×
اقتصادی
شناسه خبر : 206727
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1403/10/13 ساعت 16:55

نورنیوز رشد نقدینگی در کشور و آثار آن بر تورم و رکود را بررسی می کند؛

افزایش نقدینگی و پیامدهای آن؛ تورم یا رکود؟

افزایش نقدینگی در کشور به حدود 120.4 هزار میلیارد تومان در آبان 1403، نشان‌دهنده رشد 20.7 درصدی نسبت به سال گذشته است که می‌تواند موجب افزایش فشار تورمی شود.

نورنیوز- گروه اقتصادی: طبق آمار منتشرشده توسط بانک مرکزی، در آبان ۱۴۰۳ نقدینگی کشور به ۱۲۰.۴ هزار میلیارد تومان رسید که نشان‌دهنده رشد ۲۰.۷ درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته است. این افزایش نشان‌دهنده افزایش عرضه پول و شبه پول در اقتصاد است که می‌تواند زمینه‌ساز فشارهای تورمی شود. روند رشد نقدینگی به صورت مستقیم بر بالا رفتن نرخ تورم و افزایش قیمت‌ها در بازار کالاها و خدمات تاثیر گذار است. به ویژه اگر تولید داخلی نتواند با تقاضای فزاینده هم‌خوانی داشته باشد.

در این میان، پایه پولی (که شامل پول پرقدرت بانک مرکزی و نقدینگی در گردش است) نیز به عنوان یکی از اجزای اصلی رشد نقدینگی عمل کرده است. طبق گزارش‌ها، در سال جاری خالص دارایی‌های خارجی بانک مرکزی به ویژه تحت تأثیر تغییرات نرخ تسعیر افزایش یافته که باعث رشد پایه پولی شده است. این امر می‌تواند موجب فشار مضاعف بر تورم شود.

نقش بدهی‌های دولتی در رشد نقدینگی

یکی از عوامل کلیدی دیگر در افزایش نقدینگی، خالص بدهی‌های بخش دولتی به بانک مرکزی است. در آبان ۱۴۰۳، این بدهی‌ها سهم ۸.۴ درصدی در رشد ۱۰.۳ درصدی پایه پولی داشته‌اند. این بدهی‌ها به طور مستقیم می‌تواند به انتشار پول جدید توسط بانک مرکزی منجر شود که به نوبه خود زمینه‌ساز رشد نقدینگی و افزایش تورم خواهد بود. به عبارت دیگر، وقتی دولت برای تأمین کسری بودجه خود از بانک مرکزی قرض می‌گیرد، بانک مرکزی ناگزیر از افزایش عرضه پول برای تأمین این بدهی‌ها می‌شود که این روند، به رشد نقدینگی و تورم بیشتر دامن می‌زند.

 پیامدهای افزایش نقدینگی در اقتصاد: رکود تورمی

افزایش نقدینگی در شرایطی که رشد اقتصادی به اندازه کافی قوی نباشد یا بخش‌های تولیدی نتوانند با تقاضای جدید همگام شوند، می‌تواند به ایجاد رکود تورمی منجر شود. در این شرایط، افزایش قیمت‌ها (تورم) به همراه کاهش تولید و رشد اقتصادی منفی (رکود) پدید می‌آید. این وضعیت برای اقتصاد کشور زیان‌آور است، زیرا همزمان با افزایش هزینه‌های زندگی برای مردم، فعالیت‌های اقتصادی کند می‌شود و سطح اشتغال کاهش می‌یابد.

راهکارهای کنترل نقدینگی بدون تحمیل رکود تورمی

برای مقابله با چالش‌های ناشی از افزایش نقدینگی و جلوگیری از ایجاد رکود تورمی، اتخاذ سیاست‌های پولی و مالی مناسب ضروری است.

بانک مرکزی می‌تواند با استفاده از ابزارهای پولی مانند افزایش نرخ بهره یا فروش اوراق دولتی، نقدینگی در گردش را کنترل کند. این اقدامات به کاهش تقاضای کل در اقتصاد کمک می‌کند و از افزایش سریع‌تر قیمت‌ها جلوگیری می‌کند. با این حال، باید توجه داشت که این سیاست‌ها باید به‌طور متوازن اعمال شوند تا از ایجاد رکود جلوگیری شود.

علاوه بر این دولت باید در کوتاه‌مدت برنامه‌هایی برای کاهش بدهی‌های خود به بانک مرکزی در نظر بگیرد. این امر می‌تواند با اجرای سیاست‌های مالی مناسب مانند افزایش درآمدهای مالیاتی یا کاهش هزینه‌های غیرضروری ممکن شود. کاهش این بدهی‌ها، به کاهش فشار بر پایه پولی و کاهش انتشار پول جدید کمک خواهد کرد.

در کنار کنترل نقدینگی، باید اقدامات جدی برای بهبود عرضه کالاها و خدمات داخلی نیز انجام شود. این اقدامات می‌تواند شامل حمایت از صنایع تولیدی، کاهش موانع واردات مواد اولیه و بهبود زیرساخت‌ها باشد تا تولید داخلی قادر به پاسخگویی به افزایش تقاضا باشد و از فشار بر قیمت‌ها کاسته شود.

در حالی که باید از سیاست‌های پولی انقباضی برای کنترل نقدینگی استفاده شود،لازم است از سیاست‌های مالی انبساطی برای حمایت از بخش‌هایی مانند زیرساخت‌ها، آموزش، و بهداشت استفاده بعمل آید تا تقاضا در این بخش‌ها افزایش یابد، بدون اینکه فشار زیادی به بخش‌های غیرضروری وارد شود.

 افزایش نقدینگی در صورتی که به‌درستی مدیریت نشود، می‌تواند به تورم فزاینده و حتی رکود تورمی منجر شود. اما با اتخاذ سیاست‌های پولی و مالی هوشمند، مانند کنترل بدهی‌های دولتی به بانک مرکزی، تقویت تولید داخلی و تنظیم دقیق نرخ بهره، می‌توان نقدینگی را به‌طور مؤثر مدیریت کرد و از بروز رکود تورمی جلوگیری کرد.


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
ابلاغ دستورالعمل جدید تنظیم بازار خودرو + جزئیات
محرومیت سنگین جام اتحادیه برای لوئیس سوارز
انتقاد از طرح مسکن 15 متری/رکود بی سابقه بازار مسکن در 50 سال اخیر
سقف وام خرید خودرو جانبازان تعیین شد
ثبت‌نام نکردن در سامانه املاک مساوی است با قبض برق نجومی
نظام نوین جهانی در حال ظهور است
باشگاه استقلال همچنان درگیر مطالبات سنگین بازیکنان و مربیان پیشین
طرح صلح احتمالی واشنگتن برای پایان جنگ روسیه و اوکراین
حملات اسرائیل به غزه/ شهادت 21 نفر دیگر/تخریب کامل برج مسکونی «السوسی»
کنسرت قربانی باز هم تمدید شد
شمار قربانیان زلزله افغانستان به 3 هزار نفر افزایش یافت
سن سکته قلبی در ایران 10 سال پایین‌تر از اروپا
کاراته‌کاها 6 مدال در چین درو کردند
پزشکیان: با منابع موجود، چه، کجا و چگونه بکاریم، اولویت اول جهاد کشاورزی است
حکم قطعی قصاص برای قاتل خبرنگار ایرنا صادر شد
قیمت مرغ در بازار به زودی کاهش می‌یابد
رشد 19 هزار واحدی شاخص کل بورس تهران در آغاز هفته
مراکش اولین تیم آفریقایی صعودکننده به جام جهانی 2026 شد
آغاز مانور چندملیتی بریکس با مشارکت ایران و اندونزی
اژه‌ای در دیدار با عمار حکیم: ملت ایران بیش از هر زمان دیگری متحد است
دیدار لاریجانی و عمار حکیم با محوریت همکاری‌های ایران و عراق
قیمت طلا و سکه امروز شنبه 15 شهریور 1404 + جدول
سخنگوی آموزش و پرورش: در سال تحصیلی جدید کمبود معلم نداریم/آموزش مجازی فقط در شرایط اضطرار
کاهش خاموشی‌ها تا آخر شهریور ماه
قیمت دلار امروز شنبه 15 شهریور 1404
هشدار رئیس سابق موساد علیه نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی
دومین خرید لالیگایی تراکتور کیست؟
سقف وام‌های بانکی افزایش یافت
2700 نفر در تصادفات شهریور ماه جان باختند/ثبت 166 میلیون سفر تابستانی در کشور
عبور مصرف روزانه بنزین از مرز 140 میلیون لیتر
تخت‌جمشید امروز میزبان ارکستر ارمنستان است
وحدت کلید پیروزی جهان اسلام
عارف به دیدار معاون اول‌های دولت‌های قبل رفت
استقلال در آستانه جذب یک مهاجم خارجی از بین دو گزینه
نورنما | اجرای زیبای آهنگ باران می‌بارد امشب، با فلوت توسط جنگلبان
رونمایی از ربات‌های هوشمند دو طبقه پست در کشور
پوتین: روسیه پیشتاز تولید موتورهای هوایی و موشکی است
شناسایی و دستگیری قاتل مشهدی پس از 14 سال فرار
صندوق بازنشستگی فولاد و صندوق بازنشستگی کشوری تجمیع می شوند
ام‌باپه دومین گلزن تاریخ فرانسه شد
قیمت خودرو امروز شنبه 15 شهریورماه 1404 + جدول
سازمان بازرسی به ناترازی انرژی ورود کرد
پوستر نوستالژیک مس رفسنجان برای دیدار دوستانه با پرسپولیس
زلنسکی: پوتین خودش به کی‌یف بیاید
کنگره باید اختیارات جنگی ترامپ را محدود کند
پزشک قلابی با 15 شاکی/ قربانیان؛ زنان مبتلا به بیماری خاص
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران(78) «بهمن»
رئیس پارلمان لبنان: طرح انحصار سلاح ارتش صلح داخلی را تضمین می‌کند
آغاز نشست شورای حکام آژانس از دوشنبه با محوریت ایران
عربستان بار دیگر سیاست‌های کوچ اجباری فلسطینی‌ها را محکوم کرد
X
آگهی تبلیغاتی