×
اقتصادی
شناسه خبر : 204586
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1403/09/29 ساعت 13:44
ناترازی انرژی در ایران؛ بحران ساختاری و راهکارها

نورنیوز بررسی کرد؛

ناترازی انرژی در ایران؛ بحران ساختاری و راهکارها

مدیریت ناکارآمد در تولید، توزیع و مصرف انرژی، فشارهای داخلی و تحریم های ظالمانه باعث شده که ساختار انرژی کشور در هر سه بخش دچار مشکلات جدی باشد.

نور نیوز-گروه اقتصادی: تاثیرات پیدا و پنهان ناترازی انرژی در ایران سال‌هاست که به صورت تدریجی به ساختارهای اقتصادی و اجتماعی کشور تحمیل شده اما اکنون این عارضه به نقطه بحرانی رسیده است. این مسئله برای کشوری که از بزرگ‌ترین ذخایر نفت و گاز جهان برخوردار است، غیرطبیعی و نگران‌کننده به نظر می‌رسد. سیاست‌گذاری نامنسجم و ناکارآمد در حوزه انرژی به همراه مدیریت غیر علمی و سلیقه ای در بخش مصرف حامل های انرژی و همچنین تحریم های خارجی، از دلایل اصلی این بحران است.

دلایل ناترازی انرژی

  1. ضعف سیاست‌گذاری در مدیریت انرژی: مدیریت ناکارآمد در تولید، توزیع و مصرف انرژی باعث شده که ساختار انرژی کشور در هر سه بخش دچار مشکلات جدی باشد.طی سال‌های گذشته بیش از آن که برآوردهای علمی و کارشناسانه بر این حوزه حاکم باشد، تصمیمات سلیقه ای، اقتضایی و غیر قابل توجیه مبنای اقدامات در بخش انرژی بوده است.
  2. فشارهای سیاسی و تحریم‌ها: تحریم‌های گسترده و تنگناهای حوزه سیاست خارجی، یکی از موانع مهم در زمینه کاهش سرمایه گذاری و در نتیجه توسعه نیافتگی صنعت نفت و گاز بوده است. اگرچه در بخش دستیابی به فناوری های پیشرفته و بهره گیری از ظرفیتهای داخلی برای توسعه حوزه نفت و گاز قدمهای ارزنده ای نیز برداشته شده اما بدلیل ویژگی های این صنعت، توان داخلی جوابگوی نیازهای فنی و مالی روبه افزایش در این بخش نیست.
  3. ساختار معیوب مصرف سوخت: تولید خودروهای پرمصرف، پایین بودن قیمت سوخت و نبود برنامه‌های جدی برای بهینه‌سازی مصرف سوخت، علاوه بر افزایش آلودگی هوا و ایجاد بحران زیست محیطی، مصرف حامل‌های انرژی و قاچاق فرآورده های نفتی را بشدت افزایش داده است.
  4.  عدم پیشرفت در انرژی‌های پاک: در حالی که ایران از پتانسیل‌های عظیم انرژی‌های تجدیدپذیر مانند انرژی خورشیدی برخوردار است، تحقق اهداف تعیین‌شده در این حوزه بسیار ناچیز بوده است. سرمایه‌گذاری در این حوزه بویژه جذب سرمایه بخش خصوصی برای ایجاد نیروگاه‌های خورشیدی ضمن آن که اقدامی مهم در  مسیر جایگزینی سوختهای فسیلی با منابع انرژی پاک به حساب می آید ظرفیتهای جدیدی را به سبد تولید برق در کشور می افزاید.

پیامدها و وضعیت کنونی

بحران انرژی علاوه بر ایجاد مشکلات زیست‌محیطی وافزایش قاچاق ،رشد اقتصادی و صنعتی کشور را محدود کرده و شهرهای ایران را به آلوده‌ترین نقاط جهان تبدیل کرده است. در حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر نیز با وجود برنامه‌های توسعه‌ای، تنها ۵ درصد اهداف پیش‌بینی‌شده تحقق یافته  که این امر نشان‌دهنده نبود اراده جدی در اجرای سیاست‌ها مصوب است.

راهکارها و پیشنهادها:

  1. اصلاح سیاست‌گذاری انرژی: گذار از سیاست‌های بخشی و کوتاه‌مدت به سیاست‌های جامع و توسعه‌محور در بخش انرژی ضروری است.
  2. تشکیل سازمان‌های تخصصی: توسعه فعالیت سازمان بهینه‌سازی مصرف سوخت و تقویت آن می‌تواند گامی موثر در مدیریت مصرف انرژی باشد.
  3. جذب سرمایه‌گذاری بخش خصوصی: استفاده از ظرفیت‌های بخش خصوصی در بخش‌های بالادستی و تجدیدپذیر باید به عنوان یک اولویت مدنظر قرار گیرد.
  4. جذب سرمایه گذاری و فناوری خارجی: رفع تحریم‌ها و بهبود روابط بین‌المللی می‌تواند زمینه‌ساز ورود فناوری‌های نوین و جذب سرمایه خارجی شده و ضمن افزایش ظرفیتهای مالی و علمی کشور زمینه ایجاد پیوندهای اقتصادی قوی با کشورهای دوست شود.
  5. افزایش شفافیت و نظارت: سیاست‌گذاری شفاف و نظارت دقیق بر عملکرد بخش انرژی و افزایش حساسیت در قبال ترک فعل و اقدامات خلاف قانون در این حوزه از سوی نهادهای ذیربط ضروری است.
  6. بحران انرژی در ایران، بازتابی از برخی ضعف‌های ساختاری در نظام حکمرانی و سیاست‌گذاری است. رفع این بحران، نیازمند اصلاحات بنیادی و اتخاذ رویکردهای علمی و واقع‌گرایانه در مدیریت انرژی است. دولت چهاردهم میراث دار شرایط بسیار نابسامانی در حوزه انرژی است که می بایست با بهره‌گیری از توانمندی‌های داخلی و بین‌المللی، بسترهای لازم برای عبور از وضعیت فعلی و ایجاد تحول مثبت در این حوزه را فراهم کند.

نورنیوز - امیر یوسفی
نظرات

آخرین اخبار
در دیدار عراقچی با اردوغان چه گذشت؟
حمله پهپادی رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان
افغانستان در صدر قرار گرفت؛ ایران دوم شد
دولت به دنبال بسته‌شدن پرونده «گزینه نظامی علیه ایران»
راهبرد جدید بانک مرکزی در سیاست های ارزی
ترافیک سنگین در محورهای شمالی کشور؛ در این محورها تردد نکنید
روسیه خطاب به آمریکا: قبل از هر اقدامی علیه ایران، خوب فکر کن
تلگراف: محاصره نظامی ابزار فشار ترامپ برای کشاندن ایران به میز مذاکره است
واکنش وزارت ورزش درپی اقدام خصمانه اتحادیه اروپا علیه سپاه
پرده دیگری از بازیگر بین المللی سیرک؛ چرا زلنسکی ایران را بهانه کرد؟
دستیار مقام معظم رهبری: نظم جدیدی در راه است
سیم‌کارت 700 هزار تومانی استارلینک؟ فریب جدید بازار سیاه اینترنت
دشتستان لرزید
لاریجانی: تبعات مصوبه اتحادیه اروپا علیه سپاه متوجه خود آن‌هاست
تصادف زنجیره‌ای 20 خودرو در آذربایجان شرقی باعث مصدومیت 5 نفر شد
پیام مشترک تهران–آنکارا؛ نفی جنگ و بازگشت به دیپلماسی برای عبور از بحران
قرعه‌کشی پلی‌آف لیگ قهرمانان اروپا
پزشکیان: به هرگونه حمله به ایران، بی‌درنگ و با قاطعیت پاسخ داده خواهد شد
فایننشال‌تایمز: تهدیدات ترامپ، تلاش‌های دیپلماتیک برای توافق با ایران را پیچیده کرده است
نماینده دائم روسیه: ایران در برابر تهدیدها نسبت به گذشته آماده‌تر است
عراقچی: ایران آماده شروع مذاکرات در خصوص مسائل هسته‌ای است
ممنوعیت ورود مقامات ارشد ایران و خانواده‌هایشان به آمریکا
زلنسکی: بحران آمریکا و ایران بر مذاکرات اوکراین و روسیه تاثیر می‌گذارد
آغاز امتحانات پایان ترم دانشگاه علمی کاربردی از فردا
میانجی‌گری عراق برای جلوگیری از جنگ در خاورمیانه
واکنش رئیس قوه قضاییه به اقدام خصمانه اتحادیه اروپا درباره سپاه
روزنامه پاکستانی: خاورمیانه بار دیگر در یک مرحله تعیین کننده قرار گرفته است
توافق آتش‌بس قسد و دولت سوریه
4 پیامد پرهزینه تصمیم اتحادیه اروپا درباره سپاه پاسداران
هشدار ترامپ به انگلیس و کانادا درباره گسترش روابط با چین
سفارت ایران: تصمیم اروپا علیه سپاه «ریاکاری سیاسی» است
دیدار عراقچی و وزیر امور خارجه ترکیه در استانبول
ناهید کیانی جراحی کرد
بیانیه ارتش در پی تروریستی خواندن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران
آیت‌الله عبدخدایی درگذشت
گفت‌وگوی تلفنی رؤسای جمهور ایران و ترکیه
مخبر: دشمن توان مقابله با موقعیت راهبردی ایران را ندارد
«تحریک تقاضای سیاسی»، موشک نامرئی آمریکا
قیمت طلا و سکه امروز جمعه 10 بهمن ماه
سقوط قیمت بیت‌کوین به 81 هزار دلار
قاهره و بروکسل برای فراهم‌کردن شرایط احیای مذاکرات آمریکا و ایران اعلاام آمادگی کردند
شارژ بهمن ماه حکمت‌کارت بازنشستگان لشکری
بازی با کبریت کنار انبار انرژی
واکنش تند کوبا نسبت به محاصره نفتی آمریکا
رکود در معاملات؛ نوسانات طلا و ارز به بازار مسکن نرسید
ترامپ با یک امضای سرنوشت‌ساز، کوبا را تحت فشار گذاشت
فعال شدن امکان لغو انتخاب روش دوم کالابرگ از شنبه 11 بهمن
عرضه بزرگ‌ترین باتری چین به صنعت کشتی‌سازی
واکنش شمخانی به قرار دادن سپاه در فهرست تروریستی اتحادیه اروپا
افت 150 دلار قیمت جهانی طلا در یک روز