×
بین الملل
شناسه خبر : 203341
تاریخ انتشار : چهارشنبه 1403/09/21 ساعت 08:57
اسد در بزنگاه آتش‌بس لبنان

مهدی تدینی*

اسد در بزنگاه آتش‌بس لبنان

به محض آتش‌بس در لبنان، آتش سوریه روشن شد. تنها در عرض چند روز رازی که چندان هم عیان نبود فاش شد! یعنی معلوم ‌شد چه نیرویی اسد را نگه داشته بود: همان نیرویی که در این جنگ تضعیف شده بود و اینک توان یا تمایل عمل نداشت.

نورنیوز-گروه بین الملل: به محض آتش‌بس در لبنان، آتش سوریه روشن شد. تنها در عرض چند روز رازی که چندان هم عیان نبود فاش شد! یعنی معلوم ‌شد چه نیرویی اسد را نگه داشته بود: همان نیرویی که در این جنگ تضعیف شده بود و اینک توان یا تمایل عمل نداشت.

دیوار دفاعی اسد بدون آن نیروی کمکی به لگدی بند بود. ارتشی بی‌اراده که فقط عقب‌نشینی را خوب بلد بود، قلمرو اسد را شهر به شهر به تحریرالشام سپرد. فقط تعدادِ وارونگی‌ها را در جملۀ بعد بشمارید! در جنگی برق‌آسا، ته‌ماندۀ «سکولاریسم سوری» ــ که از قضا متکی به نیرویی کاملاً «غیرسکولار» بود و در نتیجه از ماهیت خود تهی شده بود ــ در برابر «اسلام‌گرایانِ» متکی به ترکیۀ مثلاً «لائیک» جبهه به جبهه گریختند.

چهارده سال پیش می‌شد گفت «بهار عربی به سوریه رسید»، اما امروز بیشتر انگار موسمِ کابُل به دمشق رسیده است. در واپسین ساعات سرنگونی، نیروهایی غیر از تحریر‌الشام دمشق را آزاد کردند، اما در صبح سرنگونی، جولانیِ ری‌بِرَندشده با آرایشی القاعده‌زدوده در دمشق سجدۀ شکر به جا آورد و با اسم جدیدِ «احمد الشرع» وارد مسجد دمشق شد.

آن روی عثمانی‌‌ـ‌اسلام‌گرای ترکیه برندۀ این جنگ برق‌آسا بود. در اینکه مقصر اصلیِ تمام این قمر در عقرب کسی مگر اسد نیست، تردیدی نیست! او بود که باید پس از پدرش فضا را باز می‌کرد و نکرد؛ او بود که به‌موقع نرفت و کشت تا بماند.

در این نیز تردیدی نیست که صلح‌طلبیِ اوباما یکی از عوامل جهنم سوریه بود ــ وقتی نمک‌گیر نوبل صلح شد و تن به اعلام منطقۀ پرواز ممنوع در سوریه نداد تا جنگ زودتر تمام شود، و بدین‌سان با فرسایشی شدن جنگ، سوریه به گلخانۀ بنیادگرایی تبدیل شد.

به این ترتیب، سایر نیروها احتمالاً بختی برای جولان در برابر ایدئولوژی و عِده و عُدۀ جولانی ندارند. در عمل جولانی می‌ماند و کُردهایی که اگر کمک آمریکا نباشد، وضع خطرناکی خواهند داشت.

جولانی فعلاً به هر کس همان چیزی را می‌گوید که آن طرف دوست دارد بشنود، اما خودفریبی است اگر گمان کنیم او پانزده سال اسلحه بر دوش کشیده تا یک دموکراسی سکولار بسازد.

میزان درگیری جولانی با کُردها بستگی به میزان سرسپردگی او به اردوغان دارد. فعلاً خود سوری‌ها به این چیزها فکر نمی‌کنند و ترجیح می‌دهند از رفتن اسد خوشحال باشند. سناریوی تیره‌تر برپایی امارت اسلامی سوریه است ــ احتمالاً در فرایندی گام به گام. اگر امارت اسلامی در سوریه ایجاد شود، باید گفت دومینویی که حماس به حرکت انداخت، به پیدایش یک دولتِ شبه‌حماسِ بزرگ در سوریه منجر خواهد شد.

قطعاً حاکمانِ آن امارت اسلامی، اَشبَهُ‌الرجال به هنیه‌ها و سینوارها خواهند بود و اسلام‌گرایان ترکیه نیز حیاط‌خلوتی بزرگ برای تخریب ریشه‌های سکولاریسم ترکی خواهند یافت.

*نویسنده و پژوهشگر


نظرات

آخرین اخبار
چین چگونه به مسئله تنگه هرمز می‌نگرد؟
8 کشته و زخمی در حمله پهپادی حزب‌الله به پادگان نظامی اسرائیل
آتش‌سوزی در برج مسکونی چیتگر با نمای کامپوزیت
پزشکیان: تعاملات متوازن توسعه‌گرا مبنای سیاست خارجی دولت است
فرودگاه بین‌المللی شهید مدنی تبریز دوباره فعال شد
چرا ایران پیروز جنگ با آمریکا و رژیم صهیونیستی است؟
ارسال نامه اضطراری رئیس‌جمهور اوکراین به ترامپ
جزئیات توافق امنیتی لهستان و انگلیس با تمرکز بر روسیه و سایبر
بازگشت 6 دستگاه حفاری سنگین به چرخه عملیات
آتش‌سوزی در فرودگاهی امام خمینی(ره) مهار شد + اطلاعیه گمرک
نقد وندی شرمن بر جنگ انتخابی و اشتباه ترامپ در قبال ایران
آتلانتیک: ترامپ معامله‌گر حرفه ای شکست خورده است
سانسور تلفات پس از انفجار پهپادهای حزب‌الله
ضرورت جلوگیری از درگیری‌های جدید در خلیج‌فارس
شایعات جدی درباره استیضاح یا تعویض مرتس
ام‌باپه بهترین بازیکن بدون جام
مطالبات «دارویار» پرداخت شد
نورویدیو | جنگ منطقه ای چگونه معادلات امنیت در خلیج فارس را تغییر داد ؟
یک پرونده قصاص با صلح و سازش پایان یافت
اعلام آخرین فرصت ثبت‌نام در مرحله دوم آزمون دکتری تخصصی 1405
هشدار وضعیت نارنجی هوا؛ گرما و طوفان در راه خوزستان
تصمیم غیرمنتظره صدر؛ سرایا السلام به دولت می‌پیوندند
عراقچی: عید قربان فرصتی برای تقویت همبستگی اسلامی در منطقه است
تشخیص زودهنگام سرطان در خانه با یک قطره خون
در ستایش تصمیم‌گیری بهنگام و سریع
پرونده 24 میلیارد دلاری ایران/کدام کشورها پول تهران را بلوکه کرده اند؟+ اسامی کشورها
حادثه در کارخانه دماوند انرژی/ درگذشت یک کارگر
جزئیات سند غیر رسمی یادداشت تفاهم ایران و آمریکا منتشر شد
انتقاد از عملیات‌های پنتاگون در اقیانوس آرام
مرشایمر :آمریکا هیچ ایده‌ای برای حل و فصل بحران ایران ندارد
جنگ بیت‌کوین و طلا/ این بار طلا برنده است
نقشه راه جدید ناسا برای سکونت در ماه فاش شد
پنتاگون آمار واقعی تلفات آمریکا در جنگ اخیر را پنهان می‌کند
ریابکوف: سرنوشت اورانیوم ایران در مذاکرات آتی روشن می‌شود
توافق دریایی میان ایران و هند
چرا دستور توقف فعالیت «ستاد فضای مجازی» صادر شد؟
آمادگی 750 پایگاه کمیته امداد برای توزیع نذورات
ادعای ونس درباره موضع مذاکراتی ایران
پیام قالیباف به روسای مجالس کشورهای اسلامی
واکنش علیرضا قربانی به برگزاری کنسرت در تخت‌جمشید
زنگ خطر در بزرگترین دریاچه جهان
غریب‌آبادی: نوبت مدعیان غربی است که بین فشار آمریکا و حقوق بین‌الملل یکی را انتخاب کنند
ورود پزشکیان به پرونده سهمیه آسیایی پرسپولیس
نیویورکر: «خشم حماسیِ» ترامپ علیه ایران به «فاجعه حماسی» تبدیل شد
آتش سوزی در پشت بام یک مجتمع تجاری در میدان شوش
خداحافظی ستاره میلان بعد از جام جهانی
پیش بینی طلای جهانی چهارشنبه 6 خرداد ؛ طلا در انتظار سقوط بزرگ
500 لیتر آب، بهای 24 ساعت فعالیت یک کولر آبی بدون سایه‌بان
بازگشت اینترنت بین‌الملل به ایران؛ چرا گوگل‌پلی همچنان مسدود است؟
پایان التهاب در بازار پلاستیک