×
اقتصادی
شناسه خبر : 204150
تاریخ انتشار : دوشنبه 1403/09/26 ساعت 14:28
مچ‌اندازی اقتصاد ایران با ترامپ از منظر تحلیلگران خارجی

مچ‌اندازی اقتصاد ایران با ترامپ از منظر تحلیلگران خارجی

دونالد ترامپ بازگشته است و کارزار «فشار حداکثری» علیه ایران برای محدود کردن شدید فروش نفت تهران نیز دوباره فعال شده است اما سال 2025 مانند سال 2018 نیست؛ اگرچه ایران در آن زمان تحت فشار شدید بود اما وضعیت اکنون متفاوت است؛ این بخشی از تحلیل پایگاه تخصصی نفت «اویل پرایس» است.

نورنیوز-گروه بین الملل: ترامپ بازگشته با شعار تکراری «فشار حداکثری» اما تحلیلگران می‌گویند،  ایران قبلا تحت فشار بود اما اکنون شرایط تغییر کرده است و این سیاست جواب نمی‌دهد.

 دونالد ترامپ بازگشته است و کارزار «فشار حداکثری» علیه ایران برای محدود کردن شدید فروش نفت تهران نیز دوباره فعال شده است اما سال ۲۰۲۵ مانند سال ۲۰۱۸ نیست؛ اگرچه ایران در آن زمان تحت فشار شدید بود اما وضعیت اکنون متفاوت است؛ این بخشی از تحلیل پایگاه تخصصی نفت «اویل پرایس» است.

تردید کشورهای خاورمیان درباره «فشار حداکثری»

به نوشته این وب‌گاه، حمایت آمریکا از حملات اسرائیل علیه مردم فلسطین و لبنان، حمایت محلی از اقدامات واشنگتن را کاهش داده است و بسیاری از پایتخت‌های خاورمیانه نسبت به سیاست «فشار حداکثری» تردید دارند و معتقدند که این سیاست باعث افزایش تنش‌های منطقه‌ای خواهد شد.

ایران و عربستان از سال ۲۰۲۳ زمانی‌که توافق کردند روابط خود را از سر بگیرند، به یکدیگر نزدیک‌تر شده‌اند. ولیعهد عربستان اخیرا با رئیس‌جمهور جدید ایران گفت‌وگو داشته است. فرماندهان نظامی ۲ کشور ماه گذشته مذاکرات دفاعی داشته‌اند و تهران و ریاض در حال تقویت روابط اقتصادی خود هستند.

رؤسای جمهوری امارات و ایران در ماه اکتبر نخستین مذاکرات حضوری خود را برگزار کردند و مبادلات تجاری ۲ کشور در حال افزایش است. بعلاوه، قطر (که میدان گازی مشترکی با ایران دارد) و ایران در تلاشند روابط اقتصادی خود را گسترش دهند.

تغییرات بازار نفت

بازار نفت هم نسبت به سال ۲۰۱۸ تغییر کرده است.

بر اساس گزارش آرگوس مدیا، صادرات نفت ایران که به دلیل تحریم‌های دوران ترامپ در نیمه دوم سال‌های ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ به کمتر از ۵۰۰ هزار بشکه در روز کاهش یافته بود اما از سال ۲۰۲۱ شروع به افزایش کرد و از آن سال به بعد، هر سال افزایش یافته است.

ایران شبکه خود برای دور زدن تحریم‌ها را گسترش و ناوگان نفتکش‌های خود را نیز توسعه داده است، بنابراین اگر آمریکا دوباره ایران را تحریم کند، متوجه خواهد شد که خریداران باقی‌مانده «آن‌هایی هستند که لزوما از تحریم‌ها نمی‌ترسند.»

رئیس‌جمهور جدید ایران، مسعود پزشکیان، پس از پیروزی در انتخابات اعلام کرد که قصد دارد روابط با همسایگان ایران را تقویت کند. در عین حال، وی با تاکید بر لزوم داشتن یک «منطقه قوی»، ابراز امیدواری کرد که گفتگوی سازنده‌ای با اروپا داشته باشد؛ پزشکیان با انتقاد از توافق هسته‌ای دولت اوباما با ایران، از واشنگتن خواست که «با واقعیت کنار بیاید.»

از طرفی، دونالد ترامپ در کارزار تبلیغاتی خود مدعی شده بود که تنها مشکلش این است که ایران نمی‌تواند سلاح هسته‌ای داشته باشد واگرنه خواهان موفقیت ایران است. یکی از سرمایه‌گذاران حامی وی؛ جی دی ونس هم گفته است، منفعت ما بیشتر این است که با ایران وارد جنگ نشویم. جنگ با ایران منابع زیادی را از کشور خارج کرده و به هزینه‌های بسیار بالایی برای کشور منجر خواهد شد.

تحلیلگر اویل‌پرایس، جیمز دورسو در رابطه با این اظهارات می‌گوید، این‌ها نشانه‌های امیدوارکننده‌ای از تمایل به رسیدن به یک راه‌حل مذاکره‌ای هستند اما آمریکا عادت دارد از تعهدات خود خارج شود مانند نخستین توافق هسته‌ای خود با ایران که از آن خارج شد.

روابط ایران با چین و روسیه

بر اساس گزارش اویل‌پرایس، روابط قوی‌تر ایران با روسیه و چین نیز بر تاب‌آوری تهران افزوده است.

ایران و چین در مارس ۲۰۲۱، برنامه همکاری جامع ۲۵ ساله‌ای امضا کردند که روابط دوجانبه را تقویت می‌کند و شامل سرمایه‌گذاری ۴۰۰ میلیارد دلاری در بخش‌های نفت، گاز، پتروشیمی، حمل‌ونقل و تولید ایران است. در مقابل، چین تامین مستمر و با قیمت تخفیفی نفت ایران را دریافت خواهد کرد.

مبادلات تجاری غیرنظامی ایران و روسیه نیز در حال افزایش است. بر اساس گزارش روزنامه مسکو تایمز، صادرات روسیه به ایران در سال گذشته ۲۷ درصد و واردات روسیه از ایران ۱۰ درصد افزایش یافته است.

تهران و مسکو توافق کرده‌اند تا تجارت خود را با ارزهایی غیر از دلار آمریکا گسترش دهند و در عین حال، روسیه متعهد شده است تا ۴۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری بی‌سابقه‌ای در بخش نفت و گاز ایران انجام دهد.

مذاکره اما نه «تحت فشار»

با وجود مشکلات اقتصادی، ایران بودجه نظامی خود را افزایش داده و آماده مذاکره با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی (IAEA) است، اما نه «تحت فشار».

وزیر خارجه ایران، عباس عراقچی، به صراحت گفته، «هنوز فرصتی برای دیپلماسی وجود دارد، هرچند این فرصت زیاد نیست. این یک فرصت محدود است.»

ترامپ نمی‌خواهد جنگی با ایران شروع کند چراکه نسبت به تاثیر آن بر اقتصاد آمریکا حساس است، بنابراین تحریم‌ها (و حملات گاه‌به‌گاه اسرائیل) ممکن است تنها گزینه‌های وی باشند.

به گزارش فارس؛ در این صورت، اگر اقتصاد و برنامه صادرات نفت ایران به اندازه کافی مقاوم باشد و حمایت‌های روسیه و چین ادامه یابد، ممکن است سال‌ها با درگیری‌های محدود و طولانی‌مدت روبه‌رو شویم که این وضعیت به نفع افراطی‌ها (جناح‌های افراطی) در آمریکا و اسرائیل خواهد بود. (به عبارت دیگر، درگیری‌های مداوم و محدود در سطح جهانی می‌تواند منافع کسانی را که طرفدار فشار و تحریم‌های بیشتر علیه ایران هستند، تامین کند.)


کلید واژگان
ایرانترامپاقتصاد
نظرات

آخرین اخبار
هشدار نارنجی برای تهران؛ توفان و گردوخاک در راه است
ادعای جنجالی ونس؛ دارایی‌های ایران با تأیید آمریکا و قطر آزاد می‌شود
راز هرمز؛ فرمانروایی بر دریا و تنگه هرمز
پایتخت پاکستان برای استقبال از پزشکیان مزین به پرچم ایران شد + عکس
همتی: آزادسازی منابع بلوکه‌شده قدرت ارزی کشور را تقویت می‌کند
زنگ خطر برای باغداران؛ ملخ مراکشی مزارع زیتون را تهدید می‌کند
حمله تند نخست‌وزیر قطر به نتانیاهو؛ او منطقه را به سمت بحران می‌برد
پایان جشن سبزپوشان ؛ بورس دومین روز متوالی قرمز ماند
کنایه معنادار سرمربی برزیلی به مدیران پرسپولیس
پاپ لئو: رهبران جهان به جای حمایت از مردم، به جنگ‌ها دامن می‌زنند
پرسپولیس، گل‌گهر و چادرملو بلاتکلیف؛ سکوت معنادار سازمان لیگ جنجال‌ساز شد
حقیقت
پشت پرده سقوط سیاسی، در لندن چه می‌گذرد؟
عارف از نقش دیپلماسی و مقاومت در ثبات کشور گفت
ازسرگیری پروازهای تبریز - مشهد پس از 110 روز وقفه
توافق اسرائیل و لبنان برای تعیین مناطق آزمایشی انتقال به ارتش
اختلال در پیامرسان‌های داخلی برطرف شد
اطلاعیه جدید تأمین اجتماعی درباره حقوق بازنشستگان و فیش حقوق خرداد
راز هرمز؛ پیش بینی راهبردی: دریا محل نبرد
ضرب‌الاجل سازمان غذا و دارو برای رعایت استانداردهای ماندگاری دارو
بزرگ‌ترین سکوی نفتی ایران بدون کمک خارجی نصب شد
ترافیک اینترنت ایران در شب بازی رکورد زد
واکنش رئیس کمیسیون برنامه و بودجه به منتقدان تفاهم ایران و آمریکا
قیمت نقره امروز دوشنبه 1 تیر 1405 + جدول
راز هرمز؛ آغاز تحول در قدرت دریایی
اکران فوتبال در سینماها گیشه را تکان داد
ایران در آستانه تاریخ‌سازی؛ تمام احتمالات صعود ایران به مرحله‌حذفی جام‌جهانی
تداوم گرمای 49 درجه‌ای در خوزستان
ادامه مذاکرات فنی ایران و آمریکا به ریاست غریب آبادی در سوییس/بازگشت هیئت ایرانی به تهران
افزایش 500 مگاواتی برق در استان تهران
از بازداشت تا مصادره؛ جزئیات تازه از پرونده‌های جاسوسی و وطن‌فروشی
نورنما | سرقت شبانه دستگاه خودپرداز با یک لیفتراک تلسکوپی
مالیات ماشین‌های لوکس چقدر است؟
رئیس‌جمهور به اسلام‌آباد می‌رود
یادگار شکستن طلسم 53 ساله؛ آغاز حراج توپ پیروزی‌بخش نیویورک
جرمی کلارکسون از بهبودی در برابر سرطان خبر داد
فرمانده پدافند هوایی: در آمادگی 100 درصدی هستیم
قیمت سکه پارسیان امروز دوشنبه 1 تیر 1405
قیمت طلا و سکه امروز دوشنبه 1 تیر 1405؛ بازار طلا بر سر دوراهی + جدول
سخنگوی وزارت خارجه: مبنای مذاکرات «تعهد در برابر تعهد» است
رئیس‌جمهور: در مذاکرات کوتاه نمی‌آییم
ترامپ خواستار مداخله نظامی برای پایان تیراندازی‌ها در شیکاگو شد
راز هرمز؛ تجربه جنگ در دریا
خبر خوش رئیس سازمان غذا و دارو برای مصرف‌کنندگان مستمر دارو
توقیف 130 همت اموال در پرونده مؤسسه اعتباری نور
ابراز امیدواری چین از ادامه روند مثبت مذاکرات ایران و آمریکا
رشد بیت‌کوین متوقف شد+ قیمت دیگر رمزارزها
چالش‌های ترامپ پس از جنگی نامحبوب و غیرقانونی
پترو اسرائیل را به نفوذ در سامانه انتخاباتی کلمبیا متهم کرد
قیمت دلار و سایر ارزها امروز دوشنبه 1 تیرماه 1405 +جدول