×
اقتصادی
شناسه خبر : 205806
تاریخ انتشار : شنبه 1403/10/08 ساعت 08:48
وضعیت هشداردهنده محرومیت مسکن؛ مستأجران زیر فشار اقتصادی+ جزئیات استانی

نورنیوز از وضعیت فقر مطلق مستاجران و محرومیت مسکن در ایران گزارش می دهد؛

وضعیت هشداردهنده محرومیت مسکن؛ مستأجران زیر فشار اقتصادی+ جزئیات استانی

آمارهای رسمی نشان می دهد که اختلاف نرخ فقر مطلق بین مناطق شهری و روستایی کاهش یافته و چالش فقر دیگر تنها محدود به مناطق روستایی نیست، بلکه در مناطق شهری نیز به شدت قابل لمس است.

نور نیوز-گروه اقتصادی: داده‌های منتشرشده از سوی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی درباره وضعیت فقر مطلق خانوارهای مستأجر طی سال‌های ۱۳۹۵ تا ۱۴۰۱ نشان‌دهنده روندی نگران‌کننده است. رشد این روند طی سال‌های ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ نیز ادامه داشته است. افزایش چشمگیر این پدیده به‌ویژه در سال‌های اخیر، زنگ خطری جدی برای سیاست‌گذاران و متولیان اقتصادی کشور است. تحلیل این آمار و داده‌ها در دو بخش اصلی شامل رشد فقر مطلق و نرخ محرومیت مسکن قابل بررسی است.

رشد فقر مطلق در خانوارهای مستأجر

بر اساس اطلاعات رسمی منتشرشده، نرخ خانوارهای مستأجر درگیر فقر مطلق طی بازه زمانی ۱۳۸۵ تا ۱۴۰۱ با روندی صعودی همراه بوده است. این روند افزایشی از میانه دهه ۱۳۹۰ سرعت بیشتری به خود گرفته و در سال ۱۴۰۱ به اوج خود رسیده است.

وضعیت خانوارهای شهری و روستایی

در سال ۱۴۰۱، ۹.۲ درصد خانوارهای شهری و ۸.۹ درصد خانوارهای روستایی درگیر فقر مطلق بوده‌اند. این آمار حاکی از آن است که اختلاف نرخ فقر مطلق بین مناطق شهری و روستایی کاهش یافته و چالش فقر دیگر تنها محدود به مناطق روستایی نیست، بلکه در مناطق شهری نیز به شدت قابل لمس است.

افزایش ۴۸ درصدی فقر مطلق

یکی از برجسته‌ترین نکات این داده‌ها، رشد ۴۸ درصدی تعداد خانوارهای مستأجر درگیر فقر طی بازه ۱۳۹۵ تا ۱۴۰۱ است. این آمار نشان می‌دهد که عوامل متعددی از جمله افزایش سرسام‌آور اجاره‌بها، کاهش قدرت خرید مردم، رشد نرخ تورم، افزایش بیکاری و نابرابری در توزیع منابع به وخامت این وضعیت دامن زده‌اند.

نرخ محرومیت مسکونی استانی (۱۴۰۱)

وضعیت استانی

تحلیل نقشه محرومیت مسکونی نشان می‌دهد که این شاخص در استان‌های مختلف کشور به‌طور قابل‌توجهی متفاوت است. استان‌های جنوب شرقی (مانند سیستان و بلوچستان) و بخش‌هایی از غرب و جنوب کشور با محرومیت شدیدتری نسبت به سایر مناطق مواجه‌اند.

شاخص‌های بحرانی

در سال ۱۴۰۱، استان سیستان و بلوچستان با ۲۹ درصد خانوار مستأجر درگیر فقر مطلق، بالاترین نرخ را در کشور داشته است. این آمار نشان‌دهنده شرایط بحرانی این استان در زمینه مسکن و معیشت است. همچنین، استان‌های کرمان و هرمزگان نیز در جایگاه‌های بعدی محرومیت قرار دارند.

مناطق کمتر محروم

در مقابل، استان‌های شمالی و مرکزی مانند گیلان و مازندران کمترین نرخ محرومیت مسکونی را ثبت کرده‌اند. این تفاوت چشمگیر نشان‌دهنده نابرابری در توسعه منطقه‌ای و توزیع منابع است.

فقر+مسکن
 

عوامل تشدیدکننده محرومیت مسکونی

افزایش نابرابری در توزیع منابع و زیرساخت‌ها باعث شده که مناطق محروم از امکانات و فرصت‌های توسعه‌ای کافی برخوردار نشوند.

این عامل موجب مهاجرت گسترده به شهرها و افزایش تراکم جمعیت در شهرهای بزرگ شده و فشار مضاعفی بر بازار مسکن وارد کرده است.

علاوه بر این ضعف در سیاست‌های مسکن ملی و منطقه‌ای و تمرکزگرایی در برنامه‌ریزی‌ها، بسیاری از مناطق را از توسعه متوازن دور نگه داشته است.

 پیامدهای اجتماعی و اقتصادی محرومیت مسکن

 ازجمله عوارض دیگری که بدلیل روند صعودی مهاجرت به حاشیه شهرها رخ داده،کمبود مسکن مقرون‌به‌صرفه در شهرها و افزایش سکونتگاه‌های غیررسمی است.

بدلیل شکل گیری این روند، نابرابری اجتماعی نیز افزایش یافته و موجب شده تا خانوارهای کم‌درآمد به دلیل نبود مسکن مناسب از خدمات اساسی مانند آموزش، بهداشت و اشتغال پایدار محروم شوند.

چنین شرایطی می تواند با افزایش فشار اقتصادی به خانوارها و عدم توانایی در تأمین مسکن، منجر به کاهش اعتماد عمومی به سیاست‌های دولت و افزایش نارضایتی اجتماعی شود.

 راهکارهای عملیاتی برای خروج از بحران

الف) اصلاح بازار مسکن و اجاره‌بها

کنترل قیمت اجاره: تعیین سقف اجاره‌بها متناسب با تورم و درآمد خانوارها.

اجرای مالیات بر خانه‌های خالی: تشویق مالکان به عرضه مسکن به بازار و کاهش احتکار.

ایجاد شفافیت در معاملات مسکن: راه‌اندازی سامانه‌های آنلاین و شفاف برای ثبت قراردادهای اجاره.

ب) حمایت از اقشار آسیب‌پذیر

افزایش یارانه مسکن: تخصیص یارانه هدفمند برای مستأجران کم‌درآمد.

ارائه وام‌های کم‌بهره برای ودیعه مسکن: حمایت از خانوارهای کم‌درآمد در پرداخت پیش‌پرداخت مسکن.

ایجاد مسکن اجتماعی: ساخت و تخصیص مسکن ارزان‌قیمت برای اقشار آسیب‌پذیر.

ج) توسعه مسکن در مناطق کمتر توسعه‌یافته

سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌های شهری و روستایی: بهبود خدمات بهداشتی، آموزشی و حمل‌ونقل در مناطق محروم.

توزیع متوازن منابع و اعتبارات: تخصیص بودجه بیشتر به مناطق کمتر توسعه‌یافته برای کاهش نابرابری منطقه‌ای.

د) توانمندسازی اقتصادی خانوارها

ایجاد فرصت‌های شغلی پایدار: سرمایه‌گذاری در صنایع محلی برای کاهش بیکاری.

افزایش دسترسی به آموزش و مهارت‌آموزی: توانمندسازی نیروی کار برای بهره‌گیری از فرصت‌های شغلی بهتر.

افزایش ۴۸ درصدی فقر مطلق در خانوارهای مستأجر و نرخ بالای محرومیت مسکونی نشان‌دهنده بحران جدی در حوزه معیشت و مسکن است. برای مقابله با این بحران، لازم است سیاست‌گذاران با اتخاذ رویکردی جامع، تصمیمات قاطع و اقدامات فوری را در دستور کار قرار دهند. تقویت حمایت‌های اجتماعی، اصلاح سیاست‌های مسکن و توانمندسازی اقتصادی خانوارها از جمله راهکارهایی است که می‌تواند تأثیر بسزایی در کاهش فقر و محرومیت مسکن داشته باشد.


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
محدودیت‌های ترافیکی امروز محورهای شمالی
هم زمانی تهدید نظامی ، پیام های دوپهلو و جنگ
باکو: حریم هوایی و خاک آذربایجان علیه ایران استفاده نخواهد شد
پرداخت بی‌سابقه پاداش به بازنشستگان فرهنگی
دیدار وزیر دفاع عربستان با مقامات ارشد آمریکا
سریعترین راه برای دریافت کارت سوخت
جزئیات کامل احراز صلاحیت داوطلبان انتخابات شورای شهر تهران اعلام شد
کیفیت هوای تهران قابل قبول است
جمعه 10 بهمن |جدول فیلم‌های سینمایی امروز تلویزیون
ادعای ترامپ درباره مذاکره با ایران
گفتگوی تلفنی وزرای خارجه ایران و جمهوری آذربایجان
برنامه مسابقات ورزشی امروز جمعه 10 بهمن 1404
وضعیت آب و هوا امروز جمعه 10 بهمن+ وضعیت استان ها
عوامل خطر و راهکارهای پیشگیری از سرطان روده بزرگ
شنیدن صدای دوپامین در مغز زنده
پیش‌بینی آینده شبکه‌های اجتماعی در 2026
تداخل وارفارین با آنتی‌بیوتیک‌ها؛ خطری جدی برای سالمندان
کشف کلید مولکولی آلزایمر؛ امید تازه برای محافظت از حافظه
مازندران رتبه برتر کاهش تصادفات جاده‌ای کشور را کسب کرد
وزارت دفاع ایران اقدام اتحادیه اروپا علیه سپاه را محکوم کرد
از جنگ استقبال نمی‌کنیم اما مذاکرات متوازن را می‌پذیریم
لغو وضعیت اقامت ونزوئلایی‌ها توسط دولت ترامپ غیرقانونی است
صعود اندونزی، عراق، ویتنام و تایلند به مرحله حذفی فوتسال آسیا
اقدام اروپا خللی در مأموریت‌های سپاه ایجاد نمی‌کند
بازسازی سرمایه اجتماعی و تقویت تاب‌آوری، اولویت فوری کشور است
گوترش: توافق بر سر پرونده هسته‌ای ایران مهم است
ترامپ با جانشین «مادورو» گفت و گو کرد
واکنش رئیس مجلس به اقدام سیاسی اروپا
بسته حمایتی مجلس از سپاه در برابر اقدام اتحادیه اروپا
بیانیه وزارت خارجه در محکومیت شدید مصوبه وزرای خارجه اتحادیه اروپا
غیبت احتمالی دانشجویان در امتحانات موجه می شود
سرانه مصرف آب در کشور 12.7 مترمکعب است
مقام حزب‌الله: هر تحرک نظامی آمریکا علیه ایران منطقه را به انفجار می‌کشاند
وزیر جنگ آمریکا: ایران نباید به‌سمت توانمندی هسته‌ای حرکت کند
همه به‌ویژه آمریکا باید اسرائیل را تحت فشار قرار دهند
سخنگوی ارتش: اگر دشمن حماقت کند «بلادرنگ» پاسخ خواهیم داد
رایزنی کشورهای اروپایی برای ایجاد چتر هسته‌ای مشترک
لاوروف : تضمین‌های واشنگتن-کی‌یف، صلح پایدار در اوکراین را تضمین نمی‌کند
تراکتور بدون مجوز رسمی در دیدار جام حذفی حاضر نشد
کولاک برف در آزاد راه تهران - شمال ؛ از سفر غیر ضرور پرهیز کنید
روابط بغداد و واشنگتن باید بر اصل عدم مداخله استوار باشد
منطقه به جنگ تازه نیاز ندارد
ترامپ: پوتین با توقف یک هفته‌ای بمباران اوکراین موافقت کرد
روسیه آماده میانجیگری میان ایران و آمریکا است
نجات کشتی باری ایرانی «کاسپین شیوا» در نزدیکی بندر داغستان روسیه
اکثریت آلمانی‌ها خواستار بازگرداندن ذخایر طلای کشور از آمریکا شدند
هتک حرمت حرم سبزقبا چهره واقعی دشمنان ایران را آشکار کرد
حمایت مقاومت اسلامی بحرین از رهبر انقلاب و هشدار به آمریکا
امید عالیشاه در آستانه بازگشت به میادین
ریاست جمهوری عراق: مداخلات خارجی در امور سیاسی کشور قابل قبول نیست