×
بین الملل
شناسه خبر : 203053
تاریخ انتشار : دوشنبه 1403/09/19 ساعت 10:04

زاهدالدین سلگی*

آمده‌اند تا بمانند

تحولات سوریه و سقوط آزاد اسد بلافاصله پس از صلح شکننده حزب‌الله با اسراییل چنان غافلگیرکننده و سریع در حال رخ دادن است که حتی فرصت تحلیل را از برجسته‌ترین تحلیلگران گرفته و گمانه‌زنی‌های ضد و نقیضی را به اذهان متبادر می‌کند، آنچنان که پیدا کردن مسیر اصلی تحولات در این کلاف سردرگم بسیار سخت شده است.

نورنیوز-گروه بین الملل:  حمایت ضعیف روس‌ها از اسد که مهم‌ترین قدرت خارجی این روزها در سوریه محسوب می‌شود، تاکنون فقط در حد حمله‌های هوایی محدود و کم اثر بوده است به‌طوری که برخی شنیده‌ها حاکی از خیانت پشت پرده روس‌ها و معامله کارت سوریه توسط آنها را دارد.

 پیشروی سریع گروه تروریستی تحریرالشام که پدیده این روزهای سوریه نام گرفته و همه نگاه‌ها را به سوی خود جلب کرده است با صحنه‌گردانی ترکیه و حمایت امریکا و اسراییل در پشت پرده نه از قدرت آنها که بیشتر از ضعف ارتش اسد است؛ ارتشی بدون انگیزه و بدون عرق ملی که جاده صاف‌کن تحریرالشام شده است و بدون کوچک‌ترین مقاومتی فرار را بر قرار ترجیح داده و شهرهای مهم سوریه را یکی پس از دیگری دو دستی به تروریست‌ها تقدیم می‌کند.

 رفتار نامتعارف ارتش سوریه آنقدر غیرمسوولانه و مشکوک است که پایگاه خبری اکسیوس نیز اعتراف کرده است که ارتش سوریه نمی‌جنگد. اما چیز دیگری که بیشتر از سمت تروریست‌های تحریرالشام که از فرقه‌های منفصل شده داعش است خودنمایی می‌کند، نوع رفتار این گروه تروریستی است که با خلافت داعش تا حد زیادی تضاد دارد.

 در خلافت نخست داعش که سرزمین بسیار گسترده‌تری از وضع کنونی تحریرالشام را تصرف کرده بود رفتارهای وحشیانه، سربریدن‌ها و زنده زنده سوزاندن شهروندان و اسیران وحشتی در کل جهان به وجود آورد که همین عامل یکی از عوامل دولت مستعجل آنها شد و به سرعت به گورستان تاریخ پیوستند. در حالی که اکنون تحریرالشام رفتاری بسیار محتاطانه و به ظاهر مسوولانه با شهروندان دارد. بعد از تصرف شهرها زندانیان را آزاد و به سرعت نیروهای نظامی خود را از شهرها خارج کرده تا   مردم زندگی عادی خود را بدون ترس از مواجهه با نظامیان از سر بگیرند و با این کار خود درصدد استحکام دولت نوپای خود برآمده به‌طوری که حتی برخی از پرسنل ارتش سوریه به آنها پیوسته‌اند.

جمله «آمده‌ایم تا بمانیم» برای ما یادآور خاطرات بسیار تلخی از تجاوز رژیم بعث صدام به کشور عزیزمان دارد و حالا این شعار به نوعی دیگر و در عمل در حال رخ دادن علیه یکی از مهم‌ترین متحدین منطقه‌ای ماست. آنها با رفتارشان می‌گویند «آمده‌اند تا بمانند». از دست دادن سوریه برای ایران به منزله از دست دادن حزب‌الله و محاصره آن توسط اسراییل است. در اینکه جولانی مهره امریکا و اسراییل است و ماموریت دارد منطقه را به آشوب بکشاند و نقشه غرب آسیا را در موازات اهداف شوم اسراییل پیش ببرد تردیدی  وجود  ندارد. 

بعد از سقوط اسد و محاصره حزب‌الله حمله بعدی اسراییل شاید از لبنان غزه‌ای دیگر بسازد. لبنانی بدون پشتوانه و حامی و تنها در برابر رژیمی اشغالگر تا دندان مسلح که از جانب امریکا چک سفید امضا برای انواع فجایع و نسل‌کشی‌های خود گرفته و جولانی ماموریت دارد که مقدمات این فجایع را برای گولانی‌های اسراییل فراهم کند.

لحن ملایم کنونی جولانی به ایران که گفته است اگر ایران در ازای باقی ماندن برخی منافع در کنار مردم باشد (شما بخوانید در کنار ما) می‌تواند با سوریه روابط راهبردی داشته باشد حکایت از هوشیاری وی برای وارد نشدن ایران در کارزار سوریه است چون می‌داند که در آن صورت تکرار سرنوشت داعش برای آنها دور از دسترس نخواهد بود.

اینکه تاکنون ایران به رغم وضع بسیار حساس منطقه و احتمال از دست دادن بازوهای منطقه‌ای خود، وارد کارزار سوریه نشده است از جانب برخی قدرناشناسی اسد در قبال ایران تعبیر و از جانب برخی دیگر از سیاسیون داخلی نیز همراهی نکردن ارتش اسد بوده است، چرا که اعتقاد دارند ما نمی‌توانیم به تنهایی بار جنگ را به دوش کشیده و برای کشوری که ارتش خودش تمایلی به جنگیدن ندارد و هواپیمای رییس‌جمهورش به جای تهران در کرملین فرود می‌آید، بجنگیم و بعد از توفان به حاشیه برویم.

به هرحال برای گرفتن تصمیم درست در این روزهای حساس و شکننده وقت زیادی نداریم. فقط دعا کنیم که بهترین تصمیم را بگیریم و در آینده هزینه مضاعفی برای تعلل تصمیم‌گیری این روزها نپردازیم.

 *روزنامه‌نگار


نظرات

آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
مرد گمشده پس از 7 سال در پیاده روی اربعین پیدا شد
تظاهرات یک میلیون نفری شهرک‌نشینان علیه نتانیاهو
ذخایر سوخت مایع نیروگاهی 60 درصد افزایش یافت
ولایتی: مردم ایران اجازه معامله بر سر امنیت ملی‌شان را نمی‌دهند
نورنما | انفجار در یکی از کارخانه‌های استیل آمریکا
اظهارات سرلشکر رحیم صفوی درباره احتمال وقوع جنگ جدید
مدیرعامل ایرانسل درباره افزایش 70 درصدی تعرفه اینترنت چه گفت؟
طرح اشغال کامل شهر غزه به تصویب رسید
سفارت آلمان در تهران موقتا تعطیل شد
انتظار 4 ساله برای دریافت خودروی کارخانه‌ای همچنان ادامه دارد
آتش‌سوزی گسترده در سوله هزارمتری آرد در شیراز
مکرون: فکر نمی کنم پوتین دنبال صلح باشد
انهدام گسترده پهپادهای اوکراینی بر فراز مناطق روسیه
شلیک موشک مقاومت فلسطین به قلب سرزمین‌های اشغالی
بحران آب در کشور باران‌های سیل‌آسا
تیم ملی بسکتبال ایران عنوان سوم کاپ آسیا را کسب کرد/ استرالیا قهرمان شد
آخرین جزییات از آتش‌سوزی مهیب جنوب تهران/ نمایی نزدیک از آتش‌سوزی انبار روغن موتور + فیلم
شلیک 70 موشک از یمن به اراضی اشغالی در 5 ماه
طرح توسعه شهرک سازی اسرائیل را تهدیدی برای موجودیت کشور فلسطین می‌دانیم
جوزف عون: طرح آمریکا با اصلاحات لبنان به سند ملی تبدیل شد
هوای تهران از سه‌شنبه گرم‌تر می‌شود؛ افزایش تابش اشعه فرابنفش در پایتخت
منچستر یونایتد با شکست لیگ جزیره را آغاز کرد
عکس های منتخب جهان، 17 آگوست 2025
نفتالی بنت: نتانیاهو در مقابله با حماس ناکام مانده است
رئیس‌جمهور از تلاش‌های برگزارکنندگان مراسم اربعین تقدیر کرد
انفجار تروریستی در قلب شهر حلب سوریه
قلعه‌نویی: لژیونرهای تیم در تورنمنت کافا حضور ندارند
برکناری سه مقام ارشد سعودی به دستور ملک سلمان
عارف: دولت چهاردهم به دنبال تمرکززدایی و انتقال اختیارات است
کیفیت هوا در تهران به وضعیت ناسالم درآمد
مدیر ChatGPT: کاربران باید همواره دقت پاسخ‌های هوش مصنوعی را تایید کنند
نخست‌وزیر یمن خواستار پایان یافتن بی‌تفاوتی کشورهای عربی شد
توقف ناامیدکننده چلسی در گام اول لیگ برتر
جولانی به تکفیری‌ها تابعیت سوری هدیه کرد
پوتین و ترامپ؛ بازی با روان در میدان سیاست
پزشکیان در اوراسیا؛ نقطه عطف دیپلماسی و همکاری ایران
نیویورک‌تایمز: نفوذ اطلاعاتی ایران در ساختار داخلی اسرائیل فاش شد
زنگ خطر در نظام سلامت؛ 80 درصد داروخانه‌ها در معرض ورشکستگی
روبیو هشدار داد: این جنگِ ما نیست؛ باید به‌دنبال آتش‌بس باشیم
سفر هماهنگ زلنسکی و رهبران اروپایی به آمریکا برای حمایت از اوکراین
بیانیه وزارت امور خارجه در مورد محکومیت جنایات رژیم صهیونیستی و کوچاندن اجباری ساکنان غزه
ایجاد «اتاق امن» در مدارس؛ گامی برای افزایش امنیت دانش‌آموزان
تهدید وزیر جنگ اسرائیل پس از حمله موشکی یمن به سرزمین‌های اشغالی
ویتکاف: پوتین آماده پذیرش تضمین‌های امنیتی برای اوکراین است
فلج شدن زندگی شهرک‌نشینان صهیونیست در پی اعتصاب گسترده
آیین وداع با پیکر شهید اسماعیل پاشایی در بهارستان برگزار شد
متهم 27 هزار میلیاردی بازداشت و به کشور بازگردانده شد
کمبود 100 هزار پرستار در کشور؛ فرمول پرداخت اضافه‌کاری‌ها تغییر کرد؟
مرگ یک آتش نشان در آتش سوزی کنگان
هشدار اقتصاددانان برنده نوبل به نخست‌وزیر اسرائیل: اقتصاد اسرائیل در مرز نابودی
X
آگهی تبلیغاتی