×
سیاسی
شناسه خبر : 209006
تاریخ انتشار : شنبه 1403/10/29 ساعت 10:01
هفت‌ویژگی سند جامع همکاری ایران و روسیه

فاطمه مهاجرانی*

هفت‌ویژگی سند جامع همکاری ایران و روسیه

روز گذشته معاهده مشارکت جامع همکاری‌های راهبردی ایران و کشور روسیه، در راستای همکاری منطقه‌ای دو کشور و با ‏تمرکز بر حوزه‌های اقتصادی، سیاسی، امنیتی و نظامی ‏امضا شد.

 نورنیوز-گروه‌سیاسی: این معاهده‌ نه ‌فقط یک سند سیاسی، بلکه نقشه راه برای آینده است. زیرا همان‌گونه که اعلام شد دربرگیرنده همه ابعاد همکاری میان دو کشور است.

روز گذشته معاهده مشارکت جامع همکاری‌های راهبردی ایران و کشور روسیه، در راستای همکاری منطقه‌ای دو کشور و با ‏تمرکز بر حوزه‌های اقتصادی، سیاسی، امنیتی و نظامی ‏امضا شد. این معاهده‌ نه ‌فقط یک سند سیاسی، بلکه نقشه راه برای آینده است. زیرا همان‌گونه که اعلام شد دربرگیرنده همه ابعاد همکاری میان دو کشور است.

با امضای این معاهده که شامل یک مقدمه و ۴۷ ماده در همه حوزه‌های مناسبات دوجانبه است، سطح تعاملات ایران و روسیه ارتقا یافته، زمینه پیشبرد همکاری‌ها تسهیل شده و این معاهده در اقتدار و همکاری منطقه‌ای دو کشور با تمرکز بر حوزه‌های اقتصادی، سیاسی، امنیتی و نظامی مؤثر خواهد بود.

این توافقنامه قراردادی بلندمدت و مبتنی بر اصول منشور سازمان ملل متحد، حقوق دوجانبه و توازن تعهدات و احترام به تمامیت ارضی است. بر همین اساس هفت ویژگی اصلی معاهده مشترک جامع راهبردی بین ایران و روسیه را می‌توان چنین برشمرد:

نخست؛ جدید نیست: معاهده اساسی روابط و اصول همکاری بین ایران و روسیه در سال ۱۳۷۹ و در دولت آقای سید محمد خاتمی امضا شد و در سال ۱۳۸۰ (۲۰۰۱) به تصویب مجلس رسید. این موافقتنامه عملاً هر 10 سال به صورت خودکار تمدید می‌شد. اما از آنجا که روند رو به توسعه روابط دو کشور در چند دهه اخیر، باید مبنا و ریشه شکل‌گیری توافقنامه راهبردی باشد، تصمیم گرفته شد معاهده به‌روز و تکمیل شود و دو کشور روی این موضوع توافق کردند.

درنتیجه در دولت آقای روحانی مقرر شد این فرایند طی شود. پس ‌از آن در دولت سیزدهم (دولت شهید رئیسی) نیز مذاکرات درباره این موضوع انجام شد و اکنون در دولت چهاردهم از سوی آقای دکتر پزشکیان رئیس جمهوری اسلامی ایران امضا شده است.

دوم؛ متداول است: امضای چنین معاهده‌ای که چهارچوب جامع همکاری‌های دو کشور را مشخص می‌کند، میان کشورهای مختلف رایج است.

سوم؛ متوازن است: یعنی این معاهده بر اساس منافع متقابل تنظیم‌ شده و هیچ تعهد یکطرفه‌ای در آن وجود ندارد.

چهارم؛ بر اساس موازین بین‌المللی است: در این معاهده استانداردها و اصول حقوق بین‌المللی رعایت شده است.

پنجـم؛ جامع است: در این سند همه ابعاد همکاری‌ها و روابط؛ از جمله ابعاد سیاسی، ابعاد اقتصادی، حمل‌ونقل و کریدور ترانزیتی، پولی و بانکی، سرمایه‌گذاری، علمی، اطلاعاتی، قضایی، نفت و گاز، محیط زیستی، کشاورزی و امنیت غذایی مورد توجه قرار گرفته است. هرچند سه حوزه اصلی معاهده مشارکت راهبردی ایران و روسیه شامل اقتصاد، فناوری و فرهنگ و گردشگری است.

ششم؛ علیه طرف یا طرفین ثالثی نیست: این معاهده علیه هیچ کشور دیگری نیست، بلکه هدف آن تضمین منافع دو کشور است. این تعامل نه باهدف تهدید، بلکه برای تقویت امنیت مشترک و حفظ ارزش‌های انسانی است.
هفتم؛ مانع روابط ایران با دیگر کشورها نخواهد بود: امضای این قرارداد همکاری، همان‌گونه که تاکنون نداشته است، از این به بعد نیز منافاتی در حوزه همکاری با دیگر کشورها نخواهد داشت.

براین اساس، همان‌گونه که وزیر محترم امور خارجه دولت مطرح کردند، باید باز هم تأکید کرد که ایران و روسیه با آگاهی از مسئولیت تاریخی خود در حال ساختن نظم جدیدی هستند که در آن همکاری، جایگزین هژمونی و احترام، جایگزین تحمیل خواهد شد.

*سخنگوی دولت


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
دستور حمله به ضاحیه اعتراف اسرائیل به شکست راهبردی در لبنان است
حریف ایران در جام جهانی گلباران شد
ترامپ ناخواسته بزرگ‌ترین راز تل‌آویو را فاش کرد
آمریکا: در مسیر دستیابی به توافقی جامع بین لبنان و اسرائیل هستیم
اطلاعیه سپاه درباره صدای انفجار در محدوده بهارستان اصفهان
اقتصادنگار | اوضاع شیر تو شیر لبنیات، در طوفان افزایش قیمت‌ها
جزئیات پاسخ سخت ایران به تجاوز آمریکا؛ ناوگان پنجم ارتش آمریکا هدف قرار گرفت
روبیو: هیات همراه ایران در جام جهانی به دقت بررسی می شود!
مذاکرات لبنان و رژیم صهیونیستی در واشنگتن به نتیجه نرسید
هشدار مقام اطلاعاتی اسرائیل درباره خطر تشدید ناخواسته تنش‌ها در خلیج فارس
انفجار خودرو در جایگاه سوخت تهرانپارس+ فیلم
برنامه مسابقات ورزشی امروز 13 خرداد 1405+ جدول پخش
وضعیت آب و هوا امروز چهارشنبه 13 خرداد 1405 + وضعیت استانها
ترافیک سنگین در چالوس و مسیرهای منتهی به تهران/باران در جاده‌های شمال ادامه دارد
نماینده جمهوری‌خواه خواستار قطع کمک‌های آمریکا به اسرائیل شد
ساخته 3 واکسن جدید برای مقابله با ویروس ابولا
افزایش 26.5 درصدی نرخ حمل‌ونقل جاده‌ای کالا از 15 خرداد
سرمربی سابق منچسترسیتی پیشنهاد اینترمیامی را رد کرد
روسیه پنج رسانه و کارشناس انگلیسی را به فهرست سیاه اضافه کرد
آنکارا و ایروان درباره بهبود روابط و تحولات منطقه رایزنی کردند
وزارت خزانه‌داری آمریکا تحریم‌های تازه علیه ایران اعمال کرد
تأکید آیت‌الله جوادی آملی بر قطعی بودن پیروزی نظام اسلامی
افشاگری تازه درباره ملانیا ترامپ و پرونده جنجالی اپستین
هشدار احتمال وقوع سیل؛ آماده‌باش مدیریت بحران در 11 استان کشور
گفت‌وگو تلفنی رؤسای‌جمهور روسیه و بلاروس
مذاکره ترکیه و سودان درباره همکاری‌ها و منطقه در آنکارا
مالیات مقطوع صفر برای بیش از 90 درصد صاحبان مشاغل تمدید شد
بلژیک با دو گل از سد کرواسی گذشت
اعتراف روبیو: امارات و کویت در جنگ علیه ایران فعالانه همراهی می‌کنند
گفت‌وگو تلفنی وزیرخارجه ایران و عربستان
گروسی: حمله به تأسیسات هسته‌ای کاملاً غیرقابل قبول است
سخنگوی فدراسیون فوتبال: روادید تیم ملی تا فردا صادر می‌شود
بولتون: کاخ سفید به دنبال توافق با تهران است
تنگه هرمز به اهرم پرهزینه‌ای برای آمریکا تبدیل شده است
تأکید رئیس بانک مرکزی بر سرعت و دقت در تأمین مالی بخش تولید
گفت وگوی تلفنی وزرای امور خارجه ایران و مصر
محکومیت 8 کشور عربی و اسلامی یورش اسرائیل به مسجد الاقصی
تیم ملی والیبال ایران در دیداری تدارکاتی برابر برزیل قرار می‌گیرد
ترامپ ادعای توقف مذاکرات با ایران را رد کرد
معاون رئیس‌جمهور: دشمن با تغییر روش دنبال ایجاد شکاف داخلی هستند
بانک مرکزی دستورالعمل تسهیلات مسکن محرومان را به 8 بانک ابلاغ کرد
مجارستان: توافق با اوکراین درباره حقوق مجارها در زاکارپاتیا نزدیک است
پشتیبانی جریان حکمت ملی از اقدامات دولت عراق
اگر دولت نبود، احتمال قحطی در جنگ 40 روزه بسیار بالا بود
یارانه نقدی کدام خانواده‌ها سه برابر خواهد شد؟
عکس های منتخب ایران، سه شنبه 12 خرداد 1405
چرا دبی دیگر مقصد گردشگران نیست؟
اسپانیا به نقض حاکمیت لبنان در جنوب این کشور اعتراض کرد
رایزنی دیپلماتیک ایران و جمهوری آذربایجان
دبیر کل حزب‌الله لبنان: با وجود شهادت رزمندگان، دفاع از فلسطین ادامه دارد