×
سیاسی
شناسه خبر : 209006
تاریخ انتشار : شنبه 1403/10/29 ساعت 10:01
هفت‌ویژگی سند جامع همکاری ایران و روسیه

فاطمه مهاجرانی*

هفت‌ویژگی سند جامع همکاری ایران و روسیه

روز گذشته معاهده مشارکت جامع همکاری‌های راهبردی ایران و کشور روسیه، در راستای همکاری منطقه‌ای دو کشور و با ‏تمرکز بر حوزه‌های اقتصادی، سیاسی، امنیتی و نظامی ‏امضا شد.

 نورنیوز-گروه‌سیاسی: این معاهده‌ نه ‌فقط یک سند سیاسی، بلکه نقشه راه برای آینده است. زیرا همان‌گونه که اعلام شد دربرگیرنده همه ابعاد همکاری میان دو کشور است.

روز گذشته معاهده مشارکت جامع همکاری‌های راهبردی ایران و کشور روسیه، در راستای همکاری منطقه‌ای دو کشور و با ‏تمرکز بر حوزه‌های اقتصادی، سیاسی، امنیتی و نظامی ‏امضا شد. این معاهده‌ نه ‌فقط یک سند سیاسی، بلکه نقشه راه برای آینده است. زیرا همان‌گونه که اعلام شد دربرگیرنده همه ابعاد همکاری میان دو کشور است.

با امضای این معاهده که شامل یک مقدمه و ۴۷ ماده در همه حوزه‌های مناسبات دوجانبه است، سطح تعاملات ایران و روسیه ارتقا یافته، زمینه پیشبرد همکاری‌ها تسهیل شده و این معاهده در اقتدار و همکاری منطقه‌ای دو کشور با تمرکز بر حوزه‌های اقتصادی، سیاسی، امنیتی و نظامی مؤثر خواهد بود.

این توافقنامه قراردادی بلندمدت و مبتنی بر اصول منشور سازمان ملل متحد، حقوق دوجانبه و توازن تعهدات و احترام به تمامیت ارضی است. بر همین اساس هفت ویژگی اصلی معاهده مشترک جامع راهبردی بین ایران و روسیه را می‌توان چنین برشمرد:

نخست؛ جدید نیست: معاهده اساسی روابط و اصول همکاری بین ایران و روسیه در سال ۱۳۷۹ و در دولت آقای سید محمد خاتمی امضا شد و در سال ۱۳۸۰ (۲۰۰۱) به تصویب مجلس رسید. این موافقتنامه عملاً هر 10 سال به صورت خودکار تمدید می‌شد. اما از آنجا که روند رو به توسعه روابط دو کشور در چند دهه اخیر، باید مبنا و ریشه شکل‌گیری توافقنامه راهبردی باشد، تصمیم گرفته شد معاهده به‌روز و تکمیل شود و دو کشور روی این موضوع توافق کردند.

درنتیجه در دولت آقای روحانی مقرر شد این فرایند طی شود. پس ‌از آن در دولت سیزدهم (دولت شهید رئیسی) نیز مذاکرات درباره این موضوع انجام شد و اکنون در دولت چهاردهم از سوی آقای دکتر پزشکیان رئیس جمهوری اسلامی ایران امضا شده است.

دوم؛ متداول است: امضای چنین معاهده‌ای که چهارچوب جامع همکاری‌های دو کشور را مشخص می‌کند، میان کشورهای مختلف رایج است.

سوم؛ متوازن است: یعنی این معاهده بر اساس منافع متقابل تنظیم‌ شده و هیچ تعهد یکطرفه‌ای در آن وجود ندارد.

چهارم؛ بر اساس موازین بین‌المللی است: در این معاهده استانداردها و اصول حقوق بین‌المللی رعایت شده است.

پنجـم؛ جامع است: در این سند همه ابعاد همکاری‌ها و روابط؛ از جمله ابعاد سیاسی، ابعاد اقتصادی، حمل‌ونقل و کریدور ترانزیتی، پولی و بانکی، سرمایه‌گذاری، علمی، اطلاعاتی، قضایی، نفت و گاز، محیط زیستی، کشاورزی و امنیت غذایی مورد توجه قرار گرفته است. هرچند سه حوزه اصلی معاهده مشارکت راهبردی ایران و روسیه شامل اقتصاد، فناوری و فرهنگ و گردشگری است.

ششم؛ علیه طرف یا طرفین ثالثی نیست: این معاهده علیه هیچ کشور دیگری نیست، بلکه هدف آن تضمین منافع دو کشور است. این تعامل نه باهدف تهدید، بلکه برای تقویت امنیت مشترک و حفظ ارزش‌های انسانی است.
هفتم؛ مانع روابط ایران با دیگر کشورها نخواهد بود: امضای این قرارداد همکاری، همان‌گونه که تاکنون نداشته است، از این به بعد نیز منافاتی در حوزه همکاری با دیگر کشورها نخواهد داشت.

براین اساس، همان‌گونه که وزیر محترم امور خارجه دولت مطرح کردند، باید باز هم تأکید کرد که ایران و روسیه با آگاهی از مسئولیت تاریخی خود در حال ساختن نظم جدیدی هستند که در آن همکاری، جایگزین هژمونی و احترام، جایگزین تحمیل خواهد شد.

*سخنگوی دولت


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
جنگ رسانه‌ای استقلال و پرسپولیس؛ چرا دوتیم به جان هم افتادند؟
رایزنی نظامی اوگاندا و بوروندی برای اعزام نیرو به غزه
هفت کیلو طلا چگونه به سرقت رفت؟
پزشکیان: برای خدمت به مردم جناحی عمل نمی‌کنیم
شهادت بسیجی اهل سنت در شیرآباد زاهدان
کاهش 54 درصدی بار 16 بیماری با طرح پرستار پیگیر
پخش زنده هندبال ایران و کویت؛ ساعت بازی و شبکه پخش
توپ گل جنجالی مارادونا 2.5 میلیون پوند فروخته شد
چه کسی برنده آزمون بزرگ ایران و آمریکا خواهد بود؟
هشدار مهم درباره قیمت طلا؛ احتمال ریزش قیمت در روزهای آینده
عمار حکیم: انحصار سلاح به معنای انحلال حشد الشعبی نیست
هوای تهران از فردا خنک‌تر می‌شود
اعتراض دانشمند ایرانی‌تبار به جنگ آمریکا علیه ایران
حمایت ویژه از طرح‌های فناورانه زنجیره‌ای
آخرین قیمت دلار امروز دوشنبه 2 شهریور 1405؛ دلار از مرز 202 هزار تومان عبور کرد
آخرین قیمت طلا و سکه امروز دوشنبه 2 شهریور 1405؛ جهش 12.5 میلیونی سکه در 2 روز
نیروگاه خورشیدی 80 مگاواتی در یزد افتتاح شد
زمان بازی تیم ملی ایران و ازبکستان اعلام شد
نورویدئو | وقتی مسئولان فقط از بحران می‌گویند، چه چیزی ساخته می‌شود؟
قیمت مرغ امروز دوشنبه 2 شهریور اعلام شد + جدول
110 سری جهیزیه در هفته دولت به نوعروسان کمیته امداد اهدا می‌شود
جدول قیمت گوشت قرمز امروز دوشنبه 2 شهریور
دفترچه سوالات و کلید اولیه کنکور 1405 منتشر شد+ لینک
از آزادی زندانیان تا گسترش خدمات اجتماعی
یک‌چهارم تخت‌های بیمارستانی خالی است
شب‌های خطرناک تهران؛ بیش از 130 نفر در تصادفات شبانه جان باختند
پذیرش بدون آزمون دانشجویان زن در ارشد علوم قضایی
برنامه بانک مرکزی برای تأمین ارز
تجمعات قانونی می‌شوند؛ جزئیات وعده جدید وزارت کشور
استمرار پیگیری پرونده تراستی‌ها
ثبت‌نام آزمون سامفا آغاز شد
جهانگیر: خصوصی‌سازی باید به یک پروژه کلان ملی تبدیل شود
جزئیات برگزاری چهلمین کنفرانس بین‌المللی وحدت اسلامی
هشدار چین به آمریکا: تحریم و اعمال فشار کمکی به حل مسائل نمی‌کند
افتخار جنجالی بن‌گویر به چوبه‌دار فلسطینی‌ها
حادثه دریایی برای یک نفتکش در نزدیکی ینبع عربستان
کشف شربت متادون و 3 هزار قرص غیرمجاز از یک عطاری در تهران
رضا عطاران با «خواب» به جشنواره بوسان رفت
زنگ خطر برای بیماران غزه؛ درخواست برای تخلیه فوری هزاران بیمار
ورود فرمانده ارتش پاکستان به تهران
تخلف 89 هزار یورویی؛ جریمه 124 میلیاردی
کارمندان دولت چقدر در ناترازی برق موثر هستند؟
لندن در آستانه فرونشست؛ هشدار جدی پس از موج گرما
حمله ملانشون به ماکرون؛ فرانسه همدست اسرائیل شده است
ترکیب احتمالی پرسپولیس و تراکتور؛ جدال بزرگ در تبریز
خوابگاه‌ها آماده استقبال از دانشجویان شدند
ارز صادراتی با نرخ توافقی به بانک‌ها و واردکنندگان فروخته می‌شود
قیمت جدید طلا و سکه امروز دوشنبه 2 شهریور
حاکمیت ایران بر تنگه هرمز واقعیتی است که آمریکا باید بپذیرد
ایرانی‌ها هم شطرنج‌بازان حرفه‌ای هستند، هم پوکر بازهای خیلی خوب