نورنیوز-گروه بین الملل: به گزارش روز پنجشنبه به نقل از پایگاه کانال تلویزیونی «سوریا» نزدیک به جریانات حاکم بر سوریه، وزارت اطلاعرسانی دولت انتقالی این کشور در این باره اعلام کرد: یک هیأت ترکیهای – قطری متشکل از «هاکان فیدان» وزیر امور خارجه و «ابراهیم کالن» رئیس دستگاه اطلاعاتی ترکیه و «خلفان الکعبی» رئیس دستگاه امنیت قطر به همراه یک شمار زیادی کارشناس مشاور وارد دمشق شدند.
وزارت اطلاعرسانی دولت انتقالی سوریه تاکید کرد که این هیأت، با «احمد الشرع» فرمانده گروه معارض مسلح «هیات تحریر الشام» که خود را فرمانده اداره عملیات نظامی سوریه معرفی میکند و «محمد البشیر» رئیس دولت انتقالی این کشور دیدار خواهد کرد.
معارضان مسلح در سوریه صبح روز یکشنبه، تسلط دمشق را به دست گرفتند و پس از آن فرماندهی ارتش سوریه نیز در بیانیهای، سقوط حکومت بشار اسد را اعلام کرد.
در همین راستا، «محمد البشیر» که روز دوشنبه به عنوان رئیس دوره انتقالی سوریه تعیین شده بود، رسما ریاست دولت انتقالی این کشور تا ماه مارس آینده را بر عهده گرفت.
معارضان مسلح در سوریه از بامداد هفتم آذر ۱۴۰۳ برابر با ۲۷ نوامبر ۲۰۲۴ با حمایت برخی از کشورها و ورود نیروهای تازه نفس خارجی، اقدام به حمله گسترده علیه مواضع ارتش سوریه در مناطق شمال غرب، غرب و جنوب غرب حلب کردند.
تحرکات تروریستها و معارضین مسلح علیه مواضع ارتش سوریه، توافق آتشبس منعقد شده در سال ۲۰۲۰ را نقض کرد زیرا این منطقه، مشمول توافقنامه «کاهش تنش» است که با تضمین ترکیه در آستانه امضا شد و شامل مناطقی در ادلب، حومه حلب و بخشهایی از حماه و لاذقیه میشد.
کاردار سفارت ترکیه در دمشق تعیین شد
ترکیه سفیر خود در نواکشوط را به عنوان کاردار سفارت ترکیه در دمشق تعیین کرد.
برهان کور اوغلو، سفیر ترکیه در نواکشوط، به عنوان کاردار سفارت آنکارا در دمشق تعیین شد.
کور اوغلو به طور موقت به عنوان کاردار سفارت ترکیه در دمشق فعالیت خواهد کرد.
پیش از این ترکیه و قطر اعلام کردند که سفارت خود در دمشق را بازگشایی خواهند کرد.
این تصمیم پس از آن اتخاذ شد که روز یکشنبه حکومت بشار اسد سقوط کرد.
اتحادیه اروپا درباره روند انتقال قدرت در سوریه بیانیه صادر کرد
وزرای خارجه آلمان، فرانسه، ایتالیا، لهستان، اسپانیا، انگلیس و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با صدور بیانیهای مشترک بار دیگر خواستار انتقال صلحآمیز قدرت در سوریه شدند.
در این بیانیه که یک نسخه آن روز پنجشنبه در تارنمای دولت انگلیس منتشر شد، آمده است: پس از سقوط دولت بشار اسد، حفظ تمامیت ارضی سوریه و احترام به استقلال، حاکمیت آن و همچنین نهادهای دولتی و مخالفت با هرگونه افراط گرایی بسیار مهم است.
بیانیه یادشده میافزاید: همه طرفهای ذینفع باید قوانین بینالمللی را رعایت، از اعضای همه اقلیتها حمایت و در یک گفت وگوی فراگیر، تحت رهبری و مالکیت سوریه در مورد همه موضوعات کلیدی برای تضمین انتقالی منظم، صلحآمیز و فراگیر، بر اساس روح قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت سازمان ملل متحد و مطابق با خواست مردم سوریه شرکت کنند.
در بیانیه اتحادیه اروپا و ۶ کشور اروپایی به جنگ در غزه نیز اشاره و بر لزوم تحقق آتشبس و ارائه کمکهای بشردوستانه به مردم فلسطین تاکید شده است.
سران گروه هفت نیز ساعاتی پیش با صدور بیانیهای ادعا کردند که از روند انتقال سیاسی و فراگیر قدرت تحت رهبری و مالکیت سوریه بر اساس اصول قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت سازمان ملل حمایت میکنند. در این بیانیه ادعا شده است: ما در کنار مردم سوریه ایستادهایم. ما تروریسم و افراط گرایی خشونت آمیز را در همه اشکال آن محکوم میکنیم. امیدواریم هر کسی که به دنبال ایفای نقش در اداره سوریه است، تعهد خود را به حقوق همه مردم سوریه نشان دهد، از فروپاشی نهادهای دولتی جلوگیری کند، برای بهبود و بازسازی کشور تلاش کند و شرایط را برای بازگشت داوطلبانه ایمن و با عزت همه کسانی که مجبور به فرار سوریه شدند، تضمین کند.
لازم به ذکر است که مخالفان مسلح در سوریه از بامداد هفتم آذر ۱۴۰۳ برابر با ۲۷ نوامبر ۲۰۲۴ با هدف برکناری بشاراسد از قدرت؛ عملیات خود را در مناطق شمال غرب، غرب و جنوب غرب حلب آغاز کردند و سرانجام پس از یازده روز؛ در تاریخ یکشنبه ۱۸ آذرماه کنترل خود بر شهر دمشق را و خروج «بشار اسد» از کشور را اعلام کردند.
از کودتای سال ۱۹۷۱ در سوریه که منجر به روی کار آمدن حافظ اسد شد، حالا ۵۴ سال گذشته و در این مدت، سوریه همیشه درگیر جنگ داخلی و مقابله با گروههای مسلح بوده است.
بشار اسد که بعد از پدرش از سال ۲۰۰۰ میلادی رئیس جمهور سوریه شد نیز در طول حکومتش همواره با مخالفت گروههای معارض مواجه شده بود و در نهایت گروه معارض هیات تحریر الشام توانست پایان حکومت خاندان اسد را رقم بزند.
بنا بر اعلام منابع روس، بشار اسد و خانوادهاش پس از خروج از سوریه، به مسکو رفتند و ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه به آنها پناهندگی سیاسی اعطا کرده است.
اردن میزبان نشست چندجانبه در باره سوریه
منابع خبری گزارش دادند که نشست مشترک وزرای خارجه عربی و غیر عربی درباره سوریه در بندر عقبه اردن برگزار میشود.
به گزارش خبرگزاری اردن (پترا)، وزارت خارجه این کشور در بیانیهای اعلام کرد که این نشست روز شنبه با حضور وزرای خارجه اردن، عربستان، عراق، لبنان، مصر، امارات، بحرین، قطر و دبیرکل اتحادیه عرب در عقبه برگزار میشود.
وزیران خارجه آمریکا، ترکیه و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و فرستاده دبیرکل سازمان ملل در امور سوریه نیز از دیگر شرکت کنندگان در این نشست هستند.
در این نشست راههای حمایت از ملت سوریه برای انتقال موفق قدرت براساس قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت سازمان ملل متحد به گونهای که خواستههای ملت سوریه را تامین و تمامیت ارضی و امنیت و ثبات سوریه را تضمین کند، مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت.
ادعای رژیم صهیونیستی درباره نابود کردن ۹۰ درصد موشکهای سوریه
ارتش رژیم صهیونیستی مدعی شد که ۹۰ درصد موشکهای زمین به هوای ارتش سوریه را منهدم کرده است.
به گزارش المیادین، ارتش رژیم صهیونیستی مدعی شد که خسارتهای سنگینی به سامانه های دفاع هوایی ارتش سوریه وارد کرده است.
ارتش رژیم اشغالگر در ادامه ادعاهایش اعلام کرد که ۹۰ درصد موشکهای زمین به هوای ارتش سوریه را منهدم کرده است.
این ادعاها در حالی مطرح می شود که رژیم صهیونیستی در تازهترین موج حملات خود به سوریه امروز پنج شنبه در دو مرحله مناطق اطراف دمشق را هدف حمله هوایی قرار داد.
ادعای سالیوان: حضور اسرائیل در سوریه موقت است!
مشاور امنیت ملی آمریکا مدعی شد که اشغالگری رژیم اسرائیل در سوریه موقت است.
«جیک سالیوان»، مشاور امنیت ملی کاخ سفید آمریکا که هماکنون در اراضی اشغالی به سر میبرد، بعد حملات ویرانگر رژیم اسرائیل به سوریه و انهدام توان رزمی و دفاعی این کشور و اشغال بخشهای جدیدی از خاک سوریه، مدعی شد که «هنگامی که اسرائیل میگوید حضورش در سوریه، موقتی است، ما باور میکنیم».
او همچنین گفت که در غزه هفت اسیر آمیریکایی و اسرائیلی وجود دارد که چهار تن از آنها مردهاند و سه نفر همچنان در قید حیات هستند.
مشاور امنیت ملی آمریکا پس از دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل مدعی شد زمان پایان دادن به ماموریت و بازگشت همه اسرای اسرائیلی به خانه فرا رسیده است.
تعلیق سه ماهه مجلس و قانون اساسی در سوریه
دولت موقت وابسته به گروه تروریستی تحریرالشام از تعلیق سه ماهه مجلس و قانون اساسی در این کشور خبر داد.
به گزارش المیادین، تشکیلات موسوم به اداره امور سیاسی دولت موقت وابسته به گروه تروریستی تحریرالشام در سوریه از تعلیق سه ماهه مجلس و قانون اساسی در این کشور تا زمان تشکیل دولت انتقالی خبر داد.
این خبر در حالی است که وزارت آموزش و پرورش دولت موقت سوریه از آغاز سال تحصیلی جدید در این کشور از یکشنبه آینده خبر داد.
موافقت «قسد» با استفاده از پرچم تغییر یافته سوریه
نیروهای سوریه دموکراتیک اعلام کردند که آنها نیز از پرچم تغییر یافته سوریه و مورد استفاده گروههای تروریستی در ادارات و نهادهای وابسته به خود در منطقه شرق فرات استفاده خواهند کرد.
به گزارش شبکه تلویزیونی اسکای نیوز عربی، نیروهای سوریه دموکراتیک (قسد) از موافقت خود با نصب پرچم مورد استفاده گروههای مسلح حاکم بر سوریه در همه ادارات، مؤسسات و نهادهای وابسته به حکومت محلی این گروه در منطقه شرق فرات خبر دادند.
بر اساس گزارش رسانهها، یکی از مقامات نیروهای سوریه دموکراتیک ضمن تأیید این خبر افزود: استفاده از پرچم جدید سوریه بیانگر آغاز مرحله ای جدید و نشان دهنده آرمان های مردم برای محقق کردن آزادی، عزت و وحدت ملی است.
این تحولات در حالی است که نیروهای سوریه دموکراتیک امروز پنج شنبه اعلام کردند که با حملات توپخانه ای و پهپادی ترکیه به مواضع خود در جنوب غرب منطقه المنبج در شمال شرق سوریه مقابله کرده اند.
نیروهای سوریه دموکراتیک روز گذشته از شهر دیرالزور سوریه عقب نشینی و آن را به گروه های تروریستی تحت فرمان تحریرالشام تحویل دادند.
مقررات منع رفتوآمد در شهر «حمص» سوریه
وزارت اطلاعرسانی دولت موقت سوریه از اعمال مقررات منع رفتوآمد در شهر حمص از ساعت ۲۰ شب تا ۵ بامداد خبر داد.
به گزارش المیادین، وزارت اطلاع رسانی دولت موقت وابسته به گروه تروریستی تحریر الشام در سوریه از اعلام مقررات منع رفت و آمد در شهر حمص از ساعت ۲۰ شب تا ۵ بامداد خبر داد.
در خبری دیگر، تشکیلات موسوم به اداره امور سیاسی دولت موقت وابسته به گروه تروریستی تحریرالشام در سوریه از تعلیق سه ماهه مجلس و قانون اساسی در این کشور تا زمان تشکیل دولت انتقالی خبر داد.
این خبر در حالی است که وزارت آموزش و پرورش دولت موقت سوریه از آغاز سال تحصیلی جدید در این کشور از یکشنبه آینده خبر داد.
تاکید رهبران گروه ۷ بر تعهد به انتقال سیاسی سوریه و مسئولیتپذیری
رهبران گروه ۷ چند روز پس از سقوط دولت سوریه بر تعهد خود به مردم سوریه تأکید کردند و متعهد شدند که از انتقال سیاسی تحت رهبری سوریه و تحت مالکیت سوریه مطابق با اصول قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت سازمان ملل حمایت کامل کنند.
رهبران گروه هفت در بیانیه مشترکی بر عزم خود برای حمایت از تمامیت ارضی، وحدت ملی، استقلال و حاکمیت سوریه تاکید کردند.
در این بیانیه آمده است:ما آماده حمایت از یک فرآیند انتقال هستیم که منجر به حکومتی معتبر، فراگیر و غیر فرقهای میشود که احترام به حاکمیت قانون، حقوق بشر جهانی، از جمله حقوق زنان، حمایت از همه مردم سوریه، از جمله اقلیتهای مذهبی و قومی را تضمین کند.
براساس گزارش آناتولی، گروه ۷ آمادگی خود را برای همکاری و حمایت از هر دولت آینده سوریه که از این گذار سیاسی فراگیر بیرون می آید و به استانداردهای بینالمللی حکومتداری پایبند است، ابراز کرد.
آنها از رهبرانی که مایل به اداره سوریه هستند خواستند تعهد قاطع خود را به حقوق بشر، حفاظت از نهادهای دولتی و بهبود و بازسازی کشور نشان دهند.
پاسخگو دانستن رژیم اسد به خاطر چندین دهه جنایات، سنگ بنای دیگر بیانیه گروه۷ بود. این گروه بر تعهد خود به همکاری با سازمان منع تسلیحات شیمیایی (OPCW) و دیگر نهادهای بینالمللی برای اطمینان از نابودی ذخایر سلاحهای شیمیایی باقیمانده سوریه تاکید کرد.
رهبران گروه ۷ تروریسم و افراط گرایی خشونت آمیز را در همه اشکال محکوم کردند و تعهد خود را برای مبارزه با این تهدیدها تقویت کردند. آنها همچنین بر لزوم ایجاد شرایط برای بازگشت داوطلبانه امن و با عزت آوارگان سوری که به دلیل سالها درگیری آواره شدهاند، تأکید کردند.
حدود ۴ میلیون سوری از جنگ داخلی گریختند و بیشتر از هر کشور دیگری در جهان توسط ترکیه دستگیر شدند.
گروه ۷ همچنین با اشاره به تهاجم فعلی اسرائیل در این منطقه که به طور گسترده محکوم شده است، گفت: «ما حمایت خود را از نیروهای ناظر جدایی سازمان ملل که بر بلندیهای جولان بین اسرائیل و سوریه نظارت میکنند، تکرار میکنیم».
نشست اضطراری سازمان منع تسلیحات شیمیایی به دنبال نگرانیها از ذخایر شیمیایی سوریه
سازمان جهانی منع تسلیحات شیمیایی روز پنجشنبه نشستی اضطراری را برای بحث در مورد وضعیت سوریه به دلیل نگرانیها در مورد ذخایر مواد شیمیایی سمی این کشور پس از سرنگونی بشار اسد، رئیسجمهوری این کشور آغاز کرد.
سازمان منع تسلیحات شیمیایی روز دوشنبه به سوریه گفت که پس از ورود افراد مسلح به پایتخت دمشق ، این کشور موظف است از قوانین حفاظت و نابودی مواد خطرناک مانند گاز کلر پیروی کند.
در اقدامی نادر، شورای اجرایی سازمان منع سلاحهای شیمیایی این نشست را برگزار کرد، به این امید که تحت دولت جدید، برخی از ۸۰ بازرس این سازمان اجازه داشته باشند تا تحقیقات در مورد برنامه تسلیحات شیمیایی سوریه را دنبال کنند.
اعضای دولت سرنگون شده سوریه قصد دارند به تدریج قدرت را به کابینه انتقالی جدید که بنا بر گزارشها، ریاست "دولت نجات" را در پایگاه خود در جنوب غربی سوریه بر عهده داشت، منتقل کنند.
آخرین بار سازمان منع سلاحهای شیمیایی در سال ۲۰۱۸ در واکنش به حمله شیمیایی به دوما، شهری در نزدیکی دمشق، که حدود ۴۰ نفر بر اثر گاز سمی کشته شدند، نشستی فوق العاده برگزار کرد.
سوریه در سال ۲۰۱۳ به سازمان منع سلاح های شیمیایی پیوست. ۱۹۳ کشور عضو سازمان منع سلاحهای شیمیایی باید برنامههای تسلیحات شیمیایی خود را افشا کرده و آنها را خنثی کنند. این سازمان که در سال ۱۹۹۷ توسط کنوانسیون تسلیحات شیمیایی ایجاد شد، به دنبال حذف تمام سلاح های شیمیایی است. در سال ۲۰۱۳، جایزه صلح نوبل را به خاطر کار خود دریافت کرد.
بلینکن: آمریکا از نیروهای دموکراتیک سوریه حمایت میکند
وزیر خارجه آمریکا ادعا کرد که کشورش از نیروهای دموکراتیک سوریه (قسد) در چارچوب تلاشها برای مبارزه با داعش حمایت میکند.
«آنتونی بلینکن»، وزیر خارجه آمریکا روز پنجشنبه در اردن ادعا کرد: «سوریه فرصتی دارد دارای دولتی باشد که دیکتاتوری همانند اسد بر آن تسلط نداشته باشد.»
وی افزود: «از تلاشها برای شناسایی سرنوشت افرادی که در زمان اسد مفقود شدهاند، حمایت میکنیم.»
وزیر خارجه آمریکا با اشاره به اینکه: «باید رویکردی درخصوص سوریه ایجاد شود و ما به مذاکرات خود با شرکا در این خصوص ادامه میدهیم»، گفت: «در راستای جلوگیری از ترجیح منافع هر طرفی که باید بر منافع ملت سوریه تلاش میکنیم.»
بلینکن با بیان اینکه آمریکا در جهت بازگرداندن شهروند خود که در سوریه، یافت شده، تلاش میکند، گفت: «اسرائیل وارد منطقه حائل با سوریه شده چرا که از کنترل گروههای افراطی بر آن نگران بود.»
وی ادعا کرد که آمریکا از نیروهای دموکراتیک سوریه (قسد) در چارچوب تلاشها برای مبارزه با داعش حمایت میکند.
حمله هوایی رژیم صهیونیستی به اطراف دمشق
رژیم صهیونیستی مواضعی در اطراف دمشق را در دو مرحله هدف حمله هوایی قرار داد.
شبکه تلویزیونی الجزیره از دو حمله هوایی رژیم صهیونیستی به مواضعی در اطراف دمشق پایتخت سوریه خبر داد
خبرنگار شبکه تلویزیونی العربیه هم گزارش داد: همزمان با پرواز جنگندههای احتمالا اسرائیلی در آسمان سوریه، صدای انفجاری در دمشق شنیده شد.
بر اساس گزارش العربیه، ارتش اسرائیل روز پنجشنبه اعلام کرد که چهار گروه عملیاتی وابسته به این رژیم همچنان در جنوب سوریه مستقر هستند.
طبق ادعای ارتش اسرائیل، یکی از این گروهها به تهدیدات موجود در طول مرزها و در منطقه حائل میان اسرائیل و سوریه واکنش نشان داده و چندین تانک ارتش سوریه را توقیف کرده است.
دانیل هاگاری، سخنگوی ارتش رژیم اشغالگر اسرائیل نیز اعلام کرد که این رژیم پس از ارزیابی شرایط در منطقه شمال جولان، سطح فعالیتهای خود را از وضعیت جزئی به وضعیت کامل ارتقا داده است.
نتانیاهو: تا زمان تشکیل نیرویی موثر در سوریه در جولان میمانیم
دفتر نخستوزیر رژیم صهیونیستی اعلام کرد که این رژیم به گروههای مسلح اجازه نخواهد داد تا شهرکها و محلهای تجمع صهیونیستها در جولان را در معرض تهدید قرار دهند.
دفتر بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی اعلام کرد: ما کنترل خود را بر منطقه حائل در جولان به طور موقت حفظ خواهیم کرد تا زمانی که نیرویی در سوریه تشکیل شود که به توافقنامه ۱۹۷۴ و تضمین امنیت مرزهایمان پایبند باشد.
بر اساس گزارش شبکه خبری المیادین، دفتر نخستوزیر رژیم صهیونیستی اعلام کرد که این رژیم به گروههای مسلح اجازه نخواهد داد تا شهرکها و محلهای تجمع صهیونیستها در جولان را در معرض تهدید قرار دهند.
از سوی دیگر، منابع محلی در جنوب سوریه اعلام کردند، ارتش رژیم صهیونیستی عصر دیروز چهارشنبه به شهرکهای «رویحینه» و «أم باطنه» واقع در حومه مرکزی «القنیطره» یورش برد.
منابع محلی در جنوب سوریه همچنین اعلام کردند، ارتش رژیم اشغالگر پس از استقرار در یک پایگاه نظامی در غرب شهرک «أم باطنه» قبل از منفجر کردن آن، از آن عقبنشینی کرد.
منابع محلی مذکور در ادامه تاکید کردند، ارتش رژیم اشغالگر در حال حاضر در شهرک «العجرف» در حومه مرکزی «القنیطره» مستقر شده است.
در شرایطی که سوریه در بیثباتی محض قرار دارد و هیچگونه قدرت مرکزی محکمی در آن حاکم نیست، رژیم صهیونیستی وارد عمل شده و اقدام به اشغال مناطقی از غرب سوریه و بمباران انبارهای نظامی این کشور کرده است.
در دیدار با همتای آمریکاییاش؛ تأکید وزیر خارجه اردن بر لزوم احترام به وحدت و حاکمیت سوریه
وزیر امور خارجه اردن در دیدار با همتای آمریکایی خود بر لزوم احترام به وحدت، انسجام و حاکمیت سوریه و تقویت تلاشها برای مبارزه با تروریسم تأکید کرد.
«ایمن الصفدی» وزیر امور خارجه اردن امروز (پنجشنبه) در دیدار و گفتوگو با «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا، خواستار احترام به وحدت و حاکمیت سوریه شد.
به گزارش اسکای نیوز، الصفدی تصریح کرد: احترام به وحدت، انسجام و حاکمیت سوریه و تقویت تلاش ها برای مبارزه با تروریسم ضروری است.
وی افزود: ما برای کمک به مردم سوریه جهت ساختن یک نظام سیاسی که به حقوق همه مردم این کشور احترام میگذارد و تمامیت اراضی سوریه را برمیگرداند، تلاش خواهیم کرد.
پیش از این پادشاه با وزیر امور خارجه آمریکا دیدار کرد و گفت اولین گام برای تحقق صلح فراگیر در منطقه، متوقف شدن جنگ اسرائیل علیه نوار غزه است.
براساس بیانیه دیوان پادشاهی اردن، طرفین در این دیدار پیرامون تلاشهای انجام گرفته برای تقویت اقدامات بشردوستانه در نوار غزه گفتگو و تبادل نظر کردند.
حمایت روسیه و امارات از برگزاری نشست بینالمللی با نیروهای سیاسی در سوریه
لاوروف و همتای اماراتی از برگزاری یک نشست بینالمللی فوری برای آغاز گفتگوی فراگیر با مشارکت همه نیروهای سیاسی در سوریه حمایت کردند.
وزارت امور خارجه روسیه روز پنجشنبه اعلام کرد، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه و عبدالله بن زاید آل نهیان، همتای امارات متحده عربی در یک گفتگوی تلفنی از برگزاری یک نشست بینالمللی فوری برای آغاز گفتگوی فراگیر با مشارکت همه نیروهای سیاسی در سوریه حمایت کردند.
این وزارتخانه در بیانیهای اعلام کرد: وزراء متفق القول بودند که ابتکار سازماندهی چنین نشستی باید هر چه سریعتر توسط نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه، گیر پدرسن، اتخاذ شود.
روسیه در چارچوب ابتکار نشست بینالسوری با وزارتهای خارجه عربستان سعودی، قطر و دیگر کشورهای عربی همکاری میکند.
بلومبرگ: روسیه در آستانه توافق برای حفظ پایگاههای نظامی در سوریه است
بلومبرگ به نقل از منابع آگاه گزارش داد که روسیه در آستانه یک توافق با رهبری جدید سوریه برای حفظ پایگاههای نظامی خود در این کشور است.
بلومبرگ امروز پنحشنبه گزارش داد که روسیه در حال نزدیک شدن به توافق با رهبری جدید سوریه برای حفظ دو پایگاه نظامی حیاتی در این کشور غرب آسیا است که این یکی از اهداف کلیدی کرملین پس از سقوط حکومت بشار اسد است.
افراد مطلع از این موضوع در مسکو که خواستند نامشان فاش نشود، گفتند که مذاکرات برای ماندن نیروهای روسیه در بندر دریایی طرطوس و پایگاه هوایی حمیمیم در حال انجام است.
محمد علوش، سیاستمدار سوری و رئیس سابق هیئت مخالفان در مذاکرات سوریه در ژنو و آستانه به خبرنگار تاس گفت: مقامات جدید سوریه آینده پایگاههای نظامی روسیه را از دیدگاه منافع مردم سوریه ارزیابی خواهند کرد.
وی تصریح کرد: موضوع پایگاههای نظامی تصمیم حاکمیتی دولت سوریه است و بدون شک بر اساس منافع مردم سوریه و همچنین منافع روسیه ارزیابی خواهد شد.
یک منبع آگاه به تاس گفت که مخالفان مسلح سوریه کنترل کامل استان لاذقیه را که میزبان پایگاههای نظامی روسیه است، به دست آوردهاند.
به گفته این منبع، پس از اعلام مخالفان مبنی بر سرنگونی بشار اسد، گروههای مسلح وارد مناطق طرطوس و جبله شدند. با این حال، این منبع خاطرنشان کرد که نیروهای مخالف به پایگاههای روسیه در طرطوس و حمیمیم نفوذ نکردهاند.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین پیشتر اعلام کرده بود که مسکو اقداماتی را برای تضمین امنیت پایگاههای نظامی روسیه در سوریه انجام میدهد.
وی خاطرنشان کرد که تماس های لازم برای این منظور برقرار است و ارتش تمام تدابیر امنیتی مورد نیاز را اجرا میکند.
آنکارا: ترکیه علیه گروههای تروریستی اقدام میکند
وزارت دفاع ملی ترکیه اعلام کرد این کشور در حال برداشتن گامهایی علیه گروههای تروریستی است که تلاش میکنند از وضعیت امنیتی در سوریه و بهطور کلی منطقه سوءاستفاده کنند.
وزارت دفاع ملی ترکیه روز پنجشنبه (امروز) اعلام کرد: آنکارا اقدامات پیشگیرانهای را علیه گروههای تروریستی که با سوء استفاده از موقعیت تهدیدآمیز امنیت سوریه و منطقه ما تلاش میکنند به میدان برسند، انجام میدهد.
دریاسالار زکی آکتورک، سخنگوی این وزارتخانه در یک کنفرانس خبری در آنکارا، پایتخت ترکیه گفت: در مورد وضعیت سوریه پس از سقوط بشار اسد در روز یکشنبه، عزم و نگرش ترکیه درخصوص مبارزه با گروههای تروریستی روشن است.
به گزارش آناتولی، بشار اسد که ۲۴ سال در سوریه در راس قدرت قرار داشت پس از کنترل دمشق توسط گروههای شورشی مسلح خاک کشور را ترک کرد و به روسیه رفت. او با کنار رفتن از قدرت به حکومت حزب بعث که از سال ۱۹۶۳ حکومت میکرد، پایان داد.
ترکیه: به «پ ک ک» و «ی پ گ» اجازه سوءاستفاده نخواهیم داد
وزارت دفاع ترکیه اعلام کرد که کشورش اقدامات بازدارنده علیه حزب کارگران کردستان و نیروهای موسوم به یگانهای مدافع خلق را ادامه میدهد و به آنها اجازه سوءاستفاده از اوضاع سوریه را نخواهد داد.
به گزارش المیادین، وزارت دفاع ترکیه اعلام کرد که هرگز اجازه نخواهیم داد حزب کارگران کردستان (پ ک ک) و نیروهای موسوم به یگانهای مدافع خلق (ی پ گ) از تحولات سوریه سوء استفاده کنند.
وزارت دفاع ترکیه تأکید کرد که کشورش به اقدامات بازدارنده علیه این گروهها که کنترل مناطق شمال شرقی سوریه را در اختیار دارند، ادامه خواهد داد.
از سوی دیگر، نیروهای سوریه دموکراتیک هم از مقابله با حمله توپخانه ای و پهپادی نیروهای مورد حمایت ترکیه به سد تشرین در جنوب شرق شهر منبج خبر دادند.
نیروهای قسد تأکید کردند: درگیری های شدید بین دو طرف ادامه دارد این در حالی است که حملات سنگین پهپادی و توپخانه ای ترکیه و گروه های مورد حمایت آن نگرانی درباره خسارت به سد تشرین را افزایش داده است.
مدودف: روسیه از دولت اسد حمایت میکرد
نایب رئیس شورای امنیت روسیه امروز - پنجشنبه -گفت روسیه در مقطعی از دولت بشار اسد، رئیسجمهور مستعفی سوریه حمایت کرد، زیرا خطر فروپاشی سوریه را درک میکرد، اما تا حد زیادی او به مقامات وابسته بود.
«دیمیتری مدودف» رئیسجمهور و نخستوزیر پیشین روسیه که در حال حاضر نایب رئیس شورای امنیت روسیه است، گفت: «در مقطعی، روسیه از دولت اسد حمایت کاملا جدی کرد، زیرا تهدیداتی متوجه کل جهان بود که تجزیه احتمالی سوریه به تبعیت از سناریوی سایر کشورهای خاورمیانه وجود داشت.»
مدودف به خبرنگاران گفت: «در آن زمان این نوع حمایتها مؤثر بود. اما، البته، وضعیت داخلی امور به مدیریت بستگی داشت، یعنی به دولت رئیس جمهور سابق سوریه، یعنی دولت بشار اسد.»
مخالفان مسلح سوریه پس از پیشرویهای چند روز اخیر خود که ابتدا از حلب آغاز شد و به حماة رسید، روز شنبه از جنوب سوریه حرکت خود را به سمت دمشق آغاز کردند و صبح یکشنبه هشتم دسامبر وارد پایتخت سوریه شدند و کنترل آن را در دست گرفتند.
براساس گزارش رویترز، در شامگاه شنبه که نخستین زمزمههای سقوط پایتخت سوریه و ورود مخالفان مسلح به دمشق به گوش رسید، یک هواپیما از فرودگاه دمشق به هوا برخاسته و بهسوی مناطق ساحلی سوریه پرواز کرد، منطقهای که تحت کنترل حامیان اسد قرار داد. اما کمی بعد، این هواپیما چرخشی غیرمنتظره داشته و پس از چند دقیقه طی مسیر در جهت مخالف، از صفحه رادار محو شد. در نهایت رسانههای روس، حضور اسد و خانوادهاش در روسیه را تایید کردند.
ازسرگیری فعالیت هیأتهای دیپلماتیک در دمشق
اداره امور سیاسی دولت انتقالی سوریه اعلام کرد که فعالیت هیأتهای دیپلماتیک چند کشور در دمشق ازسرگرفته شد.
به گزارش شبکه الجزیره، اداره امور سیاسی دولت انتقالی سوریه با اشاره به ازسرگیری فعالیت هیأتهای دیپلماتیک مصر، عراق، عربستان، امارات، اردن، عمان، بحرین و ایتالیا در دمشق، از این کشورها قدردانی کرد.
اداره امور سیاسی دولت انتقالی سوریه افزود: وعدههایی از قطر و ترکیه در خصوص بازگشایی سفارتشان در دمشق دریافت کردهایم.
اداره مذکور همچنین گفت: امیدواریم با همه کشورهایی که به اراده ملت، حاکمیت سوریه و تمامیت ارضی آن احترام قائل هستند، روابط حسنهای برقرار کنیم.
رئیس ستاد کل ارتش عراق در مرز سوریه: اجازه تهدید علیه مرزهایمان را نمیدهیم
رئیس ستاد کل ارتش عراق در جریان بازید از منطقه مرزی این کشور با سوریه تأکید کرد که عراق هرگز اجازه تهدید علیه مرزهایش را نخواهد داد.
به گزارش شبکه المیادین، «عبدالأمیر رشید یارالله» رئیس ستاد کل ارتش عراق امروز از منطقه القائم در مرز این کشور و سوریه بازدید کرد.
وی در جریان این بازدید گفت: اوضاع در سوریه ناپایدار است و ما هرگز اجازه تهدید علیه مرزهایمان را نخواهیم داد.
رئیس ستاد کل ارتش عراق افزود: نیروهای مرزی را با خط دفاعی ارتش و حشد الشعبی تقویت کردهایم و هیچ گونه درگیری یا برخوردی بین نیروهای عراقی و با نیروهای حاضر در بخش سوری مرز وجود ندارد.
چند روز پیش نیز «محمد شیاع السودانی» نخستوزیر عراق بر موضع این کشور مبنی بر ایستادن در کنار دولت و ملت سوریه و اهمیت صیانت از حاکمیت این کشور تاکید کرد.
وی اضافه کرد: عراق به تلاش های سیاسی و دیپلماتیک خود برای حفظ امنیت در سوریه که به صورت مستقیم بر امنیت دیگر کشورها اثرگذار خواهد بود، ادامه می دهد.
نخست وزیر عراق در عین حال بر اهمیت هماهنگی بین کشورهای عربی منطقه برای اتخاذ یک موضع واحد در قبال چالش های منطقه و در پیشاپیش آن تحولات سوریه تاکید کرد.
قصه دردناک پناهجویان سوری در سرمای بعلبک
با سقوط دولت بشار اسد، مرزهای لبنان با سوریه شاهد بحران انسانی بیسابقهای هستند. هزاران پناهجوی سوری که ترس از خشونت گروههای مسلح گریختهاند، در سرمای طاقتفرسای بعلبک با کمترین حمایت روزگار سختی را سپری میکنند.
بحران مرزهای لبنان با سوریه به نقطه عطف جدیدی رسیده است. مرز المصنع، اصلیترین گذرگاه میان دو کشور، صحنه ترافیک سنگین پناهجویانی است که برای عبور از بحران جنگ داخلی سوریه تلاش میکنند. در شمال نیز، مرز القصیر شاهد ورود آوارگان به استان بعلبک لبنان از مسیرهای رسمی و غیررسمی است.
این آوارگان عمدتاً از استان حمص و از شیعیانی هستند که به دلیل حمایت از دولت سوریه، تحت تهدید و نگران از انتقام گروههای مسلح مخالف اسد قرار دارند.
دولت لبنان، که خود در بحران اقتصادی ناشی از حمله رژیم صهیونیستی به این کشور به سر میبرد و بخشی از مردم این کشور نیز خود درگیر آوارگی هستند، توان لازم جهت حمایت از این آوارگان سوری را ندارند.
آوارگی در این مرزها مسیر دو سویه دارد در هفته ها و ماه های گذشته شهر حمص میزبان آوارگان لبنانی بود و حالا این حومه شهر الهرمل در شمال لبنان است که میزبان آورگان سوری است.
با این حال از شب گذشته گروه های جهادی ایران از جمله قرارگاه تداوم جهاد که پیش از این در بحث امدادرسانی به آوارگان لبنانی فعال بود، با همکاری حزب الله لبنان به توزیع پتو، بخاری، و غذای گرم به حمایت از آوارگان سوری پرداختهاند.
این کمکها اگرچه اندکی اما از بار مشکلات آنها میکاهد، اما برای رفع کامل بحران کافی نیست.
در حال حاضر بیشترین نیاز این آوارگان اقلام مصرفی کودکان خود از جمله شیر خشک و پوشک و همچنین دارویی و خدمات پزشکی می باشد.
وضعیت بغرنج آوارگان، تصویری از چالشهای انسانی و سیاسی ناشی از تحولات اخیر در منطقه است که نیازمند توجه فوری کشورهای دوست در منطقه غرب آسیا، جامعه بینالمللی و سازمانهای بشردوستانه است.
به گزارش ایرنا، مخالفان مسلح در سوریه از بامداد هفتم آذر ۱۴۰۳ برابر با ۲۷ نوامبر ۲۰۲۴ با هدف برکناری بشاراسد از قدرت؛ عملیات خود را در مناطق شمال غرب، غرب و جنوب غرب حلب آغاز کردند و سرانجام پس از یازده روز؛ در تاریخ یکشنبه ۱۸ آذرماه کنترل خود بر شهر دمشق را و خروج «بشار اسد» از کشور را اعلام کردند.
از کودتای سال ۱۹۷۱ در سوریه که منجر به روی کار آمدن حافظ اسد شد، حالا ۵۴ سال گذشته و در این مدت، سوریه همیشه درگیر جنگ داخلی و مقابله با گروههای مسلح بوده است.
بشار اسد که بعد از پدرش از سال ۲۰۰۰ میلادی رئیس جمهور سوریه شد نیز در طول حکومتش همواره با مخالفت گروههای معارض مواجه شده بود و نهایتا گروه معارض هیات تحریر الشام توانست پایان حکومت خاندان اسد را رقم بزند.
بنابر اعلام منابع روس، بشار اسد و خانوادهاش پس از خروج از سوریه، به مسکو رفت و پوتین رییس جمهوری روسیه به وی و خانواده اش پناهندگی سیاسی اعطا کرده است