شناسه خبر : 207367
تاریخ انتشار : 1 روز 9 ساعت پیش
تنش گمرکی بین ایران و ترکیه/ علت توقف کامیون‌ها در مرز بازرگان چیست؟ +فیلم

تنش گمرکی بین ایران و ترکیه/ علت توقف کامیون‌ها در مرز بازرگان چیست؟ +فیلم

در پی تصمیم سختگیرانه گمرک ترکیه در مرز بازرگان در لغو معافیت مالیات بر سوخت رانندگان کامیون‌های ترانزیتی، هزاران کامیون در این مرز متوقف شده‌اند.

نورنیوز-گروه اقتصادی: دولت ترکیه از ۸ دی ماه معافیت مالیاتی بر سوخت را برای کامیون‌های ایرانی لغو کرد. این تصمیم باعث صف‌های طولانی کامیون‌ها در مرز بازرگان شده است. دولت ترکیه اعلام کرده، این تصمیم بر اساس اصل عمل متقابل اتخاذ کرده است.

ماجرا از اینجا شروع می‌شود که، ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز با همکاری شرکت نفت از مرداد امسال مصوبه «فول باک» را برای رانندگان ترکیه اجرایی کرد. بر اساس این تصمیم کامیون‌های ترکیه‌ای هنگام خروج از ایران، فارغ از اینکه باک سوخت شان پر یا خالی باشد، ملزم به پرداخت مالیات گمرکی به میزان ظرفیت باک خودروشان هستند. این مصوبه از ۲ سال قبل، برای کامیون‌های ترانزیتی ایرانی هم اعمال می‌شده و این کامیون‌ها به ازای هر لیتر سوخت گازوئیل، ۵۵ هزار تومان پرداخت می‌کردند.

نماینده مردم ماکو در این زمینه گفت: به دلیل سوخت ارزان و استفاده کامیون‌های ترکیه از سوخت ارزان، وزارت نفت مجبور به اجرای سیاست باک پر شده است. کامیون‌های ترکیه باک‌های اضافه در کامیون خود نصب کرده بودند و بیش از هزار لیتر سوخت را حمل می‌کردند و از آن منفعت می‌بردند.

از زمان اجرایی شدن این مصوبه طرف ترکیه به وزارت‌های خارجۀ و نفت ایران اعلام کرد که نسبت به لغو این مصوبه برای کامیون‌های ترک اقدام کند و در غیر این صورت آنها در نظر دارند که عمل متقابل انجام دهند، اما در نهایت مذاکرات به نتیجه نرسید و معافیت مالیاتی سوخت برای ورود کامیون‌های ایرانی به ترکیه لغو شد.

باتوجه به قانون وضع شده، کامیون داران ایرانی به ازای هر لیتر ظرفیت باک خود (اعم از اینکه پر یا خالی باشد) ۲۸ لیر یعنی حدود ۶۰ میلیون تومان (برای یک باک متوسط ۷۰۰ لیتری) مالیات باید پرداخت کنند.

این مالیات برای کامیون‌های ایرانی ورودی از مرز بلغارستان به ترکیه نیز اعمال می‌شود، به نحوی که آنها از باقی‌ماندۀ سوخت موجود در باک کامیون‌های ایرانی نیز به ازای هر لیتر سوخت، ۶۴.۲۸ لیر مالیات دریافت می‌کنند.

روز‌های گذشته شرکت نفت برای جبران هزینه‌های مازاد کامیون‌های ایرانی، تصمیم گرفت به کامیون‌هایی که به مقصد ترکیه می‌روند تا ۸۰۰ لیتر، و آنهایی که به مقصد کشور‌های اروپایی می‌روند تا ۱۴۰۰ لیتر گازوئیل با قیمت دولتی هر لیتر ۳۰۰ تومان اختصاص دهد، و مبلغ لیتری ۵۵۰۰۰ تومان از آنها گرفته نشود. اما راننده‌های ایرانی از این تصمیم استقبال نکردند و اعلام کردند، کشور ترکیه هنگام برگشت کامیون‌های ایرانی از اروپا در مرز بلغارستان کماکان مالیات سوخت را لغو نکرده است و از همین رو هزینه‌ها همچنان بالاست.

با اجرایی‌شدن تصمیم جدید، در مجموع طی روز‌های گذشته، تعداد ۱۰ دستگاه کامیون از مرز پلدشت و ۷ دستگاه از مرز بازرگان خارج شدند و هیچ کامیونی از مرز سرو خارج نشد و همچنان مشکل لاینحل باقی‌مانده است.

معاون راهداری سازمان راهداری اعلام کرده، ۱۷ دی ماه قرار است مسئولان ایرانی با همتایان ترکیه‌ای شان برای حل این مسئله جلسه‌ای داشته باشند.


 

مسئولان ترکیه: این رفع معافیت مالیاتی بر اساس اصل عمل متقابل انجام شده است. 

مسئولان ترکیه‌ای مدعی هستند که ایران بدون توجه به پر بودن باک خودروها، به اندازه ظرفیت باک خودروها مالیات دریافت می کند و مقامات ترکیه ای نیز به این امر واکنش نشان داده اند.

البته مسوولان ترکیه ای اعلام کرده اند که این قانون برای اتوبوس ها اجرا نخواهد شد و تنها برای کامیون‌ها اعمال می شود.

با توجه به اینکه هر کامیون بین ۲۰۰ تا ۱۲۰۰ لیتر ظرفیت سوخت دارند، هزینه ها بسیار بالا رفته و بین ۶۰ تا ۷۰ میلیون تومان هزینه اضافی برای رانندگان ترانزیتی تحمیل می شود. از طرفی چون هزینه گازوئیل در ترکیه می تواند افزایش یابد، این رقم باز هم بالاتر خواهد رفت.

رانندگان ایرانی منتظر نتایج رایزنی های دو کشور

با اعمال این قانون، طبق اعلام خود رانندگان صدها تریلی ایرانی در مرز ایران با ترکیه حضور دارند تا شاید با رایزنی های صورت گرفته، در این خصوص گشایشی ایجاد شود.

برای بررسی موضوع سری به مرز سرو ارومیه زدیم؛ این مرزیکی از مرزهای سه گانه کشورمان با ترکیه به حساب می آید.

در مسیر خروجی از ارومیه به سمت مرز سرو، همیشه خودروهای باری و تریلی متعددی تردد می کردند که برخی اوقات نیز برای خودروهای سواری مشکل زا بود؛ اما در سفر امروز، تقریبا جاده خالی از تریلی بود و سفر خودروهای سواری به راحتی انجام می شد.

به نزدیکی های مرز که رسیدیم، دیدیم بازهم اثری از تریلی ها وجود ندارد و حالت سکونی از خودروهای باری را شاهد بودیم؛ به پارکینگی که خودروهای ایرانی در آنجا حضور دارند و برای خروج از مرز، از این پارکینگ استفاده کرده و نوبت گیری می کنند، وارد شدیم.

باور ما این بود که در این پارکینگ خودروها برای خروج به صف باشند ولی آنجا هم خبری نبود و وضعیت سکون در این پارکینگ هم وجود داشت.

صدها تریلی در این مرز وجود داشتند که البته خبری از راننده های آنها هم نبود؛ این راننده ها به علت تداوم اجرای قانون مالیات ۱۵۵ درصدی ظرفیت باک های سوخت در ترکیه، تریلی خود را در مرز گذاشته بودند و خود به منازل خود رفته بودند تا تعیین تکلیف شود.

صدها کامیون بال بار پر در این پارکینگ‌ها بود ولی هیچ اقدامی برای خروج از مرز صورت نمی گرفت

طبق گفته افراد حاضر در این پارکینگ، دیگر پارکینگ های مرزی استان نظیر بازرگان و پلدشت هم به این منوال است و در آنها که شاید تعداد تریلی ها به چندین برابر سرو برسد، نیز رانندگان محل را ترک کرده و منتظر تصمیم جدید و گشایش در وضعیت فعلی هستند.

با توجه به اینکه در مرز راننده ای پیدا نکردم تا مصاحبه ای در خصوص وضعیت آنان داشته باشم، در برگشت از مرز، به صورت تلفنی جویای وضعیت رانندگان شدم.

به یکی از آنها که زنگ زدم گفت که دیگر از حضور در مرز خسته شده و به محل زندگی خود بازگشته است، تقریبا دیگر رانندگان هم همین موضوع را مطرح کردند.

یکی از صاحبان شرکت های حمل و نقل بین المللی ایران که سال ها در این خصوص فعال بوده در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: یکی از مشکلات در مرزهای ایران با ترکیه، قاچاق قابل توجه سوخت گازوئیل از مرزها توسط ناوگان ترکیه ای بود که مشکلات زیادی در این بخش ایجاد می کرد.

رضا قاسمی افزود: با توجه به تمهیداتی که برای اجرای طرح فول باک در مرزهای ایران اجرایی می شد، طرف ترکیه ای در این خصوص معترض بود و می گفتند که این امر، غیرقابل قبول است.

وی با اشاره به تمهیدات اندیشیده شده برای ایجاد معافیت درخصوص فول باک یا باک پر در مرز پلدشت اضافه کرد: طبق قول هایی که داده شده بود، قرار شد که این معافیت در مرز بازرگان هم اجرایی شود که برای این امر، قرار بر این بود که جلسه ای برگزار شود تا این معافیت صورت گیرد.

وی با بیان اینکه تصمیم دولت ترکیه در این خصوص در مقابل اجرای طرح باک پر در روزهای پایانی سال میلادی با امضای رییس جمهور این کشور اتخاذ شده است، اظهار کرد: طبق این قانون ۱۵۵ درصد مالیات بر سوخت خودروها در این کشور برای هر لیتر گازوئیل داخل باک دریافت می شود که در ابتدا این رقم ۲۷ لیر بود که با توجه به افزایش قیمت ها، این رقم به بیش از ۲۸ لیر رسیده است.

این فعال حوزه ترانزیت و حمل و نقل بین المللی ادامه داد: این موضوع به اینجا ختم شده که ناوگان ما زمین گیر شده است که با توجه به تعطیلات کشور ترکیه، شدت این امر بیشتر شده است.

قاسمی گفت: مبلغی بالای ۱۰۰ میلیون تومان در رفت و برگشت در کشور ترکیه برای هر راننده هزینه افزایش یافته است.

وی افزود: ما از روز اول با نهادهای مختلف به عنوان نماینده رانندگان شرکت داشتم و راه حل هایی در این خصوص ارائه شده است.

قاسمی اضافه کرد: درخواست داریم که مسوولان بلندپایه کشورمان از جمله وزرای امور خارجه یا وزیر راه، اعتراض آنها به فول باک و مصوبه جدید کشور ترکیه تعلیق شود تا مذاکرات لازم سر فرصت برای این امر صورت گیرد.

وی اظهار کرد: اقدام جدی با همراهی همه نهادها برای جلوگیری و کشف و ضبط قاچاق سوخت برای ناوگان کشور همسایه (ترک) و جلوگیری از فعالیت افرادی که گازوئیل قاچاق را به رانندگان ترکیه ای می دهند و با انحای مختلف این امر را اجرایی می کنند.

این فعال حوزه حمل و نقل بین المللی با تاکید بر همراهی رسانه ها برای تبیین وضعیت فعالیت های مرزی و حتی معافیت فول باک در مرز پلدشت ادامه داد: اجرای باک استاندارد برای ناوگان ترکیه ای، حمایت از هیات اعزامی برای تصمیم و همراهی بخش خصوصی در این رایزنی ها و جلوگیری از تصمیم گیری های غیرکارشناسی در آینده در خصوص مرزها از جمله مواردی است که در این خصوص باید اجرایی شود.

با توجه به مذاکراتی که قرار است در این خصوص در روز ششم ژانویه (۱۷ دی) برگزار شود، امیدواری ها برای بهبود وضعیت و رفع این مشکل بیشتر شده است.

به هر حال انتظار می رود که این موارد، در قالب همکاری های دوکشور به صورت تعاملی حل شده و از بروز این گونه مشکلات که صدها فرد و خانواده را درگیر می کند، جلوگیری شود.

لغو قانون معافیت مالیاتی سوخت در مرز ترکیه بار مالی به رانندگان تحمیل می‌کند

لغو قانون معافیت مالیاتی سوخت در مرز ترکیه به طور متوسط یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون ریال بار مالی به هر راننده تحمیل می‌کند.

جمعی از رانندگان حمل و نقل بین المللی و ترانزیتی در گفت و گو با ایرنا با بیان اینکه دولت ترکیه، قانون معافیت‌ از پرداخت مالیات سوخت برای خودروهای تجاری و کامیون‌های ایرانی هنگام ورود به کشور را لغو کرده است، می افزایند: این اقدام موجب شده تا رانندگان از تردد در مسیر ایران - ترکیه خودداری کنند و خودروهای خود را در مرز متوقف کرده اند.

یک راننده ترانزیتی در مسیر اروپا می گوید: پیش از تصویب این قانون حدود ۲۰۰ تا ۵۰۰ لیتر معافیت برای گازوئیل موجود در باک خودروها از سوی دولت ترکیه معافیت اعمال می شد که با وضع قانون جدید، معافیت مالیاتی سوخت برای کامیون‌های ایرانی هنگام ورود به ترکیه برداشته شده است.

«غلامرضا ایزدی»، می افزاید: پیش از تصویب این قانون برای میزان اضافی گازوئیل، رانندگان حدود ۱۶ لیر ترکیه جریمه می شدند در حالی که در قانون جدید کامیون های ایرانی برای ورود به ترکیه باید به ازای هر لیتر گازوییل که در باک دارند ۲۷ لیر پرداخت کنند.

وی اظهار می کند: بر اساس این قانون رانندگان باید در ترکیه سوخت گیری کنند و گازوئیل را به نرخ این کشور پرداخت کنند.

یک راننده ترانزیتی نیز با اشاره به انجام ماهانه ۲ تا سه سرویس به اروپا از طریق مرز جلفا، سدرک و ترکیه می گوید: اعمال قانون جدید موجب می شود برای هر سرویس رفت و آمد به اروپا حداقل یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون ریال باید جریمه پرداخت کنم.

«سجاد حق خواه»، می افزاید: اعمال این جریمه موجب متضرر شدن رانندگان می شود و با این وضعیت ترانزیت در این مسیر به صرفه نیست و رانندگان نیز در اعتراض به این موضوع خودروهای خود را در مرز متوقف کرده اند حاضر به تردد در این مسیر نیستند.

یک راننده ترانزیتی در مسیر اروپا نیز می گوید: اعمال این قانون در زمان کنونی به ویژه در تعطیلات میلادی موجب متضرر شدن دوچندان رانندگان عبوری در این مسیر می شود.

«رضا حسین نژاد»، با بیان اینکه اعمال این قانون از سوی دولت ترکیه بدون هماهنگی با مسوولان ایرانی مرتبط انجام شده است، می افزاید: اعمال این قانون موجب شده تا رانندگان ترانزیتی پنج روز در مرز ایران و ترکیه بلاتکلیف و سرگردان بمانند.

پایانه مرزی جلفا مرز مشترک بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خودمختار نخجوان و پایانه مرزی نوردوز تنها مرز زمینی مشترک ایران و جمهوری ارمنستان است.

پایانه مرزی نوردوز در شهرستان جلفا ارتباط کشورمان با جمهوری ارمنستان را از طریق پل احداث شده بر روی رودخانه ارس برقرار می کند و با جمهوری خودمختار نخجوان (آذربایجان) هم از طریق پایانه مرزی جلفا ارتباط زمینی امکان پذیر است.

پایانه های مرزی جلفا و نوردوز به ترتیب در ۱۳۲ و ۱۶۰ کیلومتری شمال غرب تبریز واقع شده اند.

آذربایجان شرقی با جمهوری های آذربایجان و ارمنستان و جمهوری خودمختار نخجوان مرز مشترک دارد.

این استان دارای ۲۳۵ کیلومتر آزادراه، ۴۵۳ کیلومتر بزرگراه، ۹۲۲ کیلومتر راه اصلی، ۲ هزار و ۷۵ کیلومتر راه فرعی و ۱۰ هزار و ۴۴۱ کیلومتر راه روستایی است

 


نورنیوز
نظرات

سن آلزایمر در ایران به 45 سال رسید

مانع تراشی بایدن در مسیر انتقال قدرت

کاهش شدید ذخایر گاز اروپا

اسلامی: بدون چرخه سوخت دانش هسته ‌ای بی فایده است/پیگیری احداث واحد‌های 2 و 3 بوشهر

کدام استان‌ها بیشترین مصرف گاز در کشور را دارند؟

آیت الله مروی: عشایر پشتوانه‌های انقلاب و ذخیره‌ توسعه و امنیت کشور هستند

عکس های منتخب جهان، 7 ژانویه 2025

اقدام تروریستی افراد مسلح در چشمه زیارت زاهدان شکست خورد

گفت‌و‌گوی وزرای خارجه امارات و رژیم صهیونیستی

زوال نفوذ جهانی فرانسه

«حمید توفیقی» به عنوان سرپرست مرکز توسعه تجارت الکترونیکی منصوب شد

پادکست | بهای اعتماد به آشنا جنایتی که 900 روز طول کشید

نورنما | 19 دی ماه ، سالروز عملیات کربلای 5 گرامی باد +فیلم

آمریکا دادگاه لاهه را هم تحریم کرد!

باشگاه استقلال: 20 درصد از مطالبات موسیمانه پرداخت شد

عارف: از ابتدای انقلاب هیچکس را به‌خاطر تفکر سیاسی‌اش حذف نکرده‌ام

افزایش 50 هزار میلیارد تومانی سپرده بانک‌ها برای پرداخت وام ازدواج

پایتخت کمترین نرخ بیکاری را در کشور دارد

نانوای متخلف مشهدی نقره داغ شد

جزییات برگزاری نخستین جلسه شورای عالی کار برای تعیین دستمزد سال 1404 کارگران

وزارت بهداشت: هیچ مبتلایی به ویروس HMPV در کشور یافت نشده است

آمریکا فرمانده نیروهای واکنش سریع سودان را تحریم کرد

قطار مسافری تهران- وان از بهمن ماه فعالیت خود را آغاز می‌کند

سقوط جنگنده پاکستان

مرگ 403 معتاد در تصادفات رانندگی تهران طی 9 ماهه 1403

درخواست مجدد ترامپ برای خرید گرینلند/دانمارک: گرینلند فروشی نیست

افغانستانی بودن مقتول پرونده محیط‌بان کرمانی تکذیب شد

تحلیل جعبه سیاه هواپیمای ساقط‌ شده آذربایجانی پایان یافت

معامله بیش از 14 تن طلا در حراج هشتادویکم مرکز مبادله

شلیک موشک پدافندی و پرسه‌زن سپاه پاسداران

چین اولین ماهواره خود در سال 2025 را به فضا پرتاب کرد

هشدار وزارت بهداشت غزه درباره خطر فاجعه‌ انسانی در بیمارستان‌ها/تداوم مذاکرات آتش بس

موسیمانه استقلال را تهدید به فسخ قرارداد کرد

تخت‌روانچی: آماده گفتگو در چارچوب برجام به منظور رفع تحریم ها هستیم

مدارس ابتدایی پایتخت همچنان در مدار تعطیلی/ میانگین شاخص آلودگی در تهران روی عدد 147

نخست‌وزیر گرجستان: ماکرون درباره تفلیس و مسکو دروغ نگوید

پلیس کره جنوبی از بازداشت «یون سوک یول» امتناع کرد

طوفان در آمریکا/ برق هزاران آمریکایی قطع شد

پایتخت جدید ایران/ مکران کجاست؟ +فیلم

تسلیم استوارنامه سفرای ده کشور به پزشکیان

نورنما | دستفروشی اونم روی سقف قطار ! +فیلم

سردار قریشی: امروز جنگ اصلی ما جنگ رسانه‌ای است

آتش زدن شهردار بندرکرگان توسط شهروند مینابی

بیشترین حوادث کوهنوردی در کدام استان‌ها رخ می‌دهد؟

میقاتی نسبت به تداوم نقض آتش‌بس هشدار داد

انتشار فراخوان «جایزه معلم» برای بهترین خبر تعلیم و تربیت

پزشکیان به چابهار و زابل می‌رود/انتصاب دبیر شورای‌ عالی نوجوانان و جوانان

پادکست | صبحانه ای که قلب شما را نجات می دهد !

قتل عام هولناک خانواده لاهیجانی

آیا ماه سرد است یا گرم؟

کشف گورهای دسته‌جمعی در ادلب/گذرگاه سوریه با اردن بسته شد/ترور مسئول مصالحه ملی سوریه

اردوغان: پروژه پدافند هوایی به نام «گنبد فولادی» را آغاز کردیم

بیت‌کوین به سقف جدید رسید؛ آیا دوران طلایی رمزارزها در پیش است؟

کارگردان ایرانی برنده 2 جایزه از جشنواره نیویورک شد

آیا راهبرد جدید اروپا در قبال ایران ثمر بخش خواهد بود؟

ابلاغ بخشنامه ساماندهی و نظارت بر بازار رمزارزها

کارشناس صهیونیست: پهپاد ایرانی «شاهد 136 B» حیرت‌انگیز است

آماده برقراری پروازها به سوریه هستیم

نور ویدئو | اقتصاد جهانی به کدام سو؟ +فیلم

شاخص در قله 2.9 میلیون واحد ایستاد

عراقچی: پیگیر آزادسازی دارایی‌های بلوکه شده ایران هستیم

تظاهرات در حمایت از مردم غزه در دنیا

داستان ادامه دار پاری‌سن‌ژرمن و امباپه

ماجرای ریزش 4 مغازه در شمیران نو

اعلام زمان آغاز و شهر‌های میزبان جام ملت‌های آسیا 2027

عارف:حقوق و امنیت حریم خصوصی شهروندان حفظ شود

پسر جوان قبل از اعدام سکته کرد و مرد

آغاز ثبت‌نام دوازدهمین دوره کارآموزی همراه اول

4 دلیل کندی اینترنت

جسد یک دیپلمات‌ آلمانی در اسلام‌آباد پیدا شد

پایان برجام؛ سال 2025 سرآغاز تنش‌های جدید؟

نگران پس‌لرزه‌های بیرجند نباشید/زمین لرزه 3.9 ریشتری زلزله اصلی بود

ترامپ فرصت دیپلماسی با ایران را غنیمت بشمارد

برنج‌های وارداتی آلوده نیستند/ گزارشی نداشتیم

نور ویدئو | استیضاح، انجام تکلیف یا کارتِ بازی +فیلم

مردم قم به دیدار رهبر انقلاب می روند

مهاجرانی: مکران یکی از گزینه‌های انتقال پایتخت است

نور ویدئو | آینده سوریه، فرصت‌ها / چالش ها +فیلم

خودکشی دختر گرگانی از روی پل هوایی

شناسایی و انهدام 11 مقر مخفی داعش در الانبار عراق

دلیل کاهش عرضه ارز در روز اول ورود پتروشیمی‌ها

یکی از عوامل ترور یحیی السنوار شناسایی شد

وضعیت بارش‌ها تا اواخر بهمن‌ماه/ 15 نقطه تهران در وضعیت قرمز آلودگی

شرط واردات چای و برنج

یحیی گل‌محمدی: مذاکره‌ای با پرسپولیس نداشتم

تمجید از مهدی طارمی در فضای مجازی

حرکات ورزشی مناسب پشت میزنشینان را بشناسید

حمید مبشر شاعر افغانستانی: قدردان شعر باشم که همیشه با من هست

راز قتل عروس 16 ساله توسط پدرش/داماد هم خودکشی کرد

سن ابتلای آلزایمر به 45 سال رسید

حواشی ورود شهرام ناظری به برج آزادی/ناظری: تصویربرداری نکنید

عوامل تاثیرگذار در پیری مغز کدامند؟

چرایی رشد سریع مو و ناخن در برخی افراد

مطبوعات‌چی | مروری بر روزنامه‌های سه شنبه 18 دی

سیاست نامه | بلندگوهایی علیه وحدت و امنیت +فیلم

دستور کار چیست ؟

نورنما | نمای هوایی دریاچه گهر از بالای اشترانکوه +فیلم

ترامپ به‌دنبال اخراج چین‌ از غرب آسیا

پایان جنگ در خاورمیانه شعار تبلیغاتی ترامپ

پشت پرده نفوذ اوکراین در سوریه

X
آگهی تبلیغاتی