×
اجتماعی
شناسه خبر : 209250
تاریخ انتشار : یکشنبه 1403/10/30 ساعت 15:42
چرایی تفاوت سن فرزندآوری در استان‌های مختلف کشور + آمار تفکیکی

نورنیوز از افزایش نگران کننده سن فرزندآوری در مادران و پدران گزارش می دهد؛

چرایی تفاوت سن فرزندآوری در استان‌های مختلف کشور + آمار تفکیکی

موضوع فرزندآوری در ایران با روندی متفاوت در استان‌های مختلف روبه‌روست. میانگین سن مادران و پدران در هنگام فرزندآوری نشان‌دهنده تغییرات عمده در الگوهای اجتماعی و اقتصادی است. این تغییرات نه تنها در مناطق شهری، بلکه در مناطق روستایی نیز قابل‌توجه است و تفاوت‌های فرهنگی و اقتصادی بر آن تأثیر گذاشته است.

نورنیوز-گروه اجتماعی: موضوع جمعیت و فرزندآوری در ایران به یکی از مسائل اساسی و پیچیده در دهه‌های اخیر تبدیل شده است. براساس آمار مرکز رصد جمعیت کشور سازمان ثبت احوال، میانگین سن مادران در اولین فرزندآوری در ۹ ماهه سال ۱۴۰۳ حدود ۲۷.۴ سال بوده است.

همچنین، میانگین سن پدران در اولین فرزندآوری برابر با ۳۲.۳ سال گزارش شده است که نشان‌دهنده روندی است که در آن سن ازدواج و فرزندآوری به تأخیر افتاده است. تغییرات در سن فرزندآوری به‌ویژه در استان‌های مختلف کشور، تفاوت‌های قابل‌توجهی دارد که می‌تواند به تحلیل دقیق‌تری از الگوهای اجتماعی و اقتصادی موجود منجر شود.

در استان‌های بزرگ و پرجمعیت‌تر مانند تهران، البرز و اصفهان، میانگین سن مادران و پدران در زمان فرزندآوری بیشتر از سایر استان‌هاست. به‌طور خاص در تهران، میانگین سن مادران در اولین فرزندآوری حدود ۳۰ سال و میانگین سن پدران در این استان به حدود ۳۵ سال می‌رسد.

این ارقام به وضوح نشان‌دهنده تأخیر در فرزندآوری هستند که عمدتاً به‌دلیل تحصیلات بالاتر، فشارهای اقتصادی و مشغله‌های شغلی است. این استان‌ها به‌ویژه در میان زنان تحصیل‌کرده و شاغل، شاهد تمایل به تأخیر در فرزندآوری هستند، چرا که بسیاری از افراد پس از دستیابی به ثبات شغلی و اقتصادی به تشکیل خانواده و بچه‌دار شدن می‌اندیشند.

در مقابل، استان‌های کمتر توسعه‌یافته‌ و روستایی‌تر مانند سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی و کهگیلویه و بویراحمد، میانگین سن مادران در اولین فرزندآوری به‌طور قابل‌توجهی پایین‌تر است. در این استان‌ها، میانگین سن مادران حدود ۲۵ سال و میانگین سن پدران حدود ۳۰ سال است.

این اختلاف می‌تواند به تفاوت های فرهنگی، رویکردهای سنتی و نیازهای اقتصادی در این مناطق مرتبط باشد. در چنین استان‌هایی، فرزندآوری در سنین پایین‌تر رایج است، چرا که خانواده‌ها به‌ویژه در مناطق روستایی به نیروی کار جوان و بیشتر برای تأمین معاش خانواده نیاز دارند.

تفاوت‌های موجود در سن فرزندآوری میان استان‌ها، نه تنها تحت تأثیر عوامل اقتصادی و اجتماعی است، بلکه به تفاوت‌های فرهنگی نیز بستگی دارد. در استان‌های شهری‌تر و برخوردارتر، عوامل اقتصادی، هزینه‌های زندگی و فشارهای شغلی باعث می‌شود که افراد تمایل بیشتری به تأخیر در فرزندآوری داشته باشند. در این مناطق، افراد معمولاً اولویت بیشتری برای تحصیلات، پیشرفت شغلی و بهبود وضعیت مالی خود قائل هستند. در مقابل در استان‌های کمتر توسعه‌یافته، عوامل فرهنگی و اجتماعی سبب می‌شود که فرزندآوری در سنین پایین‌تر رایج‌تر باشد.

این روندها تأثیرات زیادی بر ساختار جمعیتی کشور دارند. افزایش میانگین سن فرزندآوری در استان‌های بزرگ می‌تواند به کاهش رشد جمعیت و ایجاد مشکلات جمعیتی در آینده منجر شود. از سوی دیگر، فرزندآوری در سنین پایین‌تر در استان‌های دیگر می‌تواند به افزایش جمعیت و فشار بر منابع محدود منجر شود.

به‌ویژه در نسل‌های جوان‌تر، این روند می‌تواند تأثیرات زیادی بر وضعیت اقتصادی، اجتماعی و رفاهی کشور داشته باشد. سیاست‌گذاری‌های کلان در این زمینه باید به‌طور مؤثر به نیازهای مختلف استان‌ها پاسخ دهد.

برای مقابله با کاهش نرخ تولد در برخی از استان‌ها و افزایش جمعیت در برخی دیگر، لازم است سیاست‌های حمایتی از خانواده‌ها و ترغیب به فرزندآوری طراحی شود. این سیاست‌ها می‌توانند شامل تسهیلات اقتصادی، حمایت از اشتغال و مسکن و برنامه‌های آموزشی برای تشویق به فرزندآوری در سنین مناسب باشند.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
واکنش تند لهستان به رفتار صهیونیست‌ها با فعالان بین‌المللی
ادمه رایزنی‌های مصر با عربستان و قطر برای مهار تنش
7 مزایای حیاتی زایمان طبیعی برای مادر و نوزاد
کاهش 70 درصدی پیوند اعضا پس از جنگ؛ 27 هزار بیمار چشم‌انتظار هستند
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز پنجشنبه 31 اردیبهشت + جدول
تنگه هرمز؛ ابعاد حقوقی ترتیبات جدید در پرتو تجاوز و تغییر بنیادین اوضاع
فرمانده ارتش پاکستان امروز وارد تهران می شود ؛ ادامه رایزینی ها با ایران
با سنگر‌های استیجاری سنتکام چه باید کرد؟
صدور کیفرخواست آمریکا علیه رائول کاسترو
از حمله مرگبار شامپانزه‌ها تا سکوی قهرمانی؛ روایت یک قهرمان کشتی
فهرست نهایی مصر برای جام جهانی اعلام شد؛ صلاح در اندیشه درخشش مقابل ایران
عقب‌نشینی دولت ترامپ؛ تحریم‌های گزارشگر ویژه سازمان ملل لغو شد
شرایط سنی برای شرکت در کنکور دانشجو معلمان اعلام شد
سامانه فراموشی
استون‌ویلا فاتح لیگ اروپا شد
جنگ و تاب‌آوری انرژی
سناتور دموکرات: جنگ ترامپ علیه ایران بالاترین درجه شکست است
هلاکت دو تروریست مسلح در پاسخ قاطع پلیس
انقاتد شدید اتحادیه اروپا از یورش به ناوگان صمود
انتقاد شدید سناتور آمریکایی از رفتار «نفرت‌انگیز» بن‌گویر با فعالان ناوگان صمود
فرانسه؛ پایتخت حقوق بشر یا پناهگاه رسوایی‌های خاموش؟
نماینده دموکرات: اقدامات دولت ترامپ برای آزادی ملت‌ها نیست
استرالیا و نیوزیلند سفرای اسرائیل را احضار کردند
اجرای حکم اعدام دو عضو هسته تروریستی تجزیه‌طلب + جزئیات اعترافات
ترکیه حمله اسرائیل به ناوگان «صمود» را به شدت محکوم کرد
برنامه مسابقات ورزشی امروز 31 اردیبهشت 1405 + جدول پخش
هاآرتص: رفتار بن‌گویر با فعالان ناوگان «صمود» رسوایی آشکار است
تلاش واشنگتن برای حذف نامزدی نماینده فلسطین در مجمع عمومی
لاوروف: روسیه و چین از هرج و مرج در دنیای چندقطبی جلوگیری می‌کنند
وضعیت آب و هوا امروز پنجشنبه 31 اردیبهشت+ وضعیت استان ها
خبر خوب برای والدین: راهی برای کاهش خطر اوتیسم و بیش‌فعالی پیدا شد!
4 نشانه پنهان فراموشی که از آن‌ها بی‌خبرید!
حقیقتِ پشت پرده روغن‌های سویا و آفتابگردان در ابتلا به سرطان
تولد جوجه‌ها در پوسته سه‌بعدی؛ گامی برای بازگشت پرندگان منقرض شده
ناله ارواح از دل کیهان/ چرا صدای سیاره زحل ترسناک است؟
راهکارهایی برای تعیین مرزهای منصفانه در خانه
کوبا: ادعای واشنگتن کذب است
مصدومیت روزبه چشمی در تمرین پرفشار تیم ملی
عارف :وظیفه ملی ما ادامه مسیر خدمت صادقانه و حفظ وفاق است
بیش از 160 نفتکش در خلیج فارس گرفتار شده‌اند
پزشکیان: به تسلیم واداشتن ایران از طریق زور توهمی بیش نیست
هشدار سایبری گروه «حنظله» به آمریکا و رژیم صهیونیستی
افزایش شمار شهدای حملات اسرائیل به لبنان به 14 نفر
اردوغان در گفتگو با ترامپ: تمدید آتش‌بس تحولی مثبت است
ضربات سنگین حزب‌الله به تجهیزات و نیروهای ارتش اسرائیل در جنوب لبنان
خط و نشان نخست‌وزیر جدید عراق برای برهم‌زنندگان امنیت منطقه
تنش در تماس تلفنی ترامپ و نتانیاهو بر سر توافق احتمالی با ایران
رونمایی از دومین حریف تدارکاتی ایران
شوک سه میلیاردی به داماش
گفت‌وگوی تلفنی رهبر شهید با همسر شهید رئیسی منتشر شد