×
سیاسی
شناسه خبر : 208334
تاریخ انتشار : دوشنبه 1403/10/24 ساعت 20:57
کریدورهای استراتژیک ایران؛ بازی بزرگ در نظم جهانی

نورنیوز از تاثیر همکاری تهران و مسکو در تقویت جایگاه ترانزیتی ایران گزارش می دهد؛

کریدورهای استراتژیک ایران؛ بازی بزرگ در نظم جهانی

سفر قریب‌الوقوع الوقوع رئیس‌جمهور ایران به روسیه و تمرکز بر تکمیل کریدورهای استراتژیک، می‌تواند جایگاه ژئوپلیتیکی ایران را تقویت کرده و نقش کشورمان را در معادلات قدرت منطقه ای و جهانی ارتقا دهد.

نورنیوز-گروه اقتصادی: مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهوری ایران به دعوت ولادیمیر پوتین رئیس جمهور فدراسیون روسیه در تاریخ ۲۸ دی‌ماه برای انجام سفر رسمی و امضای معاهده مشارکت جامع راهبردی میان دو کشور عازم روسیه می شود.این سفر ضمن آن که بیانگر اراده تهران و مسکو برای توسعه روابط راهبردی در حوزه‌های مختلف به‌ویژه ترانزیت و حمل‌ونقل است بار دیگر پروژه مشترک دو کشور در زمینه اتمام کریدور شمال-جنوب را در کانون توجه رسانه های داخلی، منطقه‌ای ای و بین‌المللی قرار داده است.

نقش موثر کریدورها در شکل دهی معادلات اقتصادی و ژئوپلیتیکی موجب شده که ایجاد و بهره برداری از کریدورها به یکی از اصلی ترین موضوعات همکاری کشورهای هم سو تبدیل شود. همکاری و مشارکت ایران و روسیه برای تکمیل کریدور شمال-جنوب  نه‌تنها موجب افزایش قابل توجه مناسبات اقتصادی و تجاری میان دو کشور می‌شود، بلکه بدلیل قرار گرفتن  مهمترین‌بخش این کریدور در جغرافیای ایران، جایگاه کشورمان را به‌عنوان یک بازیگر کلیدی در نظم نوین منطقه‌ای و جهانی ارتقاء خواهد داد

هم افزایی کریدورهای راهبردی

کریدورهای ترانزیتی، فراتر از نقش اقتصادی، به ابزارهایی برای تقویت نفوذ سیاسی و ایجاد امنیت منطقه‌ای تبدیل شده‌اند.

کریدور شمال-جنوب با اتصال روسیه به خلیج فارس از طریق ایران، راهی کوتاه‌تر، ارزان‌تر و امن‌تر نسبت به مسیرهای سنتی مانند کانال سوئز ارائه می‌دهد. حضور پزشکیان در مسکو فرصتی است تا همکاری‌های زیرساختی و تسهیلاتی میان دو کشور برای اجرای این کریدور شتاب گیرد.

در کنار همکاری ایران و روسیه برای تکمیل کریدور شمال_جنوب، اجرای کریدور خلیج فارس-دریای سیاه نیز که ایران را از طریق ارمنستان و گرجستان به دریای سیاه و سپس به اروپا متصل می‌کند، می‌تواند نقش ایران را در زنجیره تأمین جهانی تقویت کند و وابستگی به مسیرهای موجود را کاهش دهد.

این طرح تنها برای کشورهای ایران، هند و ارمنستان سودمند نیست، بلکه مزایای گسترده‌ای برای جمهوری آذربایجان، گرجستان، بلغارستان و یونان نیز به همراه دارد. اهمیت این پروژه در خردادماه سال گذشته با اعلام نهایی شدن سند موافقت‌نامه کریدور بین‌المللی خلیج فارس-دریای سیاه پس از دیدار وزیر وقت امور خارجه ایران و دبیرکل سازمان همکاری اقتصادی دریای سیاه به‌طور رسمی برجسته شد. این توافق نقطه عطفی در همگرایی اقتصادی منطقه‌ای و بین‌المللی محسوب می‌شود.

جایگاه ایران در نظم نوین منطقه‌ای

ایران به‌واسطه موقعیت استراتژیک خود، چهار حوضه دریایی کلیدی (خلیج فارس، دریای عمان، دریای خزر و دریای سیاه) را به هم متصل می‌کند. این موقعیت جغرافیایی، فرصت‌های ویژه‌ای برای نقش‌آفرینی ایران در نظم جدید منطقه‌ای و بین‌المللی فراهم می‌کند:

 ایران پل ارتباطی آسیا و اروپا است و بدلیل موقعیت ژئو پلیتیکی ویژه می‌تواند با توسعه زیرساخت‌های ترانزیتی به نقطه اتصال شرق و غرب تبدیل شود و از درآمدهای ترانزیتی سرشار وگسترده و همچنین اهرم های سیاسی و امنیتی مرتبط با آن بهره‌مند شود.

فعال شدن کریدورهای ذکر شده افزایش نفوذ ژئوپلیتیکی را بدنبال خواهد داشت. همکاری با قدرت‌هایی نظیر روسیه و هند در پروژه‌های کریدوری، موقعیت ایران را در معادلات قدرت جهانی تقویت می‌کند.

فعال سازی کریدورهای راهبردی موجب تقویت روابط منطقه‌ای ایران با تعریف رابطه برد-برد با ذینفعان مختلف نیز خواهد شد. کریدورها می‌توانند ابزاری برای کاهش تنش‌های منطقه‌ای و گسترش همکاری‌های چندجانبه باشند.

فرصت‌ها و چالش‌های پیش‌روی ایران

با توجه به نقش بسیار حیاتی کریدورها در توسعه تجارت منطقه ای و جهانی بسیاری از کشورها علاقه‌مند به سرمایه گذاری در ایجاد و تکمیل کریدورها هستند. بر این اساس توسعه کریدورها امکان جذب سرمایه‌گذاری‌های خارجی را برای ایران فراهم می‌کند.علاوه بر این، مسیرهای جدید، ایران را از انحصار مسیرهای رقیب خارج نیز خارج خواهد کرد.

یکی از فرصتهای مهمی که ایجاد و تکمیل کریدورهای ذکر شده می‌تواند برای ایران بدنبال داشته باشدجذب تجارت جهانی است. ایران می‌تواند به هاب ترانزیت کالا به‌ویژه محصولات راهبردی نظیر غلات، تبدیل شود.

در کنار فرصتهای ذکر شده برخی چالش‌های مهم از جمله کمبود زیرساخت‌ها در مسیر ایجاد و فعال سازی کریدورها وجود دارد. بسیاری از پروژه‌های ترانزیتی ایران به سرمایه‌گذاری و تکمیل زیرساخت‌ها نیاز دارند.

علاوه بر این کشورهای رقیب که بدنبال جذب منافع بیشتر از طریق ترانزیت کالا هستند نظیر ترکیه و امارات تلاش خواهند کرد تا نقش ایران را در پروژه‌های ترانزیتی کمرنگ کنند.

تنش‌های ژئوپلیتیکی موجود در منطقه نیز از جمله موانع فعالسازی کریدورها به شمار می رود.اختلافات در قفقاز و بحران‌های امنیتی در منطقه می‌تواند بر اجرای پروژه‌ها تأثیر بگذارد.

کریدورهای راهبردی؛ابزاری برای بازتعریف نظم منطقه‌ای و جهانی

ایران می‌تواند با فعال شدن کریدورهای شمال- جنوب و خلیج فارس-دریای سیاه از ظرفیت‌های منطقه‌ای و جهانی مانند اتحادیه اقتصادی اوراسیا و سازمان همکاری‌های شانگهای  و بریکس استفاده کرده و با انعقاد توافق‌نامه‌های مشترک در زمینه‌های ترانزیت، گمرک، بیمه و بانک با کشورهای هدف به تکمیل یا تقویت حلقه‌های ارتباطی این کریدورها بپردازد.

در شرایطی که کشورهای غربی بدنبال محدودسازی نقش و جایگاه ایران در منطقه و نظام بین‌الملل هستند ایجاد کریدورهای ذکر شده می‌تواند تاثیرات قابل ملاحظه ای در توسعه روابط ایران با کشورهای منطقه و قدرت‌های بزرگ اقتصادی داشته باشد و موجب شکسته شدن حلقه‌های تحریمی کشورهای غربی شود.


نورنیوز
اخبار مرتبط
آیا معاهده مشارکت جامع ایران و روسیه دارای ابعاد راهبردی است؟
چهارشنبه 1403/10/26 ساعت 08:42
نورنیوز از ابعاد معاهده مشارکت جامع ایران و روسیه گزارش می دهد؛
آیا معاهده مشارکت جامع ایران و روسیه دارای ابعاد راهبردی است؟
امضای معاهده مشارکت جامع ایران و روسیه، نقطه عطفی در روابط دوجانبه است که نه تنها به تقویت روابط اقتصادی و سیاسی میان دو کشور می‌انجامد، بلکه نقشی کلیدی در تغییر موازنه قدرت‌های جهانی و تقویت صلح و ثبات در منطقه خواهد داشت.
کریدورها محور دیپلماسی آب
دوشنبه 1403/10/17 ساعت 10:18
مجتبی انوریان یزدی*
کریدورها محور دیپلماسی آب
افغانستان تلاش دارد در لباس‌های گوناگون از حضور در چهره گروهک‌های تروریستی گرفته تا چهره‌نمایی در قامت رسمی آذربایجان و ترکیه و ... به اعمال فشار بر ایران‌، اما این بار از مرزهای شرقی مبادرت ورزد‌.
سفیر ایران: هیچ مانعی برای ایجاد کریدور خلیج فارس-دریای سیاه وجود ندارد
پنج‌شنبه 1403/08/17 ساعت 11:33
سفیر ایران: هیچ مانعی برای ایجاد کریدور خلیج فارس-دریای سیاه وجود ندارد
سفیر ایران در ارمنستان گفت: هیچ مانعی برای ایجاد کریدور خلیج فارس-دریای سیاه وجود ندارد و ارمنستان نقطه کانونی برای اتصال ایران به دریای سیاه است.
ایران به هاب غله تبدیل می‌شود/آمادگی ایران برای تکمیل کریدور شمال-جنوب
دوشنبه 1403/07/09 ساعت 18:41
محمد رضا عارف در نشست با نخست وزیر روسیه:
ایران به هاب غله تبدیل می‌شود/آمادگی ایران برای تکمیل کریدور شمال-جنوب
محمد رضا عارف از آمادگی ایران برای تکمیل و حل مشکلات کریدور شمال-جنوب و راه آهن رشت-آستارا خبر داد و و تاکید کرد: باید راه آهن رشت - آستارا با همکاری شرکت های روسی هر چه سریع تر تکمیل و نهایی شود.
کریدور زنگزور؛ چرا ایران مخالف تغییر ژئوپلیتیک قفقاز است؟
چهارشنبه 1403/06/21 ساعت 14:20
کریدور زنگزور؛ چرا ایران مخالف تغییر ژئوپلیتیک قفقاز است؟
تحولات در منطقه قفقاز یکبار دیگر در کانون توجه‌ها قرار گرفته است. علت اصلی این امر را باید در مجموعه‌ای از رویدادهای سیاسی و تحرکات نظامی در منطقه جست. بر این اساس تحولات منطقه قفقاز به نحوی پیش می‌رود که احتمال وقوع رویدادهای مهم نظیر شکل گیری جنگ یا حتی اشغال مناطق جنوبی ارمنستان مطرح است.
نظرات

آخرین اخبار
انفجار در پایگاه‌های آمریکا در اربیل، سلیمانیه و امارات
دیدار ماکرون با نخست‌وزیر ژاپن در توکیو
توزیع نهال‌ رایگان در پارک‌های جنگلی مازندران
اعمال اصلاحات اساسی در سیاستگذاری‌ ها،لازمه ‌حفظ کشور و نظام
جایگزین گواردیولا مشخص شد
تمجید وزیر فرهنگ از فیلم «نیم‌شب»
تولد بیش از 72 هزار نوزاد در 32 روز جنگ
پیشرفت 94درصدی فاز نخست جاده قزوین - الموت - تنکابن
نورنما | گریه خبرنگاران خارجی در حمله به اصفهان
ایران بر تنگه هرمز کنترل دارد
کلنگ ساخت مجدد مدرسه شجره طیبه، زده شد
بزرگترین افزایش قیمت بنزین آمریکا در 30 سال اخیر
فرمانده هوافضای سپاه خطاب به دشمنان: پناهگاه‌هایتان را آماده کنید
ریشه بحران، تجاوز آمریکا و اسرائیل است
رایزنی سفیر ایران در ترکیه با رئیس فدراسیون جهانی فوتبال
آتش، دود و خسارت در مرکز صنایع نظامی رافائل
ادامه موج 89 عملیات وعده صادق 4/هدف قرار گرفتن نفتکش صهیونیستی/دود و آتش در رافائل
نامه آیت‌الله اعرافی به وزیر علوم در محکومیت حملات به زیرساخت‌های علمی
ادامه حملات دشمن آمریکایی-صهیونی به ایران/حمله به کشتیرانی خرمشهر و فرودگاه کاشان
آملی لاریجانی: اقتدار ایران امروز بیش از همیشه خودنمایی می‌کند
روسیه آماده میانجی‌گری میان آمریکا و ایران است
احتمال شکل‌گیری لیگ «تنگه هرمز» در فصل آینده
تلاش مصر برای پایان جنگ در خاورمیانه
نابودی 16 پهپاد ام‌کیو 9 در جنگ با ایران
جبران خسارت به حوزه‌ فرهنگ و هنرمندان در دستور کار است
متخصصان سلامت روان در طرح مشاوره تلفنی همکاری کنند
اهتزاز بزرگترین پرچم ایران در اجتماع مردم در روز جمهوری اسلامی
تهدیدات ترامپ فاقد اعتبار و صرفاً فضاسازی رسانه‌ای است
حمله موشکی باعث توقف تولید آلومینیوم در امارات شد
انفجار در شهرک محل سکونت نتانیاهو/گسترده ترین حمله موشکی ایران
تأکید معاون راهبردی رئیس‌جمهور بر مقاومت مردم و پایداری ساختار کشور
دست رد فرانسه به سینه ترامپ/ کار ناتو دخالت در تنگه هرمز نیست
هشدار سپاه فارس درباره خطر بمب‌های عمل‌نکرده در ارتفاعات شیراز
رسانه سعودی: ترامپ به ایران می‌بازد
نسبتاً سریع از جنگ با ایران کنار خواهیم کشید
تخلیه 7 بیمارستان و آسیب به 41 آمبولانس در جنگ رمضان
انسداد چالوس و ترافیک سنگین در محورهای شمالی
موضع ایران درباره شرایط پایان جنگ تغییر نکرده است
جنگ علیه ایران جنگ ما نیست و وارد آن نمی‌شویم
بازارهای جهانی زیر فشار تنش‌ها؛ جهش کم‌سابقه در قیمت انرژی و کالاهای اساسی
نورویدئو | پیامدهای واقعی جنگ زمینی علیه ایران
اطلاعیه سپاه ثارالله کرمان در پی شهادت چهار پاسدار وطن‌ در جبهه جنوب کشور
بزرگترین اختلال نفتی تاریخ در راه است
پیام اینفانتینو درباره حضور ایران در جام جهانی 2026
حمله سنگین موشکی ایران به اراضی اشغالی/ هدف قرار گرفتن بالگرد اسرائیلی از سوی مقاومت
پیکر شهید سیدعبدالرحیم موسوی در قم تشییع می‌شود
نگرانی تل‌آویو از پایان جنگ با ایران
بازگشت تیم ملی فوتبال به ایران
جزئیات آیـیـن تشییـع و تدفـیـن پیـکـر شهید تنگسیری در آبادان
اوج بازگشت مسافران از فردا؛ تهران و البرز پرترددترین استان‌ها