×
اجتماعی
شناسه خبر : 206198
تاریخ انتشار : دوشنبه 1403/10/10 ساعت 16:10

نورنیوز اثرات زیستی و اجتماعی اختلال کم‌توجهی-بیش‌فعالی را بررسی می کند؛

درمان بیش‌فعالی بدون دارو؛ واقعیت یا رویا؟

اختلال کم‌توجهی-بیش‌فعالی (ADHD) یک اختلال عصبی-رشدی است که برخلاف باور عمومی، تنها به کودکان پرانرژی مربوط نمی‌شود و می‌تواند تأثیرات ماندگاری بر زندگی فرد و جامعه داشته باشد.

نورنیوز-گروه اجتماعی: اختلال کم‌توجهی-بیش‌فعالی (ADHD) که در زبان عامیانه به آن "بیش‌فعالی" می‌گویند، یک اختلال عصبی-رشدی است که با مشکلاتی در توجه، تمرکز و رفتارهای بی‌احتیاطی همراه است. برخلاف باور عمومی، این اختلال صرفاً یک مشکل رفتاری یا مرتبط با کودکان پرانرژی نیست و می‌تواند تأثیرات عمیق و ماندگاری بر زندگی فرد و جامعه داشته باشد.

فراوانی و شناسایی بیش‌فعالی در کودکان

دکتر زهرا نقش، روانشناس تربیتی و دانشیار دانشگاه تهران، درگفت وگو با نورنیوز گفت:  بیش از ۴۰ درصد مراجعان به مراکز مشاوره با این اختلال مواجه هستند. بسیاری از این افراد ابتدا به دلیل اضطراب یا افت تحصیلی مراجعه می‌کنند، اما پس از ارزیابی مشخص می‌شود که به ADHD مبتلا هستند.
به گفته وی، کودکان معمولاً از سن ۶ تا ۱۸ سالگی این اختلال را تجربه می‌کنند و رفتار آن‌ها با افزایش سن تغییر می‌کند. والدین اغلب زمانی که کودکشان وارد مدرسه می‌شود و با مشکلاتی همچون افت عملکرد و کمبود تمرکز روبه‌رو می‌شود، به این اختلال پی می‌برند. این در حالی است که اگر رفتارهای غیرعادی زودتر شناسایی شود، درمان مؤثرتری امکان‌پذیر خواهد بود.
این عضو هیات علمی دانشگاه تهران افزود: فرد دارای اختلال بیش فعالی اگر به روانپزشک مراجعه کند بلافاصله درمان دارویی برای او تجویز می شود درحالیکه  براساس تحقیقات علمی کودک زیر 12 سال نباید برای این اختلال دارو مصرف کنند.
نقش ادامه داد: تجویز دارو بعنوان خط اول درمان و صرفا برای  کنترل فرد بستگی به موقعیت و شدت اختلال فرد دارد چراکه اگر به موقع درمان نشود به تدریج و در سنین بالاتر دچار اختلال خلق می شود اما سعی می شود بعد از سن 12 سالگی کنار درمان رفتاری  دارو هم تجویز شود.

پیامدهای اختلال ADHD

این اختلال به مشکلات رفتاری محدود نمی‌شود و می‌تواند جنبه‌های مختلفی از زندگی را تحت تأثیر قرار دهد. رفتارهای تکانشی افراد مبتلا، خطر بروز حوادث و آسیب‌های جسمانی را افزایش می‌دهد. علاوه بر این، اختلالات دیگری مانند اضطراب، افسردگی و مشکلات کنترل خشم نیز اغلب با ADHD همراه هستند و می‌توانند زندگی فرد را پیچیده‌تر کنند. مدیریت نادرست این اختلال ممکن است باعث مشکلات تحصیلی، شغلی و حتی آسیب‌های اجتماعی گسترده شود.

علل و عوامل مؤثر در بروز اختلال

علت اصلی این اختلال معمولاً ژنتیکی است، اما عوامل محیطی نیز می‌توانند در بروز یا تشدید آن نقش داشته باشند. آلودگی هوا، تماس با سرب، و حتی مصرف مواد مخدر در دوران بارداری از جمله عوامل شناخته‌شده هستند. اگرچه ADHD قابل درمان نیست، می‌توان آن را با مداخلات مناسب کنترل کرد.

راهکارهای درمان و مدیریت ADHD

دارودرمانی یکی از روش‌های رایج برای مدیریت این اختلال است و از داروهایی مانند ریتالین برای کاهش علائم استفاده می‌شود. با این حال، مصرف دارو به‌ویژه در کودکان زیر ۱۲ سال باید با احتیاط و همراه با درمان‌های رفتاری انجام شود. روان‌درمانی نیز به تقویت مهارت‌های شناختی، کنترل خشم و کاهش اضطراب کمک می‌کند. علاوه بر این، آگاهی والدین و آموزش آن‌ها درباره اختلال نقش مهمی در مدیریت بهتر رفتار کودکان مبتلا دارد.

چالش‌های نظام سلامت در مدیریت ADHD

چالش‌های نظام سلامت در برخورد با ADHD شامل کیفیت خدمات درمانی و تجویزهای غیراصولی است که گاه به جای بهبود، به بیمار آسیب می‌رسانند. این موضوع نشان‌دهنده ضرورت اصلاح نظام سلامت و افزایش آگاهی عمومی و تخصصی است. پیشگیری، آگاهی‌بخشی و درمان جامع می‌توانند به بهبود کیفیت زندگی افراد مبتلا و کاهش آسیب‌های اجتماعی مرتبط با این اختلال کمک کنند.


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
احتکار و گرانفروشی مرغ و گوشت در ارومیه
انصار الله: عملیات امروز در قدس پاسخی شایسته به جنایات رژیم صهیونیستی بود
یارانه بخشی از هزینه نان پرداخت می شود
جزییات تخلیه بخشی از بزرگترین فرودگاه انگلیس اعلام شد
آیا باشگاه پرسپولیس به بابک زنجانی فروخته شد؟
آلمان به دلیل سیاست‌های انرژی، گاز وارداتی را گران‌تر می‌خرد
حکم 83 میلیون دلاری دادگاه آمریکایی علیه ترامپ
تاکید 1200 هنرمند عرضه سینما بر پایان نسل کشی در غزه
دولت فرانسه سقوط کرد
تاج : اعتراضم بابت داوری کافا را به دوستانم منتقل کردم
نورنما | غافلگیری عکاس حیات‌وحش توسط چیتا
حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران مصداق بارز تروریسم دولتی است
پیام‌های راهبردی و عملیاتی یک سخنرانی
بحران سیاسی فرانسه و آینده مبهم مکرون
اتحادیه اروپا 14 میلیون یورو برای حمایت از مردم افغانستان اختصاص داد
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران(79) «بیرِم»
اقدام مشترک روسیه و افغانستان بر روی برخی طرح‌های اقتصادی
ترامپ در سراشیبی سقوط محبوبیت در آمریکا
مصطفی تاج زاده تاکنون یکبار هم درخواست مرخصی نکرده است
175 زندانی واجد شرایط با مرخصی پایان حبس آزاد شدند
اعتصاب کارکنان مترو لندن شبکه حمل‌ونقل را فلج کرد
شکل گیری هندسه نظم جدید جهانی با محوریت قدرت جهان اسلام+فیلم
امضای توافقنامه 21 بندی سازمان گذرگاه‌های مرزی عراق با ایران
آغاز طرح ساماندهی دستفروشان میدان ولیعصر تهران
تجلیل از ساره جوانمردی قهرمان پارالمپیک
آغازهوشمندسازی آزادراه تهران-شمال با تجهیزات روز دنیا
عطرافشانی و گلباران مزار شهدای هفدهم شهریور+فیلم
سرپرست جدید معاونت امور هنری وزارت ارشاد معرفی شد
گسترش همکاری نظامی کره‌جنوبی و ژاپن با آمریکا
باکو: قصدی برای جانبداری میان ایران و اسرائیل نداریم
هشدارصدراعظم آلمان نسبت به تداوم اقدامات روسیه
منیر الحدادی؛ از آکادمی بارسلونا تا استقلال تهران
اسپانیا سفیر خود را از اسرائیل فراخواند
امت واحد؛ حلقه مفقوده بازسازی قدرت جهان اسلام
قفقاز جنوبی؛ میدان جدید رویارویی پکن-واشنگتن
عامل اصلی افت قیمت طلا در بازار تهران چه بود؟
افشاگری رونالدینیو از تاریخی‌ترین ویدیو یوتیوب با بیش از 1 میلیون بازدید + فیلم
واکنش پرهام مقصودلو به پیروزی مقابل فیروزجا
زمان اعلام نتایج آزمون استخدامی آموزش و پرورش مشخص شد
اپل، فردا از آیفون 17 رونمایی خواهد کرد
گروسی: به نزدیک شدن دستیابی به توافق با ایران خوش‌بینیم
مقصران انفجار بندر شهید رجایی معرفی شدند
لحظه هدف قرار دادن برج «الرؤیا» در غرب غزه +فیلم
هشدار وزیر امور خارجه رژیم اسرائیل به اروپایی ها
ایران 0-1 ازبکستان | با گلی در دقایق پایانی پس از سال‌ها به آن‌ها باختیم + خلاصه بازی
منطقه بقاع لبنان مورد حمله رژیم صهیونی قرار گرفت
نگرانی مسکو از حملات پهپادی به سفارت روسیه
گفت‌وگوی وزیر خارجه مصر با عراقچی و گروسی درباره مسائل هسته‌ای ایران
معاون اول رئیس‌جمهور: باید از مانع‌تراشی‌های سنتی در مسیر فناوری عبور کنیم
شمار شهدای جنگ علیه غزه به بیش از 64 هزار نفر رسید
X
آگهی تبلیغاتی