×
بین الملل
شناسه خبر : 205109
تاریخ انتشار : دوشنبه 1403/10/03 ساعت 10:02

حسن بهشتی‌ پور*

نامه اروپایی‌ها و آن چه پیش روی ایران است

مکانیسم ماشه و فرآیند اجرایی بازگشت 6 قطعنامه ذیل فصل هفتم شورای امنیت هنوز به مرحله اجرا درنیامده است. این ترتیبات اجرایی بازگشت قطعنامه‌ها با ارسال نامه اروپایی ها قطعا آغاز نخواهد شد و این نامه صرفا یک هشدار است.

نورنیوز-گروه بین الملل: محتوای این نامه نشان می‌دهد که آنها آمادگی دارند که روند بازگشت قطعنامه‌های شش‌گانه ذیل فصل هفتم شورای امنیت را آغاز کنند. این ترتیبات به این صورت است که ابتدا در سطح معاونان وزارت خارجه گروه پنج به یک به اتفاق ایران نشست‌هایی برگزار می کنند اگر به توافقی دست پیدا کنند همان توافق ملاک خواهد بود اما اگر توافق به دست نیاید کمیسیون مشترک سه جانبه تشکیل می شود این کمیته ویژه متشکل از طرف ایرانی، طرف شاکی و یک بازیگر بی‌‌طرف از میان اعضای برجام خواهد بود.

 اگر این کمیته به طرح جدیدی برسد، همان را اجرا خواهند کرد که بعید به نظر می‌‌رسد. اما اگر به توافق نرسند، اجلاسی در سطح وزرای خارجه برگزار خواهد شد. اگر وزرای عضو در این اجلاس به نتیجه نرسند، بدون رای‌گیری مجدد، قطعنامه‌های شش‌گانه‌ای که به واسطه یک قطعنامه ملغی شده بودند، باز خواهند گشت.

 این موضوع به ویژه تا بیست و هفتم مهر اهمیت دارد، چراکه اگر تشدید تنش‌های اخیر میان ایران و اروپا شکل نمی‌گرفت، قطعنامه‌های شش‌‌گانه برای همیشه منقضی می‌شدند. اما واقعا نمی‌دانم ما چه سیاستی را در پیش گرفته‌ایم که به این وضعیت رسیده‌ایم.

احتمالا امریکایی‌‌ها و اروپایی‌ها منتظر صدور قطعنامه جدیدی از سوی شورای حکام طی اسفند آینده خواهند ماند، چراکه به نظر می‌رسد که در نشست آتی شورای حکام، شاهد پیشنهاد قطعنامه جدید از سوی اروپایی‌ها به شورای حکام آژانس خواهیم بود که زمینه را برای فعال‌سازی مکانیسم ماشه فراهم کند.

به نظر می‌‌رسد این قطعنامه به احتمال بسیار زیاد تصویب می شود ، مگر اینکه اتفاق فوق‌العاده‌ای رخ دهد یا اینکه سیاست جدیدی از سوی ایران در پیش گرفته شود، هرچند که برای فعال‌سازی مکانیسم ماشه نیاز به قطعنامه جدیدی در شورای حکام نیست .

متاسفانه تمام گزاره‌ها برای این آماده شده‌‌اند که زحمات زیادی که برای توافق برجام کشیده شده، به راحتی از بین برود. احتمالا ایران نیز در واکنش به این اقدام به سمت خروج از ان‌‌پی‌تی خواهد رفت و این دیگر یک بازی باخت-باخت است که هر دو طرف زیان خواهند دید.

با این حال همچنان روزنه امید هر چند کوچک برای تعامل و رایزنی وجود دارد مشروط به اینکه اراده کافی وجود داشته باشد و به واقع خواهان تجدیدنظر در رویکردهای خود باشیم. متاسفانه، در درون کشور جو سنگینی حاکم شده است که حتی برای رایزنی‌های ساده نیز فضاسازی منفی می‌شود.

به نظر می‌رسد شرایط به گونه‌ای است که به جز مذاکره، راه‌حل دیگری وجود ندارد. شواهد و قرائن نشان می‌دهد تنش‌ها افزایش خواهد یافت. شخصا امیدوارم که به سمت راه‌حل‌های جدیدی برویم و این راه‌حل‌ها اجرایی شود.

* کارشناس روابط بین الملل


آرمان امروز
نظرات

آخرین اخبار
اپل به زودی تعدادی از مدیران خود را از دست می‌دهد
ادعای روزنامه نگار آمریکایی در مورد تحرک جدید اروپا در موضوع مکانیزم ماشه
ترامپ: احتمال توافق صلح میان روسیه و اوکراین طی 2 هفته آینده روشن می‌شود
کاهش دما در آخرین روز مرداد
گزارش تصویری| رزمایش موشکی اقتدار پایدار 1404 نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران
جوئل کوجو در لیگ ازبکستان
سفر وزیر امور خارجه هند به مسکو / تأکید بر توسعه همکاری‌های اقتصادی و انرژی با روسیه
واکنش وزیر کار درباره افزایش دوباره دستمزد کارگران
برخورد مرگبار با کامیون سوخت‌بر + فیلم و تعداد فوتی ها
ایروانی: تحریم‌های غیرقانونی و حملات اسرائیل بحران انسانی سوریه را تشدید کرده است+فیلم
با دستور رهبر معظم انقلاب سند مالکیت برای اهالی جزیره هرمز صادر شد
تو به پیغمبر چه می‌مانی بگو*!
کودتای 28 مرداد و درس‌هایش
درخواست ارمنستان از ایران درخصوص واردات گاز برای تأمین نیازهای فوری این کشور
اعمال تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران
عراقچی:هنوز خبری از مذاکره نیست+فیلم
محکومیت تحریم‌های غیرقانونی انگلیس توسط سفارت ایران در لندن
وداع احساسی دورسون با هواداران پرسپولیس؛ «فراموش‌تان نمی‌کنم»
پرسپولیس: هیچ منعی برای بازی سرژ اوریه وجود ندارد
جزییات تصویب افزایش مستمری بازنشستگان تأمین اجتماعی
استرداد کلاهبردار رمز ارز به کشور
معاون دبیرکل سازمان ملل : 16 میلیون نفر در سوریه نیازمند کمک هستند
پیام تبریک سرلشکر پاکپور به مناسبت روز صنعت دفاعی
تبریک رئیس مجلس به کسب رتبه‌ی نخست تیم ایران در المپیاد نجوم 2025
نورنما | سالروز شهادت امام حسن مجتبی علیه السلام تسلیت باد
برگزاری چهارمین دوره نکوداشت چهره‌های ماندگار میراث فرهنگی در شهریور 1404
چند کشور فلسطین را به رسمیت می‌شناسند؟
آغاز طرح تبدیل رایگان خودروهای بنزینی به دوگانه‌سوز +لینک ثبت نام
آخرین وضعیت ترافیک در محورهای شمالی کشور
آیا ایران به بازرسان اجازه بازگشت می‌دهد؟
افزایش ابتلا به کرونا در بیماری‌های تنفسی کشور
وزیر جهاد کشاورزی: تخصیص ارز ترجیحی کالاهای اساسی ادامه دارد
رهبر انصارالله: رژیم صهیونیستی مرتکب فجیع‌ترین جنایات در غزه می‌شود
سرژ اوریه تا سه ماه از فعالیت فوتبالی محروم شد+علت محرومیت
واکنش سخنگوی وزارت خارجه درخصوص تعرض به قضات دیوان بین‌المللی کیفری
غرامت سنگین فسخ قرارداد شش بازیکن مس رفسنجان
جزییات قتل خانوادگی در یوسف آباد تهران
واریز زودتر از موعد یارانه نقدی مرداد ماه+دهک های مشمول
یارانه شیرخشک به داروخانه‌ها پرداخت شد
برنامه درمان سه‌ماهه برای سرژ اوریه
معنای خروج نیروهای آمریکا از عین الاسد چیست؟
مهاجم ترکیه‌ای چقدر برای جدایی از پرسپولیس دریافت کرد؟
پزشکیان: برخی مدیران اهمیتی به میزان مصرف انرژی نمی‌دهند
رزمایش «اقتدار1404» با عملیاتی شدن جدیدترین موشک‌های ارتش در اقیانوس هندپایان یافت+فیلم
انگلیس تحریم‌های تازه‌ای علیه ایران وضع کرد
تنش‌های تازه میان مایکروسافت و چین در سایه‌ حملات سایبری
ایران پیشتاز دماهای بالا؛ چهار شهر در صدر داغ‌ترین نقاط جهان در 24 ساعت گذشته
هند و روسیه دلار را از 90 مبادلات تجاری خود حذف کردند
وضعیت فعالیت مراکز معاینه فنی تهران در روزهای تعطیل مشخص شد
شکسته شدن رکورد معاملات شمش طلا در بورس کالا