×
اقتصادی
شناسه خبر : 209180
تاریخ انتشار : یکشنبه 1403/10/30 ساعت 10:14
کارگران اخراجی‌ هم عیدی می‌گیرند

کارگران اخراجی‌ هم عیدی می‌گیرند

کارگرانی که به هر دلیلی شغل خود را از دست داده‌اند، کارگران آزمایشی، ساعتی، نیمه وقت و فصلی مشمول دریافت عیدی هستند

نورنیوز-گروه اجتماعی: طبق قانون کار، کارگرانی که به هر دلیلی شغل خود را از دست داده‌اند، کارگران آزمایشی، ساعتی، نیمه وقت و فصلی مشمول دریافت عیدی هستند و کارفرما موظف به پرداخت عیدی است.
عیدی یکی از مزایای مالی است که کارگران در پایان سال دریافت می‌کنند. این پرداخت به منظور افزایش انگیزه و تأمین بخشی از نیازهای مالی کارگران در آستانه سال نو در نظر گرفته شده است.

بر اساس ماده 75قانون کار ایران، تمامی کارگران مشمول قانون کار (چه دائم و چه موقت) حق دریافت عیدی را دارند. میزان عیدی معمولاً برابر با حداقل دو برابر و حداکثر سه برابر حقوق پایه ماهیانه کارگر است، به شرط آنکه از سه برابر حداقل حقوق مصوب شورای عالی کار تجاوز نکند.

کارگران مشمول و غیرمشمول برای عیدی شامل تمام کارگران مشمول قانون کار هستند. تمامی کارگران شاغل در بخش‌های دولتی، خصوصی و عمومی که مشمول قانون کار هستند، حق دریافت عیدی را دارند. این شامل کارگران قرارداد دائم، قرارداد موقت و حتی کارگران پاره‌وقت نیز می‌شود.

 همچنین  کارگران غیرمشمول, برخی از گروه‌ها، مانند کارمندان دولت که مشمول قانون خدمات کشوری هستند، از مقررات خاصی برای دریافت عیدی تبعیت می‌کنند. عیدی این گروه معمولاً به‌صورت یک مبلغ ثابت و بر اساس مصوبه دولت تعیین می‌شود.

 *عیدی شامل کدام گروه از کارگران می‌شود؟ 

سید سعید فتاحی, مشاور کانون عالی انجمن‌های صنفی کارگران, با اشاره به اینکه حتی کارگران اخراجی هم عیدی می گیرند گفت:طبق قانون کار، کارگرانی که به هر دلیلی شغل خود را از دست داده‌اند، کارگران آزمایشی، ساعتی، نیمه وقت و فصلی مشمول دریافت عیدی هستند و کارفرما موظف به پرداخت این مولفه است.

فتاحی گفت:برخی از کارگران به صورت آزمایشی به کار گرفته می‌شوند که بر اساس ماده 11قانون کار و تبصره آن، مدت دوره آزمایشی باید در قرارداد کار مشخص شود؛ چنانچه رابطه کاری از جانب کارفرما قطع شود وی ملزم به پرداخت کلیه حقوق دوره آزمایشی خواهد بود و چنانچه قطع رابطه کاری از سوی کارگر باشد، کارگر مستحق دریافت تمام حقوق و مزایا به میزان مدت انجام کار است.

وی بیان کرد: همچنین بر اساس ماده 39قانون کار، مزد و مزایای کارگرانی که به صورت نیمه وقت و یا کمتر از ساعات قانونی تعیین شده به کار اشتغال دارند، به نسبت ساعات کار انجام یافته محاسبه و پرداخت می‌شود. در مورد کارگران ساعتی که حقوق ماهانه ثابت نداشته و دستمزد آنان در ماه متغیر است، برای محاسبه عیدی و پاداش، میانگین حقوق سه ماه آخر خدمت آنها مبنای محاسبه قرار می‌گیرد. مبلغ پرداختی بابت عیدی و پاداش به کارگران کارگاه‌های فصلی مشمول قانون کار و همچنین کارگران سایر کارگاه‌های مشمول که کمتر از یک سال در کارگاه کار کردند، باید بر مأخذ 60روز و به نسبت ایام کارکردشان در سال محاسبه شود.بنابراین مطابق با قانون کار، این دسته از افراد نیز مشمول دریافت کلیه حقوق و مزایای قانونی از جمله عیدی و پاداش پایان سال می‌شوند.

فتاحی درباره زمان پرداخت عیدی به کارگران گفت: کارفرمایان می‌توانند با پرداخت عیدی در ماه‌های منتهی به اواخر سال انگیزه کارگران را برای بهره وری در واحد‌های تولیدی ، صنعتی بالاتر ببرند تا کارگران نیز اجناس بنجل بازار را در روزهای آخر اسفندماه خرید نکنند، همانا که کارگر و کارفرما مکمل هم هستند. یعنی با بودن کارفرما کارگر در آن واحد تولیدی نیازمند کار هست و کارفرما به کارگر نیاز دارد پس بهتر هست هوای همدیگر را داشته باشند. ضمناً با پرداخت عیدی در دوماه آخر سال بهمن و اسفند ماه بار مالی آخر سال برای کارفرمایان محترم زیاد می‌شود و بهترین کار برای حرمت دوجانبه پرداخت زودتر این مبلغ عیدی می‌باشد.

 وی افزود: چرا که در آخر سال ، پایان کار و ذخیره مرخصی و ... به عیدی اضافه میشود که بار مالی به همراه خواهد داشت. شایان ذکر هست که اکثر کارفرمایان برای بهره وری بیشتر و ایجاد انگیزه علاوه بر پرداخت دیون طبق قوانین کار بعضی از آیتم ها نیز با میل خودشان جهت ارج نهادن به کارگران زحمت کش خود می نمایند که هم ثواب دنیوی و اخروی و هم بها دادن به کارگران زیر مجموعه خودشان در کارخانجات هستند.

 فتاحی ادامه داد: مثلاً واحد‌های تولیدی صنعتی بزرگ در اواخر سال با خرید آجیل و شیرینی و بسته های معیشتی کام کارگران را شیرین می‌کنند که این کارها نشان گر ارزش گذاشتن به مقام شامخ کارگر هست که باید تشکر و قدردانی نمود. ولی در کل اگر کارفرمایان نسبت به پرداخت عیدی در دی ماه یا نهایتاً بهمن ماه هر سال اقدام نمایند, خدمت بزرگی به کارگران خود نموده اند تا آنها نیز به طبع نیاز خود نسبت به تهیه اقلام عید نوروز اقدام نمایند و شرمنده همسر و فرزندان خود نباشند.

وی با بیان اینکه گاهی برخی کارفرمایان به بهانه های مختلف پرداخت عیدی را به سال بعد موکول می کنند افزود:تعداد اندکی از کارفرمایان گاهاً پرداخت عیدی را به سال جدید موکول نموده اند در حالی که می‌توانند این کار رو قبل عید و در ماه‌های دی و بهمن انجام دهند تا کارگران رضایت بیشتری نسبت به عملکرد کارفرمای خود داشته باشند. امیدوارم روزی فرا برسد تا مشکلات کارگری وجود نداشته باشد تا هر دو مکمل در کنارهم بتوانند روزهای خوبی را سپری کنند.

تمام کارکنان مشمول قانون کار که طبق تعریف این قانون «کارگر» شناخته می‌شوند، مشمول عیدی و پاداش پایان سال هستند؛ اما در این بین کارگرانی هم هستند که خواسته یا ناخواسته و به دلایل مختلف همچون بحران اقتصادی کارفرما، عدم نیاز و … شغل خود را از دست داده‌اند و همچنین برخی از کارگران بازنشسته شده‌اند که با توجه به تاکید قانون کار این دسته از افراد نیز مستحق دریافت عیدی پایان سال هستند.

 اگر کارفرمایی از پرداخت عیدی خودداری کند یا آن را به تأخیر بیندازد، کارگر می‌تواند از طریق مراجع قانونی (مانند اداره کار) شکایت کند.
کارگران شاغل در شرکت‌هایی که وضعیت مالی ضعیفی دارند ممکن است با تأخیر در دریافت عیدی مواجه شوند، اما این به معنای از بین رفتن حق قانونی آنها نیست.

 به گزارش تسنیم، عیدی به عنوان یک حق قانونی، به تمامی کارگران مشمول قانون کار تعلق می‌گیرد. با این حال، در عمل ممکن است برخی از مشکلات یا استثناها وجود داشته باشد که نیازمند پیگیری قانونی است. آگاهی کارگران از حقوق خود و استفاده از ابزارهای قانونی می‌تواند از تضییع حقوق آنها جلوگیری کند.


نظرات

آخرین اخبار
چگونه از آرتروز مچ دست پیشگیری کنیم؟ 4 تمرین کاربردی
هشدار جدید وزارت بهداشت؛ کرونا از آستانه هشدار بالا عبور کرد
پاسخ موشکی یمن به حملات عربستان؛ آرامکو و پایگاه هوایی ملک خالد زیر آتش
خلبان اف-15 سرنگون‌شده بر فراز ایران چگونه شناسایی شد؟
تخلیه بخشی از فرودگاه شوپن ورشو پس از کشف چمدان مشکوک
گفت‌وگوی وزرای خارجه آمریکا و عمان درباره ایران و تنگه هرمز
شکست آمریکا در آژانس اتمی؛ عضویت ایران در کمیته عمومی تأیید شد
تغییر مسیر بودجه نظامی آمریکا؛ کمک‌ها به آمریکای لاتین اختصاص یافت
وزیر ارتباطات: عامل اصلی آسیب‌های فرهنگی، استفاده از فیلترشکن‌هاست
ادعای جنجالی زلنسکی؛ روسیه هواپیمای رئیس‌جمهور اوکراین را هدف گرفت
کویت به توافق ابراهیم می‌پیوندد؟ ادعای جدید سفیر اسرائیل در امارات
هشدار صدراعظم آلمان درباره تهدید روسیه علیه زیرساخت‌های زیرآبی اروپا
استیضاح وزیر جنگ آمریکا کلید خورد؛ اتهام سنگین کنگره به هگست
آغاز رزمایش «عهد خدمت» برای توزیع 30 هزار بسته لوازم‌التحریر در تهران
سردار عظمایی: دلاورمردی رزمندگان در جبهه‌ جنوب وامدار حضور باصلابت مردم است
سخنگوی نیروهای مسلح یمن: عربستان 52 بار یمن را بمباران کرد
تحریم جدید نروژ علیه اسرائیل؛ خرید و فروش با شهرک‌ها ممنوع می‌شود
پزشکیان: بازسازی کشتی‌های آسیب‌دیده در جنگ تسهیل شود
سرمربی اسپانیا تا 2030 تمدید می‌کند؛ دلا فوئنته در خانه از جام جهانی دفاع می‌کند
وزیر بهداشت : تأمین دارو و مواد اولیه با حمایت رئیس‌جمهور پیگیری شد
قالیباف: توطئه آمریکا برای حمله به ایران از اقلیم کردستان شکست خورد
عراقچی: در زمان مناسب میزان واقعی تلفات نیروهای آمریکایی را افشا می‌کنیم
گل‌گهر 0 - الجزیره 0 ؛ نخستین امتیاز گل‌گهر در آسیا با تساوی برابر الجزیره
کمالوندی: صنعت هسته‌ای ایران با حمله نظامی، خرابکاری و ترور از بین نمی‌رود
مخبر: 200 شب است که پاسداران کیان ایران زیر باران بمب و گلوله ایستاده‌اند
هشدار دستیار پوتین به لهستان؛ ورشو در صورت جنگ با روسیه نابود می‌شود
سخنگوی قوه قضاییه خبر داد: شناسایی و انسداد 214 گلوگاه فسادزا در دستگاه‌های دولتی
سردار ابن‌الرضا: بهینه‌سازی انرژی، بخشی از دفاع از ایران در جنگ است
نرخ سود صندوق‌های ارزی اعلام شد+ نحوه پرداخت سود
نورویدئو | وین ؛ جایی که قانون پشت درِ سیاست ماند
رژیم صهیونیستی از دریای سرخ حذف شد
حملات هوایی عربستان به شمال و غرب مأرب در یمن
گزارش تصویری | خسارات و تلفات وارد شده به عربستان سعودی در پی درگیری های اخیر با یمن
قیمت نفت ایران از 105 دلار عبور کرد؛ نفت برنت به 107 دلار رسید
دادگاه مصر عضویت اخوان‌المسلمین در فهرست گروههای تروریست را تمدید کرد
رکورد تاریخی کرایه نفتکش‌ها در پی تنش‌های تنگه هرمز
حقیقت روشن شد؛ حالا نوبت عدالت است
آتش‌سوزی در مجتمع تجاری در حال ساخت مشهد مهار شد
مانور سیلاب تهران آغاز شد؛ آموزش مهارت‌های بقا در شرایط سخت
وزیر کشور ایران به آنکارا رفت؛ رایزنی درباره امنیت مرزها و مبارزه با تروریسم
معرفی دستاوردهای ایران در حوزه پلاسمای پزشکی و رادیوداروها
هشدار قضایی درباره رانندگی نوجوانان؛ اجازه موتورسواری بدون گواهینامه را ندهید
محسنی اژه‌ای: مردم ایران 200 شب پاسدار عزت و شرافت خود بودند
برنامه خاموشی کهگیلویه و بویراحمد برای فردا چهارشنبه 25 شهریور
وزارت ارشاد: هیچ خواننده خارج‌نشینی برای کنسرت در ایران درخواست نداده است
پاداش 100 هزار دلاری استقلال با پیروزی مقابل السد
زمان واریز معوقات اردیبهشت بازنشستگان تأمین اجتماعی اعلام شد + جزئیات نحوه واریز
پیش‌بینی قیمت طلا و سکه فردا چهارشنبه 25 شهریور 1405 ؛ احتمال ادامه ریزش قیمت سکه و طلا
برنامه خاموشی برق کرمانشاه فردا چهارشنبه 25 شهریور + جدول قطع برق مناطق
آخرین تحولات جنگ ایران وآمریکادر روزشصت‌وششم؛کاهش عبورکشتی‌ها،افزایش قیمت نفت وهشدار ایران