×
اقتصادی
شناسه خبر : 208198
تاریخ انتشار : یکشنبه 1403/10/23 ساعت 12:42
چرا شکاف درآمد و هزینه خانوارها همچنان در حال افزایش است؟

نورنیوز از عدم توازن در دخل و خرج خانوارهای شهری ایران گزارش می‌دهد؛

چرا شکاف درآمد و هزینه خانوارها همچنان در حال افزایش است؟

گزارش بانک مرکزی نشان می‌دهد که هزینه‌های خانوارهای شهری در سال 1402 با اختلاف 6 میلیون تومانی از درآمدها فراتر رفته است. سهم بالای مسکن و خوراک از هزینه‌ها و رشد ناکافی درآمدها، فشارهای معیشتی خانوارها را تشدید کرده و لزوم سیاست‌های حمایتی را برجسته‌تر کرده است.

نورنیوز-گروه اقتصادی: گزارش بانک مرکزی درباره وضعیت اقتصادی خانوارهای شهری ایران در سال ۱۴۰۲ تصویری از چالش‌های جدی اقتصادی و معیشتی در کشور ارائه می‌دهد. بر اساس این گزارش، هزینه‌های سالانه خانوارهای شهری به طور متوسط ۳۴۰ میلیون تومان بوده در حالی که درآمد متوسط آن‌ها تنها ۳۳۴ میلیون تومان برآورد شده است. این اختلاف منفی ۶ میلیون تومان، فشار اقتصادی بر خانوارها را نشان می‌دهد و حکایت از ناکافی بودن درآمدها برای پوشش هزینه‌های زندگی دارد.

ترکیب هزینه‌ها و جایگاه مسکن

بر اساس نمودار سهم هزینه‌ها، مسکن با ۳۴.۷ درصد از کل هزینه‌ها بیشترین سهم را به خود اختصاص داده است. این آمار بیانگر وابستگی شدید خانوارهای شهری به هزینه‌های مسکن است که با توجه به افزایش قیمت‌ها در سال‌های اخیر، فشار زیادی بر خانواده‌ها وارد می‌کند. پس از آن، مواد غذایی و خوراک با سهم ۲۹.۹ درصد قرار دارد که نشان می‌دهد سبد هزینه خانوار همچنان عمدتاً به نیازهای اساسی محدود است.

افزایش ۴۴ درصدی سبد هزینه خانوار نسبت به سال ۱۴۰۱، یکی دیگر از نکات مهم این گزارش است. این افزایش نشان‌دهنده تورم فزاینده‌ای است که توان خرید خانوارها را کاهش داده و باعث کوچک شدن سهم سایر هزینه‌های مهم مانند تفریح و آموزش شده است.

درآمدها و منابع آن

درآمدهای خانوارهای شهری در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال گذشته ۴۷.۴ درصد افزایش یافته است. هرچند این رشد درآمد در نگاه اول امیدوارکننده به نظر می‌رسد، اما واقعیت این است که رشد درآمدها نتوانسته از افزایش هزینه‌ها پیشی بگیرد. حقوق‌بگیران بخش دولتی با رشد درآمد ۳۶.۸ درصدی کمترین میزان افزایش را داشته‌اند، در حالی که درآمد حاصل از فروش کالاهای دست‌دوم با رشد ۵۲.۶ درصدی بیشترین سهم را داشته است. این نکته نشان‌دهنده وابستگی بیشتر خانواده‌ها به منابع غیرپایدار برای تأمین هزینه‌های خود است.

چالش‌ها و راهکارها

بررسی این آمارها نشان می‌دهد که خانوارهای شهری با چالش‌های متعددی روبه‌رو هستند. تورم بالا و رشد ناکافی درآمدها در کنار افزایش سهم هزینه‌های اساسی، همچون مسکن و مواد غذایی به کاهش کیفیت زندگی و محدود شدن انتخاب‌های خانوارها انجامیده است. وابستگی به درآمدهای غیرپایدار، مانند فروش کالاهای دست‌دوم، زنگ خطری برای ثبات اقتصادی خانوارها محسوب می‌شود.

برای مقابله با این چالش‌ها، سیاست‌گذاران باید برنامه‌هایی جهت کنترل تورم، حمایت از افزایش درآمدهای پایدار و کاهش فشار هزینه‌های مسکن اجرا کنند. از جمله اقدامات می‌توان به تسهیل شرایط ساخت‌وساز، حمایت از تولید داخلی و ایجاد تعادل میان عرضه و تقاضا در بازار مسکن اشاره کرد. همچنین، افزایش دستمزدها به‌ویژه برای حقوق‌بگیران بخش دولتی و کاهش وابستگی به منابع غیرپایدار درآمدی می‌تواند گام‌های موثری در بهبود وضعیت اقتصادی خانوارها باشد.

گزارش بانک مرکزی نشان می‌دهد که شکاف میان درآمدها و هزینه‌های خانوارهای شهری در سال ۱۴۰۲ به یک معضل جدی تبدیل شده است. سهم بالای هزینه‌های اساسی مانند مسکن و مواد غذایی از یک سو و رشد ناکافی درآمدها از سوی دیگر، نیاز به سیاست‌های حمایتی و برنامه‌ریزی دقیق‌تر در حوزه‌های اقتصادی و اجتماعی را برجسته می‌کند. توجه به این چالش‌ها و ارائه راه‌حل‌های مؤثر می‌تواند در بهبود شرایط اقتصادی و اجتماعی خانوارهای شهری ایران نقش مهمی ایفا کند.

چرا+شکاف+درآمد+و+هزینه+خانوارها+همچنان+در+حال+افزایش+است؟
 


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
پشت پرده تمرکز نتانیاهو بر موشک‌های بالستیک ایران
رنگ‌های خوراکی مصنوعی؛ افزودنی‌های رنگارنگ با اثرات پنهان بر رفتار کودکان
ویتامین‌ها و مکمل‌های مؤثر بر سلامت روان
گوگل علیه «غارتگر نتایج جست‌وجو» شکایت کرد
مرد چینی فلج با تراشه مغزی روبات‌ها را کنترل کرد
یارانه آذرماه 1404 دهک‌های 4 تا 9 واریز شد
مذاکره با تل‌آویو، جاده‌ای یک‌طرفه به سوی امتیازدهی است
سوئیس به دنبال قانون ممنوعیت شبکه‌های اجتماعی برای کودکان
42 تجاوز زمینی اسرائیل به خاک سوریه طی 21 روز اخیر
نبرد اطلاعاتی برای ایجاد نفاق میان روسیه و کره جنوبی
وزیرخارجه صربستان: روابط با ایران در سطح خوبی است
فعالیت بازار ارز فردا از ساعت 10 صبح
باشگاه میلیارد دلاری سینما شلوغ‌تر شد؛ «زوتوپیا 2» رکوردشکن جدید
انتقادسازمان ملل از اسرائیل ؛ آتش‌بسی در غزه در کار نیست
پلیس فلسطین مسئول امنیت در مرحله دوم آتش‌بس غزه می شود
صفارهرندی: پیوند مردم با نظام در بزنگاه‌ها مستحکم‌تر می‌شود
تخلیه 13 میلیون تن کالای اساسی در بندر امام خمینی(ره)
سپردن 10 میلیون نسخه خطی فارسی به موسسه استنادی جهان اسلام
تحرکات تازه بالگردهای اسرائیل در جنوب سوریه
هشدار درباره افزایش خودسرانه کرایه‌های تاکسی
اسلامی: صنعت هسته‌ای بر ریل پیشرفت قرار دارد
مدارس کدام شهرهای استان مرکزی اول دی‌ماه تعطیل شد؟
بارسلونا روی نوار پیروزی؛ ویارئال 10 نفره در خانه تسلیم شد
باز شدن پای آذربایجان به غزه
هشدار آخر به گرانفروشان شیر و لبنیات
کشف دستگاه جاسوسی اسرائیل در مرز یارون
حمله به ایران تصمیم اشتباهی بود که امنیت آمریکا را تضعیف کرد
پرداخت عادلانه اولویت دولت در اصلاح نظام اداری است
چرا ایران تیتر انحرافی برای سفر نتانیاهو به آمریکا است؟
نورنما | بعضی یلداها هیچ‌وقت تموم نمی‌شن...
حسن مصطفی بار دیگر رئیس فدراسیون جهانی هندبال شد
کمترین پایه حقوق به 33 میلیون تومان می‌رسد؟
قطع گاز، بزرگ‌ترین نگرانی صنعت پتروشیمی
کره شمالی خواستار توقف برنامه هسته‌ای ژاپن شد
هشدار درباره سالمندی شتابان ایران
توقیف و بازرسی کشتی روسی در آب‌های سوئد
دریادار ایرانی: ناوگروه‌های 103 و 104 نیروی دریایی ارتش در مسیر آفریقای جنوبی هستند
ایران عضو ناظر کمیته فنی فناوری‌های کوانتومی شد
تنش در شورای شهر تهران
تگزاس و کالیفرنیا را پس بده تا درباره نفت مذاکره کنیم!
انتقاد عضو حزب‌الله از تأخیر در پذیرش استوارنامه سفیر ایران
احداث 19 شهرک در کرانه باختری در ادامه سیاست الحاق اراضی است
سلاح جدیدی که آمریکا به ارتش اسرائیل داد
سازمان ملل: داعش در افغانستان 2000 نیرو دارد
موج شدید آنفلوآنزا در کشور هفته جاری مهار می شود
هیچ راه‌حلی برای اداره کشور جز استقرار نظام حزبی وجود ندارد
12 مجروح در انحراف مینی‌بوس دانش‌آموزان در محور ایوانکی
شکسته شدن رکورد مصرف روزانه گاز
سریال «دزد و همسرش» با الهام از یک داستان واقعی پخش می‌شود
خبر خوش برای بازنشستگان کشوری درباره مرحله پایانی پرداخت معوقات
X
آگهی تبلیغاتی