×
اقتصادی
شناسه خبر : 204586
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1403/09/29 ساعت 13:44
ناترازی انرژی در ایران؛ بحران ساختاری و راهکارها

نورنیوز بررسی کرد؛

ناترازی انرژی در ایران؛ بحران ساختاری و راهکارها

مدیریت ناکارآمد در تولید، توزیع و مصرف انرژی، فشارهای داخلی و تحریم های ظالمانه باعث شده که ساختار انرژی کشور در هر سه بخش دچار مشکلات جدی باشد.

نور نیوز-گروه اقتصادی: تاثیرات پیدا و پنهان ناترازی انرژی در ایران سال‌هاست که به صورت تدریجی به ساختارهای اقتصادی و اجتماعی کشور تحمیل شده اما اکنون این عارضه به نقطه بحرانی رسیده است. این مسئله برای کشوری که از بزرگ‌ترین ذخایر نفت و گاز جهان برخوردار است، غیرطبیعی و نگران‌کننده به نظر می‌رسد. سیاست‌گذاری نامنسجم و ناکارآمد در حوزه انرژی به همراه مدیریت غیر علمی و سلیقه ای در بخش مصرف حامل های انرژی و همچنین تحریم های خارجی، از دلایل اصلی این بحران است.

دلایل ناترازی انرژی

  1. ضعف سیاست‌گذاری در مدیریت انرژی: مدیریت ناکارآمد در تولید، توزیع و مصرف انرژی باعث شده که ساختار انرژی کشور در هر سه بخش دچار مشکلات جدی باشد.طی سال‌های گذشته بیش از آن که برآوردهای علمی و کارشناسانه بر این حوزه حاکم باشد، تصمیمات سلیقه ای، اقتضایی و غیر قابل توجیه مبنای اقدامات در بخش انرژی بوده است.
  2. فشارهای سیاسی و تحریم‌ها: تحریم‌های گسترده و تنگناهای حوزه سیاست خارجی، یکی از موانع مهم در زمینه کاهش سرمایه گذاری و در نتیجه توسعه نیافتگی صنعت نفت و گاز بوده است. اگرچه در بخش دستیابی به فناوری های پیشرفته و بهره گیری از ظرفیتهای داخلی برای توسعه حوزه نفت و گاز قدمهای ارزنده ای نیز برداشته شده اما بدلیل ویژگی های این صنعت، توان داخلی جوابگوی نیازهای فنی و مالی روبه افزایش در این بخش نیست.
  3. ساختار معیوب مصرف سوخت: تولید خودروهای پرمصرف، پایین بودن قیمت سوخت و نبود برنامه‌های جدی برای بهینه‌سازی مصرف سوخت، علاوه بر افزایش آلودگی هوا و ایجاد بحران زیست محیطی، مصرف حامل‌های انرژی و قاچاق فرآورده های نفتی را بشدت افزایش داده است.
  4.  عدم پیشرفت در انرژی‌های پاک: در حالی که ایران از پتانسیل‌های عظیم انرژی‌های تجدیدپذیر مانند انرژی خورشیدی برخوردار است، تحقق اهداف تعیین‌شده در این حوزه بسیار ناچیز بوده است. سرمایه‌گذاری در این حوزه بویژه جذب سرمایه بخش خصوصی برای ایجاد نیروگاه‌های خورشیدی ضمن آن که اقدامی مهم در  مسیر جایگزینی سوختهای فسیلی با منابع انرژی پاک به حساب می آید ظرفیتهای جدیدی را به سبد تولید برق در کشور می افزاید.

پیامدها و وضعیت کنونی

بحران انرژی علاوه بر ایجاد مشکلات زیست‌محیطی وافزایش قاچاق ،رشد اقتصادی و صنعتی کشور را محدود کرده و شهرهای ایران را به آلوده‌ترین نقاط جهان تبدیل کرده است. در حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر نیز با وجود برنامه‌های توسعه‌ای، تنها ۵ درصد اهداف پیش‌بینی‌شده تحقق یافته  که این امر نشان‌دهنده نبود اراده جدی در اجرای سیاست‌ها مصوب است.

راهکارها و پیشنهادها:

  1. اصلاح سیاست‌گذاری انرژی: گذار از سیاست‌های بخشی و کوتاه‌مدت به سیاست‌های جامع و توسعه‌محور در بخش انرژی ضروری است.
  2. تشکیل سازمان‌های تخصصی: توسعه فعالیت سازمان بهینه‌سازی مصرف سوخت و تقویت آن می‌تواند گامی موثر در مدیریت مصرف انرژی باشد.
  3. جذب سرمایه‌گذاری بخش خصوصی: استفاده از ظرفیت‌های بخش خصوصی در بخش‌های بالادستی و تجدیدپذیر باید به عنوان یک اولویت مدنظر قرار گیرد.
  4. جذب سرمایه گذاری و فناوری خارجی: رفع تحریم‌ها و بهبود روابط بین‌المللی می‌تواند زمینه‌ساز ورود فناوری‌های نوین و جذب سرمایه خارجی شده و ضمن افزایش ظرفیتهای مالی و علمی کشور زمینه ایجاد پیوندهای اقتصادی قوی با کشورهای دوست شود.
  5. افزایش شفافیت و نظارت: سیاست‌گذاری شفاف و نظارت دقیق بر عملکرد بخش انرژی و افزایش حساسیت در قبال ترک فعل و اقدامات خلاف قانون در این حوزه از سوی نهادهای ذیربط ضروری است.
  6. بحران انرژی در ایران، بازتابی از برخی ضعف‌های ساختاری در نظام حکمرانی و سیاست‌گذاری است. رفع این بحران، نیازمند اصلاحات بنیادی و اتخاذ رویکردهای علمی و واقع‌گرایانه در مدیریت انرژی است. دولت چهاردهم میراث دار شرایط بسیار نابسامانی در حوزه انرژی است که می بایست با بهره‌گیری از توانمندی‌های داخلی و بین‌المللی، بسترهای لازم برای عبور از وضعیت فعلی و ایجاد تحول مثبت در این حوزه را فراهم کند.

نورنیوز - امیر یوسفی
نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
هشدار مسکو به توکیو درباره رزمایش‌هایش با آمریکا
بانک‌مرکزی: 15 نفر 6 میلیارد دلار را ناپدید کردند
تراکتور 1 - پرسپولیس 1 | جدال 6 ساله در جام حذفی +گزارش زنده
روسیه خواستار خویشتنداری برای جلوگیری از تحولات غیرقابل پیش‌بینی پیرامون ونزوئلا شد
سرمای گزنده به جان آوارگان غزه افتاده است
فحاشی در ورزشگاه‌ها کار دست تیم‌ها می‌دهد
فرصتی که نباید عادی یا تشریفاتی شود
هشدار بانک مرکزی به وزارت صمت درباره اختلال در واردات در مقابل صادرات
جنجال سیاسی در رژیم صهیونیستی؛ نتانیاهو رئیس «کمیته سرپوش بر شکست هفتم اکتبر»
ظهور دوباره داعش در جنوب ادلب/ ایست‌های بازرسی مسلحانه با شعارهای داعشی‌ها
درخواست آذر منصوری برای استرداد لایحه تأمین امنیت زنان از مجلس
قیمت طلا در بازار تهران افزایش یافت
آزمون تصادف شرط تولید و واردات خودرو شد/ 30 درصد کاهش تصادف با ارتقای ایمنی
مخالفت63 درصدی مردم آمریکا با اقدام نظامی ترامپ در ونزوئلا
عراقچی: همکاری نزدیک‌تر مسکو - تهران اقدام مؤثرتر در برابر تحریم‌ها را امکان‌پذیر می‌کند
حمایت روسیه از تلاش برای عادی‌سازی گفت‌وگو میان آمریکا و ونزوئلا
مصرف گاز در بخش خانگی به 72 درصد رسید؛ افزایش 100 میلیون مترمکعبی در چهار روز
درخواست کمک مادورو از ارتش کلمبیا
ستاره پرسپولیس از بلیط دیدار با تراکتور حذف شد
مرگ دردناک دو جوان در پی حادثه سقوط خودرو در سد دز
اقدام جنجالی کاخ سفید: ممنوعیت ورود هواداران ایران و سه کشور دیگر به آمریکا
معیشت در محاصره قیمت‌ها
تندیس والرین در ورودی فرودگاه مهرآباد نصب شد
پاکستان: به نیروی بین‌المللی غزه نمی‌پیوندیم؛ مسائل کارائیب باید مسالمت‌آمیز حل شود
قالیباف: نحوه اجرای کالابرگ هفته آینده بررسی می‌شود
احزاب مخالف، نخست‌وزیر ژاپن را در مورد تایوان تحت فشار گذاشتند
دیدار مقامات واشنگتن و مسکو در خاک آمریکا در جهت پایان یافتن جنگ اوکراین
آماده‌باش بیش از 25 هزار نیروی عملیاتی هلال‌احمر برای زمستان
رژیم صهیونیستی جنوب و شرق لبنان را هدف حملات هوایی قرار داد
نبرد میلیاردی برای چند دقیقه توجه نوجوان
پنج سد تامین کننده آب شرب تهران 165 میلیون مترمکعب آب دارند
اعزام نیروهای آمریکا به اکوادور؛ ونزوئلا خواستار نشست شورای امنیت شد
بن‌بست واشنگتن در تشکیل نیروی «تثبیت‌کننده» غزه
رایزنی وزیران خارجه چین و ونزوئلا و محکومیت «تاکتیک‌های قلدرمآبانه»
معاون آموزشی وزارت بهداشت منصوب شد
خالد مشعل: حماس هرگز خلع سلاح نمی‌شود
خاک سرخ، نیلگون خلیج‌فارس؛ جلوه‌های هرمز در رسانه‌های جهان
بارش برف در محورهای کشور؛ ممنوعیت تردد بدون زنجیر چرخ در جاده‌های کوهستانی
برف شدید عامل لغو بازی دوستانه آلومینیوم و تیم امید شد
دستیار ترامپ: نبوغ و زحمت آمریکایی‌ها صنعت نفت ونزوئلا را ایجاد کرد
کشف 600 هزار لیتر سوخت قاچاق در مرزهای آبی بوشهر
کارت سوخت با انتقال سهمیه بنزین به کارت بانکی حذف نمی‌شود
ونزوئلا گردان‌های رزمی کارگری را برای مقابله با تهدیدهای آمریکا تشکیل داد
بن‌بست دیپلماسی ترامپ؛ درگیری مرزی تایلند و کامبوج ادامه دارد
فرآیند انتخابات شورای اسلامی شهرها با دستور وزیر کشور از امروز آغاز شد
اعطای درجه سپهبدی شهید محمد باقری به خانواده ایشان
پزشکیان: اختیارات به‌تدریج به سطوح مدیریتی و استان‌ها واگذار خواهد شد
کنگره آمریکا تحریم‌های سوریه را به‌طور دائم لغو کرد
افتتاح واحد استحصال و فرآوری شمش طلا در خراسان جنوبی با حضور رئیس‌جمهور
حزب‌الله: صبر مقاومت لبریز شده و از سلاح دست نمی‌کشیم
X
آگهی تبلیغاتی