×
سیاسی
شناسه خبر : 209185
تاریخ انتشار : یکشنبه 1403/10/30 ساعت 10:32
لزوم ریشه‌یابی ترور

عمادالدین باقی*

لزوم ریشه‌یابی ترور

قوه قضائیه اعلام کرد: «صبح امروز(شنبه) فرد مسلحی نفوذی در دیوان عالی کشور در اقدامی برنامه‌ریزی ‌شده، اقدام به ترور دو قاضی شجاع و پرسابقه در مبارزه با جرائم علیه امنیت ملی، جواسیس و تروریسم کرد.

نورنیوز-گروه سیاسی:  این قضات حجت‌الاسلام‌والمسلمین رازینی، رئیس شعبه ۳۹ و حجت‌الاسلام‌والمسلمین مقیسه، رئیس شعبه ۵۳ دیوان عالی کشور بودند. فرد مسلح به سرعت اقدام به خودکشی می‌کند». این دو قاضی به دلیل پرونده‌هایی که در سال‌های گذشته به عهده داشتند، شناخته شده بودند. خبر ترور دو قاضی دیوان مانند آنچه در جامعه نسبت به جنایات اسرائیل در غزه شاهد بودیم قطعاً واکنش‌هایی متفاوت در جامعه به دنبال خواهد داشت، ولو اینکه یک بخش از آن در رسانه‌های رسمی تجلی می‌کند و بخش دیگری که امکان ابراز در رسانه‌های رسمی ندارد در شبکه‌های اجتماعی یا رسانه‌های مخالف بروز خواهد کرد.

همه اینها زنگ ‌خطرهایی است که شنیده نمی‌شوند و با واکنش‌های عاطفی از کنار آن می‌گذرند. در تحلیل اولیه این اتفاق را ناشی از نفوذ ‌خوانده‌اند. چنان‌که درباره عامل ترور دو قاضی برخی نوشتند، آبدارچی دیوان که عامل ترور بوده و همان جا خود را هم کشته، نفوذی بوده است. پیشگیری از اقدامات خشونت‌آمیز نیازمند ریشه‌یابی است.

در این ریشه‌یابی است که معلوم می‌شود چرا سربازگیری برای سرویس‌های امنیتی و سازمان‌های سیاسی برانداز در یک جامعه اینقدر آسان است که می‌توان برای ترور فخری‌زاده و هنیه با آن همه چتر امنیتی و ده‌ها تن دیگر تا عملیات سرقت کامیونی اسناد سری و … در ایران یا ترور رهبران حزب‌الله در لبنان عامل نفوذی جذب کرد، آن هم افرادی که حاضر باشند، عملیات انتحاری هم انجام بدهند اما در جامعه دیگری بسیار دشوار است؟

در دیدگاه حقوق بشری، ترور و خشونت به هر شکل و به هر شیوه‌ای مردود است. یکی از دلایل و عوامل پایداری خشونت این است که معمولاً در هر خشونتی یک طرف قربانی و یک طرف خشنود می‌شود و چون هر بار، هر کدام دنبال انتقام و کسب رضایت بیشتر هستند، چرخه انتقام ادامه می‌یابد.

در سال‌های گذشته بارها قضات دیگری هم هدف ترور قرار گرفته‌اند. در یک نظام خردورز یک بار که حوادثی از قبیل ترور یا شورش رخ دهد به فوریت آسیب‌شناسی و از تکرار آن پیشگیری می‌کنند. باید با عقلانیت و درایت از بروز تکرار این حوادث، با بررسی ریشه‌یابی آن، جلوگیری کرد.

در اوج‌ جنبش مهسا در دیدار با یکی از قضات گفتم آنچه رخ داده برای شما غیرمنتظره بوده اما متخصصان علوم اجتماعی از مدت‌ها پیش احتمال وقوع چنین حوادثی را پیش‌بینی کرده و هشدار داده بودند اما گوش شنوایی نبود و با مسائل فقط برخورد امنیتی و قضایی شده است. همچنین گفتم ممکن است اعتراضات خاموش بشود و مانند دفعات قبل احساس پیروزی یافته و همه را به دشمن نسبت بدهند اما ممکن است حوادث بعدی یا با شدت بیشتر رخ بدهد یا گرایشات تروریستی رشد کند و افرادی که لزوماً به هیچ سازمان سیاسی هم وابسته نیستند، متوسل به روش‌های انتحاری شوند و کثرت وجود سلاح‌های غیرمجاز این تهدیدها را جدی‌تر می‌کند. به جای برخوردهای تنبیهی باید علت نارضایتی‌ها را از بین برد.

بعد از آن گفت‌وگو تا امروز نزدیک به ۳۰ مورد ترور در تهران و شهرهای مختلف، خبری شده و این غیر از مواردی است که اطلاع‌رسانی نشده‌اند. این همه اقدام در فاصله زمانی کم، معنی‌دار و قابل توجه بوده اما روندی که در گذشته در برخورد با منتقدین و ناراضیان وجود داشته همچنان ادامه دارد.

* جامعه‌شناس و پژوهشگر حقوق‌بشر


سازندگی
نظرات

آخرین اخبار
قیمت خودرو امروز 10 مرداد 1405؛ شاهین ارزان شد، 207 و چانگان گران شدند
شتاب توسعه انرژی خورشیدی و بادی؛ ایران در مسیر 30 هزار مگاوات برق پاک
انتشار کلید آزمون ارتقای دستیاران پزشکی؛ نحوه ثبت اعتراض داوطلبان
توافق دریایی عربستان و مقاومت حوثی‌ها
قدرت، اقتصاد و آینده ایران
الگوی وحدت‌آفرین در ادراک سیاست خارجی
آخرین وضعیت ترافیک جاده‌های البرز؛ آزادراه کرج - تهران قفل شد
وضعیت آب و هوا امروز شنبه 10 مرداد 1405+ وضعیت استانها
قمار بزرگ ترامپ؛ آیا واشنگتن بهای جنگ انرژی را خواهد پرداخت؟
تأثیر مدیریت تعادلی رفتار کودکان با سبک فرزندپروری آگاهانه
العربیه: نیروهای آمریکایی خروج تدریجی از کردستان عراق را آغاز کردند
حمله هوایی صهیونیست‌ها به نزدیکی بیمارستان شهدای الاقصی در مرکز غزه
تهدید امنیتی موجب بسته شدن بخشی از فرودگاه «دنور» آمریکا شد
ترکیب موثر زردچوبه در مقابله با سرطان
کم‌خوابی و بی‌خوابی چگونه ساختار مغز را تغییرمی دهند؟
گفت‌وگوی تلفنی عراقچی و وزیر خارجه انگلیس درباره تحولات منطقه
تهران؛ رکورددار قصور پزشکی
کاخ سفید: ترامپ خواهان توافق با ایران است، اما پاسخ به حملات ادامه دارد
هشدار مقام ارشد امنیتی درباره هرگونه حمله احتمالی آمریکا و اسرائیل
الزامات خاطره‌سازی برای مغز
هشدار دبیر شورای امنیت ملی درباره پیامدهای ادامه محاصره دریایی آمریکا
هلاکت و دستگیری عاملان شهادت سه مأمور فراجا در شادگان
علائم افشای سرّ درون
الجزیره؛ تنگه هرمز مهم‌ترین اهرم راهبردی ایران
کنفدراسیون فوتبال آسیا در کنار یوفا و کونکاکاف مقابل طرح فیفا ایستاد
تشییع باشکوه شهدای فراجا در شادگان؛ شهیدان مهدوی‌کیا و سیاه‌نژاد
نشست تخصصی ایران و چین؛ تأکید بر اجرای سند 25 ساله و تقویت همکاری‌های اقتصادی
زمان پایان مهلت ثبت نام محصولات ایران خودرو اعلام شد+جدول
کامالا هریس؛ جنگ ترامپ با ایران بدون چشم‌انداز پایانی
برنامه قطعی برق کرمانشاه فردا شنبه 10 مرداد+ جدول
قطر از پذیرش نقشه راه توسط حماس استقبال کرد
گوترش: چنگ باید در تمامی جبهه‌‎ها متوقف شود
واکنش جوزف عون به تجاوزات رژیم صهیونیستی
دستور آماده‌باش کامل به حشد الشعبی
فولاد، استقلال را در دیدار دوستانه شکست داد
هشدار زلنسکی درباره تشدید حملات روسیه در دریای سیاه
برنامه قطعی برق تهران فردا شنبه 10 مرداد
جزئیات برنامه راه‌آهن برای اربعین؛ افزایش ظرفیت، امنیت و خدمات به زائران
لینک ساعت قطعی برق کهگیلویه و بویراحمد فردا شنبه 10 مرداد
اظهارات جدید نخست وزیر پاکستان درباره صلح غزه
چرا حقوق بازنشستگان دولت کاهش یافت؟
مرگ تلخ بازیکن مراکشی در مسیر مهاجرت به اسپانیا؛ فاطن العزیزی جان باخت
یمن، چگونه عربستان را در بن‌بست تاریخی قرار داد؟
کایا کالاس: راستی‌آزمایی پایبندی حماس به توافق غزه چالش اصلی است
استراتژی تعلیق اسپانیا از سوی ایتالیا کلید خورد
قتل هولناک مرد 70 ساله تهرانی به دست همسر دوم و پسرش
خشم ترامپ از روش مذاکره ایرانی‌ها
تشییع باشکوه پیکر شهید مدافع امنیت در زابل
برخورد جدی با آفرودسواری غیرمجاز در عرصه‌های طبیعی کردستان
هشدار صریح العامری به عربستان