×
اجتماعی
شناسه خبر : 206198
تاریخ انتشار : دوشنبه 1403/10/10 ساعت 16:10
درمان بیش‌فعالی بدون دارو؛ واقعیت یا رویا؟

نورنیوز اثرات زیستی و اجتماعی اختلال کم‌توجهی-بیش‌فعالی را بررسی می کند؛

درمان بیش‌فعالی بدون دارو؛ واقعیت یا رویا؟

اختلال کم‌توجهی-بیش‌فعالی (ADHD) یک اختلال عصبی-رشدی است که برخلاف باور عمومی، تنها به کودکان پرانرژی مربوط نمی‌شود و می‌تواند تأثیرات ماندگاری بر زندگی فرد و جامعه داشته باشد.

نورنیوز-گروه اجتماعی: اختلال کم‌توجهی-بیش‌فعالی (ADHD) که در زبان عامیانه به آن "بیش‌فعالی" می‌گویند، یک اختلال عصبی-رشدی است که با مشکلاتی در توجه، تمرکز و رفتارهای بی‌احتیاطی همراه است. برخلاف باور عمومی، این اختلال صرفاً یک مشکل رفتاری یا مرتبط با کودکان پرانرژی نیست و می‌تواند تأثیرات عمیق و ماندگاری بر زندگی فرد و جامعه داشته باشد.

فراوانی و شناسایی بیش‌فعالی در کودکان

دکتر زهرا نقش، روانشناس تربیتی و دانشیار دانشگاه تهران، درگفت وگو با نورنیوز گفت:  بیش از ۴۰ درصد مراجعان به مراکز مشاوره با این اختلال مواجه هستند. بسیاری از این افراد ابتدا به دلیل اضطراب یا افت تحصیلی مراجعه می‌کنند، اما پس از ارزیابی مشخص می‌شود که به ADHD مبتلا هستند.
به گفته وی، کودکان معمولاً از سن ۶ تا ۱۸ سالگی این اختلال را تجربه می‌کنند و رفتار آن‌ها با افزایش سن تغییر می‌کند. والدین اغلب زمانی که کودکشان وارد مدرسه می‌شود و با مشکلاتی همچون افت عملکرد و کمبود تمرکز روبه‌رو می‌شود، به این اختلال پی می‌برند. این در حالی است که اگر رفتارهای غیرعادی زودتر شناسایی شود، درمان مؤثرتری امکان‌پذیر خواهد بود.
این عضو هیات علمی دانشگاه تهران افزود: فرد دارای اختلال بیش فعالی اگر به روانپزشک مراجعه کند بلافاصله درمان دارویی برای او تجویز می شود درحالیکه  براساس تحقیقات علمی کودک زیر 12 سال نباید برای این اختلال دارو مصرف کنند.
نقش ادامه داد: تجویز دارو بعنوان خط اول درمان و صرفا برای  کنترل فرد بستگی به موقعیت و شدت اختلال فرد دارد چراکه اگر به موقع درمان نشود به تدریج و در سنین بالاتر دچار اختلال خلق می شود اما سعی می شود بعد از سن 12 سالگی کنار درمان رفتاری  دارو هم تجویز شود.

پیامدهای اختلال ADHD

این اختلال به مشکلات رفتاری محدود نمی‌شود و می‌تواند جنبه‌های مختلفی از زندگی را تحت تأثیر قرار دهد. رفتارهای تکانشی افراد مبتلا، خطر بروز حوادث و آسیب‌های جسمانی را افزایش می‌دهد. علاوه بر این، اختلالات دیگری مانند اضطراب، افسردگی و مشکلات کنترل خشم نیز اغلب با ADHD همراه هستند و می‌توانند زندگی فرد را پیچیده‌تر کنند. مدیریت نادرست این اختلال ممکن است باعث مشکلات تحصیلی، شغلی و حتی آسیب‌های اجتماعی گسترده شود.

علل و عوامل مؤثر در بروز اختلال

علت اصلی این اختلال معمولاً ژنتیکی است، اما عوامل محیطی نیز می‌توانند در بروز یا تشدید آن نقش داشته باشند. آلودگی هوا، تماس با سرب، و حتی مصرف مواد مخدر در دوران بارداری از جمله عوامل شناخته‌شده هستند. اگرچه ADHD قابل درمان نیست، می‌توان آن را با مداخلات مناسب کنترل کرد.

راهکارهای درمان و مدیریت ADHD

دارودرمانی یکی از روش‌های رایج برای مدیریت این اختلال است و از داروهایی مانند ریتالین برای کاهش علائم استفاده می‌شود. با این حال، مصرف دارو به‌ویژه در کودکان زیر ۱۲ سال باید با احتیاط و همراه با درمان‌های رفتاری انجام شود. روان‌درمانی نیز به تقویت مهارت‌های شناختی، کنترل خشم و کاهش اضطراب کمک می‌کند. علاوه بر این، آگاهی والدین و آموزش آن‌ها درباره اختلال نقش مهمی در مدیریت بهتر رفتار کودکان مبتلا دارد.

چالش‌های نظام سلامت در مدیریت ADHD

چالش‌های نظام سلامت در برخورد با ADHD شامل کیفیت خدمات درمانی و تجویزهای غیراصولی است که گاه به جای بهبود، به بیمار آسیب می‌رسانند. این موضوع نشان‌دهنده ضرورت اصلاح نظام سلامت و افزایش آگاهی عمومی و تخصصی است. پیشگیری، آگاهی‌بخشی و درمان جامع می‌توانند به بهبود کیفیت زندگی افراد مبتلا و کاهش آسیب‌های اجتماعی مرتبط با این اختلال کمک کنند.


نورنیوز
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
کری‌خوانی اسکوچیچ برای پرسپولیس؛ خدا پاسخ شادی‌های تحریک‌آمیزتان را داد
اشغال سوریه توسط اسرائیل صدای فرانسه و انگلیس را در آورد
هشدار احتمال وقوع طوفان و سیلاب در بوشهر
نورنما | گرفتار شدن گوسفندها زیر برف
واکنش دیوان کیفری بین‌المللی به تحریم آمریکا علیه دو قاضی
سقوط هواپیما در ایالت کارولینای شمالی آمریکا
پزشکیان: آن‌چه را که می‌نویسیم، عمل می‌کنیم
24 کشته و زخمی در واژگونی مرگبار اتوبوس در محور اصفهان–نطنز + شناسایی هویت 9 جان‌باخته
میامی؛ میزبان مرحله دوم مذاکرات آتش‌بس غزه
نورنما | دلی به وسعت دریا،زیر باران رحمت الهی!
یورش شهرک نشینان به مسجدالاقصی
فعال شدن دو سامانه به اندازه 6 برابر همه باران کشور
اخطار قرمز هواپیمایی / آماده‌باش فرودگاه‌ها با تشدید بارش‌ها
حریق واحد مسکونی در عظیمیه دو مصدوم بر جای گذاشت
تحریم دو قاضی دیوان کیفری بین‌المللی به دلیل صدور حکم علیه اسرائیل
شارژ اعتبار مرحله دوم طرح یسنا ویژه شب یلدا
کره شمالی تلاش‌های ژاپن برای بازنگری اصول غیرهسته‌ای خود را محکوم کرد
تجمع 20 هزار نیروهای مورد حمایت عربستان در مرز یمن
تحریم های جدید آمریکا علیه کشتی‌ها و شرکت‌های مرتبط با ایران
فعالیت «سامانه موشکی اورشنیک» روسیه در بلاروس آغاز شد
تقویت همکاری بین عمان و هند با امضای پیمان شراکت اقتصادی جامع
معاون وزیر بهداشت: داروی آنفلوانزا بیش از میزان نیاز در کشور موجود است
تراکتور 1 (8) - پرسپولیس 1 (7) | صعود تراکتور در ماراتن پنالتی‌ها + فیلم خلاصه بازی
خبر معاون وزیر نفت از بازطراحی ساختار شرکت ملی پالایش و پخش
سردار رادان: دشمن در پی ایجاد اغتشاش از طریق فضای مجازی در کشور است
واکنش ایران به دلسوزی مزدورانه واشنگتن برای ایرانیان
مصر از طرح ترامپ برای برقراری صلح در سودان حمایت کرد
وزیر کار: قزوین پدر تجارت ایران است
باکو صادرات سوخت را به ارمنستان کلید زد
فرانسه میزبان کنفرانس بین‌المللی برای تقویت ارتش لبنان شد
هشدار مسکو به توکیو درباره رزمایش‌هایش با آمریکا
بانک‌مرکزی: 15 نفر 6 میلیارد دلار را ناپدید کردند
روسیه خواستار خویشتنداری برای جلوگیری از تحولات غیرقابل پیش‌بینی پیرامون ونزوئلا شد
سرمای گزنده به جان آوارگان غزه افتاده است
فحاشی در ورزشگاه‌ها کار دست تیم‌ها می‌دهد
فرصتی که نباید عادی یا تشریفاتی شود
هشدار بانک مرکزی به وزارت صمت درباره اختلال در واردات در مقابل صادرات
جنجال سیاسی در رژیم صهیونیستی؛ نتانیاهو رئیس «کمیته سرپوش بر شکست هفتم اکتبر»
ظهور دوباره داعش در جنوب ادلب/ ایست‌های بازرسی مسلحانه با شعارهای داعشی‌ها
درخواست آذر منصوری برای استرداد لایحه تأمین امنیت زنان از مجلس
قیمت طلا در بازار تهران افزایش یافت
آزمون تصادف شرط تولید و واردات خودرو شد/ 30 درصد کاهش تصادف با ارتقای ایمنی
مخالفت63 درصدی مردم آمریکا با اقدام نظامی ترامپ در ونزوئلا
عراقچی: همکاری نزدیک‌تر مسکو - تهران اقدام مؤثرتر در برابر تحریم‌ها را امکان‌پذیر می‌کند
حمایت روسیه از تلاش برای عادی‌سازی گفت‌وگو میان آمریکا و ونزوئلا
مصرف گاز در بخش خانگی به 72 درصد رسید؛ افزایش 100 میلیون مترمکعبی در چهار روز
درخواست کمک مادورو از ارتش کلمبیا
ستاره پرسپولیس از بلیط دیدار با تراکتور حذف شد
مرگ دردناک دو جوان در پی حادثه سقوط خودرو در سد دز
اقدام جنجالی کاخ سفید: ممنوعیت ورود هواداران ایران و سه کشور دیگر به آمریکا
X
آگهی تبلیغاتی