×
سیاسی
شناسه خبر : 209348
تاریخ انتشار : دوشنبه 1403/11/01 ساعت 09:34
این همه تغییر مقابل روسیه برازنده شما نیست!

غلامرضا صادقیان*

این همه تغییر مقابل روسیه برازنده شما نیست!

هیچ چیز مانند شیوه مواجهه جریان اصلاح‌طلبی با قضایای روسیه و پوتین نشان نمی‌دهد که این جریان در سیاست‌ورزی چقدر ناراست و فرصت‌طلبانه عمل می‌کند.

نورنیوز-گروه سیاسی: هیچ چیز مانند شیوه مواجهه جریان اصلاح‌طلبی با قضایای روسیه و پوتین نشان نمی‌دهد که این جریان در سیاست‌ورزی چقدر ناراست و فرصت‌طلبانه عمل می‌کند. اگر فقط در همین سال مجموعه رسانه‌های آنان را بازنگری کنیم، تا قبل از پزشکیان صد‌ها گزارش و یادداشت می‌یابیم که یا فحش و فضیحت به پوتین است یا اینکه روسیه را خائن و غیرقابل‌اعتماد دانسته‌اند. اما بعد از پزشکیان ناگهان داستان تغییر می‌کند و ماجرا می‌شود «سفر راهبردی پزشکیان به مسکو» و «مأموریت پزشکیان در کرملین» و «دستاورد سفر مسکو»! تقریباً تمامی رسانه‌های اصلاح‌طلبی با درصدی اختلاف همین ناراستی و فرصت‌طلبی را در کارنامه دارند. چه روزنامه سازندگی که کینه پوتین دارد، اما حالا با دیدار‌های پزشکیان و پوتین مهربان شده است و چه روزنامه اعتماد که یک ضد روس کهنه‌کار بوده است، اما حالا تیتر می‌زند: «امضای پیمان استراتژیک با روسیه نقطه عطفی در کارنامه پزشکیان است»! با آنکه خود پزشکیان در روسیه گفت «با روسیه پیمانی را امضا می‌کنیم که سال‌ها روی این طرح جامع راهبردی کار شده است.» حتی اگر او نگفته بود معلوم بود که این طرح جامع راهبردی را در همین دو، سه ماه دولت او نبسته‌اند. ولی حالا روزنامه رئیس شورای اطلاع‌رسانی دولت امضای این پیمان را نقطه عطف کارنامه پزشکیان می‌داند!

واضح است که چه‌بسا در احساس نسبت به روسیه، دیگران از جمله ما نیز حس دوستی و خوش‌آیندبودن نداشته باشیم. ولی اینجا بحث سیاست است نه خوش‌آمد عمرو و زید. چون بحث سیاست‌ورزی است، نباید با تغییر یک دولت، تغییر محسوسی در باورمان ایجاد شود. اگر گفته شود تغییری ایجاد نشده و این حفظ ظاهر است، که  خیلی بدتر.

وقتی می‌گوییم روسیه، بحث داستایفسکی و برادران کارامازوف نیست که بگوییم چه عالی، همچنان‌که بحث عباس‌میرزا نیست که بگوییم چه تلخ و اسفبار. اتفاقاً در رسانه‌های اصلاح‌طلب همین نوع نگاه وجود دارد که برای ما چین و روسیه و امریکا در روابط بین‌الملل نباید تفاوت کند. هرچند این سخن قابل‌مناقشه است، اما وقتی خود چنین نظری دارید، چرا از آن روسیه تا این روسیه ناگهان صد گز رسن؟!

اصلاح‌طلبان در باقی امور نیز همین‌گونه عمل می‌کنند. از ابتدای دولت پزشکیان، به‌چشم‌برهم‌زدنی همه نقد‌ها به تورم و نرخ دلار و گرانی و بدبختی مردم فروکش کرد. دیگر کشور در حال سقوط نبود. دقیقاً مثل آن روسیه تا این روسیه، همه‌چیز به سرعت خوب و قابل‌تحمل شد. حتی افزایش ۲۰ هزارتومانی نرخ دلار در چند هفته که در تاریخ بی‌سابقه بود، اهمیتی در حد یک اشاره نداشت. اما همچنان‌که نشانه‌های آن در روز‌های اخیر دیده می‌شود خواهید دید و این یک پیش‌بینی است که به‌زودی اصلاح‌طلبان از این نوع موضع‌گیری خارج می‌شوند و دوباره برای هدف‌گیری اصل نظام همه‌چیز را سیاه و درحال سقوط می‌بینند. هیچ‌چیز را در دولت گردن نمی‌گیرند و «نمی‌گذارند» و «نمی‌شود» شروع می‌شود. همین حالا نارضایتی آنان از پزشکیان و برخی وزیران آشکار شده است، زیرا آنان را همراه تام‌وتمام خود نمی‌بینند. به پزشکیان هشدار می‌دهند. برای موازی‌کاری با وزیرخارجه که ظاهراً از او راضی نیستند، پیرمرد توسعه دریامحور را شارژ می‌کنند و پیشنهاد استعفای وزیر ارتباطات را  می‌دهند.

مسئله روسیه و پوتین، اما حقیقتاً باورپذیر نبود. گمان ما این بود که موضع اصلاح‌طلبی مقابل روسیه یک موضع فکرشده و حساب‌شده و با سنجش منافع ملی است. اما حالا آن طرح راهبردی که دولت قبل چند سال روی آن کار کرده بود، می‌شود دستاورد استراتژیک دولت چهاردهم! با این روحیه و رویکرد چگونه می‌توان اصلاح‌طلبی را زنده نگه داشت؟ قبلاً از اینکه گفتیم اصلاح‌طلبی مرده است، و این چیزی که الان هست با آن چیزی که در دو دهه گذشته می‌دیدیم، مثل عسل و خربزه شده است، ناخشنود می‌شدند، اما حالا می‌بینیم که از یک «گفتمان» به یک «حساب» تبدیل شده‌اند. یک حساب مجازی که هر چیزی را می‌توان در آن ریخت.

چندان مایل نیستیم که آرزو کنیم کاش همین تغییرحال را روزی نسبت به امریکا پیدا کنند، اما از روسیه غیرقابل‌اعتماد به روسیه پیمان راهبردی رسیدن، یعنی شما کاسب قدرت و سیاست شده‌اید و این یک خطر برای آن پیمان‌هایی است که از صفر تا صدش را خودتان می‌خواهید  تنظیم کنید.

*سردبیر جوان 


جوان
نظرات

آخرین اخبار
عراقچی فردا به ترکیه می رود
معاون ارزی بانک مرکزی منصوب شد
سن ورود به پیش‌دبستانی کاهش یافت ؟
میزان قدرت موشکی ایران برای پاسخ به آمریکا چقدر است؟
توضیحات شهردار درباره پناهگاه‌های جنگی در صورت درگیری احتمالی
بسته پیشنهادی پزشکیان برای مدیریت پسابحران
رژیم صهیونیستی همچنان آتش بس غزه را نقض می‌کند
قیمت طلا و سکه امروز پنجشنبه 9 بهمن + جدول
نقشه جدید آمریکا برای غیرنظامی‌سازی کردن غزه
جان باختن 4 نفر در تصادف جاده خوی ـ چالدران
قیمت دلار و سایر ارزها امروز پنجشنبه 9 بهمن 1404
بازگشت آلودگی هوا به تهران از فردا
افزایش نسبی دمای هوای تهران از فردا
وضعیت جاده‌های 16 استان پس بارش برف و باران
ماجرای بدهی 70 همتی سازمان تامین اجتماعی به وزارت بهداشت چیست؟
انتقاد کره از جایگزینی شورای صلح ترامپ با سازمان ملل
تمدید لغو پروازهای لوفت‌هانزا به تل آویو
واکنش فرانسه علیه حمله روسیه به قطار مسافربری در اوکراین
سایت خودروساز متخلف با دستور دادستانی تهران بسته شد
رایزنی تلفنی وزیر خارجه پاکستان با عراقچی
ناو هواپیمابر آمریکا، اهرم فشار ترامپ برای تهران
قیمت گوشت قرمز امروز 9 بهمن 1404 + جدول
برف محورهای اصلی کدام جاده‌ها و شهرها را بست؟
پیشنهاد اردوغان برای نشست سه‌جانبه ایران، آمریکا و ترکیه
جزئیاتی از گفتگوی تلفنی وزرای مصر و فرانسه درباره ایران
گاف عجیب مقام آمریکایی سوژه خنده رسانه‌ها شد
این فناوری کارکنان انگلیسی را اخراج کرد
فشار به ونزوئلا برای محدودکردن حضور چین، روسیه و ایران
جنگ و صلح
واکنش پاکستان به تهدیدهای ترامپ علیه ایران
ناترازی
چرا تئاتر «یک خودآگاه مسحور» از جشنواره فجر حذف شد؟
اتحادیه اروپا: کانال‌های دیپلماتیک با ایران باز می‌ماند
استقلال به پرداخت 5 میلیارد تومان به گل‌گهر محکوم شد
ابراز نگرانی شی جین‌پینگ از شرایط پیچیده و آشفته بین‌المللی
نگرانی یونیسف درباره یک میلیون کودک غزه
آیا تحریم‌ها بخشی از جنگ جهانی سوم هستند؟
قاتل مسلح 5 نفر در بندرعباس به دام افتاد
چرا بدون علوم انسانی، واقعیت ناآرامی‌ها را نمی‌فهمیم؟
آیا روی نقره سرمایه‌گذاری کنیم؟
چرا آمریکا و اسرائیل باید به کشورمان غرامت بدهند؟
واکنش غیرمنتظره ام‌باپه به شکست مقابل بنفیکا
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز پنجشنبه 9 بهمن 1404+ جدول
طارمی ساخت و المپیاکوس برد / شامی دراماتیک در اروپا
تمام پاداش فرهنگیان بازنشسته 1404 یکجا پرداخت شد
غیبت رئال در جمع برترین‌ها؛ هجوم انگلیسی‌ها به مرحله حذفی
نفس تهران بعد از 6 روز تازه شد
سوگند وفاداری ارتش و پلیس به رئیس جمهور موقت ونزوئلا
برنامه مسابقات ورزشی امروز 9 بهمن 1404+ جدول پخش
عصبانیت عراقی‌ها از مداخله‌جویی‌های ترامپ