×
اجتماعی
شناسه خبر : 205089
تاریخ انتشار : دوشنبه 1403/10/03 ساعت 08:47
نمرات ناامیدکننده در یک رقابت علمی جهانی

نورنیوز اُفت تحصیلی دانش آموزان ایرانی بر اساس «تیمز ۲۰۲۳» را بررسی می کند؛

نمرات ناامیدکننده در یک رقابت علمی جهانی

‌ نتایج «مطالعه تیمز 2023»، روند نزولی کیفیت تحصیلی دانش‌آموزان ایرانی را نشان دهد. این مطالعات، مؤید یافته‌هایی است که در پژوهش‌های داخلی درباره شیب منفی کیفیت تحصیلی دانش‌آموزان براساس نتایج امتحانات نهایی پایه دوازدهم ظرف چند سال اخیر به‌دست آمده است.

نورنیوز – گروه اجتماعی: انتشار نتایج آخرین «مطالعات بین‌المللی روندهای آموزش ریاضیات و علوم» که در کشور ما به آزمون‌های «تیمز»(TIMSS) مشهور است نگرانی‌ها درباره‌ی فاصله‌ی پیشرفت تحصیلی دانش‌آموزان ایران با کشورهای دیگر را دامن زد. درحالیکه تاکنون طی چند نوبت،‌ افت تحصیلی دانش آموزان ایرانی در امتحانات نهایی سال دوازدهم در رشته های گوناگون، مطرح و رسانه‌ای شده، اکنون با انتشار نتایج «تیمز»، وضعیت نه چندان رضایتبخش دانش آموزان پایه های چهارم و هشتم در دو درس مهم ریاضیات و علوم، آشکار شده است. پژوهشگاه مطالعات آموزش و پرورش، که به تازگی گزارش یافته‌های مطالعه‌ی تیمز 2023 را تهیه و منتشر کرده در معرفی این بررسی‌ها نوشته: «این رشته از مطالعات از سـال 1995 بـا هـدف سـنجش پیشـرفت تحصیلـی ریاضـی و علـوم دانش‌آمـوزان پایە‌ی چهـارم و هشـتم و بـه فاصلە‌ی زمانی چهارسـاله اجـرا می‌شـود. «تیمز» را یکـی از مهم‌ترین و گسترده‌ترین مطالعـات تطبیقـی در قلمرو ارزشـیابی پیشـرفت تحصیلی دانش‌آموزان دانسته‌اند که زیر نظـر «انجمـن بین المللـی ارزشـیابی پشـرفت تحصیلی»  اجـرا می‌شود. ایـن انجمـن ِ معتبر پژوهشـی در سـطح جهـان، با هدف بهبود و ارتقای وضعیت آموزشـی کشـورهای شـرکت‌کننده توانسـته اسـت تاکنون ده‌ها مطالعـۀ تطبیقی در زمینە پیشـرفت تحصیلـی را بـه انجـام برسـاند. یافته‌های به‌دسـت آمده از ایـن مطالعـه منبـع مهـم و تعیین‌کننـده‌ای بـرای کشـف و شناسـایی نقـاط قـوت و ضعـف نظام‌هـای آموزشـی کشـورها و همچنیـن ارائـە راهکارهـای علمـی در بهبـود فراینـد یاددهـی - یادگـیری بـه شـمار می‌روند. علاوه بر این انجمـن، مطالعۀ تیمز، بـا مشـارکت مسـتقیم حداقـل هفـت مرکـز علمی شناخته‌شـده در دنیـا اجـرا می‌شـود و بـه دلیـل وجاهت علمـی و سـابقه‌اش، بسـیاری از کشـورهای دنیـا در این مطالعـه شـرکت می‌کنند.»

تاکنون 8 دور از این مطالعات جهانی انجام شده است که جمهوری اسلامی ایران در تمامی ادوار آن حاضر بوده و از سال 1995 تا 2023 بدون وقفه در آن حضور داشته است. نتایج این مطالعات، سیر سیاستگذاری و پیشرفت تحصیلی دو پایه چهارم و هشتم در دو درس ریاضی و علوم،‌ طی این 28 سال را نشان می‌دهد. آنچه از این نتایج برمی‌آید متاسفانه چندان امیدبخش و راضی‌کننده نیست.

در آزمون تیمز پایه چهارم، بیش از 58 کشور از مناطق مختلف جهان حضور داشتند. از بین 15 کشور در همسایگی ایران، 12 کشور یعنی ارمنستان، قزاقستان، آذربایجان، ترکیه، روسیه، پاکستان، کویت، عربستان، عمان، قطر، بحرین و امارات در ارزیابی پایه چهارم شرکت کردند. سنگاپور، هنگ‌کنگ، کره جنوبی، تایوان و ژاپن در جایگاه نخست این آزمون قرار دارند. ایران با کسب نمره کل 443 در بین 58 کشور شرکت کننده در جایگاه 50 قرار گرفته و در بین 12 کشور همسایه شرکت کننده، در جایگاه نهم آموزش و یادگیری ریاضی قرار دارد.

در پایـۀ هشـتم نیـز کمابیـش همیـن یافته‌هـا مصـداق دارنـد. از میـان شـانزده کشـو ر منطقـه کـه در پایـۀ هشـتم مطالعـۀ تیمـز ۲۰۲۳ شـرکت داشـته‌اند ایـران، جایگاه نهـم را در ریاضـیات و دهم را در علوم به دست آورده‌است. ایـن در حالی اسـت کـه در مطالعـۀ تیمـز ۲۰۰۷ از 18 کشـو ر منطقـه، جایـگاه ایران هشـتم ریاضـی و پنجم علـوم بود و در مطالعـۀ تیمـز ۲۰۱۱ از 17 کشـو ر منطقه، جایـگاه ایران نهم ریاضـی و چهـارم علوم بـود.‌

ذکر جزئیات وضعیت تحصیلی دانش‌آموزان ایران پایه چهارم و هشتم در دروس ریاضی و علوم به روایت «مطالعه تیمز 2023»، بیرون از حوصله این گزارش است. طبعا رجوع به اصل این گزارش، نکات مهم دیگری را در این زمینه آشکار می‌کند اما همین مقدار کافی است تا روند نزولی کیفیت تحصیلی دانش‌آموزان ایرانی در قیاس با کشورهای دیگر نشان دهد. این مطالعات، مؤید یافته هایی است که در پژوهش‌های داخلی درباره شیب منفی کیفیت تحصیلی دانش‌آموزان براساس نتایج امتحانات نهایی پایه دوازدهم ظرف چند سال اخیر انجام و منتشر شده است. نکته جالب اینکه تقریبا در تمام نمودارهای این گزارش، شروع یا تشدید روند نزولی ایران، از سال 2019 (1398) صورت می‌گیرد که مصادف است با آغاز همه‌گیری کرونا. از قضا روند شدت گرفتن افت کیفیت تحصیلی دانش آموزان بر اساس میانگین معدل امتحانات نهایی پایه دوازدهم نیز همین تاریخ بوده است. به نظر می رسد می توان نتیجه گرفت مجازی شدن آموزش به خاطر شرایط کرونایی، کیفیت تحصیلی دانش‌آموزان ایرانی را به شدت تحت تأثیر قرار داد به نحوی که هنوز پس از گذشت 5 سال، اثرات آن اتفاق در کارنامه تحصیلی محصلان ایرانی همچنان مشهود است. نمودارهای زیر، روند تغییر موقعیت دانش آموزان ایرانی در طول دوره های برگزاری «تیمز» را به خوبی نشان می دهد.

نمرات+ناامیدکننده+در+یک+رقابت+علمی+جهانی
 

یادآوری رسمی یک تنزّل علمی

   چندی پیش وزیر آموزش و پرورش در یک برنامه تلویزیونی،از افت کیفیت تحصیلی دانش آموزان و کاهش نمره معدل امتحانات آنان سخن گفت. علیرضا کاظمی در این زمینه گفت که میانگین معدل دانش‌آموزان مطلوب نیست و شاهد افت کیفیت آموزش هستیم و امیدواریم با برنامه ریزی‌های انجام شده این وضعیت اصلاح شود. او با اشاره به اینکه شاهد ضعف در ارائه برنامه درسی کاربردی و اثرگذار هستیم، اضافه کرد: نقشه اجرایی سند تحول بنیادین تصویب شده است که ۱۴۷پروژه دارد و یکی از مهمترین آنها برنامه درسی است و به دنبال بازبینی و بازمهندسی برنامه درسی مدارس هستیم. به این ترتیب،واقعیتی تحت عنوان افت کیفیت تحصیلی در مدارس کشور، رسما از سوی عالی ترین مقام این حوزه تصدیق شد؛چیزی که سابق بر این تلاش می شد  با تحلیل ها و توجیه های مختلف، انکار یا نادیده گرفته شود.

اواسط شهریورماه امسال بود که دوتن از مدیران ارشد وزارت آموزش و پرورش، در نشستی با عنوان تحلیل نتایج امتحانات نهایی و کنکور، از میانگین نمره دانش آموزان در امتحانات خرداد 1403 رونمایی کردند. برحسب این نتایج،‌هرچند میانگین معدل دانش آموزان پایه دوازدهم در خرداد امسال،‌ افزایش اندکی نسبت به سال گذشته داشته اما همچنان نشان دهنده‌ی افت کیفیت تحصیلی دانش آموزان بود. معدل دانش آموزان پایه دوازدهم رشته تجربی :12، رشته ریاضی :11.28، رشته علوم انسانی: 9.13. مقایسه این ارقام با سال گذشته،‌رشد مختصری را نشان می دهد:

   نمرات+ناامیدکننده+در+یک+رقابت+علمی+جهانی

با اینحال نمرات معدل دانش آموزان پایه دوازدهم نسبت به 5 سال اخیر،‌ یعنی از آغاز همه گیری بیماری کرونا روبه کاهش دارد. افت تحصیلی مسأله‌ای است که به طور طبیعی بسیاری از دانش‌آموزان در طول تحصیل با آن مواجه می‌شوند و خود و خانواده‌هایشان تحت تأثیر آن قرار می‌گیرند. این افت می‌تواند از فردی به فردی دیگر متفاوت باشد و علاوه بر این، مدت زمان درگیری با آن نیز بسته به شرایط ایجاد کننده آن دارای تفاوت باشد. اما وقتی تعداد زیادی از دانش‌آموزان در پهنه جغرافیایی به مقیاس کشور، دچار افت تحصیلی می‌شوند و این مسئله خود را در آمارهای مربوط نشان می‌دهد، آن وقت است که باید زنگ خطر رابه صدا درآورده و به چاره‌اندیشی برای حل آن پرداخت.

  میانگین کشوری نمرات دانش آموزان پایه دوازدهم در امتحانات نهایی خرداد ۱۴۰۲ نیز نسبت به سال های قبلش این کاهش را نشان می داد: رشته علوم تجربی 11.23، رشته ریاضی و فیزیک 10.79، رشته ادبیات و علوم انسانی 8.75 و رشته علوم و معارف اسلامی 10.56 بوده است.

مقایسه این آمار با آمار 4 سال قبل از آن، نشان می‌دهد که میانگین نمرات دانش‌آموزان دارای شیب نزولی بوده و در واقع سال به سال آنها نمرات کمتری را کسب کرده‌اند. بر این اساس در سال 1401 میانگین نمرات دانش آموزان برای رشته علوم تجربی 13.02، رشته ریاضی و فیزیک 12.64، رشته ادبیات و علوم انسانی 10.20 و رشته علوم و معارف اسلامی 12.01 بوده است. این معدل در سال 1400، برای رشته علوم تجربی 13.18، رشته ریاضی و فیزیک 12.35، رشته ادبیات و علوم انسانی   10.42 و رشته علوم و معارف اسلامی 12.04  ثبت شده  است. در سال 1399 نیز معدل دانش آموزان برای رشته علوم تجربی  13.73، رشته ریاضی و فیزیک 13.50، رشته ادبیات و علوم انسانی 11.34 و رشته علوم و معارف اسلامی  12.86 را نشان می‌دهد.

جالب است بدانید میانگین معدل امتحانات نهایی دانش‌آموزان سال ۱۳۹۸ یعنی 5 سال پیش، در رشته علوم تجربی  13.77، در رشته ریاضی و فیزیک 13.28، در رشته ادبیات و علوم انسانی 10.76 و در رشته علوم و معارف اسلامی 12.88 بوده است. از این رو می‌توان نتیجه گرفت که از سال 1398 تا کنون سال به سال وضعیت تحصیلی دانش‌آموزان بدتر شده و آنها نمرات کمتری را کسب کرده‌اند.

 نمرات+ناامیدکننده+در+یک+رقابت+علمی+جهانی
                                                   

همچنین نمرات امتحان نهایی دانش آموزان در سال 1402 به تفکیک استان‌ها حاوی اعداد قابل تأملی است. بر این اساس دانش‌آموزان در استان‌های خراسان رضوی، خراسان جنوبی، یزد، اصفهان، سمنان، قم و مرکزی دارای میانگین معدل بین 11 تا 13، در استان‌های تهران، مازندارن، البرز، قزوین، همدان، زنجان و آذربایجان شرقی دارای میانگین معدل بین 10 تا 11، در استان‌های کرمان، فارس، بوشهر، چهارمحال بختیاری، لرستان، ایلام، کرمانشاه، کردستان، خراسان شمالی، گلستان، گیلان و اردبیل دارای میانگین معدل بین 9 تا 10، در استان‌های هرمزگان، کهگیلویه و بویراحمد، خوزستان و آذربایجان غربی دارای میانگین معدل بین 8 تا 9 و در استان سیستان و بلوچستان دارای میانگین معدل 7 تا 8 بوده‌اند. بر اساس جدول میانگین نمرات دانش‌آموزان به تفکیک استان‌ها، بیشترین معدل دانش آموزان مربوط به استان یزد با 12.04 و کمترین معدل مربوط به سیستان و بلوچستان با 7.74 بوده است.

نمرات+ناامیدکننده+در+یک+رقابت+علمی+جهانی
 


نورنیوز
نظرات

آخرین اخبار
شیب ملایم افزایش قیمت دلار آزاد
ثبت نام بیش از 22 هزار نفر در انتخابات شوراهای روستا
روزانه 2500 کارت سوخت یک‌روزه تحویل متقاضیان می‌شود
بادبان‌های برافراشته بر دریای وابستگی
واریز عیدی 10 میلیون تومانی بازنشستگان کشوری آغاز شد
اوسمار می‌تواند شرایط پرسپولیس را تغییر دهد
کیفرخواست قاتل شهید بخشیان صادر شد
آمریکا به دنبال کنار زدن روسیه از بازارهای انرژی جهانی است
چه کسانی منتظر یارانه نباشند؟ همراه با جزئیات
پایبندی اسرائیل به قطعنامه‌های شورای امنیت ضروری است
بازنگری قیمت گندم در دستور کار دولت
گروسی: در خطر بودن فرصت دیپلماسی با ایران، نیاز به سرعت در گفت‌وگوها
پنجمین شارژ کارت‌های بانکی «یسنا» در سال جاری
سازمان ملل نگران نسل‌کشی در غزه و کرانه باختری
افزایش چشمگیر قیمت آش و حلیم نسبت به سال گذشته
قیمت مسکن ملی پرند مشخص شد + شرایط خرید
ایالت‌های آمریکا علیه ترامپ: بودجه انرژی پاک را آزاد کنید
آمادگی اقتصادی و نظامی کشور پشتوانه مذاکرات هسته‌ای است
دیدار فرمانده نیروی دریایی ایران با همتایان آفریقای جنوبی و سریلانکا
وزیر علوم: دانشگاه‌ها باید به ماموریت اصلی خود بازگردند
تراکتور رکورد درآمدزایی باشگاه‌های ایران را شکست
اعتراض گسترده کنگره آمریکا به سیاست‌های تهاجمی ترامپ
پایان رزمایش مشترک ایران و روسیه
شمع توسعه در باد ناترازی
قیمت نفت در بازار آسیا افزایش یافت
واردات برنج باز شد اما نقدینگی کافی برای تامین محموله‌ها وجود ندارد
زاکربرگ : ایجاد محدودیت سنی در اینستاگرام دشوار است
کالابرگ مادران و کودکان شارژ شد
پیش بینی وضعیت آب و هوای تهران در 2 روز آینده
روسیه: به توسعه روابط با ایران ادامه می‌دهیم
سقف وام ازدواج 1405 مشخص شد
بازداشت برادر پادشاه انگلیس در رابطه با پرونده اپستین
اذان صبح و اذان مغرب تهران در طول کل ماه رمضان 1404+ جدول ساعت اذان
افزایش آمادگی اقتصادی و نظامی کشور نسبت به «جنگ 12 روزه»
لندن به حکم حبس زوج بریتانیایی در ایران واکنش نشان داد
گفت‌وگوی عراقچی و وزیر خارجه عربستان درباره مذاکرات هسته‌ای
پرونده تجاوز سازمان‌یافته کودکان زیر سایه تاج‌وتخت انگلیس
تمرین مشترک ایران و روسیه برای آزادسازی کشتی ربوده‌شده
آبفا هشدار داد: مدیریت مصرف در خانه‌تکانی اسفند حیاتی است
روسیه و چین هیچ آزمایش هسته‌ای انجام نداده‌اند
فشارخون‌تان را روزی دو بار اندازه بگیرید
رایزنی شهباز شریف در واشنگتن درباره ایران
جزئیات حج 1405 اعلام شد ؛ مدت سفر کوتاه‌تر می شود
روسیه بر حل سیاسی اوضاع پیرامون ایران تأکید کرد
قیمت سکه و طلا امروز 30 بهمن 1404 + خیز سکه امامی برای فتح قله 200 میلیونی
واشنگتن به‌دنبال تحریم‌ها در صورت انتخاب نوری المالکی است
هکرها در کمین وای‌فای رایگان عمومی
کشور با کسری 15 درصدی خون مواجه است
قیمت دلار و سایر ارزها امروز پنجشنبه 30 بهمن 1404
تهدید کیم جونگ اون پس از رونمایی از سلاح جدید هسته‌ای