×
بین الملل
شناسه خبر : 207363
تاریخ انتشار : دوشنبه 1403/10/17 ساعت 16:09
رسانه‌های غربی و تحریر الشام؛ از انتقاد تا تطهیر

نورنیوز از انعکاس محتاطانه واقعیت‌های سوریه گزارش می‌دهد؛

رسانه‌های غربی و تحریر الشام؛ از انتقاد تا تطهیر

تلاش رسانه‌های غربی در ابتدای بحران سوریه برای مشروعیت‌بخشی به تحریرالشام، با انتشار گزارش‌های انتقادی در مورد سرکوب مخالفان و سیاست‌های تبعیض‌آمیز، جای خود را به رویکردهای محتاطانه‌تر داده است.

نورنیوز-گروه بین‌الملل: تحولات سوریه در یک دهه اخیر، یکی از مهم‌ترین بحران‌های خاورمیانه بوده است. سرنگونی نظام حاکم بر این کشور و جایگزینی آن با گروه‌هایی مانند تحریرالشام که از یک سو در فهرست تروریستی سازمان ملل هستند و از سوی دیگر از حمایت‌های گسترده برخی کشورهای غربی و منطقه‌ای برخوردار می باشند از جمله چالش‌هایی است که سئوالات زیادی را بدنبال داشته است. اگرچه پایان حکومت اسد درسوریه در ابتدا به‌عنوان نقطه عطفی در مسیر دموکراسی و دفاع ازحقوق بشر معرفی شد اما با گذشت زمان و تغییر فضای سیاسی و امنیتی، برخی پیامدهای این تحولات و نحوه مواجهه بازیگران مختلف،ضرورت توجه بیشتر به تحولات سوریه ودستیابی به تحلیلهای عمیق‌تر را اجتناب ناپذیر کرده است.

رفتار غرب در قبال تحریرالشام: ارزیابی راهبردها و پیامدها

کشورهای غربی در مراحل ابتدایی بحران سوریه با حمایت ضمنی و غیر مستقیم از گروه‌های مخالف، از جمله تحریرالشام، سرنگونی نظام اسد را به‌عنوان ابزاری برای تحقق اهداف سیاسی و امنیتی خود دنبال کردند. این در حالی است که ماهیت و پیشینه برخی از این گروه‌ها، از جمله سوابق افراط‌گرایی و اقدامات خشونت‌آمیز، پیش‌تر مورد توجه مجامع بین‌المللی و نهادهای حقوق بشری قرار گرفته بود.

با گذشت زمان و تثبیت قدرت تحریرالشام در سوریه هرچند به لطف فضاسازی های رسانه ای تلاش شد تا چهره ای متفاوت از این گروه و سرکردگان آن ارائه شود اما در ادامه رویکردها و گرایشات فکری و سیاسی واقعی آنان و محدودیت‌هایی که در ابعاد اجتماعی، سیاسی و امنیتی به اعمال آن معتقد هستند آشکارتر شد. رفتار این گروه از جمله سرکوب مخالفان، اعمال محدودیت‌های اجتماعی و استفاده ابزاری از فرآیندهای دیپلماتیک، پرسش‌های جدی در مورد توانایی آن‌ها برای ایجاد حکومتی پایدار و منطبق با معیارهای بین‌المللی مطرح کرده که پاسخ به آن به سادگی امکان پذیر نیست.

تغییر روایتها از دموکراسی‌سازی به نقد محدودیت‌ها

در ابتدای بحران سوریه، بسیاری از رسانه‌های غربی تلاش کردند تا گروه‌هایی مانند تحریرالشام را به‌عنوان نمایندگان تغییر و دموکراسی معرفی کنند. اما گزارش‌های اخیر، از جمله پس از سفر وزرای خارجه آلمان و فرانسه به دمشق و سئوالاتی که در افکار عمومی نسبت به حاشیه ای ایجاد شده در این سفرها بوجود آمد، موجب تغییرنسبی رویکرد این رسانه‌ها شده است . برای نمونه، رسانه‌هایی مانند دویچه وله و بی بی سی به برخی محدودیت‌های اجتماعی از جمله اجباری شدن پوشش مذهبی و سرکوب‌های سیاسی تحت حکومت جدید دمشق اشاره کرده‌اند.

این تغییر روایت، بازتابی از مواجه شدن رسانه های غربی با دو گانه هایی  در مورد حقوق بشر و ثبات سیاسی در سوریه جدید است که فضاسازی های قبلی را زیر سئوال می برد.

احتیاط در تعامل با حاکمان جدید سوریه

قدرت‌گیری تحریرالشام و تلاش این گروه برای جلب مشروعیت بین‌المللی، برخی کشورهای منطقه‌ای را نیز به اتخاذ رویکردهای دیپلماتیک جدید واداشته است. سفرهای دیپلماتیک به دمشق و دعوت از رهبران جدید سوریه، بیانگر تلاش برای برقراری روابط با ساختارهای جدید حکومتی است.

با این حال، برخی گزارش‌ها از عملکرد این گروه، از جمله انتصاب اعضای پیشین جبهة‌النصره در سمت‌های کلیدی و اعمال سیاست‌های تبعیض‌آمیز، نشان می‌دهد که تغییرات در رویکردهای این گروه، ممکن است صرفاً ظاهری و موقت باشد. این امر ضرورت برخورد محتاطانه و مبتنی بر واقعیت‌های میدانی را برای کشورهای منطقه‌ای برجسته می‌کند.

 درس‌هایی از تحولات سوریه

تحولات سوریه و پیامدهای آن، نشان‌دهنده پیچیدگی‌های ناشی از تغییرات ساختاری در جوامع بحران‌زده است. حمایت از گروه‌هایی با پیشینه افراط‌گرایی به امید ایجاد ثبات و دموکراسی، نه‌تنها تحقق اهداف مورد نظر را تضمین نمی‌کند، بلکه می‌تواند بحران‌های جدیدی ایجاد کند که دامنه آن فراتر از مرزهای یک کشور خواهد بود.

در این میان، ضرورت  اتخاذ رویکردی واقع‌بینانه و مبتنی بر تحلیل دقیق پیامدها برای بازیگران داخلی، منطقه‌ای و بین‌المللی مطرح است. تجربه سوریه نشان می‌دهد که هرگونه راهبرد مبتنی بر استفاده ابزاری از گروه‌هایی با پیشینه غیر شفاف، بدون در نظر گرفتن پیامدهای بلندمدت آن، می‌تواند نتایجی معکوس به همراه داشته باشد.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
هشدار سخنگوی قرارگاه مرکزی خاتم الانبیا(ص) درمورد گسترش شرارت در منطقه
برخورد خودرو به جمعیت در آمریکا 15 زخمی برجای گذاشت
پرداخت خلافی خودرو و موتورسیکلت قسطی شد
مقاومت اسلامی عراق از اجرای 19 عملیات علیه پایگاه‌های آمریکا خبر داد
گاردین: ترامپ خشونت و کشتار در جنگ ایران را بی‌پروایانه تبلیغ می‌کند
نشانه‌های اضطراب در کودکان
رسوایی‌های ناتمام و کاهش محبوبیت ترامپ
اکنون دلایل قانع‌کننده زیادی برای تحریم همه محصولات آمریکایی وجود دارد!
سانسور ضربات موشکی ایران، به درخواست ترامپ: تصاویر ماهواره‌ای منتشر نشود
رئیس برکنار شده ستاد نیروی زمینی ارتش آمریکا: ارتش شایسته «رهبرانی با شخصیت» است!
نیویورکر: آرزوهای ترامپ و هگست در جنگ با ایران با شرایط فعلی همخوانی ندارند
ایرانی‌ها در زمینه توانمندی تولید موشک‌های بالستیک و پهپاد بسیار خیره‌کننده عمل کردند
کارشناس فرانس24: ایران در حال بازنویسی نظم منطقه است
گرانی بی‌سابقۀ کالاهای جهانی از زمان جنگ با ایران
نظرسنجی جدید سی‌ان‌ان از مردم آمریکا درباره جنگ زمینی با ایران
اموال 63 نفر از مدیران و کارکنان اینترنشنال در ایران توقیف شد
هشدار البرادعی به کشورهای حاشیه خلیج فارس درباره اقدامات رئیس جمهور آمریکا
سردار قاآنی: عاقبت همه نیروهای تروریست آمریکا، فرار از منطقه است
روایت مرندی از تصمیم ایران؛ کانال دیپلماتیک با آمریکا مسدود می‌شود؟
مقام ایرانی به المیادین: به زودی غافلگیری بزرگی برای آمریکا و اسرائیل خواهیم داشت
عملیات مشترک یمن، ایران و حزب‌الله برای نابودی اهداف حیاتی صهیونیست‌ها
قالیباف: اولویت ایران تقویت روابط با همسایگان و جهان اسلام است
سپر کوروش اسامی و اطلاعات 52 عضو گروهک کومله در اروپا را منتشر کرد
ادامه حملات دشمن آمریکایی-صهیونی به ایران/ حمله به مناطقی از کهگیلویه و اردبیل
استدلال عجیب دستیاران ترامپ برای توجیه حمله به زیرساختهای غیرنظامی
بعد از سقوط جنگنده، ادعاهای ترامپ درهم شکست
سخنگوی دولت: 251 زن در جنگ تحمیلی سوم شهید شدند
صعود پرگل چلسی و حذف غیرمنتظره آرسنال
پلوسی: تهدید ترامپ درباره خروج از ناتو کوته‌بینانه است
حاجی میرزایی: دولت با تمام توان درخدمت مردم است
تماس تلفنی وزیران خارجه پاکستان و مصر با عراقچی
بقائی: جنگ تحمیلی آمریکا و اسرائیل علیه ایران، هدفی جز نابودی ایران و ایرانی ندارد
قالیباف: فرماندهان باتجربه ارتش آمریکا نمی خواهند بله‌قربان‌گوی یک مجری تلویزیونی باشند
آغاز موج 95 وعده صادق 4 / حمله به سامانه پاتریوت آمریکا باموشک‌های حاج قاسم، خیبرشکن و قدر
یحیی سریع: با موشک بارشی به فرودگاه بن‌گوریون حمله کردیم
اولیانوف: حمله به تاسیسات بوشهر را افراد روانی انجام دادند
نامه ایران به سازمان ملل درباره حمله آمریکا و اسرائیل به پل کرج و پتروشیمی ماهشهر
حملات یمن به اهداف حیاتی و نظامی دشمن صهیونیستی
تعداد مجروحان رژیم صهیونیستی از ابتدای جنگ اعلام شد
گری سیک: آمریکا به صورت روزانه قوانین جنگ را نقض می‌کند
هشدار فرمانده قرارگاه خاتم‌الانبیا درباره تعرض دشمن به زیرساخت‌ها
یک نظامی دیگر صهیونیست در جنوب لبنان کشته شد
هشدار عراقچی نسبت به پیامدهای حملات آمریکایی-صهیونی به تاسیسات هسته‌ای ایران
بازداشت و اعدام 2 عضو گروهک تروریستی رجوی
قدردانی پزشکیان از داوطلبان و امدادگران هلال احمر
آیا میان تخریب رادارهای کشورهای متخاصم با افزایش بارش‌ها در ایران ارتباط دارد؟
آمریکا درصدد انتقال موشک‌های دوربرد به پایگاه‌های سنتکام
گفتگوی وزرای خارجی ایران و اتریش پیرامون تحولات منطقه
رایزنی‌های ایران و مصر برای جلوگیری از تشدید تنش در منطقه
عملیات نجات خلبان آمریکایی در ایران بسیار خطرناک است