×
بین الملل
شناسه خبر : 203346
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1403/09/21 ساعت 09:25
تحولات منطقه پس از سقوط بشار اسد

محمدجواد قهرمانی*

تحولات منطقه پس از سقوط بشار اسد

در ادامه تحولات سریع در منطقه خاورمیانه طی ماه‌های اخیر، سقوط حکومت بشار اسد نقطه عطف دیگری به شمار می‌رود که نه تنها فی‌نفسه یک تحول بسیار مهم و تعیین‌کننده به شمار می‌رود، بلکه می‌تواند آغازگر تحولات و رخدادهای بعدی در منطقه نیز باشد.

نورنیوز-گروه بین الملل: در ادامه تحولات سریع در منطقه خاورمیانه طی ماه‌های اخیر، سقوط حکومت بشار اسد نقطه عطف دیگری به شمار می‌رود که نه تنها فی‌نفسه یک تحول بسیار مهم و تعیین‌کننده به شمار می‌رود، بلکه می‌تواند آغازگر تحولات و رخدادهای بعدی در منطقه نیز باشد.

 اگرچه عملا بحران در سوریه از سال 2011 آغاز شده بود، اما در کمتر از دو هفته از شروع عملیات‌های جدید، مخالفان حکومت به دمشق رسیدند و قابل توجه اینکه در این میان مقاومتی هم از طرف ارتش دولت مستقر سوریه وجود نداشت.

 فارغ از اینکه چه مسائل و موضوعاتی، در نهایت به سقوط دولت انجامید، با قرار دادن این تحول برجسته در کنار سایر تحولات منطقه‌ای، درک آینده تحولات منطقه عیان‌تر و همچنین این موضوع که ایالات‌متحده امریکا چه ادراکی از این تحولات دارد، در رویکرد آینده این کشور نسبت به منطقه و جمهوری اسلامی ایران تعیین‌کننده خواهد بود. 

 سقوط دولت در سوریه می‌تواند نه تنها بر تحولات داخلی این کشور که بر تحولات منطقه‌ای نیز تاثیر جدی برجای بگذارد. در ارتباط با خود سوریه، سناریوهای مختلفی درخصوص آینده این کشور مطرح می‌شود، ازجمله برخی معتقدند امکان وقوع درگیری داخلی وجود دارد، برخی امکان شکل‌گیری چند کانتون مختلف یا فدرالیسم را مطرح می‌کنند، برخی نیز درخصوص آینده تحولات داخلی به سیاست‌ها و اقدامات رهبران جدید سوریه به ویژه شخص ابومحمد جولانی و تبعات احتمالی آن توجه می‌کنند، اما در بعد منطقه‌ای نیز از هم‌اکنون کنشگران مختلف تلاش می‌کنند جای پایی برای خود پیدا کنند.

 به عنوان مثال ترکیه که به عنوان حامی مخالفان سوری که از ادلب حرکت خود را آغاز کردند، قلمداد می‌شود، نقش‌آفرینی خود را ادامه خواهد داد. فارغ از نزدیکی با این گروه‌ها، نزاع با کردها نیز محرک دیگری برای فعالیت این کشور  به شمار می‌رود.

 اسراییل، به دنبال تحولات داخلی در سوریه تاکنون سیاست ایجاد منطقه حائل و پیشروی در خاک سوریه را آغاز کرده و حمله به تجهیزات و تاسیسات نظامی سوری را به‌شدت افزایش داده است، امری که البته طی یک سال گذشته نیز به ‌طور مداوم آن را انجام داده است.

 در عین حال، تاکید بر داشتن ارتباط با برخی گروه‌های سوری از جمله کردها نیز مطرح است، چراکه نه تنها از این طریق توسعه نفوذ و اثرگذاری در سوریه را دنبال می‌کند، در عین حال این امر به عنوان اهرمی دراختیار آنها در برابر دیگر کنشگران ازجمله ترکیه عمل می‌کند. در کنار کنشگران منطقه‌ای، امریکا نیز کردها را یک شریک مهم قلمداد می‌کند و نگرانی از ظهور مجدد داعش را نیز ابراز داشته است.

  اما این تحول اخیر دلالت‌های مهمی دارد که بیان آنها می‌تواند بر جهت‌دهی به سیاست دولت بعدی امریکا نیز تاثیرگذار باشد. روسیه عملا پس از حدود ده سال حضور در سوریه برای حمایت از دولت مرکزی، تصمیم به خروج گرفته و آن‌طور که اعلام شده، مقصد بشار اسد نیز پایتخت این کشور بوده است.

این موضوع به ‌طور کلی یکی از نتایج جنگ اوکراین قلمداد می‌شود، چراکه تمرکز بر اوکراین عملا سبب شده مسکو کمتر بتواند بر دیگر مناطق که برای خود به عنوان حوزه نفوذ تلقی کرده، تمرکز کند. این امر از این جهت برای جمهوری اسلامی ایران اهمیت دارد که به‌ طور کلی حداقل پس از جنگ اوکراین ایران در کنار مسکو به عنوان کنشگران تضعیف‌کننده نظم بین‌المللی به تصویر کشیده شده و از این زاویه، نبود یک منفعت مشترک به نام سوریه می‌تواند اختلاف‌های آنها را بیشتر عیان کند. 

 در کنار این موضوع، سوریه به عنوان یکی از نقاط کلیدی در پیوست جبهه مقاومت بوده و نقش اساسی در ارتباط میان ایران و حزب‌الله داشته است.

 اکنون در نتیجه سقوط دولت، دیگر کنشگران قطعا تلاش خواهند کرد نفوذ خود را در این حوزه افزایش دهند تا روند کنونی را بازگشت‌ناپذیر کنند. بنابراین می‌توان انتظار افزایش تحرکات کنشگران رقیب در هدف قرار دادن دیگر منافع جمهوری اسلامی ایران در منطقه یا شرکای تهران را داشت، امری که از آن با عنوان شکل‌دهی به نظم نوین در منطقه یاد می‌شود.

 به این معنا از نگاه آنها اکنون فرصت برای اتخاذ سیاست‌های مختلف در جهت فشارهای جدی‌تر بر ایران مهیا شده است. اگر به اظهارات ترامپ پس از سقوط بشار اسد نیز توجه شود وی علاوه بر اشاره بر لزوم عدم مداخله امریکا، درخصوص چرایی این رخداد به ضعف روسیه و ایران به عنوان حامیان وی اشاره کرده است. 

 در کنار این تحولات که می‌تواند در ادراک تصمیم‌گیران امریکا درخصوص نوع سیاست اتخاذ شده در قبال جمهوری اسلامی ایران تاثیر مهمی داشته باشد، پیوند زدن آن با دیگر موضوعات نیز حایزاهمیت است. در اینجا به عنوان یک موضوع مهم، مساله هسته‌ای مطرح می‌شود، چراکه از این منظر جمهوری اسلامی ایران درنهایت متاثر از این تحولات منطقه، به گزینه بازدارندگی نهایی متوسل خواهد شد به این دلیل که عملا خط بازدارندگی ایران به مرزهای این کشور بازگشته است.

علاوه بر اظهارات اخیر رافائل گروسی درخصوص غنی‌سازی ایران، ادعاهای مطرح شده در گزارش دفتر مدیر اطلاعات ملی امریکا درخصوص اقدامات ایران برای داشتن موقعیت بهتر در صورت تصمیم به حرکت به سمت تولید سلاح با توجه به میزان غنی‌سازی تهران در اینجا موضوعیت پیدا می‌کند، بنابراین، این تصور وجود دارد که این موضوع نیز در حال حاضر باید حل شود یا در غیر این صورت پیشنهاد استفاده از گزینه نظامی نیز عملا مطرح خواهد بود. 

نکته مهم و قابل‌توجه این است که اگرچه درخصوص سیاست‌های احتمالی ترامپ به ادعاهای وی در کمپین‌های انتخاباتی استناد می‌شود اما نکته حائزاهمیت این است که باید تاثیر تحولات مختلف ازجمله تحولات منطقه‌ای را بسیار مورد توجه قرار داد که می‌تواند روندی که ترامپ از پیش اعلام کرده به دنبال آن است را تغییر بدهد.

ادراکی که از موقعیت جمهوری اسلامی ایران پس از سقوط بشار اسد نیز وجود دارد، می‌تواند هدایتگر رویکرد وی باشد. همچنین نقش دیگر کنشگران ازجمله اسراییل در جهت شکل‌دهی به ذهنیت ترامپ در‌خصوص روند تحولات در منطقه نیز عاملی است که باید آن را مورد توجه قرار داد. همین مسائل می‌تواند عامل مهمی در تاکید وی بر فشار حداکثری باشد حتی اگر بخواهد به ادعاهای قبلی خود مبنی بر دسترس بودن توافق با ایران را نیز جامه عمل بپوشاند. 

*کارشناس ارشد  مسائل  بین‌الملل

 


نظرات

آخرین اخبار
رونمایی تونی بلر از طرح صلح ترامپ؛ خلع سلاح اولویت اول
واکنش کانادا به رای دیوان عالی علیه ترامپ
اجرای حکم قصاص قدیمی‌ترین زندانی هرمزگان متوقف شد
آلومینیوم و پیکان با تساوی امتیازات را تقسیم کردند
سقوط سنگین صدرنشین لیگ؛ چادرملو گل‌گهر را تحقیر کرد
واریز عیدی بازنشستگان کشوری
ترامپ مقابل دیوان عالی آمریکا شکست خورد
کشف اجساد گردشگران چینی در دریاچه یخ‌زده روسیه
دادگاه عالی آمریکا تعرفه‌های ترامپ را لغو کرد
ضرب‌الاجل پرهیاهو، پشتوانه‌ای به وسعت صفر
رئیس پزشکان بدون مرز هشدار داد؛ سلامت ساکنان منطقه غزه در خطر است
جزئیات آتش سوزی در خیابان جامی اصفهان
هشدار جدی؛ سد طالقان در آستانه خالی شدن
هیچ ضرب‌الاجلی وجود ندارد؛ غنی‌سازی صفر روی میز نیست
امام جمعه نجف: ایران مبارزی سرسخت است
ارز ترجیحی داروها و تجهیزات پزشکی حذف نمی‌شود
توقیف 15 تریلی دام غیرمجاز در سرخس
ساپینتو:کسی درباره قطع همکاری با من صحبت نکرده است
پرسپولیس (1) – خیبر (2) + فیلم
پیام تسلیت رهبر معظم انقلاب در پی درگذشت برادر حجت‌الاسلام قمی
کمیته فنی فردا تکلیف ساپینتو را مشخص می‌کند
ترامپ: در حال بررسی موضوع ایران هستم
رکوردشکنی خودروی دانگ‌فنگ در تخلفات رانندگی
بازگشایی خوابگاه‌های دانشگاه علامه طباطبائی از فردا
سرمایه گذاری پسر ترامپ در تولید پهپادهای اسرائیلی
کدام کشورها در نمایشگاه قرآن شرکت کرده‌اند؟
ساعت کاری ادارات سیستان و بلوچستان تغییر کرد
برنامه‌های تیم ملی در فیفادی مشخص شد+ جزئیات
هدف اسرائیل غیر قابل‌ زیست کردن غزه است
بزرگراه شهید باقری امشب مسدود است
جزئیاتی از گفتگوی تلفنی وزرای امور خارجه ایران و روسیه
ردپای زلنسکی و زنش در پرونده جزیره اپستین
بن‌بست اروپا برای اعمال دور جدید تحریم‌ها علیه روسیه
رکوردشکنی داوطلبان شوراهای اسلامی روستاها/اعلام آخرین ساعت ثبت نام
هواپیمای ناشناس چطور وارد حریم هوایی روسیه شد؟
پیام تسلیت قالیباف به خانواده محمد قمی نماینده مجلس
آمادگی اروپا برای کمک به پیشبرد روند دیپلماتیک در موضوع هسته‌ای ایران
پیش‌بینی افزایش دمای تهران در روزهای اخیر
مخالفت آمریکاییها با جنگ احتمالی علیه ایران
چرا سهام ایرباس سقوط کرد؟
جاده چالوس یکطرفه شد
اعزام نیرو به غزه از سوی 5 کشور
دیپلماسی منطقه‌ای در مهار تنش‌ها علیه ایران
عراقچی: پرونده هسته‌ای ایران با راهکار نظامی قابل حل نیست
نرخ بلیت هواپیما همچنان 48 دلار برای هر صندلی است
رئیس فیفا متهم به همدستی در جنایات جنگی شد
ناوشکن دنا در بندر ویشاخاپاتنام هند پهلو گرفت
غیبت ادامه‌دار وریا غفوری در تمرین استقلال
پرواز خونین دنا در جاده چالوس!
قیمت دلار امروز هم صعودی بود