کرده است. اما اظهارات و گزارش‌های اخیر گروسی، که بر تامین سیاست‌های غربی متمرکز شده، استقلال این نهاد را زیر سؤال برده است. آژانس باید به‌جای موضع‌گیری‌های سیاسی، بر ارائه گزارش‌های فنی بی‌طرفانه تمرکز کند.

چه باید کرد؟

 بهره‌مندی ایران از انرژی صلح‌آمیز  هسته‌ای حقی است که برای کشورمان به عنوان عضوی از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به رسمیت شناخته شده و هیچیک از طرفهای مذاکره نباید قصد ایجاد محدودیت برای کشورمان در این حوزه را داشته باشند. علاوه بر این با توجه به تجربیات گذشته، هرگونه توافق جدید باید شامل ضمانت‌های عملی برای رفع تحریم‌ها و پایبندی طرفین باشد. تلاش طرفهای خارجی برای استفاده از دیپلماسی اجبار و بهره گیری از ابزار فشار و تهدید برای تحمیل اراده سیاسی خود به ایران صرفا به افزایش تنش‌ها منجر شده و حاصلی نخواهد داشت.

پرونده برجام و رفع تحریم ها تنها با بازگشت به مذاکره بر پایه احترام متقابل و تعهدات متوازن قابل حل و فصل خواهد بود.


نورنیوز
اخبار مرتبط
ادعای گروسی درباره پرونده هسته‌ای ایران
سه‌شنبه 1403/11/02 ساعت 14:54
ادعای گروسی درباره پرونده هسته‌ای ایران
مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با تکرار ادعاهای پیشین درباره برنامه صلح‌آمیز هسته ای ایران گفت: تفاهم هسته‌ای میان ایران و دولت جدید آمریکا امری ضروری است.
واکنش غریب‌آبادی به اعتراف گروسی درباره سلاح‌های هسته‌ای اسرائیل
پنج‌شنبه 1403/09/22 ساعت 18:02
واکنش غریب‌آبادی به اعتراف گروسی درباره سلاح‌های هسته‌ای اسرائیل
معاون حقوقی و بین‌المللی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در واکنش به اذعان مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره سلاح‌های هسته‌ای رژیم صهیونیستی با یادآوری رفتار دوگانه آژانس درباره ایران گفت: اشاره گروسی به احتمال اشاعه هسته‌ای از سوی ایران یک موضع کاملا غیر حرفه‌ای و سیاسی است.
گروسی از دیدارش با رئیس‌جمهور ایران گفت
پنج‌شنبه 1403/08/24 ساعت 19:24
گروسی از دیدارش با رئیس‌جمهور ایران گفت
مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در صفحه کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس درباره دیدار خود با رئیس جمهور ایران نوشت: «دیدارم با مسعود پزشکیان، رئیس جمهور ایران، بخش مهمی از سفر من و فرصتی برای گفت‌وگو با دولت جدید ایران بود.
نظرات

آخرین اخبار
برگزاری اردوی تیم ملی فوتبال در شمال
ادامه حملات دشمن آمریکایی-صهیونی به ایران/ 8شهید و 95مجروح در حملات دشمن به پل B1 کرج
سخنگوی قرارگاه مرکزی خاتم الانبیا: دشمن منتظر ضربات کوبنده‌تر ایران باشد
استعفای بوفون افسانه‌ای از تیم ملی فوتبال ایتالیا
سی‌وسومین موج تجمعات شبانه مردمی ایران
ادامه واکنش هنرمندان به تجاوز به خاک ایران
«لالایی» فریدون آسرایی برای کودکان میناب
تقدیر بقائی از حمایت مردم و نخبگان کشورهای مغرب عربی از ایران
تهدیدات ترمپ مصداق روشن قصد مجرمانه برای ارتکاب جنایات جنگی است
اعتراف ترامپ به ارتکاب یک جنایت جنگی دیگر
حملات موشکی سهمگین به تل‌آویو و حیفا
ایران از حقوق خود درخصوص خسارات زیست‌محیطی جنگ کوتاه نمی‌آید
پاسخگویی به 18 هزار تماس در ستاد خسارت‌دیدگان از ابتدای جنگ
فیفا سپاهان و آلوز را نقره‌داغ کرد
واکنش رییس‌جمهور به حمله به بیمارستان‌ها و مراکز پزشکی
رسانه‌های عراقی به منصوریان لقب نوستراداموس دادند
ادارات منابع طبیعی آماده واگذاری نهال به شهروندان
ترامپ دادستان کل آمریکا را برکنار کرد
نورویدیو | جهانی سازی جنگ ، خطای محاسباتی بزرگ آمریکا
واکنش های جهانی به ادعای ترامپ درخصوص به«عصر حجر» کشاندن ایران
از ابتدای جنگ چند واحد غیر نظامی آسیب دیدند؟
موسیمانه، سرمربی تیم ملی غنا می شود
تردید کرملین نسبت به ادعای ترامپ درباره پایان سریع جنگ علیه ایران
سروده عبدالکریم سروش در ستایش ایران
آیا سنگ قبرهایتان را آماده کرده‌اید؟
واکنش سخنگوی دولت به حمله نظامی به پل کرج و انستیتو پاستور
ممنوعیت تردد خودرو در آزاد راه تهران شمال
بن‌بست ترامپ در جنگ ایران؛ شکستی که طنین پیروزی می‌دهد
اعلام آخرین وضعیت ترافیک جاده‌ها؛ کدام محورها درگیر ترافیک است؟
کاشت نهال در سفارت ایران در عراق
رایزنی وزیر خارجه قطر با همتای آلمانی درباره شرایط منطقه
پیوستن فرماندهان پلیس به پویش «جانفدا برای ایران»
پرده‌برداری قالیباف از فشار سرمایه‌گذاران و بانکداران یهودی به ترامپ
دیگر دوران امنیت جزیره‌ای گذشته است
اعلام نحوه فعالیت بانک‌های کشور از شنبه
وزارت خارجه: تهدید آشکار به «بمباران ایران تا عصر حجر»، مصداق جنایت جنگی است
چالوس یک‌طرفه شد
ادامه واکنش هنرمندان موسیقی به تجاوز دشمن
خاموش کردن هر چراغ، کمک به تقویت توان کشور در برابر دشمن
جهان برای اقدامات تجاوزکارانه آمریکا و اسرائیل مجبور به پرداخت هزینه است
نیت خوانی ترامپ از سخنرانی اخیر
آیا حملات پهپادی ایران عملیات خشم حماسی را به زانو درآورده است؟
اعلام نحوه فعالیت اتاق اصناف تهران از 15 فروردین
جامعه جهانی به پیامدهای انسانی جنگ توجه کند
بحران نیروی انسانی در شرکت‌های فناوری اسرائیل
گوترش خواستار توقف حملات به ایران شد
واکنش نواده واقف انیستیتو پاستور به تخریب آن
پزشکیان: با عزم راسخ و همه ظرفیت‌ها از ایران دفاع می‌کنیم
آملی لاریجانی: شرایط تنگه هرمز و جهان به قبل جنگ بازنمی‌گردد
«سوگ‌نامه میناب؛ شکوفه‌های شکسته» برگزار می‌شود