نورنیوز-گروه اجتماعی: سیدامیرحسین شمس، مدیر دفتر حقوقی و امور مجلس سازمان حفاظت محیط زیست، در گفتوگو با نورنیوز از ادامه بررسی پرونده محیطبان کرمانی خبر داد که در حادثهای در سال ۱۴۰۱ منجر به مرگ یک شکارچی شده بود. این محیطبان که در دادگاههای بدوی و تجدیدنظر به قصاص محکوم شده بود، اکنون پروندهاش در شعبه ۳۹ دیوان عالی کشور در حال بررسی است و شمس اعلام کرد که هنوز حکم قطعی صادر و ابلاغ نشده است.
به گفته وی، در سال ۱۴۰۱ در شهرستان رابر کرمان، یکی از شکارچیان در جریان یک حادثه مورد اصابت گلوله قرار گرفت و جان باخت. محیطبان مسئول شلیک گلوله که باعث مرگ شکارچی شد، تحت پیگرد قانونی قرار گرفت و پرونده وی برای رسیدگی به مراجع قضایی ارسال شد.
تکذیب خبر افغانستانی بودن مقتول
چند روز پیش، برخی رسانهها خبری منتشر کردند مبنی بر اینکه شکارچی جان باخته از اتباع افغانستانی بوده است. سازمان حفاظت محیط زیست به سرعت به این خبر واکنش نشان داد و آن را تکذیب کرد.
این سازمان در پیامی که در شبکه اجتماعی ایکس منتشر شد، اعلام کرد که مقتول اهل شهرستان رابر در استان کرمان بوده است و این شایعه صحت ندارد. این اقدام سازمان حفاظت محیط زیست به منظور اصلاح اطلاعات نادرست و حفظ شفافیت در پروندههای مشابه صورت گرفت.
چالشهای پیش روی محیطبانان در کشور
سرهنگ جمشید محبتخانی، فرمانده یگان حفاظت سازمان حفاظت محیط زیست کشور نیز در گفتگو با نور نیوز به چالشهایی که پیش روی محیطبانان برای اجرای مأموریتهای خود وجود دارد، اشاره کرد.
او با تأکید بر اهمیت آموزش محیطبانان و خصوصاً در زمینه قوانین به کارگیری سلاح، گفت که سازمان محیط زیست دورههای آموزشی برای محیطبانان کشور برگزار کرده است. این دورهها با همکاری اساتید مجرب، از جمله فراجا، در زمینههای مختلف، از جمله استفاده درست از سلاح، اجرا میشود.
محبتخانی اشاره کرد که با وجود این آموزشها، در سالهای اخیر تنها یک مورد تیراندازی منجر به حبس در کرمان ثبت شده است. همچنین وی گفت که با توجه به آموزشهای دقیق و مستمر، مشکلات حقوقی مرتبط با سلاح و مأموریتهای محیطبانان به حداقل رسیده است.
کمبود نیروی محیطبان و نیاز به افزایش ظرفیت
فرمانده یگان حفاظت سازمان محیط زیست در ادامه به کمبود نیروی انسانی در این سازمان اشاره کرد و گفت: «در حال حاضر حدود ۴ هزار محیطبان در کشور داریم، در حالی که طبق استانداردهای جهانی باید برای هر هزار هکتار یک محیطبان وجود داشته باشد».
وی افزود که با توجه به این استانداردها و وسعت زیاد اراضی تحت حفاظت، سازمان محیط زیست با کمبود شدید نیروی محیطبان مواجه است.
به گفته محبتخانی، در حال حاضر تنها ۲۳ درصد از استاندارد جهانی پوشش داده میشود.
او همچنین اشاره کرد که باید تعداد محیطبانان به ۸ هزار نفر افزایش یابد، اما در حال حاضر تنها ۴۸ درصد از این هدف محقق شده است.
فرمانده یگان حفاظت بیان داشت که این کمبود نیروی انسانی سبب میشود که محیطبانان مجبور باشند دو برابر ظرفیت خود کار کنند. برای جبران این کمبود، علاوه بر استخدام نیروی جدید، از نیروهای همیار مانند بسیج، جنگلبانی و دیگر ارگانها برای اطفای حریق و سایر مأموریتها استفاده میشود که تعداد این نیروها به حدود ۱۸ هزار نفر میرسد.
محبتخانی همچنین خاطرنشان کرد که در صورت بروز مشکلات حقوقی برای محیطبانان، این مسائل از طریق وکیل و حوزه حقوقی سازمان پیگیری خواهد شد تا حقوق محیطبانان در این زمینه حفظ شود.
نورنیوز