×
بین الملل
شناسه خبر : 207363
تاریخ انتشار : دوشنبه 1403/10/17 ساعت 16:09
رسانه‌های غربی و تحریر الشام؛ از انتقاد تا تطهیر

نورنیوز از انعکاس محتاطانه واقعیت‌های سوریه گزارش می‌دهد؛

رسانه‌های غربی و تحریر الشام؛ از انتقاد تا تطهیر

تلاش رسانه‌های غربی در ابتدای بحران سوریه برای مشروعیت‌بخشی به تحریرالشام، با انتشار گزارش‌های انتقادی در مورد سرکوب مخالفان و سیاست‌های تبعیض‌آمیز، جای خود را به رویکردهای محتاطانه‌تر داده است.

نورنیوز-گروه بین‌الملل: تحولات سوریه در یک دهه اخیر، یکی از مهم‌ترین بحران‌های خاورمیانه بوده است. سرنگونی نظام حاکم بر این کشور و جایگزینی آن با گروه‌هایی مانند تحریرالشام که از یک سو در فهرست تروریستی سازمان ملل هستند و از سوی دیگر از حمایت‌های گسترده برخی کشورهای غربی و منطقه‌ای برخوردار می باشند از جمله چالش‌هایی است که سئوالات زیادی را بدنبال داشته است. اگرچه پایان حکومت اسد درسوریه در ابتدا به‌عنوان نقطه عطفی در مسیر دموکراسی و دفاع ازحقوق بشر معرفی شد اما با گذشت زمان و تغییر فضای سیاسی و امنیتی، برخی پیامدهای این تحولات و نحوه مواجهه بازیگران مختلف،ضرورت توجه بیشتر به تحولات سوریه ودستیابی به تحلیلهای عمیق‌تر را اجتناب ناپذیر کرده است.

رفتار غرب در قبال تحریرالشام: ارزیابی راهبردها و پیامدها

کشورهای غربی در مراحل ابتدایی بحران سوریه با حمایت ضمنی و غیر مستقیم از گروه‌های مخالف، از جمله تحریرالشام، سرنگونی نظام اسد را به‌عنوان ابزاری برای تحقق اهداف سیاسی و امنیتی خود دنبال کردند. این در حالی است که ماهیت و پیشینه برخی از این گروه‌ها، از جمله سوابق افراط‌گرایی و اقدامات خشونت‌آمیز، پیش‌تر مورد توجه مجامع بین‌المللی و نهادهای حقوق بشری قرار گرفته بود.

با گذشت زمان و تثبیت قدرت تحریرالشام در سوریه هرچند به لطف فضاسازی های رسانه ای تلاش شد تا چهره ای متفاوت از این گروه و سرکردگان آن ارائه شود اما در ادامه رویکردها و گرایشات فکری و سیاسی واقعی آنان و محدودیت‌هایی که در ابعاد اجتماعی، سیاسی و امنیتی به اعمال آن معتقد هستند آشکارتر شد. رفتار این گروه از جمله سرکوب مخالفان، اعمال محدودیت‌های اجتماعی و استفاده ابزاری از فرآیندهای دیپلماتیک، پرسش‌های جدی در مورد توانایی آن‌ها برای ایجاد حکومتی پایدار و منطبق با معیارهای بین‌المللی مطرح کرده که پاسخ به آن به سادگی امکان پذیر نیست.

تغییر روایتها از دموکراسی‌سازی به نقد محدودیت‌ها

در ابتدای بحران سوریه، بسیاری از رسانه‌های غربی تلاش کردند تا گروه‌هایی مانند تحریرالشام را به‌عنوان نمایندگان تغییر و دموکراسی معرفی کنند. اما گزارش‌های اخیر، از جمله پس از سفر وزرای خارجه آلمان و فرانسه به دمشق و سئوالاتی که در افکار عمومی نسبت به حاشیه ای ایجاد شده در این سفرها بوجود آمد، موجب تغییرنسبی رویکرد این رسانه‌ها شده است . برای نمونه، رسانه‌هایی مانند دویچه وله و بی بی سی به برخی محدودیت‌های اجتماعی از جمله اجباری شدن پوشش مذهبی و سرکوب‌های سیاسی تحت حکومت جدید دمشق اشاره کرده‌اند.

این تغییر روایت، بازتابی از مواجه شدن رسانه های غربی با دو گانه هایی  در مورد حقوق بشر و ثبات سیاسی در سوریه جدید است که فضاسازی های قبلی را زیر سئوال می برد.

احتیاط در تعامل با حاکمان جدید سوریه

قدرت‌گیری تحریرالشام و تلاش این گروه برای جلب مشروعیت بین‌المللی، برخی کشورهای منطقه‌ای را نیز به اتخاذ رویکردهای دیپلماتیک جدید واداشته است. سفرهای دیپلماتیک به دمشق و دعوت از رهبران جدید سوریه، بیانگر تلاش برای برقراری روابط با ساختارهای جدید حکومتی است.

با این حال، برخی گزارش‌ها از عملکرد این گروه، از جمله انتصاب اعضای پیشین جبهة‌النصره در سمت‌های کلیدی و اعمال سیاست‌های تبعیض‌آمیز، نشان می‌دهد که تغییرات در رویکردهای این گروه، ممکن است صرفاً ظاهری و موقت باشد. این امر ضرورت برخورد محتاطانه و مبتنی بر واقعیت‌های میدانی را برای کشورهای منطقه‌ای برجسته می‌کند.

 درس‌هایی از تحولات سوریه

تحولات سوریه و پیامدهای آن، نشان‌دهنده پیچیدگی‌های ناشی از تغییرات ساختاری در جوامع بحران‌زده است. حمایت از گروه‌هایی با پیشینه افراط‌گرایی به امید ایجاد ثبات و دموکراسی، نه‌تنها تحقق اهداف مورد نظر را تضمین نمی‌کند، بلکه می‌تواند بحران‌های جدیدی ایجاد کند که دامنه آن فراتر از مرزهای یک کشور خواهد بود.

در این میان، ضرورت  اتخاذ رویکردی واقع‌بینانه و مبتنی بر تحلیل دقیق پیامدها برای بازیگران داخلی، منطقه‌ای و بین‌المللی مطرح است. تجربه سوریه نشان می‌دهد که هرگونه راهبرد مبتنی بر استفاده ابزاری از گروه‌هایی با پیشینه غیر شفاف، بدون در نظر گرفتن پیامدهای بلندمدت آن، می‌تواند نتایجی معکوس به همراه داشته باشد.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
خدمات درمانی ارتش تا پایان بازگشت زائران در مرزها ادامه دارد
قالیباف: آمریکایی‌ها تاوان خواهند داد
اوضاع بنزین در روسیه وخیم شد
عراق ادعای ترامپ را تکذیب کرد
ناسزاگویی ترامپ به مشاورانش در پی ناامیدی از جنگ علیه ایران
سنای آمریکا به طرح توقف جنگ علیه ایران رأی منفی داد
وزیر خزانه داری مامور شد؛ فراهم کردن مقدمات سفر شی جین‌پینگ به آمریکا
سیل شدید در گلستان موجب خسارت به کشاورزی و راه آهن شد
روایت سرلشکر عبداللهی از پایان دوران بزن و دررو در منطقه
قتل هولناک زن جوان در مشهد؛ قاتل پس از آتش زدن جسد به پلیس مراجعه کرد
بقائی: حمله به قشم تداعی‌کننده اقدامات داعش است
خلاصه و نتیجه بازی پرسپولیس و آلانیا
آیا واشنگتن در تله راهبردی ایران گرفتار شده است؟
دادستانی تهران علیه حامیان محکومان شبه کودتای دی ماه 1404 اعلام جرم کرد
آیا تهران از بحران آب عبور کرده است؟
تنش روسیه و اوکراین در دریای خزر؟ واکنش مسکو به حمله پهپادی
رصد کامل پایانه‌های مسافربری اربعین؛ برخورد با گران‌فروشی بلیت در مرزها
آمریکا یک فرد و 5 شرکت مرتبط با ماهان ایر را تحریم کرد
عذرخواهی وزیر خارجه اوکراین از ایران؛ روایت یک منبع آگاه در تهران
عمار حکیم: عراق پل ارتباطی میان کشورهاست نه میدان تسویه‌حساب‌ها
نتانیاهو در فاکس‌نیوز شهردار نیویورک را هدف حمله لفظی قرار داد
چرخش دوباره استقلال به سمت بصره
آژانس بین‌المللی انرژی: فروش خودروهای برقی در جهان 35 درصد رشد داشته است
کودک‌آزاری در خاش؛ ورود فوری پلیس، دادستانی و بهزیستی به پرونده
یوفا، فیفا را تحریم کرد
دور جدید جنگ تجاری آمریکا و چین؛ واشنگتن تعرفه‌های جدید وضع کرد
درگذشت فرهنگ شکوهی؛ پاسدار زبان و میراث شفاهی سمنان
همدستی هند با اسرائیل در کودک کشی
مسکن از دسترس مردم خارج شد؛ جهش تا 8 برابری قیمت در مناطق تهران+جدول قیمت ها
قیمت طلا آب شده امروز پنجشنبه 8 مرداد کاهشی شد؟
تاکید سردار رضایی بر امنیت پایدار مرزهای شلمچه و چذابه
کولیوند: 8500 نیروی هلال احمر و 200 آمبولانس در عراق به زائران خدمت می‌کنند
بقائی: آمریکا و رژیم صهیونیستی مقصران اصلی نابودی حقوق بین الملل در جهان
مدودف: پایان درگیری در اوکراین با پیروزی روسیه رقم خواهد خورد
درآمد گمرکی سیستان و بلوچستان با توسعه کولبری افزایش می‌یابد
کاوه کاویان درگذشت؛ نگاهی به کارنامه بازیگر «مجردها» و «بوتیک»
معاون دادستان کل کشور: برای اجرای احکام تغییر کاربری در شمال ضرب‌الاجل تعیین شد
برنامه نیمه نهایی لیگ ملت های والیبال 2026 اعلام شد
دو سوم آمریکایی‌ها جنگ علیه ایران را بی‌فایده می‌دانند
ادامه ممنوعیت صادرات بنزین، گازوئیل و سوخت کشتی در روسیه
درگیری مسلحانه در شادگان؛ شهادت یک نیروی پلیس
مصوبه جدید دولت برای ساماندهی نیروهای شرکتی/نحوه پرداخت حقوق مشخص شد
طراحی سیستم ضدسرقت چندلایه خودرو در ایران
یک تغییر غافلگیرکننده جدید در پرسپولیس!
نورنما | ویدئویی از شدت زمین لرزه اخیر در ژاپن
تکذیب حمله انصارالله به بندر دمیاط؛ وزارت خارجه یمن ادعای ریاض را رد کرد
تردد زائران اربعین از مرزهای زمینی به 2.8 میلیون نفر رسید
رهبر انصارالله: صهیونیسم خطری برای همه جامعه بشری است، نه فقط امت اسلامی
هشدار محیط زیست تهران درباره آلاینده «ازن»؛ کدام مناطق در وضعیت قرمز هستند؟
عراقچی: پایگاه‌های خارجی در قبرس نباید علیه ایران مورد سوءاستفاده قرار گیرند