×
سیاسی
شناسه خبر : 206613
تاریخ انتشار :

نورنیوز در سالگرد شهادت سردار قاسم سلیمانی بررسی می‌کند؛

ما و میراث سلیمانی

میراث سردار شهید قاسم سلیمانی، اکنون در اختیار ماست. این میراث ارزشمند مثل هر سرمایه‌ای در معرض تهدید فرسایش یا ربایش است. پاسداری از آن، و البته ارتقا و بهسازی‌اش، مستلزم برنامه‌ریزی‌های هوشمندانه و مبتکرانه است. تاریخ قضاوت خواهد کرد که ما با این میراث چه خواهیم کرد و چگونه پاسداری‌اش می‌‎کنیم؟

نورنیوز- گروه سیاسی: از شهادت سردار قاسم سلیمانی، به عنوان فرمانده‌ی ارشد و اصلی نبرد با نیروهای متجاوز بیگانه و جریانات تروریستی وابسته به نظام سلطه، ۵ سال می‌گذرد بی‌آنکه نشانه‌های آشکاری از فرسایش نیروی مؤثری تحت عنوان "جبهه مقاومت" وجود داشته باشد. این نیرو همچنان در خط اول پاسداری از امنیت منطقه حضور دارد و متغیّری غیر قابل انکار در معادلات سیاسی و دفاعی غرب آسیا به شمار می‌آید.

هرچند فقدان فرماندهان شاخص و تراز اولی همچون سیدحسن نصرالله ، حاج قاسم سلیمانی، یحیی سنوارو اسماعیل هنیه ، زخمی کاری بر پیکره‌ی جریان مقاومت بود اما پویایی درونی و قدرت خود ترمیمی آن در حدی است که توانسته حتی در غیاب چهره‌های محوری و مؤثرش، همچنان نقش‌آفرینی کند. عین ساده‌انگاری است که کسی گمان کند بود و نبود نوابغی همچون سردار سلیمانی، در سرنوشت جریان مقاومت بی‌تأثیر بوده اما نکته اینجاست که سردار شهید، ساختار جبهه‌ی مقاومت را به گونه‌ای پی‌ریزی کرد که بتواند حتی در غیاب پیشقراولان و فرماندهان ارشدش هم به حیات و میدان‌داری خود ادامه بدهد.

ردّپای نبوغ راهبردی نخبگانی مثل شهید سلیمانی را دقیقا باید اینجا جست و جو کرد نه صرفا در فعالیت‌های آشکار نظامی‌اش؛ واقعیتی که متأسفانه در حجاب تبیین‌های هیجانی و سطحی پنهان مانده است. هدایت مقطعی و مدیریت موردی یک جنگ، به تنهایی نمی‌تواند یک فرمانده را به چهره‌ای دوران‌ساز و راهبردی تبدیل کند. آنچه از یک رزمنده‌ی ارشد نظامی، شخصیتی ماندگار و محوری می‌سازد، نبوغ او در تبدیل جنگ به میدانی برای تغییر ادراک مردم چند کشور منطقه در جهت مقابله با نقشه‌های پیچیده‌ی بیگانگان است. در سایه‌ی این نبوغ و مجاهدت، اکنون سرمشق مقاومت، به رویکردی محبوب و پرطرفدار در غرب آسیا تبدیل شده است.

   به نظر می‌رسد رویکرد و سرمشق مقاومت، ‌دست کم در سطح نظری و آنگونه که در منش و سیره‌ی عملی سردار سلیمانی متبلور شد، واجد سه ویژگی شاخص است:

  ۱)  اول اینکه ماهیتی اعتقادی و ایمان – پایه دارد و صرفا امری سخت‌افزاری نیست. چیزی که به جریان مقاومت، ماندگاری و استقلال و هویت پایدار می‌بخشد ریشه‌های عمیق معرفتی و ایمانی‌اش است. به این ترتیب، ایستادگی همزمان و توأمان در برابر جریان سلطه و تحجر، تکلیف و الزامی ایمانی و عقیدتی خواهد بود که فی‌نفسه به مقدورات و توانمندی‎های سخت‌افزاری متّکی نیست. جریان مقاومت، الزاما و صرفا مجموعه‌ای از نیروهای مادی و سخت‌افزاری نیستند که به‌طور فیزیکی در قالب لشکرها و یگان‌های رزم سازماندهی شده باشند. مقاومت، یک ایده، یک گفتمان، یک سرمشق و حتی یک سبک زندگی است که ریشه‌هایش در اعماق، به حالات ایمانی و باورهای اعتقادی می‌رسد.

   ۲) دوم اینکه سرشتی عمومی و مردم - پایه دارد و اقدامی محدود به نظامیان حرفه‌ای نیست. به خلاف جنگ‌های کلاسیک که بیش از هرچیز بر توانایی‌های رزمی و لجستیکی نیروهای حرفه‌ای مسلّح مبتنی‌اند، جریان مقاومت به پشتیبانی توده‌های وسیع مردمی دلگرم است. مردمی شدن مقاومت، قهرا به شکست‌ناپذیری و فناناپذیری آن منجر می‌شود. سردار سلیمانی به اعتبار اینکه شخصیتی مردمی و مردم‌گرا داشت بیشترین انگیزه را در مخاطبان خود برای عضویت در لشکر غیررسمی جریان مقاومت می‌آفرید. او فرمانده‌ای با ضریب نفوذ بسیار بالا در مردم بود و می‌توانست لطافت‌های شریف انسانی را در مواجهه با قشرهای مختلف مردم، ‌از کودک و جوان و میانسال و کهنسال تا زن و مرد، صادقانه و به‌زیبایی به نمایش بگذارد. عمق مردمی بخشیدن به موضوع مقاومت، شاهکار مدیریتی این فرمانده‌ی بزرگ بود که در نهایت، ماندگاری این جریان را تضمین می‌کند. در عین حال شاید این ادّعا بیراه نباشد که سرمشق مقاومت، آنگونه که سردار سلیمانی روایت می‌کرد به یک "مقاومت مدنی" شبیه‌تر بود تا یک "مقاومت نظامی"؛ چراکه ریشه‎ها و اهدافش، آماده‌سازی یک زندگی صلح‌آمیز و شرافتمندانه برای مردم منطقه بود.

  ۳) سوم اینکه چیزی نوپدید و خلق الساعه نیست و در امتداد یک سنت دیرینه است. به حکم اینکه انقلاب اسلامی، ‌خود یکی از جلوه‌های مقاومت فرهنگی نواندیشانه در قبال امواج جهانی بود، در مقاطع مختلف، این ایستادگی و مقاومت را عیان می‌کرد. با این تعریف می‌توان جریان مقاومت را از جلوه‌های عینی انقلاب دانست که مشروعیتش را از شعارهای ذاتی آن گرفته است. در این تعریف، سردار سلیمانی چهره‌ای منحصر به فرد نیست بلکه در امتداد چهره‌هایی همچون شهید چمران و سرداران و فرماندهان بزرگ دوران جنگ تحمیلی قرار می‌گیرد؛ ‌چه اینکه وجه اشتراک همه‌ی این اشخاص، تعهد به مقاومت صادقانه در برابر جریان ظلم و زورگویی و تجاوزگری بود. شهید سلیمانی در قول و فعل بر این سنّت‌مندی و استمرار تاریخی اصرار می‌کرد. او به حفظ و استمرار سنّت تاریخی "مقاومت"، هم به طور عمودی و هم به طور افقی، التزام داشت. از سویی ریشه‌های تاریخی این سنت را با سفر ذهنی به دوران انقلاب و دفاع مقدس، یادآوری می‌کرد؛ و هم دامنه‌ی جغرافیایی مقاومت را به سرزمین‌های دیگر گسترش می‌داد. به این اعتبار به برکت نبوغ و مجاهدت او، جریان مقاومت توانست پیوندهای تاریخی و جغرافیایی خود را تحکیم کند و گسترش دهد.

اکنون میراث مدیریتی سردار سلیمانی در اختیار ماست. تاریخ قضاوت خواهد کرد که ما با این میراث چه خواهیم کرد و چگونه پاسداری‌اش می‌‎کنیم. آیا خواهیم توانست وجوه ایمانی، مردمی، مدنی، تاریخی و جغرافیایی‌اش را حفظ کنیم و بسط دهیم یا نه؟ آیا در مسیر تکمیل و احیانا ترمیم برخی خلأهای محتمل در آن حرکت خواهیم کرد یا نه؟ آیا برای تبیین و انتقال موفق جذابیت‌ها و درخشش‌های آن به نسل‌های نو مبتکرانه عمل خواهیم کرد یا نه؟ آیا در ایجاد یک باور ملی و منطقه‌ای برای ضرورت استمرار این گفتمان فکری، نوآوری‌های جسورانه و مؤثر خواهیم داشت یا نه؟ واضح است که این میراث ارزشمند مثل هر سرمایه‌ای در معرض تهدید فرسایش یا ربایش است. پاسداری از آن، و البته ارتقا و بهسازی‌اش، مستلزم برنامه‌ریزی‌های هوشمندانه و مبتکرانه است.


نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
انتقال پایتخت به سواحل جنوبی مخاطرات امنیتی ندارد
خروج ایران از NPT در واکنش به فعال‌سازی مکانیسم ماشه
برنامه کامل هفته‌های اول تا پانزدهم نیم‌فصل اول اعلام شد
خلافِ واقع!
استقلال و پرسپولیس مهرماه به ورزشگاه آزادی بازمی‌گردند
جهش فناوری در ایران؛ ساخت بازوی رباتیک فایبرکربنی برای صنعت خودرو
سودجویان در کمین‌اند؛ ارز و سیم‌کارت را فقط از مراکز مجاز تهیه کنید
رسانه ژاپنی: «زاهدی» کلید تقویت خط حمله «توکیو وردی» است
بارسلونا با پیروزی 3-1 گام نخست خود را محکم برداشت
ثبت احوال بدون مراجعه حضوری گواهی انحصار وراثت صادر می‌کند
راه اندازی مسیر دریایی خرمشهر-بصره برای زائران اربعین
دیلی تلگراف خبر داد: آتش‌بس در غزه تعارض آشکار دیدار ترامپ و استارمر
4 دلار میزان تخفیف نفتی ایران به چین
قانون‌گذاری برای سکوت یا مقابله با اخبار جعلی؟
نورویدئو | چهل روز گذشت
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات: ارتباطات پایدار از ایران تا کربلا تامین می‌شود
حمله نظامیان صهیونیست به کشتی حنظله/حنظله چیست؟/جهاد اسلامی اقدام اسرائیل را محکوم کرد
محور هراز سه شب متوالی بسته می‌شود
قیمت خودرو امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
از وعده پایان جنگ ها تا بمب‌های رادارگریز؛ تناقض بزرگ سیاست ترامپ
قیمت دلار و سایر ارزها امروز یکشنبه 5 مرداد 1404
ناگفته‌های جنگ 12 روزه از زبان وزیر امور خارجه ایران
قیمت طلا و سکه امروز یکشنبه 5 مرداد 1404 +جدول
از عفو نظام تا بازگشت به ترور؛ بهروز احسانی اسلاملو که امروز اعدام شد کیست؟
آخرین وضعیت پرونده قتل الهه حسین‌نژاد؛ بررسی اتهامات و مراحل قانونی
خشونت در فروشگاه آمریکایی؛ 11 نفر قربانی چاقوکشی شدند
«ابرقویی‌نژاد» پرسپولیسی شد
بورسا در محاصره آتش
نورنما | الگوگیری دختر کوچولو از خانم سحر امامی
تاخیر در اعزام، به مرگ کودک عقرب گزیده منجر شد
ارتش: در خط مقدم دفاع از ملت ایستاده‌ایم
قول رئیس دادگستری سیستان و بلوچستان درباره قطع دست گروهک جیش‌الظلم از منطقه +عکس و فیلم
ابهام استراتژیک در دیپلماسی هسته‌‌‌ای ایران
جریان های جدید سیاسی و نظامی در غرب آسیا
اولین سفر دریایی زائران اربعین از بندر خرمشهر به بصره جمعه شروع می‌شود
زمان و مکان مسابقه سوپرجام 1403 مشخص شد
همدلی مردم انگلیس با فلسطینیان افزایش یافت
اعدام 2 عضو گروه منافقین در تهران +تصاویر
روبیو: ترامپ پلیس جهان است!
احتمال ادامه تعطیلی چهارشنبه‌ها تا پایان تابستان
تجربه تعامل ایران و تروئیکای اروپا در پرونده هسته‌ای
استفاده از موبایل برای نمایندگان در صحن مجلس ممنوع شد
مسئله آب در ایران و گسست قدرت
مجلس با دوفوریت لایحه مقابله با انتشار محتوای خلاف واقع در فضای مجازی موافقت کرد
ماکرون: فلسطین باید اسرائیل را به رسمیت بشناسد!
موج محکومیت علمای اهل سنت در پی حادثه تروریستی دیروز زاهدان
پایان بازی دوستانه منچستریونایتد 2 - وستهم 1 + خلاصه بازی
ایران‌نما | معرفی جاذبه‌های گردشگری شهرهای ایران(58) «برزُک»
روایت پزشکیان از حمله اسرائیل به شورای عالی امنیت ملی +فیلم
ولایتی: دشمنان با طرح دالان زنگه‌زور در پی تهدید تمامیت ارضی هستند
X
آگهی تبلیغاتی