×
بین الملل
شناسه خبر : 208773
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1403/10/27 ساعت 12:58
مهاجرت؛ فرصتی برای اقتصاد یا بحرانی برای دولت‌ها؟

نورنیوز از پرجمعیت‌ترین مسیرهای مهاجرتی جهان گزارش می دهد؛

مهاجرت؛ فرصتی برای اقتصاد یا بحرانی برای دولت‌ها؟

مهاجرت به‌عنوان یکی از پیچیده‌ترین پدیده‌های جهان معاصر، مسیرهای متنوعی را ایجاد کرده است؛ از بحران‌های انسانی و سیاسی گرفته تا جستجوی فرصت‌های اقتصادی. اما این جریان‌های پرتحرک چه پیامدهایی برای کشورهای مبدأ و مقصد دارند؟

نورنیوز-گروه بین الملل: گزارش سازمان بین‌المللی مهاجرت (IOM) و داده‌های منتشر شده از سوی کشورهای مختلف نشان می دهد که مهاجرت همچنان یکی از پویاترین پدیده‌های اجتماعی در جهان معاصر است. در سال ۲۰۲۴، برخی مسیرهای مهاجرتی به دلایل اقتصادی، سیاسی، و انسانی برجسته‌تر بوده‌اند. این نمودار نشان می‌دهد که برخی از این مسیرها بیشتر شامل افراد آواره هستند و برخی دیگر در نتیجه فرصت‌های اقتصادی و شغلی شکل گرفته‌اند.

مهم‌ترین مسیرهای مهاجرتی

مکزیک به ایالات متحده (۱۰.۹ میلیون نفر):

این مسیر، شلوغ‌ترین کریدور مهاجرتی جهان، به‌طور عمده ناشی از نابرابری‌های اقتصادی و اجتماعی میان دو کشور است. ایالات متحده به‌عنوان کشوری با فرصت‌های شغلی گسترده، مقصدی جذاب برای مهاجران مکزیکی است که اغلب برای کار و زندگی بهتر به این کشور می‌روند.

افعانستان به ایران(۸/۵ میلیون نفر)

در طول ۴ دهه گذشته، ایران میزبان تعداد قابل‌توجهی از مهاجران افغانستانی بوده است.  مهاجرت از افغانستان به ایران به دلایل مختلف، از جمله جنگ، بی‌ثباتی سیاسی و مشکلات اقتصادی بوده است. این جریان مهاجرتی در سال‌های اخیر با تحولات افغانستان و سقوط دولت این کشور شدت بیشتری یافته است.

ایران یکی از اصلی‌ترین مقاصد مهاجران افغانستانی در منطقه است. این مهاجرت، در کنار تأثیرات مثبت مانند تأمین نیروی کار، چالش‌های متعددی نیز به همراه داشته است؛ از جمله فشار بر زیرساخت‌های اقتصادی و اجتماعی، نیاز به ارائه خدمات آموزشی و بهداشتی، و مشکلات هویتی و قانونی برای مهاجران.

اوکراین به روسیه (۳/۷ میلیون نفر):

در سال‌های اخیر، بحران‌های ژئوپلیتیکی و اقتصادی، به‌ویژه جنگ اوکراین و روسیه، منجر به مهاجرت گسترده از اوکراین به روسیه شده است.

هند به امارات متحده عربی (۳/۵ میلیون نفر):

این کریدور بازتاب‌دهنده مهاجرت‌های اقتصادی است. نیروی کار ماهر و غیرماهر هند به دنبال فرصت‌های شغلی در صنایع ساختمانی و خدماتی امارات هستند.

سوریه به ترکیه (۳/۸ میلیون نفر):

بحران انسانی در سوریه و جنگ داخلی این کشور باعث شد ترکیه به مهم‌ترین مقصد برای آوارگان سوری تبدیل شود. نقش ترکیه در پذیرش این تعداد از پناهجویان و فشارهای ناشی از آن همچنان از چالش‌های جدی منطقه است.

عوامل کلیدی مهاجرت

مسیرهایی مانند سوریه به ترکیه و افغانستان به ایران تحت تأثیر بی‌ثباتی سیاسی و خشونت‌های داخلی شکل گرفته‌اند.

اما  فعال شدن‌همه مسیرهای مهاجرتی تحت تأثیر بحران های امنیتی نبوده است. مسیرهایی مانند هند به امارات یا مکزیک به ایالات متحده، نشان‌دهنده تأثیر اقتصادهای نابرابر بر جریان مهاجرت است.

شکل گیری برخی مسیرها مانند اوکراین به روسیه نیز ضمن آن که تاحدودی متاثر از شرایط جنگی بوده از پیوندهای تاریخی، فرهنگی و جغرافیایی نیز بهره برده است.

چالش‌ها و فرصت‌ها

یکی از مهم‌ترین چالش‌های پیش روی دولت‌ها، مدیریت فشارهای ناشی از مهاجرت است. به‌عنوان مثال، ترکیه با پذیرش ۳/۸ میلیون آواره سوری با بحران‌های اجتماعی و اقتصادی مواجه است.

ایران نیز که در ۴ دهه گذشته میزبان بیش از ۸/۵ میلیون مهاجر افغانستانی بوده شرایطی به مراتب پیچیده تر از ترکیه را تجربه می کند. از سوی دیگر، برخی کشورها مانند امارات و ایالات متحده با بهره‌برداری از مهاجرت نیروی کار، رشد اقتصادی خود را تقویت کرده‌اند.

نقش سازمان‌های بین‌المللی

سازمان‌های بین‌المللی نظیر IOM و کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل (UNHCR) تلاش دارند با ایجاد سیاست‌های یکپارچه و کمک‌های انسان‌دوستانه، بحران‌های ناشی از مهاجرت را کاهش دهند. با این حال، همکاری بین کشورها برای توزیع عادلانه بار مهاجرت ضروری است.

مهاجرت به‌عنوان پدیده‌ای پیچیده، بازتاب‌دهنده بحران‌ها و فرصت‌های جهانی است. مدیریت صحیح این جریان‌ها می‌تواند نه‌تنها از بروز بحران‌ها جلوگیری کند، بلکه به بهبود وضعیت انسانی و رشد اقتصادی نیز کمک کند. کشورها باید با تمرکز بر سیاست‌های پایدار و همکاری‌های منطقه‌ای و بین‌المللی، این چالش را به فرصت تبدیل کنند.

در کنار آمار مهاجرت سوری‌ها به ترکیه (۳/۸ میلیون نفر)، ورود نزدیک به ۸/۵ میلیون افغانستانی به ایران نشان می‌دهد که بحران‌های منطقه‌ای، کشورهای همسایه را به مقصد اصلی آوارگان و مهاجران تبدیل کرده است. این موضوع ضرورت همکاری‌های بین‌المللی و کمک‌های بدون تبعیض سازمان‌های جهانی را بیش از پیش آشکار می‌کند.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
رویترز: پس از دو هفته بمباران بی‌وقفه، حکومت ایران در آستانه فروپاشی نیست
احتمال بازبینی روابط امنیتی کشورهای حوزه خلیج فارس با آمریکا
نرخ بنزین در اروپا دستوری شد
ایران پاسخ حمله به مخازن پالایشگاه تهران را داد
فارن افرز: ایران معادله جنگ را تغییر داد، ادامه جنگ به نفع ایران است
مقاومت عراق: امارات به تأسیسات نفتی سعودی حمله کرد
زلزله در بازار کشورهای عربی با تداوم تجاوز آمریکا به ایران/سرمایه‌ها از دبی فراری شدند
لغو پروازهای بریتیش ایرویز به ابوظبی و چندین کشور خاورمیانه‌
در صورت خطای آمریکا تنگه ای دیگر، مشابه هرمز خواهد شد
وقوع حادثه برای دو نفتکش خارجی سوخت عراق در آب‌های بین المللی
حمله پهپادی حزب الله لبنان به بزرگترین مجتمع صنایع نظامی رژیم صهیونیستی
آخرین اخبار از حملات آمریکایی-صهیونیستی به تهران و مناطق مختلف کشور/ انهدام پهپاد هرون TP
بسیاری از مردم و بسیجیان برای حضور در ایست‌های بازرسی داوطلب شدند
روسیه: قطعنامه شورای امنیت علیه ایران جانبدارانه و یک‌طرفه بود
نفتکش آمریکایی در نزدیکی عراق هدف قرار گرفت
موج 40 عملیات وعده صادق4 / شلیک موشک به بیش از 50 هدف در سراسر اراضی اشغالی
تناقض گویی‌های ترامپ: در 11 روز گذشته ارتش ما ایران را عملا نابود کرد
آمار تعداد زنان و کودکان شهید در حملات آمریکایی-صهیونیستی
اختلال در شناسایی زمان شلیک موشک‌های ایران در اسرائیل
نماینده ایران در سازمان ملل: قطعنامه شورای امنیت تحریف واقعیت بود
بیانیه ها و پیام های بیعت با آیت‌الله سیدمجتبی خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران
حملات گسترده حزب‌الله به شمال فلسطین اشغالی
زاکانی: در 10 روز نخست جنگ 9000 نقطه از کشور مورد هدف دشمن قرار گرفت
بقائی: قتل عام فرشتگان کوچک ایرانی در میناب جنایتی نابخشودنی است
قرارگاه خاتم‌الانبیا: تنگه هرمز تحت مدیریت ماست
قلب تامین سوخت پنتاگون، هدف حمله پهپادی قرار گرفت
شورای امنیت به جای محکوم کردن جنایت آمریکا، علیه ایران قطعنامه صادر کرد
محدودیتی در تخلیه انواع کالا از بنادر نداریم
منبع آگاه: رویای تسلط بر خیابان‌ها توسط متجاوزان ناکام خواهد ماند
استاندار مازندران : اولویت اصلی، حفظ معیشت و امنیت مردم است
پورعلی گنجی: ما داغداریم
تاکید سرلشکر صفوی بر میزان اشراف اطلاعاتی ایران از دشمن + فیلم
چند نکته راهبردی در تحلیل جنگ رمضان
تخریب تعدادی از بناهای شاخص تاریخی سنندج
اتمام مهلت خرید خودروهای وارداتی
رضایی: امنیت در سواحل جنوبی کشور برقرار است
وزیر فرهنگ: ‏اجتماعات مردم در خیابان کمتر از موشک‌های ایرانی نیست
عیادت مبارز هنرهای رزمی ایران از مجروحان جنگی
موج جدید حملات موشکی سنگین ایران به پایگاه‌های آمریکا و رژیم صهیونیستی
پیش‌بینی بارش شدید برف و باران در 20 استان
سازمان جهانی بهداشت: 18 حمله به مراکز درمانی ایران تایید شد
عراقچی: نیروهای مسلح انتقام حمله به زیرساخت‌های ملی را می‌گیرند
آغاز عملیات جدید حزب‌الله در سرزمین‌های اشغالی
تصویر منتشرشده از محل خاکسپاری رهبر شهید کذب است
ناطق نوری: انزجار خود را از آمریکا و رژیم صهیونی اعلام می‌کنیم
بیش از 60 نماینده پارلمان انگلیس از طرح تحریم اسرائیل حمایت کردند
این جنگ تمام می‌شود و آنچه می‌ماند حسن‌ همجواری است
هشدار مقاومت عراق به جولانی درخصوص تجاوز به لبنان
فرانسه امکان لغو تحریم علیه روسیه را رد کرد
اعلام آخرین آمار مجروحان جنگ تاکنون