×
سیاسی
شناسه خبر : 203351
تاریخ انتشار :

مسجدجامعی*

در آشفته بازار منطقه‌ای؛ مراقب ایران باشید

در چنین وضیعتی ایران را چگونه دریابیم؟ در این آشفته‌بازار جهانی و منطقه‌ای، حفظ و گسترش انسجام ملی امری حیاتی است، هم برای کشور به عنوان یک سرزمین هم برای همه ایرانیان و ایران‌دوستان.

نورنیوز-گروه سیاسی: این روزها حوادث برق‌آسای سوریه، چشم جهانیان را خیره کرده و چشم ما را بیشتر. اگر حوادث این سال را دست‌کم از زمان سقوط مشکوک بالگرد رئیس‌جمهور وقت مرور کنیم و البته بقیه حوادث را همچون انتخابات ریاست‌جمهوری، ترور مسئول دفتر سیاسی حماس در تهران و حمله‌های متقابل جبهه مقاومت و اسرائیل و ترور حسن نصرالله و یارانش و انفجار پیغام‌گیرها و بمباران‌های مکرر غزه، لبنان و سوریه و شلیک موشک به قلب اسرائیل و مقاومت شگفت‌انگیز نیروهای آسیب‌دیده حزب‌الله در برابر پیشروی زمینی اسرائیل و انتخاب دوباره ترامپ و سرانجام سقوط بشار اسد در نظر بگیریم، همگی نشانه‌هایی از اتفاقات بزرگی است که در کنار ما شکل می‌گیرد و در سرنوشت ما تأثیر می‌گذارد.

با توجه به تحولات شکل‌گرفته به این پرسش اساسی بپردازیم که تجربه ما از این رویدادها چیست و چطور می‌شود ایران را در چنین توفان‌های سهمگینی از گزند حوادث محفوظ داشت. در ماجرای سوریه، کشوری که آشکارا دخالت داشته، همان کشور دوست و برادر ترکیه است که از قبل نزاع‌های منطقه‌‌ای بیش از همه منتفع شده است. همین بهره‌مندی در دوران جنگ هشت‌ساله ایران و عراق نیز برای ترکیه حاصل شد و اقتصاد، تجارت گردشگری و حضور بین‌المللی خود را رونق بخشید. اینک این همسایه از بیان مطامع ارضی هم چندان ابایی ندارد، این در حالی است که دشمن مشترک ما به عنوان امت اسلامی، اسرائیل است. بشار اسد نیز شخصیتی ضداسرائیلی بود و در مسائل مالی در مقایسه با سران کشورهای اسلامی از پایبندی بیشتری برخوردار بود. با این حال سقوط کرد و چپ و راست در سوریه از آن اظهار خرسندی کردند. البته نمی‌توان از جنایت‌های او در حق مردم بی‌گناه و معترض چشم پوشید. اما به هر حال در عمل معلوم شد نه اسرائیل مسئله اصلی جهان اسلام است و نه گروه‌های مقاومت یکپارچه هستند. چنانکه در همین ایام مهم‌ترین هسته مقاومت یعنی حماس در بقایای غزه از سقوط اسد اظهار خوشحالی کرد و آن را تبریک گفت، یعنی موضع آنها در این زمینه با نتانیاهو، سیاست‌مدار خون‌خوار جهان معاصر و قاتل کودکان و مردم غزه یکی شد. در چنین وضیعتی ایران را چگونه دریابیم؟ در این آشفته‌بازار جهانی و منطقه‌ای، حفظ و گسترش انسجام ملی امری حیاتی است، هم برای کشور به عنوان یک سرزمین هم برای همه ایرانیان و ایران‌دوستان.

جای خوشبختی است که رئیس‌جمهور محترم به ایده وفاق ملی پایبند هستند و در پی لوازم آن اما بایستی از تجربه‌های ملی خودمان نیز بهره ببریم. در اوایل انقلاب طرحی ارائه شد که انتخاب مسئولان محلی از بین اهالی همان منطقه صورت گیرد و چنین شد اما چندان بر پایداری ملی نیفزود و گاهی به ضد خود تبدیل شد. اینکه در کشور از همه ظرفیت‌های این سو و آن سو بهره بگیریم، امری مسلم، واضح و حتی ضروری است. ولی باید مراقب بود که این کار

اندک اندک زمینه‌ساز تفرقه و شکاف میان ایرانیان نشود و اصلا همین تعبیر ایرانیان یا ملت ایران یا مردم ایران، چه اشکالی دارد که این همه از قوم و قومیت سخن می‌گویم، چون همان اقوام هم اگر نیک بنگریم چندان یکدست نیستند. اگر فرضا مسئولان اداری، مالی، سیاسی و فرهنگی لایق را از نقاط مختلف برای مناطق گوناگون کشور انتخاب کنیم، آیا این بهتر است یا آنکه خود را مقید کنیم به انتخاب آنها در محل تولد یا سکونت‌شان؟ به قول قدما مسقط‌الرأس آنها و در این صورت آیا واقعا آنها را محدود نکرده‌ایم؟ چه اشکالی دارد که استاندار پایتخت از آذربایجان یا خوزستان یا کردستان یا بلوچستان باشد؟ اگر این روال را پیش بگیریم، لابد پس از مدتی بایستی در کارت ملی هم عنوان جدیدی بیفزاییم. زمانی در آمارگیری ادوار پیشین از مسقط‌الرأس و دین و مذهب هم سؤال می‌شد، اما به دلایل منطقی آن را حذف کردند. اگر این شیوه را ادامه دهیم، عملا که فدراسیونی از ایران درست کرده‌ایم که در این آشفته‌بازار منطقه‌ای در واقع می‌تواند قدم نخست برای تجزیه ایران باشد. در حالی که در همه امور نگاه به امر ملی، اولویت دارد، از ستارخان بیاموزیم. ستارخان چند ماه کوچه به کوچه و خیابان به خیابان با عوامل خون‌ریز استبداد همچون صمدخان مراغه‌ای جنگید و نه تنها مشروطه را به آذربایجان برگرداند بلکه با سپاهی به تهران آمد و مشروطه را دوباره برقرار کرد. یعنی آن پهلوان به ایران در تمامیت آن و به تهران به عنوان مرکز ایران پایبند بود. به هر حال ادبیات و عمل دولتمردان هرچه بلندمرتبه‌تر بایستی در همان چارچوب امر ملی، آشتی ملی، وفاق ملی و تقویت مبانی ملی ایران باشد و لازمه آن مشارکت واقعی و حداکثری همه ایرانیان در هر کجای کشور و با هر زبان و هر آداب و رسوم در اداره امور از بالاترین سطوح تا سطوح میانی و پس از آن است. ایران بسیار مهم است، مراقب ایران باشیم.

*وزیر اسبق فرهنگ و ارشاد اسلامی 


نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
آمریکا «کریم خان» دادستان ارشد دیوان لاهه را تحریم کرد
آماده‌باش نیروهای هلال احمر در پی هشدار نارنجی هواشناسی
پروازهای تهران-بیروت لغو شد/مردم تظاهرات کردند+فیلم
ممنوعیت تردد در محورهای تهران-چالوس، کرج-چالوس و هراز
نقض آتش‌بس؛ حمله هوایی رژیم صهیونیستی به نوار غزه و جنوب لبنان
اعلام جزییات جدید پیش فروش یک میلیون سکه بانک مرکزی
پادکست | کالری سوزی فقط با ورزش نیست !
نورنما | میلاد منجی عالم بشریت ، مهدی موعود مبارک باد
ادامه بارش برف و باران در تهران تا دوشنبه
پزشکیان: وعده الکی نمی‌دهیم
صعود صنعت‌نفت آبادان به مرحله یک چهارم نهایی جام حذفی
وداع شاگردان گل‌محمدی با جام حذفی
استقلال تهران صعود کرد و انتقام گرفت
یارانه بهمن دهک‌های 1 تا 3 واریز شد
با 94 میلیون لیتر در یک روز ؛ رکورد تحویل سوخت نیروگاهی زده شد
اعلام اسامی پذیرفته‌شدگان بر اساس سوابق تحصیلی کنکور 1403 / آغاز ثبت‌نام از یکشنبه
سایپا در ایام تعطیل خودرو تحویل می‌دهد
جام ملت‌های جوانان آسیا در چین؛ ایران با بُرد گام محکمی برداشت
آغاز عملیات اجرایی پروژه‌های توسعه‌ای واحدهای 2 و 3 نیروگاه اتمی بوشهر
تراکتور خواستار تغییر ساعت دیدار با الخالدیه شد
دادستانی دستورالعمل‌ فروش میوه شب عید را اعلام کرد
توضیح مترو درباره ماجرای ایستگاه هفت‌تیر
درخشش میرباقری با کسب 2 مدال طلا در مسابقات آسیا
اصلاح قانون نظارت بر رفتار نمایندگان ابلاغ شد
روزنامه عبری: جای طرح ترامپ در سطل زباله است
رئیس قضا: اختیارات قوه قضاییه به استان‌ها واگذار می‌شود
از شعار تا واقعیت؛ چرا «گوزن‌های اتوبان» ناکام ماند؟
آغاز پیش‌فروش بلیت قطار تهران - وان از 27 بهمن‌ماه
کمیته انضباطی خیبر خرم‌آباد جریمه کرد
حماس: اسرا طبق مفاد توافق آتش‌بس مبادله می‌شوند
بروجردی: آقای ترامپ تهدید نکنید چون هیچ غلطی نمی‌توانید بکنید!
دولت غزه: بیش از 1.5 آواره بی‌سرپناه در غزه وجود دارد
رونالدو در صدر جدول پردرآمدترین ورزشکاران جهان قرار گرفت/ ستاره آرژانتینی در رده چهارم
اعتبار پروژه راه‌آهن شلمچه ـ بصره توسط دولت تامین می‌شود
پسر 19 ساله با ضربه چاقو در یوسف‌آباد به قتل رسید
آخرین وضعیت ورزشگاه آزادی درآستانه بازی پرسپولیس-النصر اعلام شد
رشد تورم و دستمزدهای پایین؛ بنگاه‌های تولیدی در آستانه بحران
بانک مرکزی سقف پرداخت رمزارزها را به 200 میلیون تومان افزایش داد
مطبوعات چی | مروری بر مطبوعات کشور پنج شنبه 25 بهمن
مدودف: جنگ هسته‌ای در صورت ادامه تلاش‌ها برای شکست روسیه اجتناب‌ناپذیر است
سازمان‌های امدادی برای معرفی شماره واحد به اتفاق نظر رسیدند
راز مأموریت هواپیماهای جاسوسی آمریکا در آسمان مکزیک چیست؟
آمریکا به بالاترین سطح فساد رسید
نظرسنجی جدید: اروپا، آمریکا را رقیب می‌بیند، نه متحد!
اجرای معاهده جامع مشارکت راهبردی ایران و روسیه مرحله‌ای مهم در تاریخ دو کشور است
استقبال کم‌سابقه از جشن‌های سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی در روسیه +فیلم
عضو هیئت رئیسه مجلس: پرداخت یارانه به پردرآمدها ظلم در حق نیازمندان واقعی است
مراکز رفع نقص کارت کنکورهای کارشناسی ارشد و دکتری 1404 معرفی شد
اعلام تمهیدات ترافیکی جشن نیمه‌ شعبان در تهران/ ممنوعیت تردد کامیون‌‌ها تا 12 شب
دستگیری جادوگر فوتبال در استان البرز
X
آگهی تبلیغاتی