×
سیاسی
شناسه خبر : 209006
تاریخ انتشار : شنبه 1403/10/29 ساعت 10:01
هفت‌ویژگی سند جامع همکاری ایران و روسیه

فاطمه مهاجرانی*

هفت‌ویژگی سند جامع همکاری ایران و روسیه

روز گذشته معاهده مشارکت جامع همکاری‌های راهبردی ایران و کشور روسیه، در راستای همکاری منطقه‌ای دو کشور و با ‏تمرکز بر حوزه‌های اقتصادی، سیاسی، امنیتی و نظامی ‏امضا شد.

 نورنیوز-گروه‌سیاسی: این معاهده‌ نه ‌فقط یک سند سیاسی، بلکه نقشه راه برای آینده است. زیرا همان‌گونه که اعلام شد دربرگیرنده همه ابعاد همکاری میان دو کشور است.

روز گذشته معاهده مشارکت جامع همکاری‌های راهبردی ایران و کشور روسیه، در راستای همکاری منطقه‌ای دو کشور و با ‏تمرکز بر حوزه‌های اقتصادی، سیاسی، امنیتی و نظامی ‏امضا شد. این معاهده‌ نه ‌فقط یک سند سیاسی، بلکه نقشه راه برای آینده است. زیرا همان‌گونه که اعلام شد دربرگیرنده همه ابعاد همکاری میان دو کشور است.

با امضای این معاهده که شامل یک مقدمه و ۴۷ ماده در همه حوزه‌های مناسبات دوجانبه است، سطح تعاملات ایران و روسیه ارتقا یافته، زمینه پیشبرد همکاری‌ها تسهیل شده و این معاهده در اقتدار و همکاری منطقه‌ای دو کشور با تمرکز بر حوزه‌های اقتصادی، سیاسی، امنیتی و نظامی مؤثر خواهد بود.

این توافقنامه قراردادی بلندمدت و مبتنی بر اصول منشور سازمان ملل متحد، حقوق دوجانبه و توازن تعهدات و احترام به تمامیت ارضی است. بر همین اساس هفت ویژگی اصلی معاهده مشترک جامع راهبردی بین ایران و روسیه را می‌توان چنین برشمرد:

نخست؛ جدید نیست: معاهده اساسی روابط و اصول همکاری بین ایران و روسیه در سال ۱۳۷۹ و در دولت آقای سید محمد خاتمی امضا شد و در سال ۱۳۸۰ (۲۰۰۱) به تصویب مجلس رسید. این موافقتنامه عملاً هر 10 سال به صورت خودکار تمدید می‌شد. اما از آنجا که روند رو به توسعه روابط دو کشور در چند دهه اخیر، باید مبنا و ریشه شکل‌گیری توافقنامه راهبردی باشد، تصمیم گرفته شد معاهده به‌روز و تکمیل شود و دو کشور روی این موضوع توافق کردند.

درنتیجه در دولت آقای روحانی مقرر شد این فرایند طی شود. پس ‌از آن در دولت سیزدهم (دولت شهید رئیسی) نیز مذاکرات درباره این موضوع انجام شد و اکنون در دولت چهاردهم از سوی آقای دکتر پزشکیان رئیس جمهوری اسلامی ایران امضا شده است.

دوم؛ متداول است: امضای چنین معاهده‌ای که چهارچوب جامع همکاری‌های دو کشور را مشخص می‌کند، میان کشورهای مختلف رایج است.

سوم؛ متوازن است: یعنی این معاهده بر اساس منافع متقابل تنظیم‌ شده و هیچ تعهد یکطرفه‌ای در آن وجود ندارد.

چهارم؛ بر اساس موازین بین‌المللی است: در این معاهده استانداردها و اصول حقوق بین‌المللی رعایت شده است.

پنجـم؛ جامع است: در این سند همه ابعاد همکاری‌ها و روابط؛ از جمله ابعاد سیاسی، ابعاد اقتصادی، حمل‌ونقل و کریدور ترانزیتی، پولی و بانکی، سرمایه‌گذاری، علمی، اطلاعاتی، قضایی، نفت و گاز، محیط زیستی، کشاورزی و امنیت غذایی مورد توجه قرار گرفته است. هرچند سه حوزه اصلی معاهده مشارکت راهبردی ایران و روسیه شامل اقتصاد، فناوری و فرهنگ و گردشگری است.

ششم؛ علیه طرف یا طرفین ثالثی نیست: این معاهده علیه هیچ کشور دیگری نیست، بلکه هدف آن تضمین منافع دو کشور است. این تعامل نه باهدف تهدید، بلکه برای تقویت امنیت مشترک و حفظ ارزش‌های انسانی است.
هفتم؛ مانع روابط ایران با دیگر کشورها نخواهد بود: امضای این قرارداد همکاری، همان‌گونه که تاکنون نداشته است، از این به بعد نیز منافاتی در حوزه همکاری با دیگر کشورها نخواهد داشت.

براین اساس، همان‌گونه که وزیر محترم امور خارجه دولت مطرح کردند، باید باز هم تأکید کرد که ایران و روسیه با آگاهی از مسئولیت تاریخی خود در حال ساختن نظم جدیدی هستند که در آن همکاری، جایگزین هژمونی و احترام، جایگزین تحمیل خواهد شد.

*سخنگوی دولت


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
حمله مجدد به یک نفتکش روسی در دریای سیاه
قرارداد اجرایی خط‌آهن رشت ـ آستارا به زودی امضا می‌شود
کاراکاس حمایت خود از ملت فلسطین را اعلام کرد
انتخاب استراتژیک جهانبخش؛ دِندر بلژیک مقصد جدید
دمشق: تجاوزهای مکرر اسرائیل تهدیدی جدی برای امنیت منطقه است
ترامپ: تمام حریم هوایی ونزوئلا باید بسته تلقی شود
درگیری مسلحانه در اربیل با بیش از 20 کشته و زخمی
گلدمن ساکس هشدار داد؛ بهای طلا تا 5 هزار دلار بالا می‌رود
مدارس و دانشگاه‌ها کدام استان ها غیرحضوری شدند؟
تمدید مهلت ثبت‌نام آزمون کارشناسی رسمی دادگستری 1404
تیم فوتبال دختران ایران به مقام سوم کافا رسید
پشت پرده حملات مجدد اسراییل به غزه
حمله به دو نفتکش تحریم‌شده، کار اوکراین بود
دانشگاه‌ها و مدارس تهران یکشنبه و دوشنبه هم مجازی شدند/ اعلام شرایط دورکاری ادارات
افشای اطلاعات 10 متخصص مخوف‌ترین واحد ارتش اسرائیل
اعزام هیأت عالی‌رتبه اوکراین به واشنگتن برای مذاکرات صلح
چرا همیشه سردتان است؟ 11 علت پزشکی احساس سرما
زاکانی: تهران نمونه‌ای بی‌نظیر از همزیستی ادیان است
قرارداد بیمه تکمیلی درمان بازنشستگان تامین اجتماعی قطعی شد/جزییات کامل و بسته های پیشنهادی
روزنامه اسرائیلی: مخروبه‌های حملات موشکی ایران هنوز بازسازی نشده است
وزیر دفاع پاکستان هرگونه مذاکره با اسرائیل را رد کرد
نیروگاه سد کرخه از مدار تولید برق خارج شد
حنظله با یک دسته‌گل به استقبال دانشمند صهیونیست رفت!
حزب‌الله در نامه به پاپ: رژیم صهیونیستی تهدید کننده ثبات منطقه است
وزیر خارجه ترکیه فردا به ایران می‌آید
کشف شبکه قاچاق بین‌المللی مواد مخدر با همکاری قضایی ایران و ترکیه
اظهارت جنجالی ساپینتو در آستانه شهرآورد پایتخت
تاکید پزشکیان بر توسعه شبکه ریلی تهران
حذف زنان ایران از جام جهانی فوتسال با شکست از ایتالیا
حمله شهرک نشینان به جنوب بیت لحم
انسداد جاده چالوس برای اجرای عملیات عمرانی
رویدادی فراتر از یک جشنواره سینمایی
دومین مجوز برگزاری آزمون استخدامی معلولان از سازمان اداری و استخدامی اخذ شد
قیمت عمره به 70 میلیون رسید؛ جهش 5 میلیونی در رجب و شعبان
وضعیت آلودگی هوا نگران کننده است
قیمت طلا و سکه امروز شنبه 8 آذر + جدول
ترامپ رئیس‌جمهوری پیشین هندوراس را عفو می‌کند
پایان ارز ترجیحی صحت ندارد
ایستگاه مترو «مریم مقدس» در خط 6 افتتاح شد
روسیه تغییر تابعیت کشتی‌گیرانش را ممنوع کرد
الحاق پایگاه شناوری «کردستان» و ناوشکن «سهند» به نداجا
پایان فعالیت شبکه هرمی «کیونت» در پایتخت
قیمت دلار و سایر ارزها امروز شنبه 8 آذر 1404
کانادا محدودیت‌های مذهبی را تشدید می‌کند
افزایش جریمه‌ تخلفات رانندگی زیربار تورم بی‌اثر ماند
موج آنفلوآنزا رو به گسترش است؛ ماسک بزنید
بازداشت علی صبوری و 6 نفر از عوامل تولید برنامه نصف شب
چطور آموزش آنلاین را برای دانش آموزان مفیدتر کنیم؟
توضیح استاندار تهران درباره چرایی تاخیر در اعلام تعطیلی‌ها
3 کشته در تیراندازی مرگبار بندرعباس
X
آگهی تبلیغاتی