نورنیوز-گروه بین الملل: «محمد البشیر» نخستوزیر دولت پیشبرد امور مخالفان مسلح سوریه در گفتوگو با روزنامه ایتالیایی «کوریره دلا سرا» اظهار کرد: حقوق همه اقشار ملت سوریه را تضمین خواهیم کرد و هدف ما بازگرداندن امنیت و ثبات به تمام شهرهای سوریه و بازگرداندن میلیونها آواره سوری است.
وی گفت: «جنایتکاران جنگی» حکومت بشار اسد طبق قوانین فعلی سوریه محاکمه خواهند شد.
البشیر افزود: ما فقط تا مارس ۲۰۲۵ در قدرت خواهیم ماند. ما میراث اداری فاسدی را به ارث بردهایم و در وضعیت مالی بسیار بدی قرار داریم.
وی ادامه داد: ما فقط پوند سوریه داریم که هیچ ارزشی ندارد و ارز خارجی نداریم. چالش بسیار زیاد است، اما میتوان شرایط را بهبود بخشید؛ دستیابی به این هدف زمانبر است اما ما موفق خواهیم شد.
مخالفان مسلح سوری پس از پیشرویهای چند روز اخیر خود که ابتدا از حلب آغاز شد و به حماة رسید، روز شنبه از جنوب سوریه حرکت خود را به سمت دمشق آغاز کردند و صبح یکشنبه هشتم دسامبر وارد پایتخت سوریه شده و کنترل آن را به دست گرفته و به حکومت چندین ساله بشار اسد پایان دادند.
پس از سقوط دولت بشار اسد، محمد البشیر سهشنبه در اظهارتی رسما از مکلف شدن به ریاست دولت انتقالی سوریه تا ماه مارس ۲۰۲۵ خبر داده بود.
انتقاد مقتدی صدر از سکوت بینالمللی در قبال اشغال خاک سوریه توسط رژیم صهیونیستی
رهبر جریان صدر عراق در پیامی از سکوت بینالمللی در قبال اشغال بخشی از خاک سوریه انتقاد کرد.
سید «مقتدی صدر» رهبر جریان صدر عراق با انتشار پیامی در صفحه خود در پلتفرم «ایکس» نوشت: جامعه بینالمللی در قبال تهاجم صهیونیستها به خاک سوریه کاملا سکوت کرده است.
وی افزود: در حالی که گسترش استعمارگری تروریستی صهیونیستها با حمایت آمریکا را محکوم و نسبت به آن ابراز تأسف میکنیم، نسبت به کشاندن منطقه به نزاع هشدار میدهیم؛ چراکه تنها مثلث شوم (رژیم صهیونیستی، آمریکا و انگلیس) از آن سود میبرند.
مقتدی صدر ادامه داد: از این رو، دولت عراق باید در پاسخ به این تشدید تنش در منطقه تمام تدابیر امنیتی لازم را در غرب، شرق، شمال و جنوب مرزهای عراق اتخاذ کند.
رهبر جریان صدر همچنین تاکید کرد: همچنین، ملت عراق نباید به درگیریهای فرقهای کشیده شوند؛ چراکه دشمن از آن سود میبرد. همه طرفها همچنین به مسئولیت ملی خود عمل کنند.
این پیام پس از آن ارسال شد که به عنوان بخشی از تلاش رژیم صهیونیستی برای بهره برداری نظامی از شرایط سوریه، ارتش این رژیم برای اولین بار پس از سال ۱۹۷۴ چندین کیلومتر وارد خاک سوریه از سمت بلندیهای اشغالی جولان شد. همچنین کابینه این رژیم با اشغال منطقه جبل الشیخ سوریه و برپایی یک منطقه حائل در این منطقه موافقت کرد.
رادیو ارتش رژیم صهیونیستی تاکید کرد: ارتش اسرائیل قدرت اجرایی در منطقه حائل در مرز سوریه خواهد بود و تسلط بر منطقه حائل در سوریه یک عملیات موقت به دلیل نگرانی از تهدید شبه نظامیان است.
پیشتر روزنامه «العربی الجدید» در این باره نوشته بود که در پی بیثباتی اوضاع در سوریه به دلیل سقوط دولت «بشار اسد» رئیس جمهور این کشور و تسلط مخالفان مسلح بر دمشق، رژیم صهیونیستی در تکاپو برای سوء استفاده از این وضعیت است تا با اجرای سیاست «تفرقه بینداز و حکومت کن» نوعی هرج و مرج و آشوب را در سوریه به راه بیندازد.
این رسانه گزارش داد که رژیم صهیونیستی همچنین در تلاش برای ماهیگیری از آب گلآلود سوریه است تا از برخی صداهای غیرعادی سوریهای مقیم خارج از کشور برای ترویج ایده عادی سازی روابط با تلآویو و تغییر شکل منطقه استفاده کند.
بعد از رژیم صهیونیستی، ترکیه نیز سوریه را هدف قرار داد
بعد از حملات گسترده رژیم صهیونیستی علیه سوریه در پی سقوط نظام اسد، جنگنده های ترکیه نیز شمال این کشور را هدف قرار دادند.
به گزارش المعلومه، بخش موسوم به اداره انرژی وابسته به نیروهای دموکراتیک کرد سوریه (قسد) اعلام کرد که جنگندههای ترکیه روز گذشته سد تشرین واقع در منبج را هدف قرار دادند.
این اداره خواهان مداخله فوری برای ممانعت از وقوع فاجعه انسانی و حمایت از زیر ساختهای حیاتی در شمال و شرق سوریه شد.
بعد از این حملات ترکیه، جریان برق در بسیاری از مناطق شمالی و شرقی سوریه قطع شد. هدف از ساخت سد تشرین در ۸۰ کیلومتری مرزهای ترکیه، تولید برق بوده است.
لازم به ذکر است که بعد از سقوط نظام بشار اسد و ایجاد هرج و مرج داخلی علاوه بر رژیم صهیونیستی، ترکیه نیز برای هدف قرار دادن این کشور وارد عمل شده است.
قطر به زودی سفارتش را در سوریه بازگشایی می کند
وزارت خارجه قطر از بازگشایی قریب الوقوع سفارت این کشور در سوریه خبر داد.
ماجد الانصاری، سخنگوی وزارت امور خارجه قطر روز چهارشنبه گفت: قطر به زودی سفارت خود در سوریه را که از سال ۲۰۱۱ به دلیل آغاز درگیری بسته شده بود، بازگشایی خواهد کرد.
این دیپلمات به خبرگزاری QNA گفت: سفارت قطر به زودی پس از تکمیل مراحل لازم، فعالیت خود را در سوریه از سر خواهد گرفت.
سخنگوی وزارت امور خارجه قطر افزود: از سرگیری کار این مأموریت دیپلماتیک "هماهنگی با طرف های مربوطه را برای تسهیل انتقال کمک های بشردوستانه به مردم سوریه از طریق کریدور هوایی تقویت می کند.
وزیر خارجه آمریکا به ترکیه میرود
وزیر خارجه آمریکا به گفته منابع ترک، جمعه این هفته برای بررسی تحولات سوریه و نوار غزه راهی آنکارا خواهد شد تا با همتای ترکیهای خود در این باره دیدار کند.
خبرگزاری رویترز آمریکا به نقل از مسئول ترکیهای گزارش داد که آنتونیو بلینکن، وزیر خارجه آمریکا برای دیدار با «هاکان فیدان» همتای ترک خود این جمعه به آنکارا سفر خواهد کرد.
آخرین تحولات سوریه و نوار غزه موضوع گفتوگوهای وزیران خارجه ترکیه و آمریکا خواهد بود.
وزیران خارجه و دفاع ترکیه و آمریکا بعد از سقوط دولت بشار اسد، رئیس جمهور سابق سوریه به دست مخالفان مسلح، درباره سوریه و تحولات آن رایزنی کردهاند.
آمریکا از زمان جنگ داخلی سوریه، به بهانه مقابله با تروریسم داعش از شبه نظامیان کرد سوری حمایت و مناطق شرق فرات را که نفت خیر و مهم بود، به اشغال خود درآورد. ترکیه این شبه نظامیان را شاخه سوری پ.ک.ک و حضور آنها در نزدیک مرزهای خود را تهدیدی برای امنیت خود میداند.
طی 24 ساعت گذشته، ژنرال «مایکل کوریلا»، فرمانده ستاد کل فرماندهی نیروهای تروریست آمریکایی (سنتکام) با سفر به شمال سوریه با مظلوم عبدی سرکرده «ی پ گ» در این منطقه دیدار کرده و حمایت خود را از کردهای مسلح سوریه ابراز داشت. وی همچنین از همه پایگاههای آمریکایی در سوریه دیدار کرده و وضعیت آمادگی آنها را مورد بررسی قرار داد.
گنرال کوریلا قبل از عزیمت به سوریه با نخست وزیر عراق نیز دیداری داشته است و به گفته رسانههای عبری او به اردن و اراضی اشغالی فلسطین نیز خواهد رفت.
کرملین: اقدامات اسرائیل کمکی به ثبات سوریه نمیکند
کرملین معتقد است بعید است اقدامات رژیم صهیونیستی در سوریه به ثبات اوضاع کمک کند.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین گفت: البته، حملات، اقدامات در منطقه بلندیهای جولان، در منطقه حائل، بعید است که به تثبیت وضعیت در سوریه بیثباتشده کمک کند. این را قطعا میتوان گفت.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی روز یکشنبه توافق با سوریه در مورد بلندیهای جولان که بلافاصله پس از جنگ یوم کیپور (که به عنوان جنگ رمضان نیز شناخته میشود) در سال 1974 حاصل شد، باطل اعلام کرد، زیرا نیروهای سوری مواضع خود را ترک کردند. نتانیاهو به ارتش صهیونیسیتی دستور داد تا یک منطقه حائل بین سوریه و بلندیهای جولان تحت کنترل رژیم صهیونیستی را «موقتا» اشغال کنند.
پسکوف تاکید کرد که روسیه به گفتوگو با همه کشورهای منطقه خاورمیانه ادامه میدهد و قصد دارد به آن ادامه دهد.
وی درباره گزارشها درباره اعدام پسر عموی اسد گفت: ما هیچ اطلاعاتی در مورد ادعای اعدام پسر عموی بشار اسد، رئیس جمهور سرنگون شده سوریه نداریم. البته، ما اکنون از نزدیک همه رخدادهای سوریه را رصد میکنیم... البته به بررسی بسیار دقیق ادامه میدهیم و از واقعیتهایی که در میدان در حال وقوع است خبردار میشویم.
این سخنگو افزود: روسیه ماموریت خود را در آن زمان انجام داد و به سوریه کمک کرد، تلاش زیادی به خرج داد و مسکو در حال حاضر مایل است شاهد تثبیت زودهنگام اوضاع در سوریه باشد تا امکان دستیابی به چشم انداز بازگرداندن اوضاع به حالت اولیه فراهم شود.
الجولانی: سوریه با یک جنگ دیگر مواجه نخواهد شد
فرمانده گروه معارض مسلح «هیات تحریرالشام» که خود را فرمانده اداره عملیات نظامی سوریه معرفی می کند، در مصاحبه با یک شبکه خبری انگلیس اعلام کرد سوریه با یک جنگ دیگر مواجه نخواهد شد.
به گزارش فرانس ۲۴، «محمد الجولانی» روز سهشنبه به اسکای نیوز گفت که شهروندان سوریه از سالها جنگ «خسته» شدهاند و قول داد که این کشور با جنگ دیگری روبرو نخواهد شد.
وی در دمشق گفت: مردم از جنگ خسته شده اند. بنابراین کشور برای جنگ دیگری آماده نیست و قرار نیست وارد جنگ دیگری شود.
لبنان اشغال «منطقه حائل» سوریه توسط رژیم صهیونیستی را محکوم کرد
وزارت امور خارجه لبنان روز چهارشنبه اشغال منطقه حائل سوریه توسط رژیم صهیونیستی را محکوم و آن را تعرض به وحدت و حاکمیت سوریه توصیف کرد.
به گزارش المیادین، وزارت خارجه لبنان در بیانیه ای تاکید کرد که این کشور اشغال منطقه حائل در جولان اشغالی سوریه و اراضی مجاور آن را محکوم می کند.
در این بیانیه آمده است که این اقدام، تعرض به وحدت و حاکمیت سوریه و نقض آشکار قوانین و قطعنامه های بین المللی است.
وزارت خارجه لبنان از جامعه بین المللی خواست که این تجاوز را محکوم و به تجاوزهای مستمر رژیم صهیونیستی در خاک کشورهای عربی پایان دهد.
«بنیامین نتانیاهو»، نخست وزیر رژیم صهیونیستی روز سه شنبه پیامی را به رژیم جدیدی که در دمشق در حال شکل گیری است و در راس آن مخالفان مسلح سوری قرار دارند، ارسال کرد.
بر اساس این گزارش، نتانیاهو در پیام ویدئویی خود که از طریق شبکه اجتماعی ایکس منتشر کرد، افزود: «اسرائیل میخواهد با رژیم جدید سوریه رابطه برقرار کند، اما در صورت تهدید دولت یهود، از حمله دریغ نخواهد کرد».
وی خطاب به دولتمردان آینده سوریه گفت: اگر اجازه دهید ایران دوباره در سوریه مستقر شود یا اجازه دهید سلاحهای ایرانی یا هر نوع سلاح دیگری به حزب الله لبنان منتقل و یا به ما حمله شود، قاطعانه پاسخ خواهیم داد و بهای سنگینی را تحمیل خواهیم کرد.
نخست وزیر رژیم صهیونیستی در ادامه هشدار داد: آنچه برای رژیم گذشته (رژیم بشار اسد) اتفاق افتاد، برای این رژیم (نظام سیاسی آینده سوریه) نیز اتفاق خواهد افتاد.
وی افزود: اسرائیل قصد مداخله در امور داخلی سوریه را ندارد، اما برای تامین امنیت خود هر کاری که لازم باشد انجام خواهد داد.
مصر: جامعه بینالملل برای توقف تجاوزات تلآویو در سوریه وارد عمل شود
بدر عبدالعاطی وزیر خارجه مصر در گفتگوی تلفنی با آنتونی بلینکن همتای آمریکایی خود تاکید کرد که قاهره با اشغال منطقه حائل میان سوریه و اراضی اشغالی مخالف است.
وی افزود که تحرکات رژیم صهیونیستی به معنی اشغال خاک سوریه و نقض آشکار حاکمیت این کشور به شمار میرود.
وزیر خارجه مصر خواهان مداخله جامعه بین الملل برای توقف تجاوزات این رژیم علیه سوریه شد.
عبدالعاطی و بلینکن در خصوص تحولات سوریه رایزنی کرده و بر آغاز روند سیاسی فراگیر در این کشور تاکید کردند.
این در حالی است که گردانندگان اصلی آشوبها در سوریه آمریکا و رژیم صهیونیستی به شمار میروند.
ترور دانشمندی دیگر در سوریه
منابع خبری روز چهارشنبه از ترور دانشمند زن سوری توسط افراد ناشناس خبر دادند.
به گزارش پایگاه خبری الحادثه، دکتر «زهره الحمصیه»، دانشمند برجسته سوری در زمینه میکروبیولوژی توسط افراد ناشناس در منزلش ترور شد.
منابع خبری با اشاره به ترور یک شیمیدان دیگر در دمشق در روز گذشته، هدف قرار دادن دانشمندان و جامعه علمی را نگران کننده توصیف کردند.
روز گذشته (سه شنبه) نیز منابع محلی در شهر دمشق گفتند که دکتر «حمدی اسماعیل ندی» شیمیدان آلی سوری در دمشق ترور شده است.
منابع محلی در سوریه معتقدند ترور این شیمیدان در خانه اش نشان می دهد که سوریه درپی سقوط حکومت بشاراسد با موجی از هرج و مرج و ترور مواجه خواهد شد .
این منابع افزودند که ترور حمدی اسماعیل ندی بسیار مبهم است و جامعه علمی را در شوک و بهت فرو برده است.
ترور این دانشمند سوری درحالی انجام شده است که کشور عراق نیز پس از پایان دوره رژیم بعث به رهبری صدام حسین ؛ این کشور شاهد ترور شماری از دانشمندان خود بود و در آن زمان تعدادی از رسانه ها و محافل سیاسی و امنیتی عراقی انگشت اتهام را به سمت رژیم صهیونیستی نشانه رفته و این رژیم را مسئول ترور دانشمندان عراقی دانسته بودند.
ساعاتی قبل از آن هم اخبار ضد و نقیضی درباره ترور شیخ «توفیق البوطی» از علمای دینی دمشق منتشر شد . برخی منابع محلی سوری از کشته شدن او خبر داده اند و برخی دیگر معتقدند که وی در صحت و سلامت است.
نشست دولت موقت مخالفان سوریه با وزرای سابق
دولت موقت مخالفان سوریه به ریاست «محمد البشیر» در نشستی با وزرای دولت سابق راههای انتقال قدرت و مدیریت امور وزارتخانهها و همچنین آخرین وضعیت جاری سوریه را بررسی کرد
جنبش النُجَباء فاش کرد : جزئیات «پروژه انگلیس و اتاق عملیات ترکیه» برای سرنگونی اسد
شورای سیاسی مقاومت اسلامی النُجَباء عراق در بیانیهای از جزئیات پروژه انگلیسی و اتاق عملیات ترکیه برای سرنگونی حکومت سوریه پرده برداشت و نسبت به فعالیت همین اتاق عملیات در داخل عراق هشدار داد.
شورای سیاسی مقاومت اسلامی النُجَباء عراق طی بیانیهای در خصوص وقایع سوریه، اعلام کرد: آنچه در سوریه اتفاق افتاد، نه تحولی خودجوش بلکه حاصل یک طرح انگلیسی با مشارکت اطلاعاتی ناتو و رژیم صهیونیستی بود.
طبق گزارش سایت النجباء، در این بیانیه آمده است: آنها با سوءاستفاده از مشغول بودن محور مقاومت به تکلیف پشتیبانی از غزه، اتاق عملیاتی در ترکیه تشکیل دادند و با به کارگیری ماهوارهها و پهپادهای شناسایی، تحرکات نیروها و مقرهایشان را رصد کردند تا برنامه خرابکارانه خود را به اجرا بگذارند.
النجباء همچنین اضافه کرد: همین اتاق عملیات، در حال حاضر تحت رهبری انگلیسیها برای خرابکاری در عراق فعال شده است؛ اما این بار از بغداد و نه از خارج از مرزها. عجیب است که اینهمه به مرزها توجه کنیم و تمرکز را از روی خطر داخلی برداریم! نباید فریب خورد و از کانون واقعی خطر در پایتخت، مرکز، جنوب و مناطق غربی و شمالی کشور غافل شد، زیرا در این طرح مخرب بین هرکدام از این نقاط به تناسب، توزیع نقش میشود.
در این بیانیه همچنین خطاب به دولت عراق تاکید شد: مرزها را ایمن کنید و به منابع خطر دقت کنید؛ در این صورت متوجه کسانی میشوید که خواهان تجزیه عراق هستند و سفارت شیطانی آمریکا مزدورانش را در سناریویی دنبالهدار برای سوق دادن عراق بهسمت هرج و مرج، به حرکت درآورده است.
جنبش النجباء در ادامه بیانیه خود آورده است: ناظران خوب میدانند که رژیم صهیونیستی در ازای حمایت خود از این طرح، چه دستاوردی کسب کرد؛ مجال یافت که به خاک سوریه نفوذ کند و زمینه تجزیه و الحاق مناطق مرزی به سرزمینهای اشغالی را فراهم سازد. همچنین صهیونیستها با نابودی تسلیحات سنگین و راهبردی، سوریه را خلع سلاح کرده و از حاکمان جدید این کشور نیز تضمینهایی برای حرکت بهسمت فرآیند عادیسازی و پروژه سازش دریافت کردهاند. بنابراین علاج فاجعه قبل از وقوع باید کرد.
مخالفان مسلح سوری پس از پیشرویهای چند روز اخیر خود که ابتدا از حلب آغاز شد و به حماه رسید، روز شنبه از جنوب سوریه حرکت خود را به سمت دمشق آغاز کردند و صبح یکشنبه هشتم دسامبر وارد پایتخت سوریه شده و کنترل آن را به دست گرفته و به حکومت چندین ساله بشار اسد پایان دادند.
ائتلاف فتح عراق: شرایط کنونی سوریه بسیار خطرناک است؛ توافق جمعی بر سر نابودی سوریه
یکی از رهبران ائتلاف فتح عراق به شرایط خطرناک کنونی در سوریه و سوء استفاده های رژیم صهیونیستی از این شرایط اشاره کرد.
به گزارش المعلومه، عدی عبدالهادی یکی از رهبران ائتلاف الفتح عراق تاکید کرد که رژیم صهیونیستی نمیخواهد هیچ کشور قدرتمندی در اطرافش باشد.
وی افزود: این رژیم در حال حاضر تلاش میکند از شرایط کنونی در سوریه سوء استفاده کرده تا بخشهای بیشتری از بلندیهای جولان را اشغال کند.
عبدالهادی به انتشار اخباری در خصوص ترور یکی از دانشمندان سوری نیز اشاره کرد و گفت: اگر چنین چیزی صحت داشته باشد ما شاهد عملیاتی شدن نقشههای رژیم صهیونیستی برای هدف قرار دادن نخبگان در این کشور هستیم.
وی گفت: تحولات سوریه در سایه بمباران زیرساختهای نظامی این کشور در شهرهای مختلف با توجه به سکوت جهانی بسیار خطرناک است و نشان میدهد یک توافق جمعی بر سر نابودی سوریه وجود دارد.
نبیه بری: تلآویو بیش از همه از تحولات سوریه بهره میبرد
رئیس پارلمان لبنان تاکید کرد که تحولات جاری در سوریه در وهله نخست به نفع رژیم صهیونیستی است.
به گزارش النشره، نبیه بری رئیس پارلمان لبنان تاکید کرد: تحولات سوریه بر لبنان تأثیر منفی ندارد.
وی افزود: تاکنون تنها طرفهایی که از اوضاع سوریه بهره میبرند در درجه نخست رژیم صهیونیستی و بعد از آن ترکیه است.
سفر فرمانده سنتکام به سوریه و عراق
فرمانده فرماندهی مرکزی ارتش آمریکا در سوریه با نیروهای دموکراتیک سوریه و در عراق با نخستوزیر و فرماندهان نظامی آن دیدار و گفتوگو کرد.
«مایکل کوریلا»، فرمانده فرماندهی مرکزی ارتش آمریکا روز سه شنبه از سوریه و نیروهای دموکراتیک سوریه بازدید کرد.
وی سپس به عراق رفت و با «محمد شیاع السودانی»، نخست وزیر عراق و رئیس ستاد کل ارتش این کشور و معاون فرمانده عملیات مشترک عراق دیدار و گفت وگو کرد.
کوریلا در عراق درباره تقویت همکاری دوجانبه و امنیت منطقهای و تحولات فوری در سوریه رایزنی کرد.
فرمانده سنتکام پیش از این به اردن رفته بود و با رئیس ستاد کل ارتش این کشور نیز دیدار و گفت وگو کرده بود
رژیم صهیونیستی در مرز جولان اشغالی دیوار میسازد
منابع رسانهای عبری از تصمیم رژیم صهیونیستی برای ساخت دیواره حائل در مرز بلندیهای اشغالی جولان و سوریه پرده برداشتند.
روزنامه یدیعوت آحارونوت در این باره نوشت: ارتش اسرائیل با اولویت دادن به مناطق نزدیک به شهرکها، ساخت دیوار در مرز سوریه را تسریع میکند.
این رسانه صهیونیستی گزارش داد: هدف از ساختن این دیوار با سوریه خنثی کردن هرگونه تلاش مسلحانه با استفاده از وسایل نقلیه برای ورود به شهرکهای جولان است.
به عنوان بخشی از تلاش رژیم صهیونیستی برای بهره برداری نظامی از شرایط سوریه، ارتش این رژیم برای اولین بار پس از سال ۱۹۷۴ چندین کیلومتر وارد خاک سوریه از سمت بلندیهای اشغالی جولان شد. همچنین کابینه این رژیم با اشغال منطقه جبل الشیخ سوریه و برپایی یک منطقه حائل در این منطقه موافقت کرد.
رادیو ارتش رژیم صهیونیستی تاکید کرد: ارتش اسرائیل قدرت اجرایی در منطقه حائل در مرز سوریه خواهد بود و تسلط بر منطقه حائل در سوریه یک عملیات موقت به دلیل نگرانی از تهدید شبه نظامیان است.
پیشتر روزنامه «العربی الجدید» در این باره نوشته بود که در پی بیثباتی اوضاع در سوریه به دلیل سقوط دولت «بشار اسد» رئیس جمهور این کشور و تسلط مخالفان مسلح بر دمشق، رژیم صهیونیستی در تکاپو برای سوء استفاده از این وضعیت است تا با اجرای سیاست «تفرقه بینداز و حکومت کن» نوعی هرج و مرج و آشوب را در سوریه به راه بیندازد.
این رسانه گزارش داد که رژیم صهیونیستی همچنین در تلاش برای ماهیگیری از آب گلآلود سوریه است تا از برخی صداهای غیرعادی سوریهای مقیم خارج از کشور برای ترویج ایده عادی سازی روابط با تلآویو و تغییر شکل منطقه استفاده کند.
رویترز: غرب نگران مسلط شدن افراطیها بر سوریه است
خبرگزاری رویترز گزارش داد کشورهای غربی و عربی بعد از کنارهگیری بشار اسد از قدرت در سوریه و پناهنده شدن او، نگران تلاش گروههای افراطگرای تندرو برای تصرف قدرت در این کشور شدهاند.
روز یکشنبه هفته جاری نیروهای مسلح مخالف بشار اسد تحت رهبری گروه شبهنظامی «هیات تحریرالشام» بعد از پیشرویهای برقآسای خود و تصرف شهرهای مهم سوریه نظیر حلب و حماه، بر دمشق مسلط شدند که در پی این رویداد «بشار اسد»، رئیس جمهور سابق سوریه از قدرت کنارهگیری و خاک کشورش را به مقصد روسیه ترک کرد.
با این وجود چندین دیپلمات و تحلیلگر به خبرگزاری رویترز گفتند ایالات متحده، رژیم صهیونیستی و دیگر قدرتهای عرب منطقه نگران هستند بی ثباتی و گروههای شبهنظامی افراطگرا به دلیل خلاء قدرت در سوریه این کشور را فرابگیرند.
«عبد العزیز الصقر»، مدیر اندیشکده موسوم به مرکز پژوهش خلیج فارس به خبرگزاری رویترز گفت: «به دلیل سقوط ناگهانی بشار اسد در سوریه نگرانی شدیدی در داخل و خارج منطقه از بابت تبعات خلاء قدرت در سوریه به وجود آمده است.» او در این زمینه وقوع جنگهای داخلی در سالهای ۲۰۰۳ و ۲۰۱۱ به ترتیب در عراق و لیبی بعد از سقوط دولتهای این کشورها را مثال زد.
به نوشته رویترز، یک دیپلمات غربی نیز به این رسانه گفت با توجه به چند دستگی زیاد در میان نیروهای مخالف بشار اسد در سوریه هماکنون طرح مشخصی درخصوص چگونگی حاکمیت سوریه و مدیریت بافت جمعیتی پیچیده آن که متشکل از گروههای قومیتی و فرقههای متعدد هستند وجود ندارد.
این دیپلمات اظهار نگرانی کرد که سوریه درگیر بیقانونی شده و فضا برای بروز گروههای افراطگرا نظیر داعش مساعد شود.
کارشناسان اسرائیلی در این میان میگویند به رغم خطر فراگیر شدن آشوب در سوریه بعد از سقوط بشار اسد، این سقوط برای این رژیم سودمند خواهد بود.
«کارمیت والنسی»، یک پژوهشگر ارشد یک اندیشکده اسرائیلی به رویترز گفت: «با وجود نگرانی از بابت ظهور عناصر افراطگر در نزدیکی مرز و فقدان قدرت مشخص مسئول در سوریه توانمندیهای نظامی متنوع شورشیان قابل مقایسه با ایران و همپیمانان آن نیست.»
«جو بایدن»، رئیس جمهور آمریکا هم از کنارهگیری بشار اسد از قدرت در سوریه استقبال کرد اما گفت این تغییر ناگهانی قدرت در سوریه باعث ایجاد یک دوره «ریسک و بیاطمینانی» برای سوریه شده است. نیروهای آمریکای در ۲ روز گذشته دهها حمله هوایی را علیه مواضع داعش در سوریه به منظور جلوگیری از جای پا پیدا کردن دوباره این گروه تروریستی در این کشور اجرا کردهاند.
تسلط مخالفان مسلح سوریه بر دیرالزور
شبهنظامیان مسلح سوریه از تسلط کامل بر شهر دیرالزور و خروج شبهنظامیان کُرد موسوم به «نیروهای سوریه دموکراتیک» (قسد) از این شهر خبر دادند.
مدیریت عملیات نظامی مخالفان مسلح سوریه در بیانیهای اعلام کرد: نیروهای ما کنترل کل شهر دیرالزور را به دست گرفتند. ما شهر دیرالزور و فرودگاه نظامی آن را به طور کامل آزاد کردیم.
طبق گزارش شبکه الجزیره، در این بیانیه آمده است: از گروههای نظامی و غیرنظامی در منطقه ساحل سوریه میخواهیم حملات و تیراندازی را متوقف کنند.
مدیریت عملیات نظامی مخالفان مسلح سوریه در ادامه اعلام کرد: نیروهای ما پس از کنترل مرکز شهر دیرالزور و حومه غربی و شرقی آن، در حال پیشروی هستند.
طی روزهای گذشته درگیریهایی میان مخالفان مسلح سوری و نیروهای سوریه دموکراتیک مورد حمایت آمریکا در شمال و شرق سوریه و به ویژه در شهر منبج شکل گرفت.
در همین راستا، شبکه اسکای نیوز عربی گزارش داد که درگیریها در شهر «منبج» میان شبهنظامیان قسد و گروههای مسلح مورد حمایت ترکیه فرصت گفتوگو میان آنها را از بین میبرد.
واشنگتن عمدتاً از گروههای کُرد سوری، مانند «نیروهای سوریه دموکراتیک» حمایت کرده است که مناطق تحت کنترل آنها در شمال شرقی سوریه است. با این حال، این گروهها اکنون با یکی از جناحهای اصلی پیروز در میان مخالفان مسلح، یعنی «ارتش ملی سوریه» درگیری دارند، گروهی که تحت حمایت ترکیه قرار داشته و مخالف نفوذ کردهاست.
سازمان ملل: حداقل ۷۵ غیرنظامی طی دو هفته گذشته در سوریه کشته شدند
دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل متحد در بیانیهای اعلام کرد که در دو هفته گذشته صدها غیرنظامی در سوریه زخمی و حداقل ۷۵ نفر کشته شدهاند.
به گزارش خبرگزاری تاس، در این بیانیه آمده است: بر اساس دادههای تأیید شده توسط مقامات بهداشتی محلی، فقط در شمال غرب سوریه، حداقل ۷۵ غیرنظامی از جمله ۲۸ کودک و ۱۱ زن، بر اثر درگیریها از ۲۶ نوامبر تا ۸ دسامبر کشته شدهاند. حداقل ۲۸۲ نفر دیگر نیز مجروح شدهاند که شامل ۱۰۶ کودک و ۵۶ زن می شود.
این نهاد سازمان ملل همچنین گزارش داد که وضعیت امنیتی و انسانی در سوریه ناپایدار است.
وقوع انفجارهای مهیب در لاذقیه و طرطوس سوریه
رسانهها از وقوع انفجارهای مهیب در استانهای لاذقیه و طرطوس در شمال غربی سوریه بر اثر حملات هوایی ارتش رژیم صهیونیستی خبر دادند.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک روسیه به نقل از خبرنگار خود از شنیده شدن انفجارهای مهیب در استان های لاذقیه و طرطوس در سواحل غربی سوریه خبر داد و افزود: صدای انفجارهایی که در نوار ساحلی سوریه شنیده میشود، ناشی از حملات [رژیم] اسرائیل به مناطق نظامی در مناطق «برج اسلام» و «المشیرفه» در حومه لاذقیه است.
پیشتر ارتش رژیم اسرائیل اعلام کرد که بیشتر ذخایر تسلیحات راهبردی سوریه از جمله کشتیهای جنگی، فرودگاهها، هواپیماها، تانکها و موشکها را از ترس اینکه به دست مخالفان مسلح سوری که قدرت را در دست گرفتهاند بیفتند، منهدم کردند.
ارتش رژیم صهیونیستی در بیانیهای اعلام کرد که ظرف ۴۸ ساعت گذشته بیشتر انبارهای تسلیحات راهبردی در سوریه را هدف حملات هوایی قرار داده است.
ارتش اسرائیل افزود که جنگندههای این رژیم صدها ساعت بر فراز خاک سوریه پرواز کردند و بیش از ۳۵۰ حمله هوایی انجام دادند که در نتیجه این حملات، فرودگاههای نیروی هوایی سوریه و دهها سایت تولید انواع سلاح در مناطق دمشق، حمص، طرطوس، تدمر و سایر نقاط هدف قرار گرفته شد.
پیشتر «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی گفته بود: اسرائیل همانطور که وعده داده بود خاورمیانه را تغییر میدهد.
وی بیشرمانه تاکید کرده بود که بلندیهای جولان برای همیشه بخشی جدایی ناپذیر از اسرائیل باقی خواهد ماند.
حزب الله لبنان: آنچه امروز در سوریه اتفاق میافتد، حق انحصاری سوریها است
حزب الله لبنان اعلام کرد: آنچه امروز در سطوح مردمی و سیاسی سوریه اتفاق می افتد و انتخاب های سیاسی داخلی و خارجی ناشی از آن، فارغ از هرگونه تاثیر و فشار خارجی، حق انحصاری مردم این کشور است.
به گزارش خبرگزاری ملی لبنان، حزب الله در بیانیهای افزود: اشغال اراضی بیشتر در سوریه توسط رژیم صهیونیستی و حمله به امکانات نظامی آن، تجاوزی خطرناک است و به شدت محکوم میشود و شورای امنیت، جامعه بین المللی و کشورهای عربی و اسلامی مسئولیت مخالفت و پایان دادن به آن و حفاظت از مردم سوریه را در مرحله حساس و این فصل از تاریخ بر عهده دارند.
حزب الله ادامه داد: ما همیشه نسبت به جاهطلبیهای [رژیم] اسرائیل در سراسر منطقه هشدار دادهایم و برای جلوگیری از دستیابی رژیم اشغالگر به اهداف خود در برابر آنها مقاومت کردهایم و بارها گفتهایم که تجاوز به غزه یک جنگ نسل کشی است و نقطه شروعی برای تغییر چهره منطقه و پایان دادن به مساله فلسطین است.
حزب الله در این بیانیه تاکید کرد که سکوت مطلق عربی، اسلامی و بین المللی در قبال تجاوز جنایتکارانه [رژیم صهیونیستی] به سوریه با حمایت بیحد و حصر آمریکا وعدم اتخاذ تدابیر عملی برای مقابله با آن و حمایت نکردن از ملت فلسطین و حقوق مشروع آنان، موجب پافشاری رژیم صهیونیستی به دست اندازی به کشورهای منطقه میشود.
حزبالله بر لزوم انجام همه اقداماتی که [رژیم] اسرائیل را از دستیابی به اهدافش باز میدارد و باعث سکوت نکردن و بیتفاوتی نسبت به تجاوزات وحشیانه [این رژیم] علیه کشور و مردم سوریه میشود، تاکید کرد و افزود: آنچه امروز در سطوح مردمی و سیاسی سوریه اتفاق میافتد و انتخابهای سیاسی داخلی و خارجی ناشی از آن، فارغ از هرگونه تاثیر و فشار خارجی، حق انحصاری سوریها است.
حزب الله ابراز امیدواری کرد که سوریه با انتخاب مردمش به ثبات برسد و جنبش خود را محقق کند و در موقعیتی قرار گیرد که رژیم اشغالگر اسرائیل را طرد و از دخالت خارجی در امورش جلوگیری کند.
حزب الله لبنان در پایان این بیانیه بر ایستادگی خود در کنار سوریه و ملت آن و ضرورت حفظ تمامیت ارضی این کشور تاکید کرد.
آمریکا ممکن است «تحریرالشام» را از فهرست سازمانهای تروریستی خارج کند
دو مقام ناشناس دولتی و یک مقام ارشد سابق آمریکا اعلام کردند که دولت جو بایدن رئیس جمهور آمریکا در حال مذاکره درباره خارج کردن هیات تحریرالشام از فهرست گروههای تروریستی است.
به گزارش «ان بی سی»، یک مقام آمریکایی گفت که این اقدام با هدف ایجاد مسیری برای تعامل جهان با دولت جدید سوریه در نظر گرفته شده است.
دو مقام دولتی آمریکایی که نامی از آنها یاد نشده است نیز در این خصوص گفتند که مذاکرات هنوز در مراحل اولیه است، اما دولت بایدن به دنبال خارج کردن این گروه از فهرست تروریستی در آینده نزدیک است.
مقامات افزودند که خارج کردن هیات تحریرالشام از فهرست گروه های تروریستی که پیوندهای تاریخی با القاعده دارد، شامل لغو جایزه ۱۰ میلیون دلاری برای «محمد الجولانی» فرمانده گروه است.
جان کربی مشاور امنیت ملی آمریکا روز سه شنبه به وقت آمریکا گفت که در حال حاضر هیچ بحثی در مورد تغییر سیاست دولت آمریکا در رابطه با هیات تحریرالشام وجود ندارد، اما ما اقدامات آنها را زیر نظر داریم.
گفت وگوی آمریکا و اردن درخصوص تحولات سوریه
وزارت خارجه آمریکا در بیانیهای اعلام کرد که آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه این کشور روز سه شنبه (به وقت آمریکا) با «ایمن الصفدی» معاون نخست وزیر و وزیر امور خارجه و مهاجران اردن درخصوص تحولات سوریه گفت وگو کرد.
به گزارش تارنمای وزارت خارجه آمریکا، در بیانیه وزارت خارجه آمریکا آمده است: بلینکن بر حمایت آمریکا از یک دولت پاسخگو و نماینده در سوریه که توسط مردم این کشور انتخاب شده است، تاکید کرد.
در ادامه بیانیه وزارت خارجه آمریکا آمده است: بلینکن بر اهمیت حفاظت از غیرنظامیان، تسهیل جریان کمکهای بشردوستانه، جلوگیری از استفاده از سوریه به عنوان پایگاهی برای تروریسم یا ایجاد تهدید برای همسایگان آن و اطمینان از ایمن شدن و نابودی ایمن ذخایر سلاحهای شیمیایی سوریه تاکید کرد.
وزیر امور خارجه آمریکا همچنین بر حمایت از ثبات همسایگان سوریه، از جمله اردن، در طول دوره انتقال سوریه تاکید کرد.
بر اساس اعلام وزارت خارجه آمریکا،, وزرای خارجه آمریکا و اردن همچنین در مورد نیاز فوری به آتش بس در غزه که آزادی همه گروگان ها را تضمین کند، گفت وگو کردند.
آمریکا هیچ برنامه «فوری» برای بازگشایی سفارت خود در سوریه ندارد
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گفت، واشنگتن هیچ برنامه «فوری» برای بازگشایی سفارت خود در سوریه ندارد.
به گزارش الجزیره انگلیسی، متیو میلر روز سه شنبه به سوال خبرنگاری درباره برنامه بازگشایی سفارت که در سال 2012 تعطیل شد، پاسخ داد و اعلام کرد که واشنگتن هیچ برنامه «فوری» برای بازگشایی سفارت خود در سوریه ندارد.
وی گفت: ما برنامهی فوری برای بازگشایی سفارت نداریم, اما گامهایی را که میخواهیم شاهد دولت سوریه آنها را انجام دهد، روشن کردهایم.
آمریکا پس از خروج بشار اسد از قدرت، بارها اعلام کرده که منتظر ارزیابی اقدامات هیات تحریرالشام، اصلی ترین گروه پیروز مخالف در سوریه، قبل از تصمیم گیری در مورد نحوه تعامل با آن است.
میلر گفت: در صورتی که شاهد روندی باشیم که از اصول مورد نظر ما پیروی کند، آماده هستیم تا یک دولت سوریه را به رسمیت بشناسیم و البته افتتاح سفارت گامی است که پس از به رسمیت شناخت دولت سوریه صورت میگیرد.
طبق این گزارش، مخالفان مسلح در سوریه از بامداد هفتم آذر ۱۴۰۳ برابر با ۲۷ نوامبر ۲۰۲۴ با هدف برکناری بشاراسد از قدرت ؛ عملیات خود را در مناطق شمال غرب، غرب و جنوب غرب حلب آغاز کردند و سرانجام پس از یازده روز ؛ در تاریخ یکشنبه ۱۸ آذرماه کنترل خود بر شهر دمشق را و خروج «بشار اسد» از کشور را اعلام کردند.
از کودتای سال ۱۹۷۱ در سوریه که منجر به روی کار آمدن حافظ اسد شد، حالا ۵۴ سال گذشته و در این مدت، سوریه همیشه درگیر جنگ داخلی و مقابله با گروههای مسلح بوده است.
بشار اسد که بعد از پدرش از سال ۲۰۰۰ میلادی رئیس جمهور سوریه شد نیز در طول حکومتش همواره با مخالفت گروههای معارض مواجه شده بود و نهایتا گروه معارض هیات تحریر الشام توانست پایان حکومت خاندان اسد را رقم بزند.
بنا بر اعلام منابع روس، بشار اسد و خانوادهاش پس از خروج از سوریه،به مسکو رفت و پوتین رییس جمهوری روسیه به وی و خانواده اش پناهندگی سیاسی اعطا کرده است.