×
سیاسی
شناسه خبر : 203361
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1403/09/21 ساعت 10:00
پارامترهای جدید ایران در معادله‌ نظم نوین غرب آسیا

مهدی خانعلی‌زاده*

پارامترهای جدید ایران در معادله‌ نظم نوین غرب آسیا

پروژه‌ نظم نوین غرب آسیا که با عملیات میدانی اسرائیل در حال پیشروی است، با سقوط حکومت اسد در سوریه به یک دستاورد بزرگ رسید، اما هنوز فاصله‌ زیادی با پیروزی دارد و اینجا دقیقا همان نقطه‌ای است که ایران می‌تواند با طراحی و اعمال یک راهبرد درست، ورق را برگرداند

نورنیوز-گروه سیاسی: سقوط حکومت بشار اسد در سوریه و تبدیل این کشور به یک «دولت فرومانده» یا همان Failed State که با حضور گروه‌های داخلی متعدد و قدرت‌های خارجی مشخص –‌نظیر ترکیه، آمریکا، قطر و اسرائیل‌– شکل گرفته، یکی از ستون‌های راهبردی «شبکه مقاومت» را دچار آسیب جدی کرد و مسیر دستاوردهای عملیات طوفان ‌الاقصی را که از سال گذشته آغاز شده بود، مسدود کرد. حضور پررنگ عملیاتی رژیم‌صهیونیستی در روزهای اخیر در سوریه و تلاش برای از بین بردن زیرساخت‌های دفاعی و راهبردی‌اش در کنار ورود زمینی ارتش اسرائیل به خاک این کشور و حضور در مناطقی فراتر از جولان اشغالی، مشخص می‌کند که راهبرد تل‌آویو در روزها و ماه‌های پیش‌رو، پیشبرد طرح مطلوب خود به منظور ایجاد نظم نوین در منطقه‌ غرب آسیاست.

در چنین شرایطی، نیاز به یک تغییر راهبرد از سوی شبکه مقاومت و در رأس آن ایران وجود دارد که بتواند این فرآیند را متوقف و حتی معکوس کند. نگاهی به مسیر طراحی‌شده از سوی طرف غربی در سال 2000 میلادی به منظور ایجاد «خاورمیانه‌ جدید» که با عملیات نظامی علیه عراق و افغانستان همراه بود، نشان می‌دهد اتخاذ یک راهبرد دقیق و درست از سوی ایران علاوه‌بر اینکه توانست از ادامه‌ این پروژه‌ دومینویی و سرایت آن به تهران جلوگیری کند، زمینه را برای تکمیل و تثبیت شبکه‌ مقاومت به‌عنوان راهبرد بنیادین منطقه‌ای کشورمان نیز فراهم کرد. یکی از محورهای سخنان رئیس‌جمهور وقت آمریکا درباره‌ ترور سرلشکر شهید قاسم سلیمانی، تاکید بر نقش وی در زمین‌گیر کردن نظامیان آمریکایی در عراق و جلوگیری از پیشرفت پروژه‌ خاورمیانه‌ جدید بود.

حالا و در شرایط کنونی نیز نیاز به چنین اقدامی، ضروری به نظر می‌رسد. پروژه‌ نظم نوین غرب آسیا که با عملیات میدانی اسرائیل در حال پیشروی است، با سقوط حکومت اسد در سوریه به یک دستاورد بزرگ رسید، اما هنوز فاصله‌ زیادی با پیروزی دارد و اینجا دقیقا همان نقطه‌ای است که ایران می‌تواند با طراحی و اعمال یک راهبرد درست، ورق را برگرداند؛ همان‌طور که در سال‌های پس از اشغال عراق و افغانستان از سوی ایالات متحده، ورق برگشت و مدیریت نظم امنیتی منطقه در اختیار مقاومت قرار گرفت.

یکی از نقاط کانونی در این راهبرد جدید، باید توجه به عربستان سعودی و امارات متحده عربی باشد؛ دو کشوری که در نگاه کلان، بخشی از پازل کنترل قدرت ایران در منطقه هستند، اما در شرایط فعلی و در چهارچوب جدیدی که در منطقه وجود دارد، به دلایل مختلف می‌توانند همکاری مقطعی تاکتیکی با تهران برای تغییر در روندهای امنیتی داشته باشند. در زمینه‌ چرایی امکان ایجاد این همکاری، دو محور قابل طرح است؛ محور اول که رویکرد ایدئولوژیک دارد و بخش کمرنگ ماجراست و محور دوم که ابعاد واقع‌گرایانه دارد و بخش پررنگ ماجراست.

هم عربستان و هم امارات به عنوان سردمداران مخالفت با اندیشه‌ اخوانی در جهان شناخته می‌شوند؛ مدلی از اسلام سیاسی که در جهان اهل‌سنت طرفداران بالایی دارد و در تقابل مستقیم با اندیشه‌های این دو کشور است. ترکیه و قطر به عنوان سردمداران اندیشه‌ اخوانی توانستند با مدیریت رویدادهای مرتبط با فلسطین و همچنین طراحی مرتبط با تحولات سوریه، نهایتا به پیروزی در این میدان دست پیدا کنند و حالا دست برتر را در زمینه‌ ایدئولوژیک دارند. این مسئله باعث می‌شود این دو کشور به صورت تاکتیکی در کنار ایران قرار بگیرند و امکان طراحی مشترک وجود داشته باشد.

اما مهم‌تر از این نگاه ایدئولوژیک، مسئله‌ دوران گذار در نظام بین‌الملل است. واحدهای سیاسی مختلف در دوران گذار تلاش می‌کنند با افزایش قدرت، جایگاه خود در نظام بین‌الملل بعدی و جدید را بالا ببرند. در این وضعیت، «جنگ» یکی از ابزارهای قدرتمند برای کسب یا از دست دادن قدرت است. با این پیش‌فرض، اقداماتی که ترکیه –‌به‌عنوان یکی از اضلاع مثلث قدرت در غرب آسیا؛ یعنی ایران، ترکیه و عربستان‌– در سال‌های اخیر انجام داده، باعث برتری آنکارا در این زمینه شده است؛ یعنی حالا و در شرایط دوران گذار، ترکیه توانسته ضمن کنار زدن یکی از نگرانی‌های امنیتی در همسایگی خود –‌یعنی سوریه‌– رقبای میدانی خود –‌یعنی ایران و عربستان‌– را هم پشت‌سر بگذارد. این بستر، همان مسیر مناسب برای ایجاد مدلی از همکاری میان تهران و ریاض است. با نگاهی به تاریخ روابط بین‌الملل و بررسی مقطعی که از آن با عنوان «کنسرت اروپا» نام برده می‌شود، می‌توان بر این نکته تاکید کرد که با وجود مبانی متفاوت و اختلافات گسترده، الان زمان مناسبی برای ایجاد یک ساختار همکاری میان ایران و عربستان – و امارات – به منظور کنترل افزایش قدرت ترکیه است؛ همانطور که بریتانیای قرن نوزدهم، با جابه‌جایی تاکتیکی، افزایش قدرت در میان رقبای منطقه‌ای خود یعنی فرانسه و آلمان را مدیریت می‌کرد.

نگاهی به مواضع رسمی عربستان و امارات در قبال تحولات اخیر سوریه مشخص می‌کند چنین نگرانی مشخصی در میان سران ریاض و ابوظبی هم وجود دارد و بر‌اساس پیام‌های ردوبدل شده میان ایران و این دو کشور در ماه‌های اخیر، با تعریف درست یک راهبرد جدید می‌توان به مدل همکاری مشخصی بین طرفین رسید که در حکم جلوگیری از تحقق راهبردهای طرف غربی باشد؛ همان‌طور که یک ‌بار در سال‌های پس از 2000 میلادی و با طراحی راهبرد جدیدی درباره‌ شبکه مقاومت صورت گرفت.

آن چیزی که در حال حاضر شفاف به نظر می‌رسد، نیاز به طراحی پارامترهای جدید برای حل معادله‌ نظم جدید غرب آسیا پس از سقوط حکومت بشار اسد در سوریه است؛ موضوعی که یک شروع تلخ داشت اما می‌تواند یک بار دیگر به پایانی شیرین برسد؛ پایانی که این بار نقطه‌عطفی در تحولات امنیتی مرتبط با غرب آسیا باشد و پروژه‌ خاورمیانه‌ جدید را به طور کامل بی‌اعتبار کند. باید چهارچوب‌های کلیشه‌ای را در حوزه‌ سیاست خارجی کنار گذاشت و با نگاهی نو و البته به قید فوریت، کلان راهبردهای جدید را با دوستان جدید – که حتی می‌توانند از میان دشمنان قدیم باشند – عملیاتی کرد.

*،مدرس دانشگاه


نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
اسناد شخصی دکتر مصدق به آرشیو ملی ایران سپرده شد
51 درصد خانواده‌های تهرانی اجاره‌نشین‌ هستند
درگذشت استاد برجسته نوازندگی بالابان و سرنا
سقوط یک بالگرد نظامی در نزدیکی مرز آذربایجان و گرجستان + فیلم
آخرین وضعیت شبنم نعمت‌زاده بعد از مرخصی زندان
لاریجانی: فرماندهی رهبر انقلاب ورق جنگ را برگرداند
وزیر دفاع پاکستان: کشور در وضعیت جنگی است
انتقاد قالیباف از ارائه سبد کالا به جای اجرای کالابرگ الکترونیک
فرود اضطراری پرواز تهران–استانبول در تبریز
وقتی یک دهه هشتادی نامزد «گرمی» شد
بازگشت پژمان جمشیدی به ایران شاید هفته آینده/ احضار چند نفر در پرونده جمشیدی
تسلیت رهبر معظم انقلاب به خانوادۀ صابر کاظمی
اعزام معلم به 17 کشور در قالب «سفیران آموزشی»
افزایش قیمت طلا و سکه امروز سه‌شنبه 20 آبان + جدول
موج بارش‌ها از شنبه آغاز می‌شود
علی لاریجانی: تمامی اهداف دولت و دیپلماسی بر لغو تحریم‌ها متمرکز است
تکذیب خبر کشف 74 جسد در سد کرج
حراج سکه طلا فردا برگزار می‌شود + جزییات و لینک سایت
درج نرخ مصرف کننده روی کیسه‌های برنج اجباری شد
رسوایی بی‌بی‌سی؛ از ترامپ تا غزه
نورنما | هوش مصنوعی در 1942 میلادی
وضعیت دما و بارش تا پایان آذرماه چگونه خواهد بود؟
وزیر نیرو: وضعیت سوخت نیروگاه‌ها مناسب است
ترامپ کنترل کنندگان ترافیک هوایی را تهدید کرد
ممنوعیت فعالیت «اسکای نیوز» امارات در سودان
انتقاد قالیباف از کندی بهینه‌سازی و واردات 6 میلیارد دلاری بنزین
واکنش حماس به اعدام اسرای فلسطینی
قیمت دلار و سایر ارزها امروز سه شنبه 20 آبان 1404
برق‌گرفتگی در مدرسه لنگرود، دانش‌آموز به بیمارستان منتقل شد
پیام رئیس جمهور در پی درگذشت احمد بالدی جوان اهوازی
مخالفت مصر با سناریوی انتقال نیروهای حماس
تدارک آمریکا برای ایجاد پایگاه نظامی در غلاف غزه
سفر توکایف به مسکو؛ امضای بیانیه شراکت جامع و تمرکز بر پروژه هسته‌ای
اعلام آمادگی پاکستان برای ادامه مذاکرات با طالبان
علت مرگ ببر و شیر پارک حیات‌وحش «مایا» چه بود؟
معامله واشنگتن با آنکارا؛ حضور در سوریه در ازای حذف در غزه
باکیچ به تهران باز خواهد گشت
انفجار در نزدیکی دادگاه‌های اسلام‌آباد / 12 کشته و 20 زخمی+فیلم
چمران: زاکانی در شهرداری می‌ماند
انهدام باند کلاهبرداری 800 میلیارد تومانی پیش فروش خودرو
تولید نفت غول روسی در عراق متوقف شد
ابتلای 40 درصد جمعیت کشور به دیابت یا پیش‌دیابت‌
نتیجه اقدامات کارگروه بازگشت ارز حاصل از صادرات به زودی اطلاع رسانی خواهد شد
هشدار مجلس درباره تبعات حذف ارز ترجیحی
آتش‌سوزی شدید در جاده فرودگاه یزد با انفجار تانکر سوخت
15 فوتبالیست مسلمانی که تاریخ‌ساز شدند
لغو تمام پروازها در کره جنوبی برای حفظ تمرکز کنکوری‌ها
تبعیض بین کارگران ممنوع/تاکسی‌های اینترنتی هم باید مانند کارگران بیمه شوند
صمصامی: شاهد بالاترین تورم از سال 98 تاکنون هستیم
جوان اهوازی که خودسوزی کرده بود، جان باخت!
X
آگهی تبلیغاتی