شناسه خبر : 207626
تاریخ انتشار : چهارشنبه 19 دی ساعت 10:15
دلیل گرانی دارو؛ نوسانات ارزی یا راهی برای افزایش تولید؟

کارشناسان پاسخ می‌دهند؛

دلیل گرانی دارو؛ نوسانات ارزی یا راهی برای افزایش تولید؟

دارو گران شده است. اگر برای خرید حتی یک ورق دارو به داروخانه مراجعه کنید به وضوح متوجه گران شدن 30 تا 40 درصدی در برخی اقلام و در برخی دیگر از اقلام افزایش قیمت 20 تا 400 درصدی خواهید شد.

نورنیوز-گروه اجتماعی: دارو گران شده است. اگر برای خرید حتی یک ورق دارو به داروخانه مراجعه کنید به وضوح متوجه گران شدن 30 تا 40 درصدی در برخی اقلام و در برخی دیگر از اقلام افزایش قیمت 20 تا 400 درصدی  خواهید شد. آمپول‌ها، پماد‌ها، قطره‌ها و برخی قرص‌های بدون نسخه  (جنتامایسین، اوندازو، ایبوپروفن، لووفالکسین، شربت والپروات سدیم، سیتریزین، آلپروزام ) ازجمله اقلامی‌اند که بیشترین افزایش قیمت را داشته اند. برخی از داروها مانند ، از 200 تا 400  و برخی بیش از 500 درصد گران شده اند. اما دلیل گرانی دارو چیست؟ 

نوسانات ارزی عاملی تاثیرگذار

مطابق گزارش اخیر مجلس شورای اسلامی، در دو سال گذشته هزینه دارو برای بیماران بیش از ۱۱۰درصد افزایش داشته و نزدیک به ۱۵۰ قلم داروی پرمصرف، دارای کمبود جدی بوده و ۶۵ قلم دارو در شرایط کمبود حاد قرار دارند.

به گفته محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت یکی از دلایل اصلی این موضوع را نوسانات ارزی  است او گفته  دارو در روند نوسان نرخ ارز تحت تاثیر قرار می‌گیرد و قیمت آن تغییر می‌کند. البته درحال‌حاضر بیش از ۹۶‌درصد دارو‌های مصرفی در داخل کشور ساخته می‌شود، اما از آن طرف ماجرا بیش از نیمی از مواد اولیه این دارو‌ها وارداتی یعنی تحت تاثیر مستقیم قیمت ارز است.

درباره تاثیر نوسانات ارزی هادی احمدی، عضو هیات‌مدیره سازمان نظام پزشکی و مدیر روابط عمومی انجمن داروسازان  به یکی از رسانه ها گفت:  در پروسه تولید دارو، ارزی که به آن اختصاص پیدا می‌کند برای ماده اولیه بوده که حدود 30درصد پروسه تولید است و 70درصد فرآیند تولید دارو مربوط به اقلامی است که از ارز آزاد تبعیت می‌کنند. 

او افزود: بنابراین 70 درصد از فرآیند تولید دارو که از ارز آزاد تبعیت می‌کند باعث شده تا با تغییرات ارزی قیمت‌ها بعضا 100درصد، 40 درصد و 70 درصد و حتی بیشتر افزایش پیدا کند. البته هرچند ارز ترجیحی به 28هزار و 500 تومان تغییر کرده است اما این مقدار فقط مربوط به ماده اولیه است و معلوم نیست روی همین کانال بماند یا خیر، چون زمزمه‌هایی وجود دارد که قرار است به 38هزار و 500 تومان و حتی بالاتر برسد که این باعث می‌شود ماده اولیه و سایر مؤلفه‌ها و درنهایت دارو گران شود.

  جاماندگی تورمی

کارشناسان درباره اینکه آیا افزایش نرخ دارو به‌خاطر جهش ارزی اخیر بوده یا خیر معتقد هستند این افزایش قیمت چندان با جهش ارزی اخیر ارتباط کاملی نداشته و ناشی از جاماندگی تورمی در دو سال اخیر است. حدود ۵۰ درصد تورم در اقتصاد کشور داشتیم که این تورم در نرخ دارو اعمال نشده بود. افزایش قیمت‌ها بعضاً در دو سال ۱۵ درصد اعلام شده است.

آنها اعتقاد دارند اگر بخواهیم براساس آمار تحلیل کنیم، عدد اولیه به صورت غیرمنطقی پایین بوده است. منطقی کردن این عدد نیازمند درصد رشد غیرمنطقی است. اگر روند افزایش قیمت دارو به طور مداوم و منطقی رشد می‌کرد، نهایتاً امسال شاهد رشد ۳۰ یا ۴۰ درصدی برخی اقلام بودیم. براساس طرح دو مرحله‌ای دارو در سال ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱، قیمت دارو قفل شد. فقط ماده مؤثره داروی تولیدی شامل ارز حمایتی می‌شود و باقی مواد آن شامل ارز آزاد می‌شود. باید از جوانب مختلف به ماجرا نگاه کرد.»

راهی برای رشد تولید

احمد آتش‌هوش، رئیس انجمن وارد‌کنندگان دارو هم به یکی از رسانه ها گفت: قسمت اصلی و قیمت تمام‌شده داروی وارداتی از ارز ناشی می‌شود. براساس قانون بودجه سود گمرکی بر پایه نرخ تالار دوم(60 تا 70هزار تومان) محاسبه می‌شود. پیش‌تر براساس 500/28 بوده و هر قدر ارز گرا‌ن‌تر شود، کل کالاهای وارداتی ازجمله دارو هم افزایش گمرکی خواهند داشت. به همین دلیل اگر قیمت‌گذاری مناسب درباره داروها صورت نگیرد و مجبور به واردات شویم، هزینه‌های بسیار زیادی به نظام سلامت و بیماران وارد خواهد شد.

  عباس کبریایی‌زاده، رئیس هیأت مدیره فدراسیون اقتصاد سلامت  هم معتقد است قیمت دارو در ایران بسیار ارزان است. آمپول دگزامتازون را به قیمت 290هزار تومان وارد می‌کنیم؛ درحالی‌که قیمت آن در داخل 19هزار تومان است. به تولیدکننده داخلی قیمت واقعی نداده‌اند؛ تولید صورت نگرفت و در نهایت مجبور به واردات 290هزار تومانی شده‌اند؛ این چه منطقی است؟

 او افزود:  چندین سال است که درباره قیمت‌گذاری دارو بی‌انصافی رخ داده است.   قیمت برخی داروها چندین سال است که افزایشی نداشته و این یعنی تولید با ضررهای 200 تا 300 درصدی.

به اعتقاد او نباید اجازه دهیم که خط تولید کارخانه‌های داروسازی تعطیل شوند چون جبران کمبودها و برگشت به شرایط عادی بسیار زمانبر است.

  محمد عبده‌زاده، رئیس هیأت‌مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران هم اعتقاد دارد 98درصد تولید دارو در داخل کشور صورت می‌گیرد؛ اگر قیمت‌گذاری منطقی در این‌باره وجود نداشته باشد، با چالش‌های زیادی مواجه می‌شویم. طی سال‌های اخیر به‌دلیل روش‌های قیمت‌گذاری غلط بسیاری از داروها زیان‌ده شده‌اند و تولید آنها کاهش پیدا کرده است. ما نمی‌توانیم چنین شرایطی را ادامه دهیم؛ چون بسیاری از داروها هستند که واردات آنها به راحتی انجام نمی‌شود. دلیلش هم تولیدکننده‌های محدود آن در جهان است. پس اگر تولید آن در کشور هم متوقف شود، دسترسی مردم به آنها مشکل می‌شود.

مقرون به صرفه شدن تولید در شرایط تورمی

مجتبی بوربور، نایب‌رئیس وارد‌کنندگان دارو هم گفت:  وزارت بهداشت متوجه شد که شرکت‌های تولیدکننده نمی‌توانند هزینه‌های تولید آنها را پرداخت کنند و به همین دلیل این افزایش قیمت رقم خورده‌است. نکته مهم این است که اگر در آمپول‌ها فقط آب بریزیم و تولید کنیم، قیمت پایه آنها حداقل بیش از 70 تا 80درصد قیمتی است که تاکنون این محصولات تولید می‌شدند. اصلاح قیمت‌ها غیر از گروه اشکال دارویی تزریقی، برای داروهایی رقم خورده که ارز ماده اولیه آنها از 45 به 66هزار تومان تغییر کرده‌است؛ داروهایی که تحت لیسانس خارجی‌اند، اما حتی این اصلاح قیمت هم تولید را برای تولیدکنندگان آنها به‌صرفه نکرده‌است.

سید سجاد حسینی، کارشناس حوزه دارو هم  گفت: با توجه به حضور شرکت‌های داروسازی در بورس و الزام تقسیم سود سالیانه، این شرکت‌ها تمایل دارند فقط محصولاتی را تولید کنند که برای آن‌ها سودده است. وقتی همه یک محصول را تولید نکنند، به مشکل کمبود دارو و اجبار واردات برمی‌خوریم. کسی که حالا تصمیم‌گیری می‌کند، به زنده نگه داشتن فکر می‌کند و به دنبال منفعت نیست؛ جز اینکه شرکت‌ها برای تولید مجاب شوند. در سال ۹۶ و ۹۷ دلار ۳ هزار تومان بود، یک قطره چشمی ۳ هزار تومان بود، یعنی هر قطره یک دلار بود. قیمت این قطره چشمی حالا به ۳۰ هزار تومان رسیده که به نصف یک دلار هم نمی‌رسد.»

این کارشناس گفت: «به نظرم ارز ترجیحی ملاک مصرف نیست و موضوع به توجیه اقتصادی بازمی‌گردد. برای مثال، من دیدم قیمت ترامادول از ۶ به ۱۸ هزار تومان افزایش یافته که اصلاً مصرف هم نداشته و افزایش ۲.۵ برابری آن خیلی تأثیری ندارد. اگر ۱۰ هزار آمپول تولید شود، ۱۵۰ میلیون تومان است؛ این عدد درگیر بسته‌بندی، تست محصول، هزینه‌های فروش و... نیز است. این عدد به قدری برای شرکت‌ها هزینه جانبی دارد که تولید نمی‌کنند.» 


نظرات

رویترز: اسرائیل برنامه‌ای برای خروج از غزه ارائه نکرده است

عراقچی: با آمریکا درباره بازگشت به برجام مذاکره نمی‌کنیم

انفجار خانه‌های لبنانی‌ها از سوی صهیونیست‌ها

نورنما | حضور گرگ وحشی در پارک بانوان مشهد +فیلم

نتانیاهو برای آتش بس بلند مدت اعلام آمادگی کرد!

مدارس خوزستان مجازی شد/لغو امتحانات مدارس اردبیل

ماکرون روز جمعه به لبنان می‌رود

قهرمانی نابغه تنیس روی میز ایران در تونس

رونالدو برای تمدید با النصر به توافق رسید

حمله پهپادی یمن به تل‌آویو

عکس های منتخب جهان، 14 ژانویه 2025

افزایش آلودگی هوای اصفهان/شاخص 200 شد

ترامپ خواستار رهاسازی منابع آب در کالیفرنیا شد

وقوع انفجار در دمشق

پاری سن ژرمن کوارتسخلیا را خرید

احتمال رد صلاحیت مجری شبکه فاکس نیوز برای پست وزارت دفاع امریکا

استیصال بن‌گویر از توافق آتش‌بس در غزه

اجرای طرح زوج و فرد تهران فردا چهارشنبه از درب منزل

عمل زیبایی بینی جان خانم پرستارجوان را گرفت

نیروهای نظامی کشورهای عربی در غزه مستقر می‌شوند؟

بیانیه اتحادیه اروپا و شورای همکاری خلیج‌فارس درباره جزایر سه‌گانه مشروعیت ندارد

عزیزی: انحلال حشدالشعبی باعث تقویت تروریست‌ها می‌شود

سالیوان: آمریکا دیگر کشور برتر نیست

ویژگی‌های بی‌سابقه در یک سیاه‌چاله فعال کشف شد

نمایندگان مجالس کشورهای آسیایی از مردم مظلوم فلسطین حمایت کردند

تل‌آویو: توافق آتش‌بس هنوز قطعی نشده است

دیدار هیأت پارلمانی ایران و معاون مجلس ملی ارمنستان

امضای تفاهم‌نامه حج بین ایران و عربستان

مورا: جلسه با معاونان وزیر خارجه ایران سازنده بود

پورمحمدی: هزینه‌های عمرانی در کهگیلویه و بویراحمد از سایر استان‌‌ها بیشتر است

عون: تشکیل دولت نباید با مشکلی مواجه شود

پزشکیان به تاجیکستان و روسیه می‌رود

هالند: با قدرت تا پایان فصل ادامه خواهیم داد

دستیار پوتین: روسیه تحت هیچ شرایطی سرزمین‌های جدید را رها نمی‌کند

سوپرجام در حضور 8000 تماشاگر

هراز یکطرفه شد

مهاجرانی: پزشکیان در سخن و عمل به مرام و اندیشه مولاعلی معتقد است

شولتس: با قدرت ناتو امنیت بالتیک تضمین می‌شود/ناوگان مخفی روسیه تحریم شود

مدیریت مرگ در فضا؛ "مومیایی ماه" چیست؟

روایت دست‌ها | اختصاصی روز پدر

پدران غزه؛ قهرمانان بی‌صدای درد و مقاومت

داماد کینه‌جو کودک 3 ساله را کشت

پخش پیام پزشکیان از شبکه آمریکایی NBC

امضای توافقنامه مشارکت راهبردی اصلی‌ترین محور سفرپزشکیان به روسیه

نور ویدیو | منابع 27 تریلیون دلاری ، بستر توسعه پایدار

مذاکرات آتش‌بس غزه / قطر: در مرحله پایانی توافق هستیم

تولید بنزین 10 میلیون لیتر بیشتر شد

هوای تهران تا اخر هفته آلوده است/ خوزستان قرمز است

یک همدردی ساده و اینهمه تفسیر؟!

زندانی مالی بعد از 23 سال آزاد می‌شود

گروگان 14 ساله دارابی آزاد شد

دیدار دوستانه استقلال - نساجی لغو شد

4.5 میلیون ایرانی نام و القاب امام علی(ع) را دارند

یارانه دی ماه واریز شد

آیا هوش مصنوعی همه مشاغل را تصاحب می‌کند؟؛ از پاسخ غافلگیر می‌شوید

دومین جلسه دادگاه قتل عام خانم معلم و 3 دخترش در بیرم/ ماجرا چه بود؟+ فیلم و عکس

بازداشت جاعل و کلاهبردار حرفه‌ای در مشهد

خسارت آتش‌سوزی بزرگ لس‌آنجلس بیش از 250 میلیارد دلار اعلام شد

سامانه بارشی جدید از پنجشنبه وارد کشور می‌شود

نورنما | رانندگی یک کودک در پارکینگ ساختمان +فیلم

30 هزار مرگ در سال؛ بهای سنگین هوای آلوده در ایران

سیاست نامه | قرار وفاق روی تپه های عباس آباد

هوای پایتخت، آلوده برای گروه‌های حساس

«اصغر فرهادی» فیلم جدید خود را در نیویورک می‌سازد

شبکه 13 رژیم صهیونیستی: آتش‌بس ظهر سه‌شنبه اعلام می‌شود

500 اسیر فلسطینی بیش 20 سال در زندان‌های رژیم صهیونیستی سپری کرده‌اند

پزشکیان: هرگونه دخالت خارجی در ونزوئلا محکوم به شکست است

حماس: روند مذاکرات آتش‌بس در غزه به خوبی پیش می‌رود

رایزنی زلنسکی و مکرون درباره اعزام نیروی خارجی به اوکراین

اسرائیل پیکر سنوار را به حماس نمی‌دهد

مخبر: با تصدی‌گری دردی درمان نمی‌شود

تهیه پیش‌نویس تفاهم‌نامه دستگاه‌ها برای توسعه جزایر سه‌گانه

دانمارک: برای رایزنی در مورد منافع امنیتی مشروع آمریکا در قطب شمال آماده هستیم

نورنما | رفتار عجیب و مهاجرت دسته جمعی پرندگان از تگزاس قبل از آتش سوزی +فیلم

غریب‌آبادی: ایران و سه کشور اروپایی برای از سرگیری مذاکرات اتفاق نظر دارند

مرد 37 ساله در تیراندازی و درگیری خیابانی به قتل رسید

سوئیس و صربستان برای میزبانی دیدار پوتین و ترامپ آماده هستند

واکنش شمخانی به برخی اعتراضات در خصوص بررسی «اف‌ای‌تی‌اف» در مجمع تشخیص مصلحت

الحاق 1000 پهپاد آفندی و پدافندی به ارتش

کریدورهای استراتژیک ایران؛ بازی بزرگ در نظم جهانی

هیأت نظامی آمریکا با رئیس جمهور لبنان دیدار کرد

مرگ خاموش 2 نفر در ملایر

اعطای تندیس زرین جایزه ملی مدیریت مالی ایران به همراه اول

رونمایی از تابلوی «حضور» با موضوع امام زمان(عج) رونمایی شد

انصارالله: تنها راه پیش روی رژیم اسرائیل توقف حملات به غزه است

نورنما | میلاد با سعادت امام علی (ع) و روز پدر مبارک باد +فیلم

ستاره پرتغالی یک فصل دیگر قراردادش را با النصر تمدید کرد

امیر دریادار ایرانی: کیفیت ساخت کشتی و شناور در ایران بسیار بالا است

پادکست | اصول مهندسی و طراحی در مرسدس بنز

تمایل ایران به همکاری با کره جنوبی در زمینه توسعه شبکه ارتباطی فیبرنوری

اعلام تمهیدات ترافیکی بهشت زهرا(س) برای روز پدر

فاش شدن جزئیات مرحله اول پیش‌نویس توافقنامه آتش‌بس در غزه/ارسال پیش‌نویس به حماس و تل‌آویو

بیشترین آلایندگی خودروها مربوط به تهران و مشهد است

نواف سلام نخست وزیر لبنان شد

نیویورک‌تایمز: کشورهای عربی خواستار تنش‌زدایی میان ترامپ و ایران هستند

سرمربی جدید پرسپولیس تا پایان هفته آینده معرفی می‌شود

تاج: حق میزبانی به تیم‌های ایران بازگشت

کولیوند: آمریکا در مهار آتش‌سوزی ناتوان است

رئیس اف‌بی‌آی: چین اصلی‌ترین تهدید دولت ترامپ است

اسلامی از روسای ادوار سازمان انرژی اتمی تجلیل کرد

X
آگهی تبلیغاتی