×
اقتصادی
شناسه خبر : 207271
تاریخ انتشار :

منصور بیطرف*

سوارکاران ناشی اقتصاد

«سیاستمداران مثل سوارکاران ناشی هستند. آنقدر که مشغول ماندن روی زین اسب هستند، نمی‌توانند توجه کنند که دارند به کجا می‌روند.»

نورنیوز_ گروه اقتصادی: چندی پیش نشستی در تهران تحت عنوان «سفره ملت» برگزار شد. در این نشست حسین صمصامی و یاسر جبراییلی به بررسی اوضاع و احوال اقتصادی پرداختند و از دل آن دلار 20هزار تومانی درآوردند. البته بعداً یاسر جبراییلی در حساب کاربری خود در شبکه ایکس به این نکته پرداخت که بر حسب شاخص برابری قدرت خرید دلار 14هزار تومان است و بنابراین، مابقی آن رانتی است که دولت برمی‌دارد.

شاخص «برابری قدرت خرید» یا بهتر بگوییم «پی‌پی‌پی» سالیان سال است که از سوی اقتصاددانان منتقد علیه سیاستگذاری‌های آزاد اقتصادی استفاده می‌شود؛ البته، بدون آنکه بگویند این شاخص چیست، چه کاربردی دارد و برای کجا استفاده می‌شود؟ هرچند که اگر به این سه سوال پاسخ بدهند، دیگر نقد آنها عیاری ندارد.

البته، اقتصاددانان و کارشناسان منتقد علیه سیاستگذاری‌های آزاد اقتصاد اکنون تنها منتقدانی نیستند که به جمع کاربران استفاده از شاخص «پی‌پی‌پی» پرداخته‌اند. همچنان‌که دیدیم اصولگرایان هم به این جمع پیوسته‌اند که دو نفر از آنها در کنار «سفره ملت» نشسته بودند و سعی در منحرف کردن سیاست‌های ارزی دولت دارند و با استفاده از این شاخص برابری قدرت خرید یا پی‌پی‌پی به خیال خود سعی در ارزان کردن ارز دارند؛ اما نمی‌دانند که اگر چنین اتفاقی بیفتد آنچه که رخ می‌دهد، حراج خوردن منابع و اموال کشور است.

برابری قدرت خرید یا " Purchase Power Parity " یا اصطلاحا "پی‌پی‌پی/PPP" در سال1968 از دل «برنامه مقایسه‌های بین‌المللی» که از سوی سازمان ملل متحد و دانشگاه پنسیلوانیا پایه‌ریزی شده بود، درآمد. هدف از «برابری قدرت خرید» مقایسه بهره‌وری اقتصادی و استاندارد زندگی میان کشورها بوده است. برای مثال فرض کنید قیمت یک همبرگر مک‌دونالد که اتفاقاً جزو شاخص «بیگ مک» است که توسط مجله اکونومیست هر هفته منتشر می‌شود، در چین بر حسب «برابری قدرت خرید» معادل 10 یوآن است اما واقعیت یک چیز دیگر است و آن این است که قیمت هر همبرگر بیگ مک در چین بر حسب قیمت بازار و ارزش واقعی یوان معادل 24یوان است.

آیا با این حساب دولت چین باید ارزش برابری یوآن خود را به جای حدود 7/5 یوان به ازای هر دلار معادل ۳یوان قرار دهد؟ دولت چین چنین کاری را نکرده و سیاست‌گذاران اقتصادی آنها هرگز به‌دنبال این نبوده‌اند که ارزش واقعی دلار را در بازار خود برحسب «برابری قدرت خرید» قرار دهند. چرا؟ به خاطر اینکه «برابری قدرت خرید» معیاری است برای مقایسه نوع زندگی و بهره‌وری اقتصادی هر کشور با یک کشور دیگر. اما همین شاخص «برابری قدرت خرید» ابزاری در دست پوپولیست‌های کشورهای جهان سوم شده تا به نقد از حکومت بپردازند و نکته جالب ماجرا این است که کسانی از این ابزار دارند علیه دولت استفاده می‌کنند که خود منتقد سیاست‌های صندوق بین‌المللی پول هستند؛ صندوقی که بانی برابری قدرت خرید بوده است.

اما شاخص «برابری قدرت خرید» در کجا کاربرد دارد و در کجا کاربرد ندارد؟ این سوالی است که اگر از حامیان ارزش دلار بر حسب «برابری قدرت خرید» بپرسید شاید بدانند و اگر هم بدانند بدانید که بدون شک از جواب صریح آن طفره می‌روند. بهتر است در این باره نگاهی بیاندازیم به استفاده و کاربرد معیار «برابری قدرت خرید».

بنابر گزارش بانک جهانی استفاده از «برابری قدرت خرید» در موارد زیر توصیه شده است: مقایسه مکانی تولید ناخالص داخلی و اجزای هزینه‌ای آن؛ مقایسه مکانی سطوح قیمتی؛ گروه‌بندی اقتصادها با استفاده از شاخص حجم اقتصاد آنها و سطوح قیمت‌ها. اما در کجا می‌شود با محدودیت از آن استفاده کرد تا دچار خلط مبحث و سیاست‌گذاری نشد: آنالیز تغییرات در طول زمان درتولید ناخالص داخلی نسبی سرانه و قیمت‌های نسبی؛ آنالیز همگرایی قیمت‌ها؛ مقایسه‌های مکانی هزینه‌های زندگی.

و اما در کجا اصلاً نباید مورد معیار و استفاده قرار بگیرد:  ملاک دقیق برای رده‌بندی اقتصادها؛ به عنوان ابزار ساختار نرخ‌های رشد ملی؛ به عنوان معیاری برای تولید و مقایسه‌های  بهره‌وری توسط هر نوع صنعت؛ به عنوان شاخص سنجش ارزها – کم‌ارزیابی یا بیش‌ارزیابی و به عنوان متعادل‌کننده نرخ ارز.

نکته آخر توصیه بسیار مهم است که نباید از شاخص «برابری قدرت خرید» برای سنجش واقعی ارزها استفاده کرد زیرا نرخ مبادله ارز توسط تقاضای کالایی برای یک ارز مشخص تعیین می‌شود و تجارت خارجی و انتقال سرمایه از اجزای این تقاضا هستند بنابراین نمی‌توان از آن برای مشخص کردن یک نرخ صحیح مبادله ارز در اقتصاد استفاده کرد  و در نتیجه نمی‌توان از این شاخص به مثابه یک شاخص برای  تعیین ارز یک اقتصاد یا بیش‌سنجی یا کم‌سنجی به کار گرفت.

به همین خاطر از «برابری قدرت خرید» نمی‌توان برای مقایسه بین‌اللملی جریان پول از قبیل کمک‌های خارجی یا سرمایه‌گذاری مستقیم یا جریان تجارت استفاده کرد.  برای چنین مقایسه‌ای حکم شده که نرخ مبادله بازار باید مورد استفاده قرار گیرد.

و در آخر دیده شده است که بسیاری از سایت‌های اصولگرایان برای نشان دادن قدرت واقعی اقتصاد به تولید ناخالص داخلی بیش از یک هزار و 500 میلیارد دلاری و سرانه تولید ناخالص به بیش از 16 هزار دلاری صندوق بین‌المللی پول که بر حسب برابری قدرت خرید محاسبه شده، استناد می‌کنند. این هم یک انحراف دیگر برای سیاست‌گذاری اقتصادی کشور است.

این محاسبه صندوق برای مقایسه بین کشورها است نه سیاست‌گذاری کشورها.  قدرت واقعی اقتصاد کشور ما معادل 415 میلیارد دلار تولید ناخالص داخلی و تولید سرانه حدود 5 هزار دلار است. این افراد نشانی غلط می‌دهند و این علائم غلط کما اینکه به کار گرفته شده‌اند، اقتصاد کشور را به سمت ناکجاآباد می‌برد. اینها همان سوارکاران ناشی هستند که سرگرم نگه داشتن خود بر روی زین اسب هستند و نمی‌دانند که اسب دارد به کجا می‌رود!

*روزنامه‌نگار و تحلیلگر اقتصاد

 


هم میهن
اخبار مرتبط
دلار 20 هزار تومانی از تئوری غلط تا فروپاشی تولید ملی
یکشنبه 1403/10/16 ساعت 10:03
واکنش‌ها به گفته یاسر جبرائیلی؛
دلار 20 هزار تومانی از تئوری غلط تا فروپاشی تولید ملی
صحبتهای یاسر جبرائیلی در همایش« سفره مردم» مبنی بر اینکه اگر بخواهیم می توان دلار را به 20 هزار تومان رساند واکنش های زیادی در بین اقتصاددانان و فضای مجازی داشته است. آنها ان را تئوری غلط دانسته و ناشدنی عنوان کردند که حکایت با ماست بیشتر دوغ کردن دریاست.
سطل ماست و یک دریا رویای دوغ!/ دلار 20 هزار تومانی فقط با اراده؟!
یکشنبه 1403/10/16 ساعت 09:09
مهدی حسن زاده*
سطل ماست و یک دریا رویای دوغ!/ دلار 20 هزار تومانی فقط با اراده؟!
سید یاسر جبرائیلی در اظهاراتی خبرساز در شرایطی که حسین صمصامی نماینده مردم تهران در مجلس کنارش نشسته بود خطاب به وی پرسید: «آقای دکتر صمصامی آیا همین امروز هم مثل سال 74 که شما در آن تیم (تیم وزارت اقتصاد سال 74) بودید، می توانیم نرخ دلار را به 20 هزار تومان برسانیم؟» صمصامی پاسخ می دهد: «اگر بخواهیم می شود.»
امان از ساده‌سازی/این عدد 20 هزار تومان از کجا آمده؟
یکشنبه 1403/10/16 ساعت 08:44
محمدامین ایمانجانی*
امان از ساده‌سازی/این عدد 20 هزار تومان از کجا آمده؟
جمع محترم و دلسوزی روز جمعه با دغدغه معیشت و سفره مردم دور هم جمع شده‌اند. آنچه برون‌داد این جلسه بوده این گزاره است؛ به‌راحتی می‌توان دلار هشتاد هزار تومانی را ارزان کرد و به قیمت 20 هزار تومان رساند.
نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
آتش، سوله‌ها را بلعید
رهبر معظم انقلاب: کارگر یکی از ستون های اصلی جامعه است
بازی با زمان؛ ابزار نرم واشنگتن در مذاکرات هسته‌ای با ایران
قیمت خودرو امروز 20 اردیبهشت 1404+ جدول
نورنما | هنرمندی که پیاده رو ها را شادتر می کند
قیمت طلا و سکه امروز شنبه 20 اردیبهشت 1404/ کاهش قیمت طلا 18 عیار+ جدول
آیا ساعت طرح ترافیک تغییر می کند؟
طرح «کاهش سن و سابقه بازنشستگی» در مجلس؛ آینده بازنشستگان چه خواهد شد؟
دستور خاموشی کولرها در ادارات صادر شد!
شیر رایگان به مدرسه‌ها برگشت!
سه‌ضلعی تهران، ریاض، دوحه؛ بازتعریف معادلات منطقه
تاریخ دور جدید مذاکرات ایران و آمریکا در عمان قطعی شد
استاد برجسته فلسفه و حکمت اسلامی درگذشت
جزئیات پرداخت احکام جدید بازنشستگان آموزش‌وپرورش اعلام شد
شهادت در راه مقابله با قاچاق
با این واکسن خطر سکته قلبی و مغزی را کاهش دهید!
تعطیلی پنج‌شنبه‌ها در تهران قطعی شد؛ ساعت کاری ادارات هم زیر و رو شد!
سردار به جام جهانی باشگاه‌ها می‌رود!
عراقچی عازم جده شد
افزایش حقوق کارمندان و کارگران در راه است!
تهاتر زیر تیغ مافیا؛ بازگشت انحصار و تهدید امنیت غذایی
وضعیت آب و هوا امروز 20 اردیبهشت +وضعیت استانها
پیچیدگی مذاکرات ناشی از چیست؟
کرونا به ایران بازگشت/ هشدار جدی وزارت بهداشت درباره افزایش موارد ابتلا
تمدن به مثابه دیپلماسی؛ روایتی از حضور در قاهره
وام 50 میلیونی برای بازنشستگان، بدون نیاز به مراجعه حضوری
توقف جنگ یمن‌ نمایش شکست اعتبار نظامی آمریکا
ترامپ و تغییر نام خلیج‌فارس؟!
مرحله سوم شارژ کالابرگ الکترونیکی از کی آغاز می‌شود؟
چاه مرگ در کونانی کوهدشت
بدهکار بزرگ، تاجر بزرگتر؛ بازگشت جنجالی بابک زنجانی به بازار نفت؟!
آغاز پرداخت معوقات فرهنگیان بازنشسته از ماه آینده
برنامه مسابقات امروز شنبه 20 اردیبهشت + پخش زنده
بلیت جام جهانی برای چوگان ایران
وزیر خارجه عمان زمان مذاکرات را اعلام کرد
نورنما | وقتی سنگها قصه ی هزارساله تمدن می‌گویند.‌‌‌
غنی‌سازی ممنوع؛ ویتکاف نسخه جدید می‌پیچد
اسرائیل، جایی که حتی هواپیماها هم احساس امنیت نمی‌کنند
عکس های منتخب ایران، جمعه 19 اردیبهشت 1404
هندبال ساحلی ایران در آسیا می‌درخشد: صعود مقتدرانه به دور دوم!
پیام‌های دوگانه واشنگتن زیر ذره‌بین تهران؛ عراقچی پاسخ می‌دهد
هر ماینر معادل یک کولر برق می‌بلعد
هنوز هیچ حکم قطعی برای تتلو صادر‌ نشده
تهران غرق نور در جشن «امام رضایی‌ها»
اسامی لوازم آرایشی غیرمجاز اعلام شد
سیگنال گازی مسکو به غرب
پایان جشنواره فیلم 100 با معرفی برترین‌ها
نقش جهان، صحنه قدرت‌نمایی کشتی ایران
مواضع متناقض آمریکا با چه هدفی دنبال می شود؟
امپراتوری دروغ از لندن تا غزه
X
آگهی تبلیغاتی