×
سیاسی
شناسه خبر : 203476
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1403/09/21 ساعت 20:55
ریشه‌های سقوط سریع نظام سیاسی سوریه و چشم انداز آینده در کلام رهبری

نورنیوز بررسی می‌کند؛

ریشه‌های سقوط سریع نظام سیاسی سوریه و چشم انداز آینده در کلام رهبری

دو هفته پس از آغاز دومینوی سقوط نظام سیاسی در سوریه، رهبر معظم انقلاب در یکی از مهمترین سخنرانی‌های خود ضمن تبیین علل این سقوط، وابسته بودن مقاومت به اشخاص و دولت‌ها و نیز ادعای تضعیف آن را ساده‌انگاری دانستند.

نورنیوز- گروه سیاسی: رهبر معظم انقلاب امروز چهارشنبه ۲۱ آذر در دیدار هزاران نفر از قشرهای مختلف مردم، در بیانات مهمی به تشریح حوادث منطقه پرداختند و ضمن ریشه‌یابی علل رویدادهای اخیر در منطقه، آینده این رویدادها را هم تبیین کردند. بیانات رهبری در این دیدار را می‌توان در چهار بند مورد بررسی قرار داد.

الف) غرب زمین بازی را فراهم کرد: سرعت تحولات در منطقه و سوریه به قدری شتابان بوده  که امکان ارزیابی و تحلیل ریشه‌ها و بستر شکل‌گیری این تحولات را دشوار کرد. با این همه اما رهبر معظم انقلاب در سخنان امروز خود به مهمترین دلایل سقوط سریع نظام سیاسی در سوریه اشاره و توطئه‌های رژیم صهیونیستی و آمریکا را بسترساز رویدادهای دمشق توصیف کردند. ایشان در تشریح نقش آمریکا و رژیم صهیونیستی در سقوط نظام سوریه به دو فَکت مشخص در میدان اشاره کردند: حملات مکرر رژیم صهیونیستی به زیرساخت‌ها و تسلیحات نظامی سوریه، ممانعت از امدادرسانی به مردم سوریه به ویژه در مناطقی از زینبیه دمشق.

رهبر انقلاب با اشاره به اعلام رسمی آمریکا مبنی بر حمله به ۷۵ نقطه سوریه در یکی دو روز اول حوادث، در تشریح یکی از قرائن دیگرِ دخالت آمریکا و رژیم صهیونیستی در قضایای سوریه، گفتند: در روزهای آخر قرار بود برخی کمک‌ها و امکانات برای مردم یک منطقه سوریه –بخصوص زینبیه- ارسال شود اما صهیونیست‌ها همه مسیرهای زمینی را مسدود کردند و هواپیماهای آمریکایی و رژیم صهیونی با پروازهای گسترده، نگذاشتند این کمک‌ها از راه هوا هم منتقل شود. اگر آنها صاحب قضیه نیستند و با قرار گرفتن در پشت سر فلان گروه تروریستی یا مسلح با سوریه نمی‌جنگند، چرا از کمک به مردم سوریه جلوگیری کردند؟»

آمریکا گرچه در ظاهر گروه تحریرالشام را تروریسیتی اعلام کرده اما به نظر می‌رسد آرام آرام پرده‌ها کنار رفته و  کاخ سفید تعارفات ظاهری را هم کنار گذاشته و این گروه را از فهرست مورد اشاره خارج کند؛ به ویژه آنکه شبکه «ان‌بی‌سی» خبر داده که «دولت جو بایدن در حال بررسی حذف گروه تحریر الشام از فهرست‌ گروه‌های تروریستی است.» به گفته یکی از این منابع آگاه، هدف از این اقدام «ایجاد مسیری برای تعامل جامعه بین‌المللی با دولت جدید سوریه» است.

ب) چرا ایران در سوریه حضور داشت؟ در روزهای منتهی به سقوط نظام سیاسی در سوریه، یکی از مهمترین موضوعات مطرح شده در فضای رسانه‌ای و سیاسی حضور و کیفیت حضور ایران در سوریه در سال‌های اخیر بوده است. برخی با بهره‌گیری از شرایط امروز این کشور، حضور مستشاری ایران را زیر سوال برده و سعی در شبهه‌افکنی در این زمینه داشتند. سخنان رهبر انقلاب در تبیین دلایل این حضور و حمایت از دولت بشار اسد گره‌گشای این شبهات خواهد بود. ایشان در این زمینه به سه دلیل مشخص اشاره کردند:۱-در مقطع حساس دفاع مقدس و در شرایطی که همه به نفع صدام و علیه ما کار می‌کردند، دولت سوریه با کمکی حیاتی به ایران و در حرکتی بزرگ و تعیین‌کننده، خط لوله انتقال نفت از عراق به مدیترانه را مسدود و صدام را از درآمد آن محروم کرد. ۲-علت دیگر حضور جوانان و برخی فرماندهان ایرانی در سوریه و عراق مقابله با فتنه داعش بود. داعش بمب ناامنی بود و آنها به دنبال ناامن کردن سوریه، عراق و سپس حضور در ایران و ناامن کردن کشور ما به عنوان هدف اصلی و نهایی بودند. ۳-حضور ایران در سوریه و عراق به معنی اعزام لشکرهایی از ارتش و سپاه برای جنگیدن به جای ارتش آنها نبود؛ چرا که این کار نه منطقی است و نه افکار عمومی آن را قبول می‌کند.

پ) سوری‌ها به خود باختند: ارزیابی رهبر معظم انقلاب درباره دلایل سقوط نظام سیاسی چند بعدی است و از همین رو ایشان یکی دیگر از این عوامل را ضعف موجود در ارتش این کشور دانستند و  با تأکید بر اینکه جنگ اصلی باید به وسیله ارتش سوریه انجام می‌شد، افزودند: در کنار ارتش نیروهای بسیجی دیگر کشورها امکان جنگ دارند اما اگر ارتش، ضعف و بی‌همتی نشان دهد، کاری از نیروهای بسیجی برنمی‌آید که متأسفانه همین اتفاق در سوریه رخ داد.

رهبر انقلاب در بخش دیگری از این قسمت از سخنان خود جمله‌ای مهمی را بیان کردند که به نوعی پایان‌بخش برخی انتقادات به ایران بود که چرا کشورمان مانند قبل در سوریه حضور نظامی نداشت. ایشان با اشاره به اینکه لازمه حضور در هر نقطه‌ای، همراهی و موافقت دولت آنجا است همانطور که در عراق و سوریه به درخواست دولت‌های آنها حاضر شدیم، تصریح کردند: اگر درخواستی نکنند راه بسته است و امکان کمک نخواهد بود و وضعیت و مصائب کنونی سوریه نتیجه ضعف و کاهش روح مقاومت و ایستادگی است که ارتش سوریه از خود نشان داد.

نظام سیاسی و اقتصادی سوریه گرچه سال‌ها در فشار شدید جنگ‌های داخلی و تحریم‌های بین‌المللی قرار داشت اما راهی که آن‌ها برای پایان دادن به این فشارها برگزیدند، کناره‌گیری از مقاومت بود اما آیا با سقوط نظام سیاسی، این فشارها و تحریم‌ها هم سقوط خواهد کرد؟ پرسشی که به زودی فرماندهان ارتش سوریه آن‌را بارها از خود خواهند پرسید.

ت) مقاومت وابسته نیست: «همه بدانند قضایا اینگونه باقی نخواهد ماند» این جمله حضرت آیت‌الله خامنه‌ای را می‌توان مهمترین بخش از تبیین آینده در منطقه دانست. جمله‌ای که نوید آغاز برنامه‌ریزی برای دوران تازه در منطقه است. جمله‌ای که آینده محور مقاومت را هم تببین خواهد کرد. رهبر انقلاب درباره آینده مقاومت در منطقه و در پاسخ به شبهاتی که ادعای نابودی و یا ضعف مقاومت را دارند، به چند اصل بدیهی در نظام فکری و سیاسی جمهوری اسلامی ایران و دیگر اضلاع محور مقاومت اشاره کردند: ۱-مدعیان اصولاً درک درستی از مقاومت و جبهه مقاومت ندارند. ۲- مقاومت نه یک سخت‌افزارِ قابل شکستن و فرو ریختن، بلکه یک ایمان، تفکر، مکتب اعتقادی و تصمیم قلبی است. ۳- مقاومت واقعیتی ریشه‌دار در ایمان و باور ملت‌هاست.

بیانات روز چهارشنبه رهبر معظم انقلاب از یک سو عبرت‌آموز برای دشمنان و از سوی دیگر امیدبخش برای دوستان مقاومت بود. این سخنان بسیاری از شبهات مطرح شده در روزها و هفته‌های اخیر را پاسخ و نقشه راه تازه‌ محور مقاومت را نوید داد.


نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
غرب به‌جای صلح، به‌دنبال نابودی کامل اوکراین است
لیست قیمت جدید محصولات ایران خودرو اعلام شد+جدول قیمت ها
مرگ قاتل پیش از اجرای حکم قصاص
چندصدایی «درباره اسنپ‌بک»؛ چگونه ایستادگی ایران شکاف عمیق در نظم جهانی را آشکار کرد
جهش 5500 همتی در تجارت الکترونیک ایران
مداردیپلماسی | پایان برجام و آغازی بر دیپلماسی هسته‌ای جدید ایران
130 هزار مرگ سالانه در ایران به دلایل تغذیه‌ای مرتبط است
رئیس‌جمهور فردا به دانشگاه تربیت مدرس می رود
قیمت خودرو داخلی و خارجی امروز یکشنبه 27 مهر1404+ جدول
واگذاری کامل دونتسک شرط پوتین برای پایان جنگ اوکراین
دولت چهاردهم بستر «ما می‌توانیم» را در تحول دیجیتال فراهم کرد
55 درصد پیش‌ثبت‌نامی‌های حج تمتع 1405 بانوان هستند
افزایش ذخایر طلا برای تقویت پول ملی و کاهش وابستگی ارزی
مسیر تهران-اصفهان با راه آهن سریع السیر 2 ساعته می‌شود
حماس: میانجی‌ها اسرائیل را برای بازگشایی گذرگاه رفح تحت فشار قرار دهند
نه به دعوا‌های تاریخ‌مصرف‌دار
بازی ناعادلانه FATF و پالرمو در نظام مالی جهانی
آزادی 185 زندانی در تهران با مرخصی منتهی به آزادی
روز تاریخی پایان قطعنامه 2231
تخلیه قدرت
طلب 150 همتی تأمین اجتماعی از کارفرمایان
امروز آخرین مهلت استعفای مقامات برای کاندیداتوری در شوراها
کشف 31 حلقه فیلم قاجاری در کاخ گلستان
شوخی تلخ با آرمان حکمرانی علم
اولیانوف: نظارت قطعنامه 2231 از دستورکار آژانس حذف می‌شود
افشای شکنجه گسترده اسیران فلسطینی در زندان‌های رژیم صهیونیستی
نتانیاهو نامزدی مجدد در انتخابات 2026 را اعلام کرد
مجلل در روئینگ قهرمانی آسیا مدال طلا گرفت
توافق پاکستان و طالبان بر آتش‌بس و صلح در دوحه
وضعیت آب و هوا امروز یکشنبه 27 مهر+ وضعیت استان ها
چرا نشستن طولانی برای سلامتی مفید نیست ؟
میلیون‌ها نفر حس بویایی خود را از دست داده‌اند
از دیابت بی مزه چه می دانید؟
خوردنی محبوب کاهش کلسترول را بشناسید
خطر آلودگی پلاستیکی برای قلب و عروق
انقلابی جدید در درمان پیرچشمی
جمع‌آوری 115 هزار خودروی چینی از بازار
درخواست 20 کشور اروپایی برای استرداد مهاجران غیرقانونی افغان
مرشایمر: تاماهاوک چاره مشکلات اوکراین نیست
اعتراضات در وین علیه جنگ اوکراین
مخالفت قطر با اقدامات رژیم صهیونیستی در غزه، قدس و جولان اشغالی
افت شدید ورودی آب به سدها
183 هزار میلیارد تومان خسارت خاموشی در سال گذشته
وزیر کشور: خسارت خودروهای آسیب‌دیده در جنگ 12 روزه پرداخت می‌شود
مخالفت دولت لبنان با خواسته کاخ‌سفید درباره آینده حزب الله
مدودف: زلنسکی تحت هیچ شرایطی پیروز نخواهد شد
هشدار حزب‌الله: هر گونه کانال مذاکراتی با رژیم صهیونیستی مسدود خواهد شد!
وزیر آموزش و پرورش نیز به پویش «بساز مدرسه» پیوست
نامه به سران قوا‌؛ 95 میلیارد دلار ارز صادراتی بازنگشته است
احتمال سقوط قیمت نفت به 55 دلار
X
آگهی تبلیغاتی