×
بین الملل
شناسه خبر : 202621
تاریخ انتشار : پنج‌شنبه 1403/09/15 ساعت 21:05
اقتصاد و جنگ در سوریه!

صابر گل عنبری*

اقتصاد و جنگ در سوریه!

در این روزها پس از حمله گروه‌های مخالف مسلح در سوریه و سیطره بر مناطق مهمی در شمال این کشور همچون حلب این پرسش کانونی درباره علت یا علل این پیشروی سریع مطرح شده است.

نورنیوز-گروه بین الملل: قبلا هم تقریبا به علل عمده پرداخته‌ام؛ همچون مشغولیت متحدان دمشق از ایران و حزب‌الله به جنگ با اسرائیل، و روسیه به جنگ با اوکراین و البته به نوعی نقش و درنگ سوال‌برانگیز مسکو در یک هفته اخیر که بمباران‌های دو سه روز اخیر نیز نمی‌تواند توجیه‌گر نظاره‌گری آن تا تصرف حلب و پیشروی به سمت حماه باشد. 

اما علل داخلی چه بسا از اهمیت بیشتری برخوردار باشد؛ مهم‌ترین آن‌ها وا دادن ارتش سوریه و فروپاشی سریع و دومینووار خطوط دفاعی آن از ریف حلب تا نزدیکی حماه در همان روزهای اول آغاز حمله است که حتی موجب شگفتی خود مهاجمان نیز شد. اما این اتفاق دو دلیل دارد؛ نخست خرید و همکاری برخی افسران ارتش با مخالفان و دیگری بی‌انگیزگی نیروهای آن که فرار را بر قرار ترجیح دادند. همین دو عامل نیز به یک علت بسیار مهم بر می‌گردد و آن هم بحران اقتصادی کشنده در مناطق تحت کنترل نظام سوریه است. 

وقتی میانگین دریافتی ماهانه نیروهای ارتش و کارکنان دولت سوریه حدود 20 دلار است که پول بسته سیگار آن‌ها هم نیست و کفاف مخارج یک روز آن‌‎ها و خانواده‌هایشان را نمی‌دهد، این وادادن‌ها و عقب‌نشینی‌ها طبیعی است و دیگر نه انگیزه‌ای برای جنگیدن می‌ماند و نه مثل گذشته ایدئولوژی بعث با نبود پول در سایه فساد سیستماتیک در نهادهای حکومتی رنگ و حنایی برای آن‌ها دارد. 
البته رئیس جمهور سوریه دیروز حدود 7 دلار افزایش داد اما چیزی نیست.
 
اما در مقابل طرف مقابل به دلایل متعددی از انگیزه بیشتری برخوردار است. عامل اقتصادی پیشران مهمی در بالا بردن انگیزه گروه‌های مسلح بوده و هست. در کل وضعیت اقتصادی ساکنان شمال سوریه و مناطق حکومت خودگردان کٌردی بهتر از مناطق تحت کنترل دولت سوریه بوده و هست.

اقتصاد مناطق تحت کنترل مخالفان به نوعی تابع اقتصاد ترکیه شده و لیر این کشور در آن‌ها حاکم است و دستمزدها هم غالبا از طرف دولت ترکیه تامین می‌شود.

هر چند در این مناطق هم با توجه به افت مستمر ارزش لیر ترکیه وضعیت اقتصادی چندان خوب نیست، اما بسیار بهتر از دمشق و دیگر مناطق تحت کنترل دولت سوریه است. به عنوان مثال، میانگین دستمزد ماهانه کارگران و کارکنان در مناطق تحت کنترل مخالفان حدودا به 100 دلار می‌رسد؛ یعنی رقمی 5 برابر حقوق یک افسر ارتش دولت سوریه. اما حقوق برخی نیروها، مدیران ادارات و نهادها در شمال سوریه (بخش تحت کنترل مخالفان) به 200 تا 500 دلار هم می‌رسد. 

در کنار آن هم ترکیه و شرکت‌هایش در سال‌های گذشته سرمایه‌گذاری‌های قابل توجهی در زیرساخت‌‎های شمال سوریه به ویژه مناطق تحت کنترل «ارتش ملی سوریه» (ارتش آزاد سابق) داشته است؛ از جمله در بخش برق و در حالی که این مناطق برق دارند، اما مناطق تحت کنترل نظام سوریه اساسا در تاریکی بوده و برقی ندارند. در برخی شهرها مثل حلب قبل از سقوط، فقط در شبانه‌روز دو ساعت برق داشتند و هم  اکنون ترکیه درصدد تامین برق این شهر راهبردی است. کما این که خود دمشق پایتخت این کشور 3 ساعت در روز برق دارد. 

لب کلام این که اقتصاد در کنار عوامل دیگری در امتداد بحران سوریه، نقش کلیدی در پیشروهای اخیر مخالفان داشته است و اگر آن‌ها نیز ماهی 10 تا 20 دلار می‌‎گرفتند که قوت روزانه خود و خانواده‌هایشان را تامین ‌نکند، بعید بود که این گونه بجنگند و پیش بروند و اگر هم پیش‌ می‌رفتند بعدا در جایی آن‌ها نیز وا می‌دادند.

نتیجه این که نقش اقتصاد چنان اساسی است که در پرونده‌های کلان امنیتی و نظامی چون بحران سوریه در بزنگاه، عامل تعیین کننده‌ای است. 

سیاست خارجی اقتصادمحور ترکیه در چنین ابربحران‌های امنیتی نیز پیوست اقتصادی قابل توجهی دارد؛ چنان که اقتصاد شمال سوریه کاملا به اقتصاد ترکیه وابسته است؛ به نحوی که  اگر هم بخواهد نمی‌تواند به این وابستگی پایان دهد و همین خود ژئوپلیتیک شمال سوریه (فعلا مناطق تحت کنترل مخالفان) را به نفع ترکیه دگرگون کرده است. 

حالا هم که حلب به تصرف آن‌ها درآمده است؛ از یک سو به علت اهمیت اقتصادی این شهر، بحران اقتصادی دمشق و دیگر مناطق نظام وخیم‌تر خواهد شد و از دیگر سو وزنه ژئوپلیتیک ترکیه در شمال سوریه سنگین‌تر می‎‌شود و پس از تثبیت تصرف حلب، پروژه‌های کلان اقتصادی خود در آن را کلید خواهد زد. 

شکی نیست که قدرت نظامی مولفه عمده‌ و تعیین کننده‌ای در جنگ‌هاست اما در مقابل نیز در دنیای جدید کشوری که اقتصاد و پول نداشته باشد، شورویِ برخوردار از 6 هزار بمب اتم هم باشد، در نهایت، جنگ و منازعه با رقبا و دشمنان را می‌بازد.

البته اقتصاد بدون پشتوانه قدرت نظامی نیز به ویژه در خاورمیانه به تنهایی تامین کننده امنیت نیست.

*کارشناس روابط بین الملل


نظرات

آخرین اخبار
پوشش نانویی تازه برای افزایش بهره‌وری کشتی‌ها
موفقیت خیره‌کننده روبات‌های انسان‌نما در خط تولید کارخانه‌های چین
رونمایی از نخستین قطار هیدروژنی مخصوص مسیرهای باریک
کاهش خطر ابتلا به بیش‌فعالی با تغذیه با شیر مادر
توصیه‌های مهم به مادران باردار برای حضور در تجمعات
گرمازدگی؛ وضعیت اورژانسی که نباید ساده گرفت
آستان قدس: محل تدفین رهبر شهید پس از تصمیم بیت اعلام می‌شود
سقوط محبوبیت نتانیاهو در تازه‌ترین نظرسنجی
تاریخ انتخابات ریاست‌جمهوری فرانسه تعیین شد
زمان اقامه نماز رهبر شهید اعلام شد
علیرضا افتخاری «جاودانگی» را به رهبر شهید تقدیم کرد
هشدار پلیس فتا به زائران مراسم وداع
آتش‌سوزی مرگبار در بلژیک؛ 5 نفر جان باختند
اعلام تعطیلی واحدهای قضایی و اداری قوه قضاییه در سه استان
بارزانی در مراسم تشییع رهبر شهید حاضر می‌شود
پکن خواستار لغو فوری تحریم‌های خصمانه علیه ایران شد
سخنگوی ارتش: ارتش در آماده‌باش کامل است
احتمال خروج آمریکا از عربستان
یاسر آسانی در تمرین استقلال حاضر شد
آماده‌باش برای خطر سیلاب و سقوط سنگ در جاده‌های 7 استان
افزایش آمار قربانیان زمین‌لرزه در ونزوئلا به بیش از 2200 نفر
عارف: راهبرد اصلی در مراسم تشییع «رهبر شهید»، سلامت مردم است
نامه ایران به شورای امنیت در پی تهدید مقام معظم رهبری
دیوارنگاره «آقای شهید ایران» رونمایی شد
ترافیک نیمه‌سنگین در جاده‌های کشور و بارش پراکنده باران
مفقود شدن خدمه بالگرد آمریکایی در دریای عرب
آکسیوس: آمریکا ادعا کرده اسرائیل را در لبنان مهار خواهد کرد
جی‌دی ونس: مذاکرات دوحه به‌خوبی پیش می‌رود
ترامپ: «آنروا» در غزه آینده جایی ندارد
برنامه ارائه خدمات پستی از 11 تا 17 تیر چگونه است؟
کنگو 1-2 انگلیس؛ بازگشت باشکوه هری‌کین و صعود سه شیرها+ فیلم‌گل ها
تیموریان: میزبان اجازه صعود به ما نداد
پیام تسلیت رهبر انقلاب در پی درگذشت پدر محمدباقر ذوالقدر
پرواز تهران–بمبئی پس از 5 ماه از سر گرفته می‌شود
پزشکیان: اگر رهبری دستور می‌دادند مذاکره نشود قطعاً اطاعت می‌کردیم
پرونده عامل زیر گرفتن 7 مأمور فراجا به دیوان عالی کشور رفت
ذخایر راهبردی نفت آمریکا به پایین‌ترین سطح رسید
هشدار درباره تداوم گرد و خاک تا پایان هفته در اصفهان
موسیقی «الوداع» در رثای رهبر شهید امّت تولید شد
رامین رضاییان: قهرمانی در آسیا بهترین هدیه به مردم خواهد بود
وزیر کشور: تشییع «شهید ایران» نقطه عطفی در تاریخ انقلاب خواهد شد
لغو اعزام کشتی های آلمانی به تنگه هرمز؛ مین روبی متوقف شد
3 شرط ایران برای خرید کالا از شرکت‌های آمریکایی
رعدوبرق فرودگاه مونیخ را فلج کرد
رونمایی از سند دروغ آمریکا به روسیه درباره عدم گسترش ناتو
وزیر خارجه رژیم صهیونیستی: اسرائیل مهم‌ترین دارایی راهبردی آمریکاست!
کودک گمشده رامیان سالم به آغوش خانواده بازگشت
پرواز 30 دقیقه‌ای در انگلیس با حادثه مرگبار پایان یافت
پارلمان اسرائیل به محدودیت پخش اذان رأی داد!
حمله با سلاح سرد به نیروهای حراست بیمارستان یاسوج + تعداد مصدومان