×
بین الملل
شناسه خبر : 209595
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1403/11/02 ساعت 17:03
فساد یا قانون‌مداری؟ پشت پرده عفوهای جنجالی در کاخ سفید

نورنیوز از ابعاد شگفت‌آور عفوهای ترامپ و بایدن گزارش می‌دهد؛

فساد یا قانون‌مداری؟ پشت پرده عفوهای جنجالی در کاخ سفید

جنگ قدرت، فساد سیستماتیک و زوال دموکراسی؛ این سه عبارت، بازتابی از عملکرد ترامپ و بایدن در صدور عفوهای بحث‌برانگیز است که ساختار سیاسی آمریکا را زیر سؤال می‌برد.

نورنیوز-گروه بین‌الملل: پایان ریاست‌جمهوری جو بایدن و آغاز ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ به‌عنوان چهل‌وهفتمین رئیس‌جمهور آمریکا در یک روز رقم خورد. اما نکته‌ای مشترک در عملکرد این دو چهره سیاسی جنجالی دیده می‌شود: صدور عفوهای بحث‌برانگیز که تأملات عمیقی درباره ساختار سیاسی آمریکا برمی‌انگیزد. ترامپ بلافاصله پس از ورود به کاخ سفید، ۱۵۰۰ نفر از هواداران خود، که در ارتباط با شورش ۶ ژانویه ۲۰۲۱ و حمله به کنگره آمریکادستگیر شده بودند، را عفو کرد. از سوی دیگر، بایدن نیز در آخرین ساعات ریاست‌جمهوری‌اش، برخی مقامات دولتی، اعضای خانواده، و قانون‌گذاران مخالف ترامپ را مورد عفو قرار داد.

جنگ قدرت در رأس ساختار سیاسی آمریکا

نگاهی به اقدامات بایدن و ترامپ نشان می‌دهد که هر دو از عفو به‌عنوان ابزاری در نبرد قدرت استفاده کرده‌اند. بایدن افرادی را عفو کرد که به مخالفت با ترامپ شهره بودند، از جمله آنتونی فائوچی و لیز چینی، در حالی که ترامپ هواداران شورش ۶ ژانویه را بخشید، کسانی که مشروعیت ریاست‌جمهوری بایدن را زیر سؤال برده بودند. این اقدامات نشان می‌دهد که جنگ قدرت در رأس ساختار سیاسی آمریکا از رقابت حزبی فراتر رفته و به یک نزاع آشکار برای حذف مخالفان تبدیل شده است.

فساد سیستماتیک و عفوهای خانوادگی

یکی از ابعاد قابل تأمل این عفوها، پوشش دادن به فساد درون ساختار قدرت است. بایدن، علاوه بر عفو پسرش هانتر که با پرونده‌های قضایی مواجه بود، برادران و خواهر خود و همسران آن‌ها را نیز مورد عفو قرار داد. ترامپ نیز افرادی را بخشید که به جرائم امنیتی و اقتصادی متهم بودند. این عفوها، که به‌صورت آشکار منافع شخصی را در اولویت قرار می‌دهند، نشان‌دهنده فساد سیستماتیک در ساختار سیاسی و قضایی آمریکا هستند.

زوال دموکراسی و حاکمیت قانون

عفوهای صادر شده از سوی هر دو رئیس‌جمهور، ضربه‌ای جدی به اصول دموکراسی و حاکمیت قانون در آمریکا وارد کرده‌اند. این اقدامات، که به‌زعم منتقدان بیشتر در راستای حفاظت از نزدیکان و هم‌پیمانان سیاسی صورت گرفته‌اند، حاکی از برتری منافع شخصی و حزبی بر عدالت و قانون‌مداری است. ترامپ و بایدن هر دو با این اقدامات نشان داده‌اند که خود را ورای قانون می‌دانند. نانسی پلوسی، از منتقدان ترامپ، این عفوها را «توهینی زننده به سیستم قضایی» توصیف کرده است.

رفتارشناسی جهانی آمریکا

رفتار خودمحورانه و قانون‌گریزانه‌ای که در ساختار داخلی آمریکا قابل مشاهده است، در عرصه بین‌المللی نیز بازتاب دارد. از خروج ترامپ از معاهدات بین‌المللی و تهدیدهای اقتصادی تا سیاست‌های یک‌جانبه بایدن در قبال جنگ اوکراین، همه گویای این واقعیت است که ساختار قدرت آمریکا بر اساس خودکامگی و برتری‌طلبی شکل گرفته است. وقتی سران آمریکا در داخل به قوانین پایبند نیستند، نمی‌توان انتظار داشت که در عرصه جهانی منافع جهانی را بر منافع شخصی ترجیح دهند.

عفوهای ترامپ و بایدن نشان‌دهنده یک ساختار سیاسی است که از دموکراسی فاصله گرفته و به خودکامگی متمایل شده است. این اقدامات، علاوه بر آشکار کردن عمق فساد سیستماتیک، حکایت از زوال اصول دموکراسی در آمریکا دارند. راهکار مقابله با این چالش‌ها، شکل‌گیری اجماعی جهانی در برابر یک‌جانبه‌گرایی و خودبرتربینی ساختار حاکم بر آمریکاست، تا صلح و عدالت در عرصه بین‌الملل تقویت شود.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
پیام تسلیت رهبر انقلاب در پی درگذشت امام جماعت مسجد ابوذر قرائت شد
پایان انتظار برای نیمکت تیم ملی هندبال؛ کلاییچ هدایت ایران را بر عهده گرفت
پرسپولیس (2) - چادرملو (0) + فیلم
هشدار زرد هواشناسی برای اردبیل؛ رگبار و احتمال سیلاب از شنبه شب
موج گرمای بی‌سابقه اروپا قربانی گرفت؛ زندگی در چند کشور مختل شد
سخنگوی سپاه: تنگه هرمز سرزمین ایران است و هیچ ارتباطی با آمریکا ندارد
حمله دوباره اوکراین به نیروگاه هسته‌ای زاپوریژیا؛ تأسیسات برق آسیب دید
جایزه اورول 2026 به «رونویسی» و «فرار از کابل» رسید+ اسامی برندگان
تیم ملی ایران 2 - 3 ژاپن/واگذاری بازی به سامورایی ها
چه استان هایی فردا دیرتر از معمول کار خود را آغاز می کنند؟
اعتراف جان بولتون به نگهداری غیرقانونی اسناد محرمانه امنیتی
اختلافات خانوادگی به قتل جوانی ختم شد+ جزئیات حادثه
هشدار تهران به شورای همکاری خلیج فارس؛ ثبات منطقه را قربانی نکنید
پاسخ تند مشاور رهبر انقلاب به شورای همکاری خلیج فارس
استاندارد یورو 6 کافی نیست؛ خودروهای داخلی همچنان پرمصرف‌اند
ترامپ مدعی نقض آتش بس شد
ادعای بلومبرگ درباره پیام عمان به اروپا؛ آینده تنگه هرمز تغییر کرده است
نیروی هوافضای سپاه پیام منتسب به فرمانده خود را تکذیب کرد
ساخت راه‌آهن هرات–مزارشریف با اجرای ایران آغاز شد
سازمان جهانی دریانوردی عملیات تخلیه کشتی‌ها را متوقف کرد
العربیه: دور جدید مذاکرات ایران و آمریکا در سوئیس برگزار می‌شود
فروش بلیت پرواز مستقیم تهران–دبی آغاز شد
حمله خرس به شهروند مراغه‌ای در دامنه سهند+ جزئیات حادثه
60 درصد آمریکایی‌ها حمله نظامی به ایران را بی‌فایده می‌دانند
تبادل 160 اسیر میان روسیه و اوکراین با میانجیگری امارات
برخورد هواپیما با آسمان‌خراش 518 متری در پکن؛ ساختمان تخلیه شد+ فیلم
اپل قیمت محصولاتش را افزایش داد
گنده‌گویی وزیر جنگ رژیم صهیونیستی به زبان فارسی علیه ایران
قیمت جهانی طلا امروز جمعه 5 تیر 1405
متخصصان روس‌اتم به‌زودی به نیروگاه هسته‌ای بوشهر بازمی‌گردند
افزایش یک تا 2 درجه‌ای دما در استان اصفهان
قیمت طلا و سکه امروز جمعه 5 تیر 1405
پایان هشدار امنیتی در امارات پس از اعلام خطر حمله موشکی
دیدار ایران و مصر در سینماها اکران نمی‌شود
خدمات کارت‌های بانک ملی امشب موقتاً قطع می‌شود
اریک پرینس: به ترامپ درباره ایران توصیه‌های بدی شده بود
آغاز فعالیت استقلال خوزستان برای لیگ برتر با تست‌گیری از جوانان
تحویل 22 خدمه ایرانی نفتکش توقیف‌شده توسط آمریکا به ایران
نبض جام | ویژه برنامه روزانه نورنیوز برای جام جهانی 2026 / قسمت هجدهم
حمله پهپادی ارتش رژیم صهیونیستی به شمال غزه
تشدید رقابت امنیتی آمریکا بر سر کابل‌های اینترنت جهانی با تصویب قوانین جدید
نقض دوباره آتش‌بس؛ اسرائیل از ساکنان شهر منصوری خواست منطقه را تخلیه کنند
بقائی: ایران بیشتر از هر طرف دیگری دغدغه امنیت جمعی منطقه را دارد
آمریکا به دنبال کسب میزبانی دوباره جام جهانی
حکم 7 سال زندان برای بانوی اول سابق کره جنوبی به اتهام فساد مالی
رشد بی‌سابقه مهاجرت معکوس از سرزمین‌های اشغالی؛ خروج گسترده متخصصان
شمار کشته‌های زلزله ونزوئلا به 589 نفر رسید
آغاز ورود کالاهای ته‌لنجی و احتمال آزادسازی واردات لوازم خانگی
حضور هیات تجاری ایران با نام «میناب 168» در مجمع تجاری شانگهای
شاپور رحیمی درگذشت+ زمان تشییع