×
بین الملل
شناسه خبر : 202910
تاریخ انتشار :

سیدجلال ساداتیان*

سوریه و احتمال معامله پوتین

هیات تحریرالشام در چند کیلومتری دمشق قرار دارد. این گروه سال‌ها در ادلب حضور داشت و بعد از آمادگی در یک‌چشم به هم زدن حلب را گرفت و حما را هم به تسخیر درآورد. در حمص نیز به پیروزی‌هایی دست یافتند و اکنون به دمشق رسیدند و هرلحظه احتمال سقوط دمشق وجود دارد.

نورنیوز-گروه بین الملل: روس‌ها اعلام کرده‌اند که شرایط در سوریه پیچیده است و این در آن معناست که روس‌ها چندان هم در تحولات سوریه دخالت نخواهند کرد.

به نظر می‌رسد روس‌ها در اوکراین در حال توافق با غرب هستند که در برابر در دست داشتن اداره دو استانی که در اوکراین به دست آورده‌اند آتش‌بس در اوکراین برقرار شود. جزئیات این توافق مشخص نیست اما عدم تحرک روس‌ها در سوریه نشان می‌دهد که آن‌ها تمایل دارند در اوکراین به نتایجی برسند تا در سوریه و احتمالاً در این مورد با آمریکایی‌ها توافق کنند. البته اگر روس‌ها پایگاهشان را در طرطوس و لاذقیه از دست دهند دیگر دسترسی در مدیترانه نخواهند داشت و در خاورمیانه جایی ندارند.

ترکیه نیز در حال بازی در ماجرای سوریه است تا بتواند بر کردهای سوریه در پس این تحولات مسلط شود و درنهایت بر سوریه نیز نفوذ داشته باشد. از مدت‌ها قبل این شائبه وجود داشته است که این کشور دنبال احیای عثمانی‌گری است. اگر بر سوریه مسلط شود در قفقاز نیز دنبال ایجاد کریدور زنگزور خواهد بود و نفوذ خود را در منطقه ما و قفقاز افزایش خواهد داد.

اسرائیل هم احتمالاً به دنبال آن است که با سقوط اسد و تصرف کامل جولان مجدداً به سراغ حزب‌ا... در لبنان برود و زمانی که ایران دیگر نمی‌تواند از سوریه به حزب‌ا... کمک برساند، حزب‌ا... را بیش از گذشته تضعیف کند.

ظاهرا عراق هم تمایلی جز حمایت سیاسی از اسد ندارد و برخی از اعضای حشدالشعبی که به داخل سوریه رفته بودند به مرز برگشته‌اند. فاطمیون نیز اکنون به طرطوس منتقل‌شده و احتمال اینکه آن‌ها نیز از سوریه خارج شوند وجود دارد. در این شرایط چون سرعت تحولات بالاست ایران به‌تنهایی کار بسیار دشواری در پیش خواهد داشت.

اما از منظر دیپلماتیک اعلام کرده‌ایم که از ملت و دولت سوریه حمایت می‌کنیم. محمد الجولانی رهبر تحریرالشام پیام‌هایی صادر کرده و به عراق پیام حسن همجواری داده است. به ایران هم پیام داده که سوریه از منظر او می‌تواند با تهران روابط استراتژیک داشته باشد.

در ارتباط با کردها نیز مواضع بینابینی را اتخاذ کرده است. کردها نیز ابوکمال را در تسخیر خود درآورده‌اند و ترکیه به علت استقلال‌خواهی آن‌ها تمایلی ندارد که آن‌ها در معادلات سوریه نقش داشته باشند و به نظر می‌آید آن‌ها نیز از استقلال‌طلبی کوتاه آمده‌اند. اکنون گروه‌های مختلفی تحت عنوان هیات تحریرالشام باهم متحد شده‌اند اما باهم تضادهایی دارند. ارتش آزاد سوریه سکولار است. درحالی‌که گروه‌های تحت فرمان جولانی از متن القاعده بیرون آمده‌اند و به دنبال آن هستند که بر شامات مسلط شوند. اگر دمشق سقوط کند، آنگاه اختلافات این گروه‌ها احتمالا تشدید خواهد شد. احتمالات دیگری هم وجود دارد و ممکن است مانند گذشته به‌یک‌باره ورق برگردد. البته آمریکا تحریرالشام را تروریست اعلام کرده و ممکن است. نظریاتی در مورد آن‌ها داشته باشند.

* سفیر سابق ایران در لندن


نظرات
آگهی تبلیغاتی
آخرین اخبار
سرلشکر پاکپور: به‌زودی درهای جهنم به روی رژیم کودک‌کش گشوده خواهد شد
راه‌آهن: هیچ اختلالی در حرکت قطارها نداریم
فراجا هشدار داد: از جابجایی موشک‌ها فیلم نگیرید
عراقچی: ایران از اروپا انتظار دارد صهیونیست‌ها را محکوم کنند
واکنش محسن چاوشی به حمله دیشب رژیم صهیونیستی: لگد کردی، لگد می‌شی ...
آیت‌الله جوادی آملی: سنگ را از همان‌جا که آمده، برگردانید
دادستانی کل هشدار داد: انتشار محتوای مخل امنیت روانی جامعه جرم است
ایران هیچ حمله پهپادی انجام نداده است
فرماندهان شهید ایران را بیشتر بشناسید
پاسخ سنگین ایران در راه است؛ شهادت تنی چند از فرماندهان سپاه+فیل
درخواست مردم همدان از نیروهای مسلح
در شرایط جنگی حواسمان به علائم هشدار دهنده روان کودکان باشد
بمباران سنگین اطراف تبریز توسط رژیم صهیونیستی +فیلم
ویتکاف خواهان دیدار با عراقچی شد؛ ایران نپذیرفت!
توقف واریز و برداشت در پلتفرم‌های طلا با دستور بانک مرکزی
مجمع روحانیون مبارز: ذات رژیم صهیونیستی دشمن صلح است
پزشکیان: پاسخ ما دشمن را پشیمان می‌کند
آمار غیررسمی شهدا و زخمی شدگان در حملات دیشب اسرائیل به ایران
چگونه روان کودکان را از زیر آوار جنگ نجات دهیم؟
شکست نزدیک تیم ملی والیبال ایران در مسابقات لیگ ملت‌ها 2025 مقابل آمریکا
طلا در اوج؛ سایه تجاوز اسرائیل بر بازارهای جهانی سنگینی کرد
پیروزی تیم ملی والیبال زنان ایران مقابل استرالیا در جام ملت‌های آسیا
شهادت خبرنگار دفاع‌پرس و دختر شهید باقری در حمله وحشیانه رژیم صهیونیستی
اظهارات گستاخانه ترامپ: ایران باید قبل از نابودی توافق کند!
حملات مجدد رژیم صهیونیستی به کرمانشاه +فیلم
حزب مؤتلفه اسلامی: پیروان مکتب حیدر کرار(ع) تجاوز رژیم صهیونیستی را بی‌پاسخ نمی‌گذارند
حمله به قلب هسته‌ای ایران؛ آلودگی فقط داخل سایت
پیام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی برای شهادت سردار حاجی‌زاده
هشدار به مردم: از خریدهای هیجانی خودداری کنید
تهران: بیانیه امروز صبح گروسی خیلی دیر بود!
آماده‌باش سراسری هلال‌احمر؛ 95 مصدوم در 12 استان
فضای پروازی کشور بسته شد
نامۀ عراقچی به سازمان ملل: اسرائیل پشیمان خواهد شد
سازمان انتقال خون: فعلاً نیاز فوری به اهدای خون نداریم
حمله مجدد رژیم صهیونیستی به اطراف تبریز
سردار رادان: انتقام سخت و پشیمان کننده‌ای از رژیم جعلی خواهیم گرفت+فیلم
گروسی: اقدامات نظامی تهدید کننده تأسیسات هسته‌ای عواقب وخیمی برای جهان دارد
آغاز تظاهرات گسترده مردم پاکستان در محکومیت حمله رژیم صهیونیستی علیه ایران
رییس ستاد کل نیروهای مسلح،فرمانده قرارگاه مرکزی خاتم الانبیاءوفرمانده کل سپاه پاسداران
واکنش باشگاه‌های ورزشی و تیم ملی فوتبال به حمله رژیم صهیونیستی علیه خاک ایران
نامی بر گذر، پژواکی در جهان
بیانیه سازمان انرژی اتمی ایران درباره حمله رژیم صهیونیستی به خاک ایران
هدف، «ایران قوی» است
فعال‌شدن آژیر هشدار در اردن + فیلم
جانشین ستادکل نیروهای مسلح: پاسخ ایران به تجاوز اسرائیل، دردآور و پشیمان‌کننده خواهد بود
معاون استاندار اصفهان: حادثه نطنز بدون تلفات و آلودگی هسته‌ای بود
ایران خواستار نشست فوری شورای امنیت برای رسیدگی به تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی شد
سخنگوی دولت: پاسخ ایران قاطع، مشروع و در زمان مناسب خواهد بود
لحظه حمله جنگنده‌های اسرائیل به تبریز+ فیلم
قالیباف: وقت، وقت انتقام است و این انتقام به هر طریقی و با هر ابزاری گرفته خواهد شد
X
آگهی تبلیغاتی