×
اقتصادی
شناسه خبر : 207274
تاریخ انتشار :

هادی حق‌شناس*

ناترازی در تصمیم‌گیری/ واردات بنزین یا خودرو؟!

اگر به جای واردات 10 میلیارد دلار بنزین در سال آینده، دولت بتواند 500هزار خودرو برای ناوگان تاکسیرانی به ازای هر تاکسی 20هزار دلار تامین خودرو را انجام دهد، صرفه‌جویی که در بنزین خواهد شد، معادل تقریبا میزان واردات بنزین خواهد بود.

نورنیوز-گروه اقتصادی: در سنوات اخیر، دولت مبالغ قابل توجهی از محل فروش نفت برای واردات بنزین تخصیص داده است و هیچ نهادی در کشور با واردات بنزین مخالفتی نکرده است.

با توجه به نرخ افزایش مصرف نفت‌گاز به زودی همین رویه واردات بنزین برای نفت‌گاز هم اتفاق خواهد افتاد و امروز یکی از دلایل اینکه بخشی از نیروگاه‌های کشور با ظرفیت نصب شده تولید برق را انجام نمی‌دهند، به دلیل کمبود نفت و ‌گاز است.

 آنچه در سنوات گذشته وزارت نفت به خوبی انجام داده است، تولید نفت و فرآورده‌های نفتی و همچنین گاز بوده است. و آنچه که سایر دستگاه‌ها انجام نداده‌اند، مدیریت بهینه مصرف سوخت بوده است. به عنوان مثال، ناوگان حمل و نقل زمینی به دلیل فرسودگی، امروز به ازای هر صد کیلومتر، بیش از 40 لیتر نفت و گاز مصرف می‌کند.

اگر ناوگان نوسازی گردد، مصرف نفت و گاز به یک سوم تقلیل می‌یابد که در این حالت نه تنها نیروگاه‌های کشور با کمبود نفت‌گاز مواجه نمی‌شوند بلکه مدارس و بنگاه‌های اقتصادی با کمبود یا قطع برق هم مواجه نخواهند شد. همین قصه درخصوص بنزین هم مطرح است. ناوگان تاکسیرانی در ایران یا ناوگان حمل و نقل مسافری خودرو در ایران میزان مصرف بنزین آنها، حداقل سه برابر خودروهای جدید است. خودروهای جدید در دنیا به ازای هر صد کیلومتر کمتر از پنج لیتر مصرف دارد ولی خودروهای داخل کشور به ازای هر صد کیلومتر بیش از 10 لیتر مصرف دارند.

از طرف دیگر با توجه به واردات سنوات گذشته و سال جاری، احتمالا هزینه واردات بنزین در سال آینده به 10 میلیارد دلار خواهد رسید. این 10 میلیارد دلار صرف تامین ناترازی بنزین خواهد شد. اگر به جای واردات 10 میلیارد دلار بنزین در سال آینده، دولت بتواند 500هزار خودرو برای ناوگان تاکسیرانی به ازای هر تاکسی 20هزار دلار تامین خودرو را انجام دهد، صرفه‌جویی که در بنزین خواهد شد، معادل تقریبا میزان واردات بنزین خواهد بود.

 اما نکته اعجاب برانگیز این است که برخی از ذی‌نفعان در ایران با واردات بنزین که کالای مصرفی است، و هر سال کشور را وابسته‌تر به خارج می‌کند، و در آینده نه چندان دور با این نرخ واردات باید کل تولید نفت را صرف واردات بنزین نماییم، مشکلی ندارند اما با واردات خودرو که منجر به عدم وابستگی کشور به بنزین می‌گردد، از یک سمت، کاهش آلودگی کلانشهرها که 80 درصد آلودگی ناشی از خودرو می‌گردد، از سمت دیگر و از همه مهم‌تر کاهش کشته‌ها و جمعیت معلول ناشی از تصادفات جاده‌ای که تحت پوشش سازمان بهزیستی هستند می‌گردد، مخالفت می‌کنند چون فکر می‌کنند با واردات خودرو، ممکن است تعدادی از کارکنان خودروساز خیر بلکه تعدادی از اعضای هیات‌مدیره شرکت‌های وابسته به خودروساز بیکار شوند! آیا این مطلب بیانگر ناترازی در تصمیم‌گیری‌ها نیست؟

* اقتصاددان


نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
ولایتی: دشمنان با طرح دالان زنگه‌زور در پی تهدید تمامیت ارضی هستند
اینترنت و تماس ارزان اربعینی فقط با ثبت‌نام در سماح!
نوراینفو | سالروز عملیات افتخارآفرین مرصاد
پرداخت مرحله سوم کالابرگ الکترونیکی از فردا آغاز می‌شود +جدول زمان واریز برای دهک‌ها
وزیر علوم: مدت دوره‌ی کارشناسی سه ساله می‌شود
رئیس مجلس: تروریسم در زاهدان انتقام دشمن از مقاومت مردم ایران بود
وضعیت آب و هوا امروز یکشنبه 5 مرداد 1404+ وضعیت استان‌ها
کسب 3 طلا و یک نقره توسط تیم ایران در المپیاد جهانی زیست‌شناسی
انتقاد درویش از زنوزی؛ اگر حق با شماست، چرا دنبال مصالحه‌اید؟
سرژ اوریه در آستانه پیوستن به پرسپولیس+ عکس
تکذیب شایعات پرآبی سدهای تهران:/وضعیت منابع آبی بحرانی است
رژیم صهیونیستی تهدید کرد؛ کشتی «حنظله» را توقیف می کنیم
کریستیانو رونالدو همچنان در رتبه اول پردرآمدترین فوتبالیست‌ های جهان
احداث سازه مجاور برج آزادی بدون تایید میراث فرهنگی!
تخت‌روانچی: غنی‌سازی باید جزء جدایی‌ناپذیر هر توافقی باشد/مذاکره باید برد-برد باشد
ورود 117 کامیون کمک بشردوستانه به نوار غزه
ایران در عملیات «بشارت فتح» به پایگاه العدید چه چیزی را هدف قرار داد؟+فیلم
سردار ابن‌رضا جانشین وزیر دفاع شد
نورنما | کودکان چه نقشی در جنگ دارند؟
یک کفش کتانی، راز سرقت میلیاردی در تهران را فاش کرد
اربعین زنان؛ کنشگری خیر دینی زنان ایرانی عراقی در آیین پیاده‌روی اربعین
امیدی تازه در درمان تومورهای مقاوم
دستور وزیر کشور برای پیگیری حادثه زاهدان/عارف و اژه‌ای پیام دادند، مولوی عبدالحمید بیانیه
عکس های منتخب ایران، شنبه 4 مرداد 1404
چرخش خطرناک قدرت؛ از دوحزبی‌گری تا فاشیسم
دوربین‌ شهروندان راست می‌گوید یا آمار و تحلیل دولت؟
زلزله 4.7 ریشتری در عسلویه/ تاسیسات نفت و گاز آسیبی ندیدند
قدرت‌نمایی هواوی با رونمایی از سیستم پیشرفته‌تر از انویدیا
چگونه با پویش «کلیک امن» پلیس فتا گرفتار کلاهبرداران اینترنتی نشویم؟
جزئیات زمانبندی جدید دانشگاه آزاد برای جاماندگان امتحانات نیمسال دوم
مسیر اربعین برای مشمولان فاقد معافیت در اربعین 1404 بسته است!
ماکرون در مورد ایران با سران آلمان و انگلیس رایزنی کرد
600 جایگاه CNG در جنگ 12 روزه گاز رایگان عرضه کردند
نصب سیستم اعلان عمومی آژیر هشدار در تهران آغاز شد
«ابرقویی‌نژاد» به پرسپولیس پیوست
ایرانخودرو نصف مشتریانش را از دست داد!
توضیحات سخنگوی سپاه درباره نقش شهدای اقتدار در توسعه قدرت‌ دفاعی ایران
نوراینفو | دانستنی‌هایی در مورد سفر اربعین
قیمت طلا و سکه امروز شنبه 4 مرداد 1404
کاهش 100 میلیون متر مکعبی ذخایر سد کرج نسبت به پارسال +فیلم
عملیات تروریستی در زاهدان؛ حلقه تکمیلی جنگ ترکیبی علیه ایران
برانکو: از ایران پیشنهاد دارم!
بیانیه 191 فعال سیاسی و فرهنگی: «روز ایستادن پای ایران است»
نخست‌وزیر مالزی: اسرائیل باید از سازمان ملل اخراج شود + فیلم
انقلاب در حمل‌ونقل پایتخت با تاکسی اینترنتی شهرداری تهران
ترجیحات ایران و اروپا در استانبول
طرح بیمه رانندگان کامیون در مجلس کلید خورد
کمیته بین‌المللی صلیب سرخ: هیچ عذری برای آنچه در غزه می‌گذرد پذیرفتنی نیست
قیمت دلار امروز شنبه 4 مرداد 1404
نبرد نان؛ نقشه جدید قدرت از مزرعه تا مرزهای ژئوپلیتیک
X
آگهی تبلیغاتی