×
بین الملل
شناسه خبر : 203219
تاریخ انتشار : سه‌شنبه 1403/09/20 ساعت 09:50
سوریه، بعد از اسد

فریدون مجلسی*

سوریه، بعد از اسد

در اینکه در سوریه چه نوع حکومتی بعد از بشار اسد به وجود خواهد آمد، می‌توان گفت احتمال اینکه حکومتی دموکراتیک حاکم شود بعید نیست، اما این امر ساده نیست و استقرار ساختاری دموکراتیک زمان‌بر بوده و طول خواهد کشید که حکومتی برپایه خواست مردم حاکم شود.

نورنیوز_ بین الملل: همین که از شدت استبداد کاسته شود دستاوردی قابل توجه خواهد بود. نمی‌توان از یاد برد که در بین گروه‌هایی که دولت اسد را ساقط کردند، به احتمال بسیار زیاد درگیری و تقابل صورت خواهد گرفت چرا که این گروه‌ها با یکدیگر ناسازگاری‌های غیر قابل انکار دارند. نیروهای کرد در سوریه مورد علاقه ترکیه نیستند و اگر کردها در سوریه امتیاز بگیرند، از منظر ترکیه امتیازی برای کردهای ترکیه خواهد بود و این موضوع مطلوب ترکیه نیست. کردها ناچار خواهند شد از مناطق مرزی با ترکیه عقب‌نشینی کرده و به عمق سوریه بروند تا بین آنها و ترکیه فاصله وجود داشته باشد.

مناطق عربی سوریه نیز دو بخش خواهد بود. بخش عربی مدنی که دمشق از جمله آن بخش‌هاست. این بخش در دوران اسد رنج دیده‌اند با این حال زندگی مدرن طلب می‌کنند. هرچند سنی مذهب هستند و از علوی‌ها به شمار می‌آیند اما اینها نافی علایق و خواست آنها نیست. گروه بعدی اعراب عشایر و سنتی هستند که بیشتر در نواحی مرزی با اردن استقرار یافته‌اند و به خاطر همین موقعیت جغرافیایی، از گذشته مورد حمایت برخی نظام‌ها و دولت‌های خارجی قرار داشته‌اند. هرچند علوی‌ها قدرت را از دست داده و نگرانند اما احتمالا حمایت روسیه از آنها برداشته نخواهند شد. همان‌طور که کردها مورد حمایت آمریکا بوده‌اند.

لذا حکومتی که روی کار می‌آید ناچار است نوعی تعادل بین این گروه‌ها برقرار کند. شاید هر یک از اقلیم‌ها دنبال امتیازها و اختیاراتی خاص خود باشد و شاید حتی این مهم در حکومت آینده مورد قبول واقع شود اما در هر حال پول و امکانات در اختیار حکومت مرکزی باقی خواهد ماند. احتمالا این روش می‌تواند از شکل‌گیری استبداد و درگیری گروه‌ها با هم جلوگیری کند تا شرایط از ثبات بیشتری برخوردار شود. اما اگر جولانی بخواهد در سوریه همه‌کاره شود، به سرعت نظام استبدادی دیگری در منطقه حاکم خواهد شد. از آنجا که قدرت همواره شیرینی خود را دارد عجیب نیست اگر جولانی بخواهد در این مسیر حرکت کند اما در هر حال نمی‌توان منکر قدرت کردها شد.

تردید ندارم که در این صورت کردها دربرابر او مقاومت می‌کنند و زیر بار چنین آزمندی نخواهند رفت. از سوی دیگر آمریکایی‌ها هم در این معادله نقش ایفا خواهند کرد به این خاطر که نمی‌خواهند محدوده و مسیر استقرار کردها تا مرز عراق را از دست بدهند. از این رو پشت کردها خواهند ایستاد و کردها نیز این حمایت را می‌خواهند. این وضعیتی است که برای سوریه قابل تصور است. در تواقق آستانه همین دیدگاه مورد اشاره قرار گرفته بود تا سوریه از درگیری‌های داخلی فاصله بگیرد که ممکن نشد یا اسد نخواست در این راه گام بردارد.

باید دید سرانجام دولت بین سنت‌گرایان وابسته به جولانی و بخش آزاد سوریه چگونه شکل خواهد گرفت. دولت مرکزی سوریه برای کاهش درگیری‌ها باید از افراط در مورد سایرین جلوگیری کند. اخیرا هم اعلام شده که در سوریه حجاب آزاد خواهد بود. در گذشته نیز البته همین شکل بوده و این روش آینده را تا حدی ترسیم می‌کند که دولت تحریرالشام از سلفی‌گری فاصله بگیرد. باید نسبت به آینده امیدوار بود. اگر رواداری حاکم نشود، برخوردها در سوریه خیلی زود آغاز خواهد شد.

*تحلیلگر روابط بین‌الملل


نظرات

آخرین اخبار
پاسخ مسکو به جنگ اروپا علیه روسیه
اروپا برای محدودیت شبکه‌های اجتماعی کودکان قانون جدید وضع می کند
آیا واشنگتن شکست زمینی را فضایی جبران می‌کند؟
پزشکیان: تصمیم قطعی دولت درباره کالابرگ به‌زودی اعلام می‌شود
سردار رادان: حضور 200 شب مردم نماد اقتدار ملی است
جدول خاموشی آذربایجان شرقی فردا پنجشنبه 26 شهریور ؛ برنامه قطع برق تبریز، مراغه و مرند
ستاد مبارزه با مواد مخدر: پیشگیری از اعتیاد فقط با آموزش محقق نمی‌شود
آغاز پیش‌فروش بلیت‌ قطارهای مسافری مهرماه + جزئیات و زمان خرید بلیط
جزئیات برنامه شهرداری برای مهر؛ از ورود اتوبوس‌های جدید تا رایگان ماندن مترو
ایران 3 - 1 امارات؛ اولین گام محکم امیدهای ایران برای طلای آسیا + فیلم گل ها و خلاصه بازی
توقف انتشار اوراق سلف ارزی؛ تصمیم مهم بانک مرکزی
اینفوگرافی | سقوط 39 درصدی صادرات نفت خاورمیانه؛ آخرین آمار صادرات نفت در 2026
آخرین قیمت دلار امروز چهارشنبه 25 شهریور 1405؛ توقف دلار و افت یورو
آخرین قیمت طلا و سکه امروز چهارشنبه 25 شهریور 1405 ؛ طلا صعودی شد
معاون نیروی دریایی سپاه: هیچ شناوری در خلیج فارس و تنگه هرمز از رصد ما خارج نیست
ونس: مرحله نخست جنگ با ایران تمام شده است
عملیات هلی‌برن نظامیان جنایتکار رژیم صهیونیستی در کرانه باختری
سرلشکر حاتمی: قدرت واقعی ایران در وحدت و اراده ملت است
افزایش حجاب میان زنان جوان مسلمان فرانسه
اعتراضات گسترده در کنگو علیه تغییر قانون اساسی؛ پلیس وارد عمل شد
تصادف در جاده سمنان به فیروزکوه؛ 3 نفر جان باختند
کمالوندی: حفاظت از اطلاعات تاسیسات هسته‌ای اهمیت ویژه‌ای دارد
قیمت دینار عراق امروز چهار‌شنبه 25 شهریور 1405
افزایش 11 درصدی مصرف CNG پس از تغییر نرخ سوم بنزین
دیدار عراقچی و وانگ‌یی در صدراخبار رسانه‌های چین؛حمایت از گفتگوی ایران وکشورهای خلیج فارس
هشدار وزارت بهداشت درباره فروش صندلی پزشکی؛ کلاهبرداران تا 11 میلیارد تومان می‌گیرند
نورنما | لباس های کولردار کارگران ژاپنی !
تاکید چین بر گسترش همکاری با تهران برای حفاظت حقوق و منافع ایران
با تلاش مددکاران، 9 زندانی قصاص در ندامتگاه قزلحصار بخشیده شدند
سوخت معادن به چالش جدید بخش معدن تبدیل شد
برنامه آخرین بازی مسی برای تیم ملی فوتبال آرژانتین مشخص شد
هشدار انصارالله به خلبانان عربستان؛ ممکن است به پایگاه بازنگردید
نوشابه سیانوری در تالار عروسی؛ مرگ 2 نفر با یک نوشیدنی مسموم
رمزگشایی از جلسه محرمانه آلمان؛ ائتلاف برای جنگ، بازار یا انتخابات؟
جنگ ایران برای آمریکا چقدر هزینه داشت؟
قیمت خودرو امروز چهارشنبه 25 شهریور 140/ افزایش 40 میلیون تومانی خودروی داخلی+ جدول قیمتها
قیمت طلای جهانی امروز چهار‌شنبه 25 شهریور 1405+ طلا در انتظار یک تصمیم مهم
مجلس نمایندگان آمریکا برای سومین بار به پایان جنگ با ایران رأی داد
کار سخت سهراب و شاگردانش؛ جدال با دو حریف نامدار در چهار روز!
شرایط جدید سرویس مدارس اعلام شد؛ خودروهای فاقد ایمنی مجوز نمی‌گیرند
شب تلخ رونالدو در لیگ نخبگان؛ النصر مقابل العین تحقیر شد
برنامه قطعی برق استان اصفهان تا شنبه 28 شهریور اعلام شد + لینک جدول زمانبندی
شهادت 11 نفر در پی ریزش یک ساختمان آسیب دیده در غزه
آیا قمار هرمز هزینه‌ای فراتر از نفت دارد؟
میدانداری 200‌شبه مردم
خلیج فارس در دوراهی تقابل یا گفت و گو؟
حالا کسری نفت چقدر است؟
دانشگاه‌ها از چه زمانی آغاز به کار می‌کنند؟ اعلام فهرست دانشگاه های حضوری و مجازی
امیر حیدری: در برابر اقتدار نیرو‌های مسلح ایران، دشمن منفعل شد
جدول خاموشی کهگیلویه و بویراحمد امروز چهارشنبه 25 شهریور؛ برنامه قطع برق یاسوج و باشت