×
سیاسی
شناسه خبر : 209705
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1403/11/03 ساعت 11:19
مذاکرات جدید؛ تکرار گذشته یا راهی برای آینده؟

نورنیوز پیشنهاد گروسی در خصوص ضرورت شکل گیری توافق هسته‌ای میان ایران و آمریکا را بررسی می کند؛

مذاکرات جدید؛ تکرار گذشته یا راهی برای آینده؟

پس از اظهارات اخیر مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مبنی بر ضرورت "تفاهم جدید" میان ایران و دولت جدید آمریکا، مسأله مذاکرات هسته‌ای دوباره به کانون توجهات بازگشته است. این پیشنهاد، در آستانه اجرای بند غروب برجام در سال 2025، نشان‌دهنده حساسیت شرایط فعلی و فشارهایی است که طرف‌های غربی برای محدودسازی برنامه هسته‌ای ایران اعمال می‌کنند.

نورنیوز-گروه سیاسی: اظهارات اخیر رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، درباره ضرورت "تفاهمی جدید" میان ایران و دولت جدید آمریکا، بازتاب‌دهنده حساسیت شرایط فعلی و ضرورتهایی است که اقدام جمعی برای خارج شدن پرونده رفع تحریم ها را اجتناب ناپذیر نموده است. نزدیکی زمان اجرای بند غروب برجام در اکتبر ۲۰۲۵ که طی آن فعالیت های هسته ای ایران در شرایط عادی قرار می گیرد کشورهای غربی را برای تحمیل محدودیتهای جدید بر برنامه صلح آمیز هسته ای  ایران به تکاپو انداخته است. مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی در مجمع اقتصادی داووس در سوئیس خواستار مذاکرات جدید با ایران شده و ادعا کرده؛ ایران برنامه غنی‌سازی خود را تا سطحی نزدیک به اهداف نظامی پیش برده است. این سخنان، نشان‌دهنده تداوم فشارهای سیاسی بر ایران است. اما پیش از آغاز هرگونه مذاکره جدید، ضروری است به دلایل ناکامی برجام و الزامات شکل‌گیری توافقی پایدار پرداخته شود.

برجام و عوامل شکست آن

برجام که در سال ۲۰۱۵ با هدف محدودسازی برنامه هسته‌ای ایران در ازای رفع تحریم‌ها به امضا رسید، به دلیل خروج یک‌جانبه آمریکا در سال ۲۰۱۸ و سیاست فشار حداکثری دولت ترامپ، عملاً از کار افتاد. در این میان نقض تعهدات بین‌المللی توسط واشنگتن، مهم‌ترین عامل فروپاشی برجام بود. بازگشت تحریم‌ها، ایران را مجبور به کاهش تعهدات برجامی بر اساس بند ۳۶ موافقتنامه کرد.

بی‌عملی کشورهای اروپایی

کشورهای اروپایی به‌رغم وعده‌هایشان برای تأمین منافع اقتصادی ایران پس از خروج آمریکا نشان دادند که آنها نیز یا نمی توانند و یا نمی خواهند در مسیر کاهش چالش‌های ایجاد شده از سوی ترامپ گام بردارند.

 سازوکارهایی مانند اینستکس نیز تنها در حد یک طرح باقی ماند.

یکی از دلایل بسیار مهمی که برجام را به توافقی شکننده تبدیل کرد، عدم ارائه ضمانت‌های اجرایی و فقدان سازوکاری برای تضمین پایبندی طرف‌های غربی به اجرای تعهداتشان بود. از این رو هر مذاکره جدیدی باید بر اساس توجه به این اصل محوری انجام شود.

برنامه هسته‌ای ایران؛ پیشرفت در چارچوب نیازهای ملی

پس از خروج آمریکا و بی‌عملی اروپا، ایران مطابق بند ۳۶ برجام، تعهدات خود را به‌صورت مرحله‌ای کاهش داد. این اقدامات شامل افزایش سطح غنی‌سازی اورانیوم و توسعه فناوری هسته‌ای بود که همگی تحت نظارت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی صورت گرفت. با این حال، غرب همچنان به دنبال محدودسازی دوباره این برنامه است؛ رویکردی که بدون ارائه تضمین‌های اجرایی نمی‌تواند اعتماد ایران را جلب کند.

بند غروب؛ فرصتی برای بازنگری یا تهدیدی جدید؟

بند غروب برجام که محدودیت‌های هسته‌ای ایران را تا اکتبر ۲۰۲۵ از میان بر می دارد، به نقطه عطفی در این پرونده تبدیل شده است. این بند با توجه به نزدیکی زمان اجرای آن فشار بر غرب را برای تعیین تکلیف این توافق افزایش داده است.

در این شرایط، هرگونه تفاهم جدید باید با در نظر گرفتن تجربیات گذشته و ارائه ضمانت‌های اجرایی همراه باشد. توافقی که تنها بر محدودیت‌های بیشتر برای ایران تأکید کند، بدون تضمین رفع واقعی تحریم‌ها، نمی‌تواند پایدار باشد.

نقش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی

آژانس، به‌عنوان نهاد ناظر بر فعالیت‌های هسته‌ای، گزارش‌های متعددی درباره پایبندی ایران به برجام تا زمان خروج آمریکا ارائه کرده است. اما اظهارات و گزارش‌های اخیر گروسی، که بر تامین سیاست‌های غربی متمرکز شده، استقلال این نهاد را زیر سؤال برده است. آژانس باید به‌جای موضع‌گیری‌های سیاسی، بر ارائه گزارش‌های فنی بی‌طرفانه تمرکز کند.

چه باید کرد؟

 بهره‌مندی ایران از انرژی صلح‌آمیز  هسته‌ای حقی است که برای کشورمان به عنوان عضوی از آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به رسمیت شناخته شده و هیچیک از طرفهای مذاکره نباید قصد ایجاد محدودیت برای کشورمان در این حوزه را داشته باشند. علاوه بر این با توجه به تجربیات گذشته، هرگونه توافق جدید باید شامل ضمانت‌های عملی برای رفع تحریم‌ها و پایبندی طرفین باشد. تلاش طرفهای خارجی برای استفاده از دیپلماسی اجبار و بهره گیری از ابزار فشار و تهدید برای تحمیل اراده سیاسی خود به ایران صرفا به افزایش تنش‌ها منجر شده و حاصلی نخواهد داشت.

پرونده برجام و رفع تحریم ها تنها با بازگشت به مذاکره بر پایه احترام متقابل و تعهدات متوازن قابل حل و فصل خواهد بود.


نورنیوز
اخبار مرتبط
ادعای گروسی درباره پرونده هسته‌ای ایران
سه‌شنبه 1403/11/02 ساعت 14:54
ادعای گروسی درباره پرونده هسته‌ای ایران
مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با تکرار ادعاهای پیشین درباره برنامه صلح‌آمیز هسته ای ایران گفت: تفاهم هسته‌ای میان ایران و دولت جدید آمریکا امری ضروری است.
واکنش غریب‌آبادی به اعتراف گروسی درباره سلاح‌های هسته‌ای اسرائیل
پنج‌شنبه 1403/09/22 ساعت 18:02
واکنش غریب‌آبادی به اعتراف گروسی درباره سلاح‌های هسته‌ای اسرائیل
معاون حقوقی و بین‌المللی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در واکنش به اذعان مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره سلاح‌های هسته‌ای رژیم صهیونیستی با یادآوری رفتار دوگانه آژانس درباره ایران گفت: اشاره گروسی به احتمال اشاعه هسته‌ای از سوی ایران یک موضع کاملا غیر حرفه‌ای و سیاسی است.
گروسی از دیدارش با رئیس‌جمهور ایران گفت
پنج‌شنبه 1403/08/24 ساعت 19:24
گروسی از دیدارش با رئیس‌جمهور ایران گفت
مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در صفحه کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس درباره دیدار خود با رئیس جمهور ایران نوشت: «دیدارم با مسعود پزشکیان، رئیس جمهور ایران، بخش مهمی از سفر من و فرصتی برای گفت‌وگو با دولت جدید ایران بود.
نظرات

آخرین اخبار
هشدار ترامپ به انگلیس و کانادا درباره گسترش روابط با چین
سفارت ایران: تصمیم اروپا علیه سپاه «ریاکاری سیاسی» است
دیدار عراقچی و وزیر امور خارجه ترکیه در استانبول
ناهید کیانی جراحی کرد
بیانیه ارتش در پی تروریستی خواندن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران
آیت‌الله عبدخدایی درگذشت
گفت‌وگوی تلفنی رؤسای جمهور ایران و ترکیه
مخبر: دشمن توان مقابله با موقعیت راهبردی ایران را ندارد
«تحریک تقاضای سیاسی»، موشک نامرئی آمریکا
قیمت طلا و سکه امروز جمعه 10 بهمن ماه
سقوط قیمت بیت‌کوین به 81 هزار دلار
قاهره و بروکسل برای فراهم‌کردن شرایط احیای مذاکرات آمریکا و ایران اعلاام آمادگی کردند
شارژ بهمن ماه حکمت‌کارت بازنشستگان لشکری
بازی با کبریت کنار انبار انرژی
واکنش تند کوبا نسبت به محاصره نفتی آمریکا
رکود در معاملات؛ نوسانات طلا و ارز به بازار مسکن نرسید
ترامپ با یک امضای سرنوشت‌ساز، کوبا را تحت فشار گذاشت
فعال شدن امکان لغو انتخاب روش دوم کالابرگ از شنبه 11 بهمن
عرضه بزرگ‌ترین باتری چین به صنعت کشتی‌سازی
واکنش شمخانی به قرار دادن سپاه در فهرست تروریستی اتحادیه اروپا
افت 150 دلار قیمت جهانی طلا در یک روز
عراقچی: مسائل منطقه بسیار جدی است و چالش‌های جدی وجود دارد
چلسی 150 میلیون یورو برای جود بلینگام روی میز گذاشت
شهادت چند فلسطینی در حملات رژیم صهیونیستی به غزه
واکنش منفی ترامپ به سفر نخست وزیر انگلیس به چین
دیدار و گفتگو وزیر دفاع عربستان در واشنگتن با مقام‌های ارشد آمریکا بر سر تحولات منطقه
صعود فوتسال ایران به مرحله حذفی با عبور از عربستان
قیمت گوشت قرمز امروز 10 بهمن 1404
عراقچی وارد استانبول شد
انتقاد صریح یک مقام اروپایی از تهدید نظامی آمریکا علیه ایران
غیبت دانشجویان علوم پزشکی در امتحانات پایان ترم موجه اعلام شد
وزیر خارجه ایتالیا: گفت‌وگو با ایران نباید قطع شود
حمله به ایران، منطقه را بی‌ثبات‌تر می‌کند
زنان ایرانی گواهینامه موتور می‌گیرند
مدیریت تعلیق آمریکا در برابر حقوق قانونی ایران
پاکستان: به توافق سازش با اسرائیل ملحق نمی‌شویم
هشدار البرادعی درباره تهدیدات نظامی ترامپ علیه ایران
انفجار شدید در پالایشگاه توپراش ترکیه+ فیلم
جنگی که همه از آن حرف می‌زنند،شروع خواهد شد؟
کاهش فشار آمریکا بر صنعت نفت ونزوئلا
محدودیت‌های ترافیکی امروز محورهای شمالی
باکو: حریم هوایی و خاک آذربایجان علیه ایران استفاده نخواهد شد
پرداخت بی‌سابقه پاداش به بازنشستگان فرهنگی
دیدار وزیر دفاع عربستان با مقامات ارشد آمریکا
سریعترین راه برای دریافت کارت سوخت
جزئیات کامل احراز صلاحیت داوطلبان انتخابات شورای شهر تهران اعلام شد
کیفیت هوای تهران قابل قبول است
جمعه 10 بهمن |جدول فیلم‌های سینمایی امروز تلویزیون
ادعای ترامپ درباره مذاکره با ایران
گفتگوی تلفنی وزرای خارجه ایران و جمهوری آذربایجان