×
سیاسی
شناسه خبر : 209185
تاریخ انتشار : یکشنبه 1403/10/30 ساعت 10:32

عمادالدین باقی*

لزوم ریشه‌یابی ترور

قوه قضائیه اعلام کرد: «صبح امروز(شنبه) فرد مسلحی نفوذی در دیوان عالی کشور در اقدامی برنامه‌ریزی ‌شده، اقدام به ترور دو قاضی شجاع و پرسابقه در مبارزه با جرائم علیه امنیت ملی، جواسیس و تروریسم کرد.

نورنیوز-گروه سیاسی:  این قضات حجت‌الاسلام‌والمسلمین رازینی، رئیس شعبه ۳۹ و حجت‌الاسلام‌والمسلمین مقیسه، رئیس شعبه ۵۳ دیوان عالی کشور بودند. فرد مسلح به سرعت اقدام به خودکشی می‌کند». این دو قاضی به دلیل پرونده‌هایی که در سال‌های گذشته به عهده داشتند، شناخته شده بودند. خبر ترور دو قاضی دیوان مانند آنچه در جامعه نسبت به جنایات اسرائیل در غزه شاهد بودیم قطعاً واکنش‌هایی متفاوت در جامعه به دنبال خواهد داشت، ولو اینکه یک بخش از آن در رسانه‌های رسمی تجلی می‌کند و بخش دیگری که امکان ابراز در رسانه‌های رسمی ندارد در شبکه‌های اجتماعی یا رسانه‌های مخالف بروز خواهد کرد.

همه اینها زنگ ‌خطرهایی است که شنیده نمی‌شوند و با واکنش‌های عاطفی از کنار آن می‌گذرند. در تحلیل اولیه این اتفاق را ناشی از نفوذ ‌خوانده‌اند. چنان‌که درباره عامل ترور دو قاضی برخی نوشتند، آبدارچی دیوان که عامل ترور بوده و همان جا خود را هم کشته، نفوذی بوده است. پیشگیری از اقدامات خشونت‌آمیز نیازمند ریشه‌یابی است.

در این ریشه‌یابی است که معلوم می‌شود چرا سربازگیری برای سرویس‌های امنیتی و سازمان‌های سیاسی برانداز در یک جامعه اینقدر آسان است که می‌توان برای ترور فخری‌زاده و هنیه با آن همه چتر امنیتی و ده‌ها تن دیگر تا عملیات سرقت کامیونی اسناد سری و … در ایران یا ترور رهبران حزب‌الله در لبنان عامل نفوذی جذب کرد، آن هم افرادی که حاضر باشند، عملیات انتحاری هم انجام بدهند اما در جامعه دیگری بسیار دشوار است؟

در دیدگاه حقوق بشری، ترور و خشونت به هر شکل و به هر شیوه‌ای مردود است. یکی از دلایل و عوامل پایداری خشونت این است که معمولاً در هر خشونتی یک طرف قربانی و یک طرف خشنود می‌شود و چون هر بار، هر کدام دنبال انتقام و کسب رضایت بیشتر هستند، چرخه انتقام ادامه می‌یابد.

در سال‌های گذشته بارها قضات دیگری هم هدف ترور قرار گرفته‌اند. در یک نظام خردورز یک بار که حوادثی از قبیل ترور یا شورش رخ دهد به فوریت آسیب‌شناسی و از تکرار آن پیشگیری می‌کنند. باید با عقلانیت و درایت از بروز تکرار این حوادث، با بررسی ریشه‌یابی آن، جلوگیری کرد.

در اوج‌ جنبش مهسا در دیدار با یکی از قضات گفتم آنچه رخ داده برای شما غیرمنتظره بوده اما متخصصان علوم اجتماعی از مدت‌ها پیش احتمال وقوع چنین حوادثی را پیش‌بینی کرده و هشدار داده بودند اما گوش شنوایی نبود و با مسائل فقط برخورد امنیتی و قضایی شده است. همچنین گفتم ممکن است اعتراضات خاموش بشود و مانند دفعات قبل احساس پیروزی یافته و همه را به دشمن نسبت بدهند اما ممکن است حوادث بعدی یا با شدت بیشتر رخ بدهد یا گرایشات تروریستی رشد کند و افرادی که لزوماً به هیچ سازمان سیاسی هم وابسته نیستند، متوسل به روش‌های انتحاری شوند و کثرت وجود سلاح‌های غیرمجاز این تهدیدها را جدی‌تر می‌کند. به جای برخوردهای تنبیهی باید علت نارضایتی‌ها را از بین برد.

بعد از آن گفت‌وگو تا امروز نزدیک به ۳۰ مورد ترور در تهران و شهرهای مختلف، خبری شده و این غیر از مواردی است که اطلاع‌رسانی نشده‌اند. این همه اقدام در فاصله زمانی کم، معنی‌دار و قابل توجه بوده اما روندی که در گذشته در برخورد با منتقدین و ناراضیان وجود داشته همچنان ادامه دارد.

* جامعه‌شناس و پژوهشگر حقوق‌بشر


سازندگی
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
پوتین و ترامپ؛ بازی با روان در میدان سیاست
پزشکیان در اوراسیا؛ نقطه عطف دیپلماسی و همکاری ایران
نیویورک‌تایمز: نفوذ اطلاعاتی ایران در ساختار داخلی اسرائیل فاش شد
زنگ خطر در نظام سلامت؛ 80 درصد داروخانه‌ها در معرض ورشکستگی
روبیو هشدار داد: این جنگِ ما نیست؛ باید به‌دنبال آتش‌بس باشیم
سفر هماهنگ زلنسکی و رهبران اروپایی به آمریکا برای حمایت از اوکراین
بیانیه وزارت امور خارجه در مورد محکومیت جنایات رژیم صهیونیستی و کوچاندن اجباری ساکنان غزه
ایجاد «اتاق امن» در مدارس؛ گامی برای افزایش امنیت دانش‌آموزان
تهدید وزیر جنگ اسرائیل پس از حمله موشکی یمن به سرزمین‌های اشغالی
ویتکاف: پوتین آماده پذیرش تضمین‌های امنیتی برای اوکراین است
فلج شدن زندگی شهرک‌نشینان صهیونیست در پی اعتصاب گسترده
آیین وداع با پیکر شهید اسماعیل پاشایی در بهارستان برگزار شد
متهم 27 هزار میلیاردی بازداشت و به کشور بازگردانده شد
کمبود 100 هزار پرستار در کشور؛ فرمول پرداخت اضافه‌کاری‌ها تغییر کرد؟
مرگ یک آتش نشان در آتش سوزی کنگان
هشدار اقتصاددانان برنده نوبل به نخست‌وزیر اسرائیل: اقتصاد اسرائیل در مرز نابودی
توقف مذاکرات تجاری واشنگتن و دهلی‌نو؛ آمریکا گفت‌وگوها را لغو کرد
تیم ملی بسکتبال ایران عنوان سوم کاپ آسیا را کسب کرد
نتانیاهو: جنگ تا شکست کامل حماس ادامه دارد
حادثه گروگان‌گیری در تهران؛ انگیزه مالی 2500 دلار
رئیس‌جمهور راهی نیویورک می شود
قیمت دلار و سایر ارزها امروز ‎یکشنبه 26 مرداد 1404+جدول
قیمت خودرو امروز یکشنبه 26 مرداد 1404 +جدول
قیمت طلا و سکه امروز یکشنبه 26 مرداد 1404 +جدول
نایب قهرمانی علی یزدانی در تورنمنت تنیس صربستان
بورس سبز شد؛ شاخص 45 هزار واحد رشد کرد
کوچ اجباری غزه؛ تکرار نکبت تاریخی
بازنگری ضروری است؛ به شرط تدبیر
مداردیپلماسی | سفر لاریجانی به عراق و لبنان برای حفظ موازنه قدرت در منطقه
انتقاد شدید شومر: فروختن اوکراین جایزه صلح نوبل می خواهد؟
هلاکت 6 تروریست در عملیات سپاه در سیستان و بلوچستان
ملیکا برون عنوان خانم‌گل رقابت‌های جهانی کانوپولو را کسب کرد
سرقت 3 کیلویی طلا در تاریکی قطعی برق گرگان
ترامپ در انتظار برگزاری نشست پوتین - زلنسکی
پزشکیان: از سوزاندن 700 میلیون دلار ثروت ملی در سال جلوگیری شد
لاریجانی: دشمن 10 سال برای حمله برنامه‌ریزی کرد اما در برابر مقاومت ایران ناکام ماند
امنیت غذایی در گرو سوءمدیریت وزارت جهاد
یک رسوایی اخلاقی دیگر در ارتش اسرائیل
وزر و وبال «مسیر ترامپ»
چه معاملاتی از مالیات بر سوداگری و سفته بازی معاف است؟
ثبت‌نام آزمون استخدامی بانک مرکزی آغاز شد+ لینک سایت
خرازی: امیدواریم دولت ارمنستان نگرانی‌های ایران را برطرف کند
تقریظ رهبر انقلاب بر کتاب «پاسیاد پسر خاک» منتشر می‌شود
هوش مصنوعی انتخاب رشته کنکور را هموار کرد
چرا انتشار تصویر سفیر اسرائیل در امارات جنجالی شد؟
آلمان از هماهنگی اروپا و نقش آمریکا در حمایت از اوکراین استقبال کرد
زمان افتتاح مسیر رفت فاز دوم آزادراه تهران-شمال اعلام شد
مذاکره پس از جنگ دوم؟
کاخ سفید تکذیب کرد!
درس‎های استراتژیک هفت‎گانه در جنگ 12 روزه
X
آگهی تبلیغاتی