نورنیوز-گروه اجتماعی: مصوبه اخیر شورای عالی فضای مجازی مبنی بر رفع فیلترینگ گوگلپلی و واتساپ، گامی مهم در راستای تحقق وعدههای دکتر پزشکیان رئیسجمهور و اصلاح سیاستهای حکمرانی در فضای مجازی به شمار میآید. این تصمیم که بر پایه بررسیهای کارشناسی و تحلیل اثرات محدودسازی پلتفرمهای بینالمللی اتخاذ شده در صورت همراهی با سیاستهای مکملی همچون حمایت از سکوهای پیامرسان داخلی، میتواند نقطه عطفی در تقویت حکمرانی فضای مجازی کشور محسوب شود.
تأثیر مثبت مصوبه شورا بر کاربران و اقتصاد دیجیتال
رفع فیلترینگ پلتفرمهای پرکاربرد نظیر گوگلپلی و واتساپ،افزایش رضایت کاربران را به همراه خواهد داشت و وابستگی به ابزارهای غیررسمی مانند فیلترشکنها را کاهش میدهد. این امر، ضمن ایجاد فضایی امنتر، موجب افزایش بهرهوری در استفاده از خدمات دیجیتال میشود. همچنین، فراهم شدن امکان دسترسی توسعهدهندگان داخلی به بسترهایی مانند گوگلپلی، میتواند به رشد اقتصاد دیجیتال و تقویت صنعت فناوری اطلاعات کشور منجر شود.
حمایت از پیامرسانهای داخلی بهعنوان سرمایههای ملی
سکوهای داخلی همچون پیامرسانهای بومی، که از ارزشهای ملی و سرمایههای استراتژیک کشور به شمار میروند، نیازمند حمایت جدی هستند. رفع فیلترینگ سکوهای بینالمللی میتواند فرصتی برای افزایش رقابت سالم میان پلتفرمهای داخلی و خارجی باشد، اما این امر تنها در صورتی محقق خواهد شد که سیاستهای حمایتی نظیر تسهیل دسترسی به منابع مالی، فنی و تبلیغاتی برای پیامرسانهای بومی بهطور همزمان اجرایی شوند.
تقویت حکمرانی قانونمند در فضای مجازی
تصمیم شورای عالی فضای مجازی گامی مهم در راستای اعمال حکمرانی قانونمند و شفاف در فضای مجازی است. این رویکرد، ضمن نشان دادن تغییر سیاستهای سلبی به سمت تعامل و حمایت، اقدامی اثرگذار در جهت همسویی با تحولات جهانی و ایجاد تعادل میان ظرفیتهای داخلی و بینالمللی است.
افزایش اعتماد عمومی و کاهش نارضایتیها
سیاستهای سختگیرانه در حوزه مسدودسازی ضمن محدود نمودن انتخاب کاربران به کاهش اعتماد عمومی به تصمیمگیران منجر می شود. رفع محدودیتهای غیرضروری میتواند فرصتی برای بازسازی اعتماد عمومی و افزایش رضایت جامعه تلقی شده وضمن بالا بردن سطح رضایت در جامعه موجب تقویت سرمایه اجتماعی شود
ضرورت تسریع در اجرای مصوبه و جلوگیری از تأخیرهای غیرضروری
اگرچه برخی روال های اداری و اقدامات فنی در خصوص اجرای مصوبه شورا مستلزم صرف زمان است لیکن برای جلوگیری از کاهش اثربخشی مصوبه شورا لازم است از صرف زمانهای غیر ضروری در اجرای مصوبه جلوگیری شود. از نگاه افکار عمومی تسریع در اجرای این تصمیم به معنای تأکید بر عزم جدی برای اجرای اصلاحات در مدیریت فضای مجازی است.
لزوم ایجاد چارچوب شفاف و همزمانی اقدامات حمایتی
مصوبه اخیر میتواند الگویی برای بازنگری وضعیت سایر پلتفرمهای مسدودشده باشد. بااینحال، ضروری است که چارچوبی شفاف برای این بازنگریها تدوین شود تا از بروز سردرگمی کاربران و ایجاد فضای رقابتی غیرمنصفانه جلوگیری شود. همچنین، حمایت همزمان از پیامرسانهای داخلی باید بهعنوان بخشی جداییناپذیر از این فرآیند در نظر گرفته شود.
همسویی با تحولات جهانی و بهرهگیری از فرصتهای بینالمللی
رفع فیلترینگ، ایران را قادر میسازد تا از فرصتهای اقتصادی و ارتباطی فضای مجازی جهانی بهرهمند شود و جایگاه خود را در حکمرانی بینالمللی فضای مجازی تقویت کند. این امر میتواند در راستای ارتقای دیپلماسی دیجیتال و جذب سرمایهگذاریهای بینالمللی نیز مؤثر باشد.
رفع فیلترینگ گوگلپلی و واتساپ، گامی مثبت در جهت بازسازی فضای مجازی کشور و تعامل مؤثر با جامعه کاربران است. اما برای موفقیت کامل، ضروری است این روند با سیاستهای حمایتی از سکوهای داخلی همراه باشد. این اقدام، نهتنها ابزاری برای تقویت زیرساختهای دیجیتال داخلی خواهد بود، بلکه راهی برای همسویی با تحولات جهانی و تقویت جایگاه ایران در حکمرانی فضای مجازی به شمار میآید.
نورنیوز