شناسه خبر : 206731
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 13 دی ساعت 17:43
معمار تحریم‌های ایران اذعان کرد؛ توافق دیپلماتیک، بهترین مسیر برای حل مساله هسته‌ای ایران

معمار تحریم‌های ایران اذعان کرد؛ توافق دیپلماتیک، بهترین مسیر برای حل مساله هسته‌ای ایران

معمار تحریم های ایران گفت: اقدام نظامی نه تنها مانع پیشرفت‌های هسته‌ای نمی‌شود، بلکه می‌تواند منجر به تشدید بحران و کاهش اعتبار آمریکا در سطح بین‌المللی شود. به باور این دیپلمات آمریکایی، دیپلماسی همچنان بهترین و پایدارترین راه‌حل درباره مساله هسته‌ای ایران است.

 نورنیوز-گروه بین الملل: «ریچارد نفیو» معمار تحریم‌های ایران در دوره ریاست جمهوری باراک اوباما در آمریکا، طی یادداشتی تحلیلی برای نشریه فارن‌افرز، با بررسی محدودیت‌های استراتژیک ایالات متحده، تنش‌های منطقه‌ای و تحولات ژئوپلیتیک، تأکید کرد که تنها راهکار پایدار و مؤثر برای حل مساله هسته‌ای ایران، بازگشت به مسیر دیپلماسی است.

 نفیو با بررسی محدودیت‌های نظامی آمریکا، تنش‌های منطقه‌ای و روابط پیچیده ژئوپلیتیک، گزینه نظامی را ناکارآمد و پرهزینه توصیف کرده و نسبت به پیامدهای آن برای ایالات متحده و خاورمیانه هشدار داده است. وی معتقد است که اقدام نظامی نه تنها مانع پیشرفت‌های هسته‌ای نمی‌شود، بلکه می‌تواند منجر به تشدید بحران و کاهش اعتبار آمریکا در سطح بین‌المللی شود. به باور این دیپلمات آمریکایی، دیپلماسی همچنان بهترین و پایدارترین راه‌حل درباره مساله هسته‌ای ایران است.

وی در این یادداشت نوشت: «برای دو دهه، صداهای جنگ‌طلب در واشنگتن خواستار حمله به برنامه هسته‌ای ایران بوده‌اند، اما این درخواست‌ها طی این مدت رد شده‌اند. دلیل این امر این بود که استدلال علیه اقدام نظامی قانع‌کننده و واضح بود: قابلیت‌های هسته‌ای ایران در مراحل ابتدایی بود و جامعه بین‌المللی بر لزوم اثبات اهداف صلح‌آمیز ایران اتفاق‌نظر داشت. زمانی که مشخص شد این اهداف صلح‌آمیز نیستند، تحریم‌ها به‌صورت یکپارچه علیه ایران اعمال شد و این تحریم‌ها هزینه‌های سنگینی را بر جمهوری اسلامی تحمیل کرد و ایران را به سمت مذاکرات سوق داد.»

وی افزود: «با این حال، هنوز دلایل زیادی برای عدم حمله به ایران وجود دارد. حمله به ایران موجب آشوب و بی‌ثباتی بیشتر در خاورمیانه خواهد شد. این کار منابع قابل توجهی از آمریکا را در زمانی مصرف می‌کند که واشنگتن مایل است بر مناطق دیگر تمرکز کند. همچنین اگر این حملات موفق نباشند ممکن است اعتبار آمریکا را تضعیف کند. این درحالیست که شانس شکست نیز بالاست، زیرا حتی دقیق‌ترین حملات ممکن است تنها به تأخیر در دستیابی ایران به توانایی‌های هسته‌ای منجر شوند و بهترین و پایدارترین راه‌حل همچنان توافق دیپلماتیک است.»

این دیپلمات آمریکایی در بخش دیگری از این یادداشت نوشته است که فعال کردن مکانیسم ماشه برای بازگشت تحریم‌هایی که به واسطه برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ لغو شد «ممکن است امکان‌پذیر باشد، اما نیازمند همکاری چین، به‌ویژه در زمانی است که این با خصومت دو چندان از سوی واشنگتن مواجه است. روابط روسیه با ایران نیز اکنون قوی‌تر از هر زمان دیگری در دهه‌های اخیر است و این روابط با همکاری‌های دفاعی متقابل تقویت شده است.»

نفیو با اشاره به ناکارآمدی گزینه نظامی علیه ایران عنوان کرد که ایالات متحده باید آخرین تلاش خود را برای مذاکره و امتحان مسیر دیپلماسی با ایران انجام دهد. وی افزود: «دلایل زیادی برای دادن یک فرصت نهایی به دیپلماسی وجود دارد. نخست و مهم‌تر از همه، مقامات آمریکایی نمی‌دانند که آیا یک حمله نظامی موفق خواهد بود یا خیر. ایالات متحده و شرکای آن ممکن است توانایی نابود کردن تمام تأسیسات اصلی هسته‌ای ایران را داشته باشند. اما این تضمینی برای از بین بردن تمام مواد هسته‌ای یا تجهیزات هسته‌ای ایران نیست، چرا که برخی از این موارد ممکن است در مکان‌های مخفی و در اعماق زمین نگهداری شوند.»

وی اعتراف کرد که حمله ادعایی نظامی به تاسیسات هسته ای ایران ممکن است، تمام تجهیزات و مواد موجود را غیرقابل استفاده کند، اما تخصص و دانش هسته‌ای ایران را نابود نمی‌کند. نفیو گفت: «بازسازی برنامه هسته‌ای زمان می‌برد، اما حمله‌ای که نطنز و سایر سایت‌ها را نابود کند، پایان ماجرا نخواهد بود، همان‌طور که مرگ فیزیکدان ایرانی محسن فخری‌زاده در سال ۲۰۲۰ یا حمله به سایت تولید سانتریفیوژ ایران در سال ۲۰۲۱ پایان‌بخش نبود.»

این دیپلمات آمریکایی همچنین عنوان کرد که حتی اگر ایالات متحده هزینه سنگین حمله نظامی به ایران را متقبل شود، نه تنها احتمال شکست آن وجود دارد بلکه ناگزیر است به مسیر دیپلماسی بازگردد. وی افزود: «ایالات متحده ممکن است مجبور باشد به طور مستمر به ایران حمله کند یا دست به حملات بسیار گسترده‌تری بزند. هر دوی این وظایف بسیار طولانی‌تر و دشوارتر از یک اقدام نظامی محدود خواهند بود و فرض این‌که واشنگتن تعهد لازم برای انجام آن را دارد، ساده‌لوحانه است. این به این معناست که حملات به ایران مشکلات اعتباری برای رهبران آمریکا ایجاد خواهد کرد، به‌ویژه اگر واشنگتن در نهایت از حملات خود دست بکشد و تهران یک سلاح هسته‌ای تولید کند.»

نفیو در همین حال به کمبود مهمات و سامانه‌های دفاع موشکی در ایالات متحده اشاره و عنوان کرد که اقدام نظامی علیه ایران در شرایطی که روسیه به جنگ علیه اوکراین ادامه می‌دهد، خطر حمله چین به تایوان وجود دارد و تقریباً کل خاورمیانه در وضعیت ناآرامی قرار دارد «هزینه‌های اضافی در زمانی بد برای واشنگتن خواهد بود.»

دیپلمات آمریکایی بر همین اساس نتیجه گرفت: هزینه‌های بالای حمله به ایران به این معناست که ایالات متحده باید دوباره دیپلماسی را امتحان کند. و دلایلی برای خوش‌بینی وجود دارد که علیرغم وضعیت متلاطم، دو کشور بتوانند به توافقی دست یابند.

وی در همین پیوند یادآور شد: ابتکارات اروپایی در اوایل دهه ۲۰۰۰ به تعلیق‌های کوتاه‌مدت در فعالیت‌های هسته‌ای ایران منجر شد. در سال ۲۰۱۳ هم برنامه اقدام مشترک، پیشرفت‌های هسته‌ای ایران را متوقف کرد تا دو سال مذاکره برای دستیابی به برجام فراهم شود. برجام بخش‌های قابل توجهی از برنامه هسته‌ای ایران را کاملاً متوقف کرد و آن را تحت نظارت‌های بین‌المللی سخت‌گیرانه‌تری قرار داد.

نفیو با اعتراف به پایندی ایران به برجام افزود: «حتی دولت اول ترامپ در گزارش‌های اجباری خود به کنگره درباره (پایبندی ایران به) این توافق اذعان کرد. برجام فروپاشید زیرا ترامپ در اولین دوره ریاست‌جمهوری خود از آن خارج شد. اما ترامپ دقیقاً به این دلیل که توافق قبلی را از بین برد، در موقعیت مناسبی برای مهندسی یک جایگزین قرار دارد. مذاکرات برای بازگرداندن ایالات متحده و ایران به پایبندی کامل و متقابل به برجام در سال‌های ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ شکست خورد زیرا ایرانی‌ها به آمریکا برای پایبندی به توافق پس از انتقال قدرت اعتماد نداشتند و آمریکا نیز حاضر به بررسی سایر رویکردهای دیپلماتیک نشد. با این حال، اگر خود ترامپ با یک توافق جدید موافقت کند، ایران ممکن است باور کند که این توافق پابرجا خواهد ماند. اکثر دموکرات‌ها از دیپلماسی حمایت کرده‌اند، و اگر ترامپ موافقت کند، احتمالاً جمهوری‌خواهان نیز همین کار را خواهند کرد.»

به گفته این دیپلمات آمریکایی «هنوز دلایلی برای امیدواری وجود دارد که با زمان و خلاقیت کافی، تهران و واشنگتن بتوانند به نوعی توافق دست یابند. البته پیشرفت‌های هسته‌ای ایران باعث شده زمان به منبعی کمیاب تبدیل شود و اگر ایالات متحده به دنبال یک رویکرد “فشار حداکثری” برای نرم کردن ایران برای مذاکرات بعدی برود، تهران ممکن است با خروج از معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای (NPT) پاسخ دهد.»

نفیو در پایان این نوشتار خود آورده است: «زمانی که ایالات متحده برجام را مذاکره کرد، استدلال این بود که حفظ زمان گریز هسته‌ای ایران - زمان لازم برای تولید مواد هسته‌ای قابل استفاده برای سلاح هسته‌ای - یک سال فرصت‌ برای دیپلماسی یا در صورت لزوم بسیج جهان برای یک پاسخ نظامی را فراهم می‌کند. اما این حال با غنی‌سازی اورانیوم ۶۰ درصدی در ایران دیگر وجود ندارد. سکوت نسبی ایران و ایالات متحده نیز بیشتر به دلیل جنگ‌های دیگر است تا خویشتن‌داری ایران یا دیپلماسی مؤثر آمریکا. این‌که اقدام نظامی ممکن است برای جلوگیری از گریز هسته‌ای ایران ضروری باشد، باید به‌عنوان شکست دیپلماسی تلقی شود.»

به گزارش ایرنا، وی با تاکید بر اینکه «معایب اقدام نظامی جدی است» نتیجه گرفت: «مسیر امن‌تر این است که تلاش دیگری برای مذاکره با ایران انجام شود.»


نظرات

آمریکا آمادگی لازم در برابر حملات موشکی گسترده را ندارد

صدراعظم اتریش استعفا می‌دهد

تقدیم فرازهایی از دیدگاه‌های حضرت امام خامنه‌ای درباره حضرت مسیح (ع) به پاپ

مردم معترض مونته‌نگرو به خیابان‌ها آمدند

نشست سران قوا با موضوع مدیریت بازار ارز برگزار شد

دانشمندان با الهام از سُم گوزن شمالی روبات هوشمند ساختند

رژیم صهیونیستی به هلاکت 900 نظامی اعتراف کرد +فیلم

عکس های منتخب ایران، شنبه 15 دی 1403

هشدار سازمان ملل نسبت به اختلال در کمک‌رسانی به میلیون‌ها فلسطینی

پایان رافت: اگر «کریم باقری» برود پرسپولیس از قهرمانی فاصله می‌گیرد

اندیشکده آمریکایی از اتحاد نظامی ایران و ونزوئلا ابراز نگرانی کرد

حریق در جنگل چالوس مهار شد

تمدید مهلت نام‌نویسی در آزمون سامفا تا 20 دی

شیخ نعیم قاسم: شهید سلیمانی رژیم اسرائیل را رسوا کرد

هفته‌ای سرنوشت‌ساز در تبادل اسرا/اسیر صهیونیست: نتانیاهو قصد کشتن ما را دارد

دستور پزشکیان برای تشکیل سازمان بهینه‌سازی و مدیریت راهبردی انرژی

ابراز تمایل هند برای رایزنی با دولت ترامپ

گیلان در صدر جدول کاهش نرخ باروری در کشور

آتش سوزی مرگبار در چین/23 کشته و زخمی +فیلم

پیدا شدن بیمار گمشده بعد از یکسال در بیمارستان

گازوئیل گران نمی‌شود

رئیس علمای اهل سنت عراق: وجود حشد الشعبی ضروری است

ضبط فصل جدید «حسینیه معلی» ویژه اعیاد شعبانیه آغاز شد

شیوع ویروسی «متاپنومونیه انسانی» در چین/ بیمارستا‌ن‌ها شلوغ شد

حمله مسلحانه در پاراچنار پاکستان

سارق اشیای تاریخی در استان البرز دستگیر شد

140 هزار آمریکایی سالانه بر اثر مصرف الکل می‌میرند

اعتراف بلینکن به حمایت تسلیحاتی از اوکراین قبل از آغاز جنگ با روسیه

حرکت هزاران معترض به سمت محل اقامت رئیس‌جمهور کره جنوبی

وزارت کشور: انتخابات شوراهای اسلامی سال آینده برگزار می‌شود

افشای نیت انفجار مقابل هتل ترامپ/هشدار بیدار باش به آمریکا +عکس

تغییر تاریخ برگزاری مسابقات جام ملت‌های فوتسال آسیا 2026

دعوت امام خامنه‌ای برای تحقیق و نوشتن درباره امام جواد، امام هادی و امام عسکری (ع)

فیلم‌های بخش مسابقه کوتاه داستانی فجر چهل و سوم معرفی شد

پادکست | شیوع آنفلونزا در ایران و روش های مراقبت از خود و دیگران

سران قوا با صدور مجوز پرداخت پاداش فرهنگیان بازنشسته سال 1402 موافقت کردند

4 تروریست در روسیه بازداشت شدند

«داود دانش جعفری» عضو هیئت عالی بانک مرکزی شد

الحکیم خواستار تاسیس مرکز منطقه‌ای در بغداد برای مبارزه با تروریسم شد

نوزدهمین دور رایزنی‌های سیاسی ایران و هند برگزار شد

نور ویدئو | رژیم صهیونیستی در گرداب جنگ غزه +فیلم

صدور بیش از 60 میلیون نفر کارت هوشمند ملی

پشت‌پرده درخواست جولانی از امریکا/نفوذ تروریستها از سوریه به غرب الانبار عراق

استفاده از سلاح‌های جدید در رزمایش پیامبر اعظم 19 سپاه

تحرکات زمینی و هوایی جدید رژیم صهیونیستی در لبنان

چرا جلسه محرمانه در کاخ سفید برای حمله به ایران بی‌نتیجه ماند؟

شرایط بخشودگی مودیان دارای محکومیت قطعی جرایم مالیاتی

پزشکیان در جلسه شورای رقابت: با فضای رانتی بازار رقابتی شکل نخواهد گرفت

نور ویدئو | تنش آبی تهدیدی که جدی گرفته نمی شود +فیلم

لبران جیمز رکورد تاریخی جردن را شکست

جان باختن بوکسور تانزانیایی پس از ناک اوت شدن

افشای چند تخلف بزرگ سازمان هواشناسی

تهدید سلامت مغز با امواج شدید گرمایی

زیرنظر بودن با مغز انسان چه می‌کند؟

افزایش طول عمر با انجام سه کار

ریزپلاستیک‌ها عامل انواع سرطان

قهرمان 100 متر جهان دستگیر شد

نورنما | ذوق پنگوئن وقتی رد پای خودش را می‌ بیند +فیلم

این هواپیما سال 2025 برخاست و 2024 فرود آمد

جوان‌ترین قهرمان دارت جهان شناخته شد

نور ویدئو | اقدام اوکراین، چالشی چند وجهی +فیلم

4 ایرانی در جمع فدراسیون آسیایی ورزش‌ دانشگاهی

مهدی عبدی به ملوان پیوست

طالبان پاکستانی مدعی انفجار راکت در اسلام‌آباد شد

صعود 61 هزار واحدی شاخص بورس

سکه 55 میلیون و 550 هزار تومان /دلار 80 هزار تومان

پزشکیان به تاجیکستان سفر می‌کند

سقوط پراید به دره/ یک نفر کشته شد سه نفر مصدوم+ فیلم

نور ویدئو | حادثه نیواورلئان؛ نماد استاندارد دوگانه +فیلم

افزایش 20 درصدی شیوع آنفلوآنزای در کشور

ادعای کاهش ذخایر خارجی تکذیب شد

رکورد سرما در چابهار شکست/ تهران آلوده و نارنجی است

گیر افتادن اسرائیل بدون راهبرد در غزه، سوریه و لبنان

تجمع گسترده یهودیان ارتدکس در نیویورک در حمایت از فلسطین

شهادت 5 نفر دیگر از مسئولان توزیع کمک‌ها در نوار غزه

وقوع زلزله مهیب در سوادکوه؛ شایعه و با هدف سرقت از منازل مردم

مشارکت صندوق توسعه ملی در افزایش تولید نفت/وصول خوبی از مطالبات داشته‌ایم

شیوع ویروس جدید در چین/HMPV چه علائمی دارد؟

چرا نامه نمایندگان برای معرفی فیلترشکن فروش‌ها بی جواب مانده؟

کلاهبرداری 350 میلیون تومانی به بهانه خرید خودرو

بایدن مانع توقف ممنوعیت تیک‌تاک می‌شود!

گاز در بخش خانگی ارزان است/ گاز 12 پتروشیمی قطع است

مقابله با پهپادهای ایرانی چالش غیرمعمول امریکا

تیم‌های اروپایی خواهان مهدی قائدی هستند

راز مرگ مرد دستفروش در میدان تجریش

کره جنوبی به دنبال جاسوسی از خواهر «کیم جون اون»

عرضه 8 هزار خودروی وارداتی در ثبت‌نام‌های جدید

«لاج» نویسنده مطرح بریتانیا درگذشت

تداوم واکنش‌ها به اقدام تفرقه افکنانه مداح وحدت شکن

آخرین تحولات مربوط به درگیری ارتش لبنان با گروه های مسلح سوری

نورنما | چهره زمستانی تنگه واشی در فیروزکوه +فیلم

حراج سکه‌های 1403 از ساعت 12 امروز

مسئولان کنسولی ما بیدارند؟

منهای ارتش در سوریه!

زن جوان قربانی شوهر افغانستانی/ مجرم دو زن دیگر هم داشت

یا خوابند، یا مست‌اند یا دیوانه‌اند!

منطق قدرت مدرن!

مطبوعات‌چی | مروری بر روزنامه‌های شنبه 15 دی 1403

ترامپ محکوم می‌شود اما زندان نمی رود

خواستگار بی‌رحم زن جوان را آتش زد

X
آگهی تبلیغاتی