×
بین الملل
شناسه خبر : 203552
تاریخ انتشار : شنبه 1403/09/24 ساعت 10:48
مکانیسم ماشه؛ نعل وارونه به رنگ تروئیکای اروپایی

نورنیوز بررسی می‌کند؛

مکانیسم ماشه؛ نعل وارونه به رنگ تروئیکای اروپایی

تروئیکای اروپایی بدون توجه به روند طی‌شده در تعاملات فی‌مابین ایران و غرب در موضوع پرونده هسته‌‌ای ایران به «دیپلماسی اجبار» روی آورده که به هیچ وجه نمی‌تواند زمینه‌ساز حل مشکلات فی‌مابین باشد.

نورنیوز- گروه بین‌الملل: تروئیکای اروپایی (انگلستان، فرانسه و آلمان) در ادامه اقدامات خصمانه و غیر سازنده خود در برابر ایران طی نامه ای در ۱۶ آذرماه به شورای امنیت سازمان ملل متحد اعلام کرده اند که اگر لازم باشد آماده هستند تا مکانیسم معروف به «ماشه» را برای بازگرداندن کلیه تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران فعال کنند.

این نامه واکنشی به نامه‌هایی است که ایران و چین در پی یادداشت اولیه انگلیس، آلمان و فرانسه در روز ۷ آذر به شورای امنیت نوشتند. تروییکای اروپایی در این نامه تاکید کرده؛ایران باید برنامه اتمی خود را محدود کند تا شرایط سیاسی لازم در جهت پیشرفتی معنی‌دار و رسیدن به راه حلی مبتنی بر مذاکره فراهم شود.

تروییکای اروپایی بدون توجه به روند طی شده در تعاملات فی مابین ایران و غرب در موضوع پرونده هسته ای ایران به "دیپلماسی اجبار" روی آورده که به هیچ وجه نمی تواند زمینه ساز حل مشکلات فی مابین باشد.

بدعهدی آمریکا و بی‌عملی اروپا در اجرای تعهدات برجام

خروج یکجانبه ایالات متحده از برجام در سال ۲۰۱۸ و بازگرداندن تحریم‌ها علیه ایران نقض آشکار قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت بود. این اقدام، اساس توافقی را که با تلاش‌های دیپلماتیک گسترده به دست آمده بود، تضعیف کرد.

از سوی دیگر، کشورهای اروپایی به رغم تعهدات خود در قالب برجام، به ویژه در زمینه تسهیل همکاری‌های اقتصادی با ایران و مقابله با آثار تحریم‌های آمریکابه تعهداتشان عمل نکردند. سازوکارهایی مانند اینستکس نیز صرفاً در حد وعده باقی ماندند و هیچ تأثیر عملی بر بهبود شرایط اقتصادی ایران نداشتند.

عدم مشروعیت فعال‌سازی مکانیسم ماشه

فعال‌سازی مکانیسم ماشه از سوی کشورهای اروپایی در شرایطی که خود به تعهداتشان پایبند نبوده‌اند، فاقد هرگونه مبنای حقوقی و اخلاقی است. برجام توافقی چندجانبه است که تمامی طرف‌ها باید به تعهدات خود در آن پایبند باشند و انتظار انجام یک طرفه تعهدات از سوی ایران هیچگونه مبنای حقوقی و قانونی ندارد. اگرچه نقض مکرر  تعهدات برجامی توسط آمریکا و بی‌عملی اروپا، ایران را وادار به کاهش تعهدات هسته‌ای خود در چارچوب ماده 36 برجام کرده است.

مواضع جمهوری اسلامی ایران

جمهوری اسلامی ایران بارها تأکید کرده است که برنامه هسته‌ای کشور صلح‌آمیز بوده و تحت نظارت کامل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی قرار دارد. هیچ مدرکی دال بر انحراف برنامه هسته‌ای ایران به سمت تسلیحات اتمی وجود ندارد. ایران به عنوان عضوی از آژانس همچنان به اجرای تعهدات پادمانی خود متعهد بوده و همکاری های خود با آژانس را در این خصوص ادامه می دهد تهدید به استفاده از مکانیسم ماشه یا اعمال فشار بیشتر، نه تنها کمکی به حل موضوع نمی‌کند، بلکه امکان دستیابی به توافق دیپلماتیک را نیز کاهش می‌دهد.

همان‌طور که مجید تخت روانچی معاون سیاسی وزیر امورخارجه ایران تأکید کرده‌ است در صورت ادامه فشارها و تهدید به استفاده از مکانیسم ماشه، ایران ناگزیر است گزینه‌های مختلف، از جمله خروج از معاهده منع گسترش تسلیحات هسته‌ای (NPT)، را مورد بررسی قرار دهد.

ضرورت اتخاذ رویکرد سازنده از سوی اروپا

ایران نشان داده که با پایبندی به دیپلماسی و گفتگو  آماده است در چارچوب احترام متقابل و بازگشت همه طرف‌ها به تعهدات برجامی، به مذاکرات ادامه دهد. علی رغم اقدامات غیر سازنده تروییکای اروپایی در نشست فصلی شورای حکام آژانس و صدور قطعنامه علیه کشورمان، ایران مسیر گفتگو و رایزنی را مسدود نکرد ونمایندگان کشورمان و سه کشور اروپایی حدودسه هفته قبل در ژنو به تبادل نظر پرداختند. تروئیکای اروپایی به جای تهدید و اعمال فشار، باید برای جبران کم‌کاری‌های گذشته و بازگرداندن اعتماد متقابل تلاش کند. مسیر فشار و تهدید، تنها به افزایش تنش‌ها منجر خواهد شد. راه‌حل واقعی، پایبندی همه طرف‌ها به تعهدات پذیرفته شده و ایجاد فضای مناسب برای بازگشت به گفتگو است.


نظرات

آخرین اخبار
جنگ؛ نقطه عطف شکست راهبرد فشار حداکثری آمریکا علیه ایران
قیمت میوه و تره بار امروز 3 شهریور اعلام شد+ جدول
تحریم ایران یعنی انزوای بیشتر آمریکا
زمان انتخاب مدیرعامل استقلال مشخص شد/ رقابت سه‌نفره برای نشستن روی صندلی ریاست
انتقال پیام آمریکا به ایران از طریق فرمانده ارتش پاکستان
ظرفیت نیروگاه‌های خورشیدی 7 برابر شد
تصمیم جدید بانک مرکزی برای خرید اسکناس ارز
زلزله مرگبار ونزوئلا؛ شمار قربانیان به 6509 نفر رسید
هشدار قاطع ارتش به گروهک‌های تکفیری و معاند در آن‌سوی مرزها
محدودیت در تجارت غذا و دارو با ایران نقض حقوق بشر است
جبلی: نمی‌دانم در صداوسیما می‌مانم یا نه
دریادار بمانی: راه شهدای «دنا» را ادامه می‌دهیم
پرونده ناآرامی‌های اسفند؛ اخراج شش دانشجو و معرفی 236 دانشجو به شورای انضباطی
ایران چگونه حافظه شکست را به قدرت تبدیل کرد؟
رکوردشکنی توزیع بنزین در تهران؛ چرا برخی جایگاه‌ها تعطیل شدند؟
ابطحی: دیدگاه رهبران انقلاب، سپردن جامعه به جریان افراطی نبود+فیلم
پزشکیان: هیچ محدودیتی برای حمایت از تولید پنل خورشیدی نداریم
130 همت گردش مالی مشکوک؛ 70 دانه‌درشت بازار ارز و طلا شناسایی شدند
بنگلادش خواستار پیوستن به «توافق مکه» شد
ترافیک سنگین در آزادراه کرج-تهران؛ جزئیات وضعیت راه‌ها
اقامت سفیر ایران در بیروت 6 ماه تمدید شد
دیبالا برای قهرمانی برگشت؛ رم با 4 گل خط‌ونشان کشید
جنگ اقتصادی ترامپ؛ آمریکا چگونه به پسادلار‌ شتاب می دهد؟
آخرین خبر از اصلاح حقوق بازنشستگان؛ دریافتی بازنشستگان به 90 درصد حقوق شاغلی می‌رسد؟
آخرین خبر از نقل و انتقالات استقلال امروز سه شنبه
«اسپایدرمن» در یک قدمی کنار زدن «تایتانیک»
وزیر آموزش و پرورش: مدارس از اول مهر حضوری است
جزئیات برگزاری آزمون زبان وزارت علوم
حمله تند سیاستمدار اسرائیلی به همسر نتانیاهو
نور کلاس تا بوفه؛ بازرسی جدید مدارس از نیمه شهریور
صعود مقتدرانه دختران ایران به جمع 8 تیم آسیا
آتش‌سوزی در مجتمع 49 واحدی مشهد؛ 9 نفر نجات یافتند
خیابانی در تهران به نام اکبر عبدی نامگذاری شد
اقتصاد عمان زیر سایه جنگ؛ کاهش گردشگری و افزایش هزینه‌ها
ضرورت ایستادگی مسلمانان در برابر رژیم جنایتکار صهیونی
تأکید پکن بر همکاری با تهران
احضار سفیر آمریکا در ترکیه به واشنگتن!
نورنما | پرواز دیدنی کفشدوزک
بارش سیل‌آسا در هند؛ پروازهای دهلی‌نو مختل شد
ثبت‌نام بیش از یک میلیون کلاس‌اولی
هوای 4 شهر خوزستان قرمز شد؛ هشدار آلودگی هوا
تخفیف 70 درصدی برج میلاد؛ جشنواره تابستانی آغاز شد
چگونه ترامپ در تله جنگ با ایران گرفتار شد؟
افتتاح 863 واحد مسکن ملی در اردبیل
نگرانی فرانسوی‌ها از افزایش تعرض به کودکان در مدارس
همتی: 1.7 میلیارد دلار برای انرژی‌های تجدیدپذیر اختصاص یافت
تسهیلات 60 میلیون دلاری برای واردات کالاهای اساسی
گام تازه چین و هند برای کاهش تنش‌های مرزی
مدودف: ناتو باید به روسیه تضمین عدم حمله بدهد
قیمت نفت دوباره بالا رفت؛ برنت به 92 دلار رسید